Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
(Τμήμα 18ο Μονομ.)
Αριθ. απόφασης: 197/2001
Δικαστής: Θεώνη Λειβαδίτη,
Πρόεδρος Πρωτοδικών Δ.Δ.
Αναστολή εκτέλεσης διοικητικής πράξης (`Αρθρα 200 επομ. και 228 Κ.Δ.Δ.)
Επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε βάρος Α.ΧΕ.Π.Ε.Υ. για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας: Δεν χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της ταμειακής βεβαίωσης για ηθική βλάβη, διότι αυτή υφίσταται από την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και δεν είναι δυνατόν να προέλθει από την καταβολή του προστίμου.
...........................................................................
Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση, για την οποία καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο, η αιτούσα ανώνυμη εταιρεία, ζητά παραδεκτώς, κατ? άρθρο 228 του ΚΔΔ, την αναστολή εκτέλεσης της 15....../8-12-2000 ταμειακής βεβαίωσης της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών ποσού 180.000.000 δραχμών, που αφορά πρόστιμο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της από 9-1-2001 ανακοπής που άσκησε.
Επειδή, στο άρθρο 217 παρ. 1 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ( Ν.2717/1999 Φ. Α? 97) ορίζεται ότι: "Ανακοπή χωρεί κατά κάθε πράξης που εκδίδεται στα πλαίσια της διαδικασίας της διοικητικής εκτέλεσης και ιδίως κατά:
α) της πράξης της ταμειακής βεβαίωσης του εσόδου.
β) της κατασχετήριας έκθεσης.
γ) του προγράμματος πλειστηριασμού.
δ) της έκθεσης πλειστηριασμού και
ε) του πίνακα κατάταξης", σύμφωνα δε με το επόμενο άρθρο 218, καθ? ύλην αρμόδιο δικαστήριο προς εκδίκαση των κατά το άρθρο 216 διαφορών (οι διαφορές που αναφύονται κατά τη σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ.356/1974 είσπραξη των δημόσιων εσόδων) είναι στον πρώτο βαθμό το μονομελές πρωτοδικείο, ενώ στο δεύτερο βαθμό το τριμελές πρωτοδικείο. Προς άσκηση ανακοπής νομιμοποιούνται:
α) στις περιπτώσεις α?, β?, γ? και ε? της παραγράφου 1 του άρθρου 217, ο καθού ή ο θιγόμενος ενυπόθηκος δανειστής (άρθρο 219 παρ. 1). Η ανακοπή ασκείται μέσα σε προθεσμία 30 ημερών, η οποία αρχίζει στις περιπτώσεις α?, β?, γ?, δ? και ε? της παραγράφου 1 του άρθρου 217 από την επίδοση, αλλιώς από την πλήρη γνώση της αντίστοιχης προσβαλλόμενης πράξης (άρθρο 220 παράγραφος 1).
Επειδή, περαιτέρω, στο άρθρο 228 του ίδιου Κώδικα ορίζεται ότι:
"1. Η προθεσμία άσκησης, καθώς και η άσκηση της ανακοπής δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης. Στις περιπτώσεις α?, β?, δ? και ε? της παραγράφου 1 του άρθρου 217, ενόσω εκκρεμεί η ανακοπή μπορεί να υποβληθεί από την ανακόπτουσα αίτηση αναστολής της εκτέλεσης των προσβαλλόμενων πράξεων.
2. Καθ? ύλην και κατά τόπο αρμόδιο για την εκδίκαση της αίτησης της προηγούμενης παραγράφου είναι το κατά το άρθρο 218 δικαστήριο, εφόσον σε αυτό εκκρεμεί η ανακοπή, το οποίο και εκδικάζει την αίτηση κατά τη διαδικασία των διατάξεων των άρθρων 200 έως και 209, οι οποίες εφαρμόζονται αναλόγως".
Επειδή, εξάλλου, στο άρθρο 202 του ίδιου Κώδικα ορίζεται ότι:
"Λόγο αναστολής μπορεί να θεμελιώσει η από την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης απειλούμενη, οποιασδήποτε φύσης, υλική ή ηθική βλάβη του αιτούντος, εφόσον η επανόρθωσή της, θα είναι αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής σε περίπτωση ευδοκίμησης της αντίστοιχης προσφυγής.
2. Η χορήγηση αναστολής αποκλείεται: α) ............. β) .............. γ) αν η αντίστοιχη προσφυγή είναι προδήλως απαράδεκτη ή προδήλως αβάσιμη".
Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, με την 15....../8-12-2000 πράξη ταμειακής βεβαίωσης της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, βεβαιώθηκε σε βάρος της αιτούσας ποσό ύψους 180.000.000 δραχμών, που αφορά πρόστιμο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με βάση την από 24-10-2000 απόφαση, για παραβάσεις που διαπίστωσε αυτή. Κατά της πράξης αυτής η αιτούσα άσκησε ανακοπή, καθώς και την κρινόμενη αίτηση, ισχυριζόμενη ότι η εκτέλεση αυτής θα επιφέρει σε βάρος της ανεπανόρθωτη υλική βλάβη, λόγω του ύψους του επιβληθέντος προστίμου και του ότι η εταιρεία δεν διαθέτει στους λογαριασμούς τραπεζών που διατηρεί αρκετό κεφάλαιο για την καταβολή του. Προς απόδειξη δε των ισχυρισμών της επικαλείται και προσκομίζει την από 22-1-2001 κατάσταση τεταρτοβαθμίων λογαριασμών της ιδίας υπογεγραμμένη από τον υπεύθυνο για τις οικονομικές της υπηρεσίες Βασ....... Παν......., αλλά και ηθική βλάβη, διότι η εταιρεία της αιτούσας είναι καθιερωμένη οικονομικά στον χρηματοοικονομικό χώρο και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού ως αξιόπιστη εταιρεία. Τέλος, η αιτούσα αναφέρεται στην ευδοκίμηση της ανακοπής της.
Επειδή, το στοιχείο που προσκομίζει η αιτούσα κρίνεται από μόνο του και χωρίς προσκόμιση άλλων στοιχείων, όπως π.χ. ισολογισμοί τελευταίων ετών, ανεπαρκές για να εκτιμηθεί η σημερινή οικονομική της κατάσταση και οι επιπτώσεις από την καταβολή του ένδικου προστίμου. Εξάλλου, η ηθική βλάβη την οποία επικαλείται η αιτούσα, υφίσταται από τη στιγμή που εκδόθηκε η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η πράξη ταμειακής βεβαίωσης και δεν είναι δυνατόν να προέλθει από την καταβολή του ποσού του οποίου ζητείται η αναστολή. Τέλος, η ευδοκίμηση της ανακοπής δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των λόγων που δικαιολογούν κατ? άρθρο 202 του ΚΔΔ τη χορήγηση αναστολής. Ενόψει αυτών, δεν απειλείται, κατά την κρίση του Δικαστηρίου από την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης με την αναστολή πράξης ταμειακής βεβαίωσης, σε βάρος της αιτούσας, υλική ή ηθική βλάβη δυσχερώς επανορθώσιμη σε περίπτωση ευδοκίμησης της ανακοπής της κατ? αυτής και επομένως, δεν συντρέχει περίπτωση χορήγησης αναστολής μέχρι την έκδοση απόφασης επί της από 9.1.2001 ανακοπής που άσκησε η αιτούσα κατά της παραπάνω πράξης.
Επειδή, κατόπιν αυτών η υπό κρίση αίτηση πρέπει να απορριφθεί αβάσιμη. Τέλος, πρέπει να καταπέσει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου το κατατεθέν παράβολο. (αρ. 277 παρ. 9 ΚΔΔ).