Έγγραφο eddpxp_8/2006 (12/01/2006)

Πεδίο εφαρμογής του ΔΠΧΠ 2

Διερμηνεία ΕΔΔΠΧΠ 8 - 12/1/2006
(ενημερωμένο μέχρι και τον Κανονισμό 1329/2006 της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων)

ΕΔΔΠΧΠ 8:

Πεδίο εφαρμογής του ΔΠΧΠ 2


(συμπεριλαμβάνονται οι τροποποιήσεις των κανονισμών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 1329/2006)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ιστορικό
Πεδίο εφαρμογής
Θέμα
Ομόφωνη γνώμη
Ημερομηνία έναρξης ισχύος
Μετάβαση

Σχετικά έγγραφα

ΔΛΠ 8 Λογιστικές πολιτικές, μεταβολές των λογιστικών εκτιμήσεων και λάθη

ΔΠΧΠ 2 Παροχές που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών

Σημείωση Ε.Ο.Ε7: Η ανάγνωση των κειμένων του Προτύπου, τα οποία εμφανίζονται με έντονα γράμματα, πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο του επεξηγηματικού υλικού και των οδηγιών εφαρμογής σε αυτό το Πρότυπο, καθώς και της Εισαγωγής στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Ιστορικό

1. Το ΔΠΧΠ 2 εφαρμόζεται σε συναλλαγές σχετικά με παροχές που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών στις οποίες η οντότητα λαμβάνει ή αποκτά αγαθά ή υπηρεσίες. Στα «αγαθά» συμπεριλαμβάνονται τα αποθέματα, τα αναλώσιμα, τα πάγια περιουσιακά στοιχεία, τα άυλα περιουσιακά στοιχεία και άλλα μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ΔΠΧΠ 2, παράγραφος 5). Κατά συνέπεια, εκτός από τις ειδικές συναλλαγές που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του, το ΔΠΧΠ 2 εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές στις οποίες η οντότητα λαμβάνει μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ή υπηρεσίες ως αντάλλαγμα για συμμετοχικούς τίτλους της ίδιας της οντότητας. Το ΔΠΧΠ 2 εφαρμόζεται επίσης στις συναλλαγές στις οποίες η οντότητα αναλαμβάνει υποχρεώσεις, σχετικά με αγαθά ή τις υπηρεσίες που λαμβάνει, οι οποίες βασίζονται στην τιμή (ή την αξία) των μετοχών της οντότητας ή άλλων συμμετοχικών τίτλων της οντότητας.

2. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι τα αγαθά ή οι υπηρεσίες έχουν ληφθεί (ή πρόκειται να ληφθούν). Παραδείγματος χάρη, μία οντότητα ενδέχεται να παραχωρήσει μετοχές σε φιλανθρωπικό οργανισμό με μηδενικό αντάλλαγμα. Συνήθως δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν τα συγκεκριμένα αγαθά ή υπηρεσίες που λαμβάνονται σε αντάλλαγμα για μία τέτοια συναλλαγή. Παρόμοια κατάσταση ενδέχεται να προκύψει σε συναλλαγές με άλλα μέρη.

3. Το ΔΠΧΠ 2 απαιτεί οι παροχές σε εργαζόμενους που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών να μετρώνται με αναφορά στην εύλογη αξία των συμμετοχικών τίτλων κατά την ημερομηνία της παραχώρησης (ΔΠΧΠ 2, παράγραφος 11) (σύμφωνα με το ΔΠΧΠ 2, κάθε αναφορά σε εργαζόμενους θα περιλαμβάνει και άλλους που παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες). Συνεπώς, η οντότητα δεν χρειάζεται να επιμετρά άμεσα την εύλογη αξία των υπηρεσιών που λήφθηκαν από εργαζόμενους.

4. Για τις συναλλαγές στις οποίες οι παροχές που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών πραγματοποιούνται σε άλλα μέρη εκτός από εργαζόμενους, το ΔΠΧΠ 2 ορίζει ότι πρέπει να γίνει η υπόθεση ότι η εύλογη αξία των υπηρεσιών ή αγαθών που έχουν ληφθεί μπορεί να εκτιμηθεί αξιόπιστα . Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, το ΔΠΧΠ 2 απαιτεί η συναλλαγή να επιμετράται στην εύλογη αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών, κατά την ημερομηνία που η οντότητα λαμβάνει τα αγαθά ή ο αντισυμβαλλόμενος παρέχει την υπηρεσία (ΔΠΧΠ 2, παράγραφος 13). Συνεπώς, υπάρχει μία υποκείμενη παραδοχή ότι η οντότητα είναι σε θέση να προσδιορίζει τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που λαμβάνει από μέρη εκτός των εργαζομένων. Αυτό θέτει το ερώτημα κατά πόσο το ΔΠΧΠ εφαρμόζεται όταν δεν υπάρχουν προσδιορίσιμα αγαθά ή υπηρεσίες. Αυτό με τη σειρά του θέτει ένα περαιτέρω ερώτημα: εάν η οντότητα έχει προβεί σε παροχές που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών και το προσδιορίσιμο αντάλλαγμα που έχει ληφθεί (εφόσον υπάρχει) φαίνεται να είναι μικρότερο από την εύλογη αξία της αμοιβής βάσει της μετοχής, η κατάσταση αυτή υποδηλώνει ότι έχουν ληφθεί αγαθά ή υπηρεσίες, ακόμη και αν δεν έχουν προσδιοριστεί σαφώς, και κατά συνέπεια εφαρμόζεται το ΔΠΧΠ 2;

5. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φράση «εύλογη αξία των παροχών που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών» αναφέρεται στην εύλογη αξία της συγκεκριμένης παροχής βάσει της αξίας των μετοχών. Παραδείγματος χάρη, μία οντότητα ενδέχεται να πρέπει βάσει της εθνικής νομοθεσίας να εκδίδει κάποιο μερίδιο των μετοχών της σε υπηκόους μίας συγκεκριμένης χώρας, οι οποίες μπορούν να μεταβιβαστούν μόνο σε άλλους υπηκόους της χώρας αυτής. Ένας τέτοιος περιορισμός της μεταβίβασης ενδέχεται να επηρεάζει την εύλογη αξία των σχετικών μετοχών, και συνεπώς οι μετοχές αυτές ενδέχεται να έχουν εύλογη αξία μικρότερη από την εύλογη αξία που κανονικά θα είχαν οι ίδιες μετοχές που δεν αποτελούν αντικείμενο τέτοιων περιορισμών. Σε μία τέτοια κατάσταση, εάν προκύψει το ερώτημα της παραγράφου 4 στο πλαίσιο των μετοχών που τελούν υπό περιορισμό, η φράση «εύλογη αξία των παροχών που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών» θα πρέπει να αναφέρεται στην εύλογη αξία των μετοχών που τελούν υπό περιορισμό, και όχι στην εύλογη αξία άλλων μετοχών για τις οποίες δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Πεδίο εφαρμογής

6. Το ΔΠΧΠ 2 εφαρμόζεται σε συναλλαγές στις οποίες μία οντότητα ή οι μέτοχοι μιας οντότητας παραχωρούν συμμετοχικούς τίτλους (σε αυτούς περιλαμβάνονται συμμετοχικοί τίτλοι της οντότητας, της μητρικής της επιχείρησης και άλλων οντοτήτων που ανήκουν στον ίδιο όμιλο επιχειρήσεων με την οντότητα) ή αναλαμβάνουν υποχρέωση να μεταβιβάσουν μετρητά ή άλλα περιουσιακά στοιχεία για ποσά που στηρίζονται στην τιμή (ή την αξία) των μετοχών της οντότητας ή άλλων συμμετοχικών τίτλων της οντότητας. Η διερμηνεία αυτή εφαρμόζεται στις συναλλαγές αυτές όταν το προσδιορίσιμο αντάλλαγμα που έχει ληφθεί (ή που πρόκειται να ληφθεί) από την οντότητα, περιλαμβανομένων των μετρητών και της εύλογης αξίας προσδιορίσιμου ανταλλάγματος που δεν είναι σε μετρητά (εφόσον υπάρχει), φαίνεται να είναι χαμηλότερο από την εύλογη αξία των συμμετοχικών τίτλων που παραχωρούνται ή των υποχρεώσεων που αναλαμβάνονται. Ωστόσο, η διερμηνεία αυτή δεν εφαρμόζεται σε συναλλαγές που αποκλείονται από το

Πεδίο εφαρμογής του ΔΠΧΠ 2

σύμφωνα με τις παραγράφους 3 έως 6 αυτού του ΔΠΧΠ.

Θέμα

7. Το θέμα που εξετάζεται στη διερμηνεία είναι κατά πόσο το ΔΠΧΠ 2 εφαρμόζεται σε συναλλαγές τις οποίες η οντότητα δεν μπορεί να εξατομικεύσει μέρος ή το σύνολο των λαμβανόμενων αγαθών ή υπηρεσιών.

Ομόφωνη γνώμη

8. Το ΔΠΧΠ 2 εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες συναλλαγές κατά τις οποίες λαμβάνονται αγαθά ή υπηρεσίες, όπως συναλλαγές στις οποίες μία οντότητα λαμβάνει αγαθά ή υπηρεσίες ως αντάλλαγμα για συμμετοχικούς τίτλους της οντότητας αυτής. Αυτό περιλαμβάνει συναλλαγές τις οποίες η οντότητα δεν μπορεί να εξατομικεύσει μέρος ή το σύνολο των λαμβανόμενων αγαθών ή υπηρεσιών.

9. Εάν δεν είναι δυνατόν να εξατομικευτούν συγκεκριμένα αγαθά ή υπηρεσίες, άλλες περιστάσεις ενδέχεται να υποδηλώνουν ότι λήφθηκαν (ή πρόκειται να ληφθούν) αγαθά ή υπηρεσίες, και στην περίπτωση αυτή ισχύει το ΔΠΧΠ 2. Ειδικότερα, εάν το προσδιορίσιμο αντάλλαγμα που έχει ληφθεί (εφόσον υπάρχει) φαίνεται να είναι χαμηλότερο από την εύλογη αξία των συμμετοχικών τίτλων που παραχωρήθηκαν ή των υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν, συνήθως η κατάσταση αυτή υποδηλώνει ότι έχει ληφθεί (ή πρόκειται να ληφθεί) άλλο αντάλλαγμα (δηλαδή προσδιορίσιμα αγαθά ή υπηρεσίες).

10. Η οντότητα θα επιμετρά τα εξατομικεύσιμα αγαθά ή υπηρεσίες που έχει λάβει σύμφωνα με το ΔΠΧΠ 2.

11. Η οντότητα θα επιμετρά τα εξατομικεύσιμα αγαθά ή υπηρεσίες που έχει λάβει (ή πρόκειται να λάβει) ως τη διαφορά μεταξύ της εύλογης αξίας της παροχής που εξαρτάται από την αξία των μετοχών και της εύλογης αξίας οποιωνδήποτε εξατομικεύσιμων αγαθών ή υπηρεσιών έχει λάβει (ή πρόκειται να λάβει).

12. Η οντότητα θα επιμετρά τα εξατομικεύσιμα αγαθά ή τις υπηρεσίες που έχει λάβει κατά την ημερομηνία της παραχώρησης. Ωστόσο, για συναλλαγές που διακανονίζονται σε μετρητά οι υποχρεώσεις θα επιμετρώνται εκ νέου σε κάθε ημερομηνία αναφοράς μέχρις ότου διακανονιστούν.

Ημερομηνία έναρξης ισχύος

13. Οι οντότητες εφαρμόζουν την παρούσα διερμηνεία για τις ετήσιες περιόδους που αρχίζουν κατά την 1η Μαΐου ή μετά την 1η Μαΐου 2006. Η εφαρμογή της παρούσας διερμηνείας πριν την ημερομηνία αυτή θεωρείται επιθυμητή. Αν μία οντότητα εφαρμόζει την παρούσα διερμηνεία για περίοδο που αρχίζει πριν την 1η Μαΐου 2006, θα πρέπει να γνωστοποιήσει το γεγονός αυτό.

Μετάβαση

14. Οι οντότητες εφαρμόζουν την παρούσα διερμηνεία αναδρομικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΛΠ 8, με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων του ΔΠΧΠ 2.