ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΗΜΟΚΡΑΤΙΑ | ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 25 |
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε./Γ.Γ.Δ.Ε. |
Αθήνα 10/10/2001 |
Δ/ΝΣΗ ΜΗΤΡΩΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΩΝ |
Αρ.Πρωτ.: Δ15 / οικ /15151 |
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (Δ15) |
|
ΤΜΗΜΑΑ΄(ΜΕΕΠ) |
|
ΘΕΜΑ: Οδηγίες εφαρμογής του άρθρου 4 του Ν. 2940/2001 (ΦΕΚ Α΄180/6-8-01): «Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων ΜΕΕΠ & Επανάκριση Εργοληπτικών Επιχειρήσεων».
Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
Με την Εγκύκλιο αυτή αναλύονται εκτενώς οι διατάξεις του άρθρου 4, του ν. 2940/2001, καθώς και ο τρόπος εφαρμογής των ρυθμίσεων που αφορούν την επανάκριση και εγγραφή των επιχειρήσεων στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.).
Η Εγκύκλιος συμβάλλει επίσης στη σύνταξη των απαιτούμενων Τεχνικών Δελτίων - Φακέλων και των Αιτήσεων που καλούνται να υποβάλλουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις για την εγγραφή και επανάκριση τους-
Το άρθρο 4 του ν. 2940/2001 αντικαθιστά το άρθρο 16 του υφιστάμενου Ν. 1418/1984, και περιλαμβάνει σημαντικές και κρίσιμες διατάξεις για το Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) και την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Συνοπτικά η δομή και οι επιμέρους διατάξεις του αφορούν:
Την εγγραφή και κατάταξη, την τακτική και έκτακτη αναθεώρηση της εγγραφής των εργοληπτικών επιχειρήσεων στο Μ.Ε.ΕΠ. (παράγραφοι 1 έως και 39 του άρθρου αυτού), στην οποία περιλαμβάνεται και η έκτακτη επανάκριση η οποία διενεργείται από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.
Τα όρια προϋπολογισμών δημοσίων έργων, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις που θα καταταχθούν στην νέα διαβάθμιση του Μ.Ε.ΕΠ. (παράγραφος 40).
Τα κατώτατα όρια προϋπολογισμών δημοσίων έργων, στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις που θα καταταχθούν σε τάξεις της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ., με εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 2940/2001 και τα όρια συμμετοχής προϋπολογισμών δημοσίων έργων των ανωτέρω επιχειρήσεων σε κοινοπραξίες αναβάθμισης (παράγραφοι 41, 42, 43).
Οι όροι συμμετοχής των εργοληπτικών επιχειρήσεων σε δημόσια έργα, των οποίων η προϋπολογιζόμενη αξία δεν υπερβαίνει το εκάστοτε οριζόμενο όριο του Π.Δ. 334/2000 (παράγραφος 44).
Το όριο των ανεκτέλεστων συμβάσεων έργων, το οποίο μπορεί να έχει κάθε εργοληπτική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη σε τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. (παράγραφος 45).
Οι βασικές αρχές που θα διέπουν την Ενημερότητα Πτυχίου, την οποία θεσπίζει, ο νόμος αυτός, και θα συμβάλει στην συνεχή βελτίωση των συνθηκών συμμετοχής των εργοληπτικών επιχειρήσεων στις δημοπρασίες δημοσίων έργων (παράγραφος 46).
ΙΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Συνοπτικά αναφέρονται τα βασικά σημεία του άρθρου 4. τα οποία στην ουσία καθορίζουν την όλη διαδικασία που περιγράφεται εκτενώς στο άρθρο αυτό. Αναλυτικότερα :
Σαν καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων επανάκρισης ή δηλώσεων έναρξης διαδικασιών συγχώνευσης, για το σύνολο των εγγεγραμμένων εργοληπτικών επιχειρήσεων της υφιστάμενης κατάταξης του Μ.Ε.ΕΠ. ορίζεται η 31η /12/2001. Πέραν της ανωτέρω καταληκτικής ημερομηνίας, δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις από εργοληπτικές επιχειρήσεις και θα εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία δημοσίων έργων, σε ότι αφορά την διαγραφή των επιχειρήσεων- που δεν θα έχουν υποβάλλει αίτηση, στο Μ.Ε.ΕΠ.
Όσες εργοληπτικές επιχειρήσεις υποβάλουν στην υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. δήλωση έναρξης διαδικασίας συγχώνευσης, μέχρι και την ανωτέρω προσδιοριζόμενη καταληκτική ημερομηνία, διατηρούν το δικαίωμα υποβολής αίτησης επανάκρισης μέχρι την 30η/9/2002υπό την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες συγχώνευσης με βάση τις διάταξης του 2166/93 και του κ.ν. 2190. Αιτήσεις επιχειρήσεων που συγχωνεύονται θα γίνονται δεκτές από την υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., εφόσον η διαδικασία υλοποίησης τους θα έχει ολοκληρωθεί με εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2166/93 και του κ.ν. 2190.
Με υπουργική απόφαση μπορεί να δοθεί παράταση στις ανωτέρω καταληκτικές προθεσμίεςυποβολής αιτήσεων, εφόσον διαπιστωθεί ότι αυτές δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της επανάκρισης των εργοληπτικών επιχειρήσεων.
Οι τάξεις της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. ανέρχονται σε 7 και επιπλέον αυτών ορίζονται και 2 ειδικές τάξεις (Α1 και Α2) για τις μικρές εργοληπτικές επιχειρήσεις.
Οι βασικές κατηγορίες έργων εξακολουθούν να είναι 6 και κάθε εργοληπτική επιχείρηση που θα υποβάλει αίτηση, θα κατατάσσεται σε μια μόνο τάξη και σε μια τουλάχιστον κατηγορία η οποία θα θεωρείται βασική, ενώ μπορεί να κατατάσσεται και σε πρόσθετες κατηγορίες.
Η 7η τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. θεωρείται γενική, δηλαδή περιλαμβάνει όλες τις βασικές κατηγορίες έργων, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορούν να θεωρηθούν γενικές οι τάξεις 5η και 6η.
Οι ελάχιστες προϋποθέσεις κατάταξης παρατίθενται σε κάθε τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. και θα πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά από την αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εφαρμογής του Τύπου Κατάταξης, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις των διατάξεων της παραγράφου 39 του άρθρου αυτού, οι οποίες αφορούν τους δείκτες βιωσιμότητας και για τους οποίους δίδεται μεταβατικό διάστημα τήρησης τους.
Εκτός των ελάχιστων προϋποθέσεων κατάταξης, η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση Οα πρέπει να πληροί και τα κριτήρια της εφαρμογής του Τύπου Κατάταξης, ώστε να μπορεί να καταταχθεί στην τάξη την οποία αιτείται, σύμφωνα με τις παραγράφους 29 έως και 38 του άρθρου αυτού.
Οι διατάσεις που αφορούν στον προσδιορισμό του ορίου ανεκτέλεστων συμβάσεων των εργοληπτικών επιχειρήσεων του Μ.Ε.ΕΠ. καλύπτει το μεταβατικό στάδιο από την έναρξη ισχύος του νόμου μέχρι την υλοποίηση της διαδικασίας επανάκρισης- ενώ μετά την ολοκλήρωση κατάταξης των επιχειρήσεων στις τάξεις της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ., θα ισχύουν διαφορετικά όρια υπολογισμού των ορίων ανεκτέλεστων συμβάσεων, όπως ακριβώς περιγράφονται στην παράγραφο 45 του άρθρου αυτού.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 1, καθορίζεται η εγγραφή και κατάταξη των εργοληπτικών επιχειρήσεων στο Μ.Ε.ΕΠ. καθώς και η διαδικασία της τακτικής και έκτακτης αναθεώρησης της εγγραφής τους, διαδικασίες οι οποίες θα ισχύουν μετά την έκτακτη επανάκριση τους, με βάση τις διατάξεις του νόμου αυτού. Σε κάθε περίπτωση η τακτική και η έκτακτη αναθεώρηση της εγγραφής των εργοληπτικών επιχειρήσεων στο Μ.Ε.ΕΠ. θα γίνεται με αίτηση τους στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. η οποία θα συνοδεύεται από Τεχνικό Δελτίο και Φάκελο με τα αποδεικτικά στοιχεία των οικονομικών και τεχνικών τους δεδομένων.
Η υλοποίηση των ανωτέρω διαδικασιών θα γίνεται με την εφαρμογή των διατάξεων που παρατίθενται στις παραγράφους 2 έως και 38 του παρόντος άρθρου. Κατά συνέπεια η διαδικασία αξιολόγησης των εργοληπτικών επιχειρήσεων που θεσπίστηκε με τον ν. 2940/01 θα ισχύσει και στο μέλλον, με εξουσιοδότηση έκδοσης προεδρικού διατάγματος στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να προβεί σε διορθωτικές παρεμβάσεις σε ορισμένες παραμέτρους του, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν στον καθορισμό των ορίων του Συντελεστή Κατάταξης Γ ανά τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ., όπως αυτά αναφέρονται στην παράγραφο 30, τα μεγέθη του Τμήματος Α του Τύπου Κατάταξης που χρησιμοποιούνται σαν παρονομαστές των κλασμάτων α1 (Κύκλος Εργασιών), α2 (ίδια Κεφάλαια), α3 (Συνολικά Πάγια), όπως αυτά αναφέρονται στην παράγραφο 33 και τέλος την απαιτούμενη συνολική βαθμολογία κατάταξης ανά τάξη του Μ.Ε.ΕΠ., όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 34.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 2, καθορίζεται ότι η εγγραφή, κατάταξη και αναθεώρηση των εργοληπτικών επιχειρήσεων, θα στηρίζεται σε όλα τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία που είναι αναγκαία για την εξέταση κάθε αίτησης που υποβάλλεται αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. Τα στοιχεία αυτά υποχρεούνται να τα υποβάλουν εμπρόθεσμα οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, των προεδρικών διαταγμάτων και των υπουργικών αποφάσεων που είναι σε ισχύ.
Επιπροσθέτως τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία που θα δηλώνονται από κάθε αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση θα υπόκεινται σε έλεγχο της ακρίβειας τους, με διαδικασία η οποία περιγράφεται αναλυτικά σε άλλες παραγράφους του άρθρου αυτού. Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. και περιλαμβάνονται στα Τεχνικά Δελτία και τους αντίστοιχους Φακέλους των εργοληπτικών επιχειρήσεων, για την υλοποίηση της διαδικασίας της τακτικής και της έκτακτης αναθεώρησης της εγγραφής τους.
Τα βασικά στοιχεία τα οποία υποχρεούνται να υποβάλουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., εκτός από τα σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα, τα οποία περιγράφονται σε ειδικό έντυπο και επισυνάπτονται στο Φάκελο που υποβάλεται στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., για την αξιολόγηση τους αφορούν :
Τα πιστοποιητικά Μ.Ε.ΕΠ. που συντάσσονται για κάθε έργο από τον κύριο του έργου ή το φορέα κατασκευής και περιέχουν σημαντικές πληροφορίες και αξιολογήσεις για τη δημοπρασία και την ανάδοχο εργοληπτική επιχείρηση, για τις τεχνικές επιχειρήσεις που έχουν συμπράξει στην κατασκευή του έργου με συμβάσεις κατασκευαστικής κοινοπραξίας ή συμβάσεις υπεργολαβίας, τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και άλλα οικονομικά στοιχεία τα οποία αφορούν το ανωτέρω προσδιοριζόμενο δημόσιο ή ιδιωτικό τεχνικό έργο.
Τις οικονομικές καταστάσεις που έχουν εκδοθεί και δημοσιευτεί (ισολογισμοί, αποτελέσματα χρήσης και προσαρτήματα), βεβαιωμένες από ορκωτό ελεγκτή, για τις χρήσεις των τριών τελευταίων ετών, με βάση το δικαίωμα για υποβολή αίτησης κάθε επιχείρησης, όπως καθορίζεται από την κείμενη νομοθεσία δημοσίων έργων.
Τις προσωρινές οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμοί και αποτελέσματα περιόδου) που θα πρέπει να είναι βεβαιωμένες από ορκωτό ελεγκτή και επιπροσθέτως να έχουν εκδοθεί και δημοσιευτεί από κάθε αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση, σε δύο τουλάχιστον έντυπα του ημερήσιου τύπου πανελλαδικής κυκλοφορίας, πριν την υποβολή αίτησης.
Τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των ανωτέρω ετών, διαμέσου των οποίων θα γίνεται η διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων και των στοιχείων των έργων που θα προκύπτουν από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά εκτέλεσης αυτών, για κάθε αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση.
Τις ειδικές καταστάσεις τιμολογίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων, οι οποίες θα αποτυπώνουν των σύνολο των κατ΄ έτος εκδοθέντων παραστατικών που αφορούν δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία έχει εκτελέσει η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση και θα χρησιμοποιηθούν στο έλεγχο, ώστε να υπάρξει η συνολική διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων (δηλώσεις και τιμολογήσεις) με την αντίστοιχες πιστοποιήσεις.
Τα δικαιολογητικά πιστοποίησης των Παγίων στοιχείων και της αξίας τους (οικόπεδα, γήπεδα, κτίρια, μηχανολογικός εξοπλισμός και μεταφορικά μέσα πλην επιβατικών αυτοκινήτων), με βάση τις διατάξεις του νόμου. Σε ότι αφορά τα ακίνητα τα ανωτέρω δικαιολογητικά αφορούν τα πρόσφατα πρωτότυπα πιστοποιητικά μεταγραφών και βαρών, τα φύλλα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των παγίων ή η αξία κτήσης και το κόστος ιδιοκατασκευής αυτών όπως αναγράφεται στις οικονομικές καταστάσεις που θα προσκομιστούν. Σε ότι αφορά τον κύριο και βοηθητικό μηχανολογικό εξοπλισμό και τα μεταφορικά μέσα εκτός των επιβατικών αυτοκινήτων τα ανωτέρω δικαιολογητικά αφορούν την αναπόσβεστη αξία του ανωτέρω εξοπλισμού ή την εκτίμηση του από ορκωτό εκτιμητή εγγεγραμμένο στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα αντίστοιχα άρθρα.
Τα δικαιολογητικά για την απόδειξη της βασικής και της συμπληρωματικής στελέχωσης των εργοληπτικών επιχειρήσεων, με βάση την υφιστάμενη διαδικασία η οποία ισχύει στο ΜΕΚ μέχρι και σήμερα.
Οποιοδήποτε άλλο οικονομικό ή τεχνικό στοιχείο κριθεί απαραίτητο για την αξιολόγηση των αιτήσεων των εργοληπτικών επιχειρήσεων από την υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 3, καθορίζεται ότι η βασική και συμπληρωματική στελέχωση της κάθε εργοληπτικής επιχείρησης που είναι εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ., θα γίνεται με στελέχη που είναι εγγεγραμμένα στο ΜΕΚ και η εξέλιξη της θα παρακολουθείται από την αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., ώστε τα ανωτέρω στελέχη να συμμετέχουν ενεργά στο έργο της επιχείρησης. Η βασική και συμπληρωματική στελέχωση κάθε εργοληπτικής επιχείρησης, πρέπει να είναι συνεχής σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της και να αποδεικνύεται με βεβαίωση ασφάλισης του προσωπικού αυτής από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα. Η διάταξη αυτή σε συνδυασμό και με τις ελάχιστες προϋποθέσεις βασικής και συμπληρωματικής στελέχωσης που αναγράφονται σε άλλες παραγράφους του άρθρου αυτού καταργεί τις προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν και τη λοιπή στελέχωση (τεχνικών, οικονομικών, λοιπών στελεχών, οργανόγραμμα επιχείρησης, κλπ) της κρινόμενης εργοληπτικής επιχείρησης).
Η εργοληπτική επιχείρηση, σε ότι αφορά την κάλυψη των απαιτήσεων του νόμου αυτού για βασική και συμπληρωματική της στελέχωση, μπορεί να επιλέξει είτε την εξαρτημένη εργασία, είτε τη σύναψη συμβάσεων με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Και στις δύο περιπτώσεις οι συνολικά προσδιοριζόμενες ετήσιες αμοιβές των στελεχών που δηλώνονται από την επιχείρηση, δεν μπορούν να είναι χαμηλότερες από τις εκάστοτε συλλογικές ρυθμίσεις σε ότι αφορά τους διπλωματούχους μηχανικούς ΑΕΙ.
Η αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., μπορεί να παραπέμπει τα στελέχη ΜΕΚ των εργοληπτικών επιχειρήσεων, για τα οποία η συμμετοχή τους κρίνεται εικονική ή ανεπαρκής, στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο, εφόσον αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από διαθέσιμα στοιχεία. Τέλος οποιαδήποτε μεταβολή των ανωτέρω στελεχών της εργοληπτικής επιχείρησης που είναι εγγεγραμμένα στο ΜΕΚ, γίνεται ύστερα από αίτηση της ίδιας της επιχείρησης ή του στελέχους της προς την Επιτροπή του Μ.Ε.ΕΠ., η οποία και εγκρίνει τη μεταβολή αυτή εξετάζοντας τους προβαλλόμενους λόγους μεταβολής.
Μέχρι τις 31/12/2001 επιτρέπονται οι αιτήσεις αντικατάστασης στελεχών ΜΕΚ των εγγεγραμμένων στο Μ.Ε.ΕΠ. εργοληπτικών επιχειρήσεων. Η ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία παρατείνεται αυτόματα στην περίπτωση όπου δοθεί παράταση στις εργοληπτικές επιχειρήσεις, σε ότι αφορά το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων αυτοτελούς επανάκρισης και έναρξης διαδικασιών συγχώνευσης. Στη διάρκεια υλοποίησης των συγχωνεύσεων και κατά την χρονική στιγμή κατάθεσης των Μ.Ε.ΕΠ. των συγχωνευόμενων εργοληπτικών επιχειρήσεων, τα στελέχη ΜΕΚ αυτών θα αποδεσμεύονται αυτόματα από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, χωρίς απόφαση της Επιτροπής.
Επισημαίνεται ότι, οι υπεύθυνες δηλώσεις που θα υποβάλλονται στους φακέλους των εργοληπτικών επιχειρήσεων και θα αφορούν τα δηλωθέντα στελέχη τους, για την κάλυψη της βασικής και της συμπληρωματικής τους στελέχωσης, θα πρέπει επικυρωμένες από δημόσια αρχή, σε ότι αφορά το γνήσιο της υπογραφής.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 4, δίδεται η εξουσιοδότηση στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να καθορίσει με υπουργική απόφαση τον ενιαίο τύπο και τα απαραίτητα στοιχεία που θα πρέπει να περιέχουν τα πιστοποιητικά Μ.Ε.ΕΠ., που εκδίδει ο κύριος του έργου ή ο φορέας κατασκευής, ώστε να διευκολυνθεί ο έλεγχος της εγκυρότητας τους και να είναι ενιαία και ευκρινέστερη η αναγραφή των επιμέρους πιστοποιημένων κατασκευαστικών εργασιών. Στην ίδια απόφαση θα προβλέπονται τα χρονικά διαστήματα έκδοσης και κοινοποίησης των ανωτέρω πιστοποιητικών στους αναδόχους και στις λοιπές τεχνικές επιχειρήσεις που έχουν συμπράξει στην κατασκευή του έργου, ο τρόπος υποβολής τους στην υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., καθώς και κάθε σχετικό θέμα που αφορά τα ανωτέρω.
Στην ίδια απόφαση μπορεί να ορισθεί συγκεκριμένη χρονική προθεσμία, μέσα στην οποία τα στοιχεία αυτά υποβάλλονται από τις εργοληπτικές επιχειρήσεις στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., ανεξάρτητα από την υποβολή αίτησης τακτικής ή έκτακτης αναθεώρησης της εγγραφής τους. Η παράλειψη υποβολής των στοιχείων αυτών, με ευθύνη της εργοληπτικής επιχείρησης, συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος να τα επικαλεσθεί κατά την υποβολή αίτησης τακτικής ή έκτακτης αναθεώρησης, ταυτόχρονα δε δίνει το δικαίωμα στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. να προχωρήσει με πρωτοβουλία της σε έκτακτη αναθεώρηση της εγγραφής της επιχείρησης αυτής.
Η διάταξη αυτή συμπληρώνεται από την υποχρέωση του κυρίου του έργου ή του φορέα κατασκευής να συντάσσει και να επιδίδει στις εργοληπτικές επιχειρήσεις τα σχετικά πιστοποιητικά, μέσω των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών του και για την εφαρμοσιμότητα αυτής της παραγράφου προβλέπεται ότι, οι υπάλληλοι των ανωτέρω υπηρεσιών θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις γενικές διατάξεις, σε ότι αφορά την έγκαιρη έκδοση πιστοποιητικών, και σε περίπτωση που αμελούν να πράξουν τα ανωτέρω, υπέχουν και πειθαρχικές ευθύνες κατ΄ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 9 του άρθρου 6 του Ν. 1418/84, που προστέθηκε με την παράγραφο 11 του άρθρου 2 του Ν. 2229/94 (ΦΕΚ 138Α). Τονίζεται ότι μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης για τη μορφή των πιστοποιητικών που θα εκδίδονται από τον κύριο του έργου ή τον φορέα κατασκευής, εξακολουθούν να ισχύουν οι εγκύκλιοι 1 «Πιστοποιητικά εμπειρίας έργων για την τήρηση των Μητρώων ΜΕΚ και Μ.Ε.ΕΠ.» (Δ 15 - 4/01/99) και 9 «Διευκρινήσεις εφαρμογής της εγκυκλίου 1» (Δ15 - 1/04/99).
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 5, καθορίζεται η υποχρέωση των εργοληπτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν με τη μορφή ΑΕ, να υποβάλουν ετησίως τις αντίστοιχες οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσης, και προσάρτημα) και έκθεση δραστηριότητας(τεχνικό δελτίο και φάκελο). Η ανωτέρω υποχρέωση των επιχειρήσεων, είναι υποχρεωτική και θα πρέπει να υλοποιείται, σε κάθε περίπτωση, πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους που ακολουθεί τη χρήση στην οποία αναφέρονται οι οικονομικές καταστάσεις, δηλαδή στην περίπτωση της χρήσης του 2001 (από 1/1/2001 - 31/12/2001) η επιχείρηση θα πρέπει μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2002 (30/6/2002) να έχει υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., τα προαναφερόμενα. Στην παράγραφο αυτή δίδεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και με απόφαση του θα καθοριστεί η διαδικασία υποβολής των ανωτέρω στοιχείων και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 6, καθορίζεται η υποχρέωση των εργοληπτικών επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ., να καταθέτουν μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του επομένου έτους κάθε χρήσης, στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την πιστοποίηση του κύκλου εργασιών της από ιδιωτικά έργα. Αναλυτικότερα στην περίπτωση της χρήσης του 2001 (από 1/1/2001 - 31/12/2001), η κάθε εργοληπτική επιχείρηση οφείλει μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2002 (30/6/2002) να έχει υλοποιήσει την ανωτέρω προσδιοριζόμενη υποχρέωση της. Παράλειψη της υποβολής των στοιχείων που αφορούν τα ιδιωτικά έργα μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος της να επικαλεσθεί τον κύκλο εργασιών από ιδιωτικά έργα, στην επόμενη τακτική ή έκτακτη αναθεώρηση της εγγραφής της. Στην παράγραφο αυτή δίδεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και με απόφαση του θα καθοριστεί η διαδικασία υποβολής των ανωτέρω στοιχείων και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 7, καθορίζεται ότι οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 17, του Ν. 14/18/84 εφαρμόζονται αναλόγως και για τα πιστοποιητικά Μ.Ε.ΕΠ..
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 8, καθορίζεται το χρονικό διάστημα ισχύος της κατάταξης την οποία θα αποκτήσουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, μετά την έκτακτη αναθεώρηση του νόμου αυτού. Αναλυτικότερα και για κάθε αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση, η κατάταξη της στις τάξεις της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. και στις κατηγορίες έργων, τις οποίες θα αποκτήσει στη διάρκεια της διαδικασίας της επανάκρισης, θα ισχύει για μία τριετία. Μετά το πέρας της ανωτέρω προσδιοριζόμενης τριετίας, κάθε εργοληπτική επιχείρηση υποχρεούται να υποβάλλει αίτηση τακτικής αναθεώρησης στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ..
Σαν χρονικό διάστημα υποβολής της αίτησης τακτικής αναθεώρησης, ορίζεται το τελευταίο δίμηνο του τρίτου έτους από την απόφαση κατάταξης της επιχείρησης στο Μ.Ε.ΕΠ., ή κατά περίπτωση της απόφασης (τάξεις 6η και 7η ) του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.
Κατ΄ εξαίρεση και σε περίπτωση συγχώνευσης εργοληπτικών επιχειρήσεων του Μ.Ε.ΕΠ., οι οποίες και κρίνονται με τη διαδικασία που προβλέπεται στις παραγράφους 17 και επόμενες, ο χρονικός ορίζοντας ισχύος της κατάταξης τους, την οποία θα αποκτήσουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκτακτης της επανάκρισης, θα ισχύει για μία εξαετία. Αυτό σημαίνει ότι οι συγχωνευόμενες επιχειρήσεις αποκτούν το δικαίωμα παραμονής στην τάξη στην οποία θα καταταγούν για έξι χρόνια, υπό τον περιορισμό ότι η αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. διατηρεί πάντα το δικαίωμα να τις καλέσει σε επανάκριση εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις οι οποίες βρίσκονται σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία δημοσίων έργων. Σαν χρονικό διάστημαυποβολής της αίτησης τακτικής αναθεώρησης, ορίζεται το τελευταίο δίμηνο του έκτου έτους, από την απόφαση κατάταξης της επιχείρησης στο Μ.Ε.ΕΠ., ή κατά περίπτωση της απόφασης (τάξεις 6η και 7η ) του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 9, καθορίζεται ότι σε περίπτωση όπου εργοληπτική επιχείρηση, εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ. στις τάξεις της υφιστάμενης διαβάθμισης, δεν υποβάλει αίτηση τακτικής αναθεώρησης εντός διμήνου από τη συμπλήρωση της τριετίας ή της εξαετίας, κατά περίπτωση, τεκμαίρεται ότι ελλείπουν οι προϋποθέσεις παραμονής της στις κατηγορίες και τάξεις που έχει καταταχθεί και διαγράφεται από το Μ.Ε.ΕΠ. Για τη διαγραφή αυτή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη από την αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. μέσα ένα μήνα, από την πάροδο της προαναφερόμενης προθεσμίας.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 10, καθορίζεται το δικαίωμα της αρμόδιας υπηρεσίας τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. να μπορεί οποτεδήποτε να καλέσει κάθε επιχείρηση σε έκτακτη αναθεώρηση, στην περίπτωση που διαπιστωθούν νεότερα δυσμενή οικονομικά ή τεχνικά στοιχεία για αυτήν και τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή και αξιόπιστη λειτουργία της. Με βάση τα ανωτέρω η υπηρεσία, μπορεί να διαγράψει μια εργοληπτική επιχείρηση ορισμένες ή και όλες τις κατηγορίες έργων στις οποίες έχει καταταχθεί ή και να την υποβιβάσει από την τάξη της εγγραφής της.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 11, καθορίζεται ότι η τακτική ή η έκτακτη αναθεώρηση μπορεί να συνδυασθεί και με μεταβολή τόσο στις τάξεις του Μ.Ε.ΕΠ., όσο και στις βασικές και πρόσθετες κατηγορίες έργων, για τις οποίες είχε εγκριθεί στο παρελθόν η εγγραφή της εργοληπτικής επιχείρησης. Επιπροσθέτως η μεταβολή αυτή μπορεί να περιλαμβάνει αφενός τη διαγραφή της επιχείρησης από κατηγορίες έργων στις οποίες είχε καταταχθεί στο παρελθόν και αφετέρου τον υποβιβασμό της σε τάξη, έστω και αν αυτό δεν ζητήθηκε από την εργοληπτική επιχείρηση.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 12, προβλέπεται ότι μετά την παρέλευση διετίας από την έκτακτη επανάκριση που προβλέπεται στις παραγράφους 17 και επόμενες, μπορεί να γίνει έκτακτη αναθεώρηση με αίτηση της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιχειρήσεων που θα καταταχθούν, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της έκτακτης επανάκρισης ή θα εγγραφούν για πρώτη φορά στο Μ.Ε.ΕΠ. με βάση τις διατάξεις του άρθρου αυτού, αποκτούν δικαίωμα έκτακτης αναθεώρησης μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την απόφαση κατάταξης. Σαν χρονικό διάστημα υποβολής της αίτησης έκτακτης αναθεώρησης, ορίζεται το πρώτο δίμηνο του τρίτου έτους από την απόφαση κατάταξης της επιχείρησης στο Μ.Ε.ΕΠ. ή την κατά περίπτωση απόφαση (6η και 7η τάξη της νέας διαβάθμισης) του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 13, καθορίζονται θέματα που σχετίζονται με την Επιτροπή Μ.Ε.ΕΠ. και αφορούν την εγγραφή και κατάταξη, την τακτική και έκτακτη αναθεώρηση των εργοληπτικών επιχειρήσεων στο Μ.Ε.ΕΠ., μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. που έχει κάνει τον έλεγχο των Τεχνικών Δελτίων και των Φακέλων που έχουν υποβληθεί από τις αιτούσες επιχειρήσεις. Η Επιτροπή αρνείται την εγγραφή εργοληπτικής επιχείρησης στο Μ.Ε.ΕΠ. ή την κατάταξη της στην κατηγορία ή τάξη για την οποία έχει υποβληθεί η αίτηση, αν από την εξέταση των στοιχείων που ορίζονται στην παράγραφο 2 και με βάση την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., κρίνει ότι η επιχείρηση αυτή δεν έχει την απαιτούμενη τεχνική ιδιότητα και τεχνική ικανότητα, με βάση τα κριτήρια που ορίζονται στην παράγραφο 1.
Η αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. έχει τη δυνατότητα, σε περιπτώσεις όπου η εισήγηση της δεν γίνεται αποδεκτή από την Επιτροπή Μ.Ε.ΕΠ., να ζητήσει την παροχή τεχνικής βοήθειας από το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών για συμπληρωματικό έλεγχο των Τεχνικών Δελτίων και των Φακέλων. Της δίδεται η δυνατότητα να διενεργήσει συμπληρωματικό δειγματοληπτικό έλεγχο και στις λοιπές αιτήσεις που θα υποβληθούν σε αυτήν, σχετικά με την ακρίβεια των τεχνικών και των οικονομικών στοιχείων τα οποία έχουν συμπεριλάβει στα Τεχνικά Δελτία και στο Φάκελο τους οι αιτούσες εργοληπτικές επιχειρήσεις, ώστε να εντοπισθούν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στη διάρκεια του αρχικού ελέγχου αυτών.
Η κατάταξη εργοληπτικών επιχειρήσεων στην 6η και την 7η τάξη της νέας διαβάθμισης γίνεται με απόφαση που εκδίδεται από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής. Σημειώνεται ότι για το σύνολο των αιτήσεων που θα υποβληθούν για τις τάξεις 6η και 7η , ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μπορεί να αναθέσει στο Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών συμπληρωματικό έλεγχο σχετικά με την ακρίβεια των τεχνικών και των οικονομικών στοιχείων τα οποία έχουν συμπεριλάβει οι αιτούσες εργοληπτικές επιχειρήσεις στο Φάκελο τους. Οι ανωτέρω συμπληρωματικοί έλεγχοι των υποβληθέντων αιτήσεων για τις τάξεις 3η έως και 7η, μπορεί να επεκταθούν εκτός των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο Φάκελο της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης με ειδικές αναθέσεις σε ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές μη συνεργαζόμενους με τις ανωτέρω εργοληπτικές επιχειρήσεις, στην περίπτωση όπου γίνει συμπληρωματικός έλεγχος και διατηρούνται επιφυλάξεις ως προς την εγκυρότητα των υποβληθέντων στοιχείων.
Ο κατά περίπτωση συμπληρωματικός έλεγχος των αιτήσεων και των φακέλων των εργοληπτικών επιχειρήσεων και η διαδικασία με την οποία αυτός θα ασκείται, καθώς και η παροχή τεχνικής βοήθειας από το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση η οποία αναφέρεται στη συνέχεια και σε άλλη παράγραφο.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 14, καθορίζονται ορισμένες αρμοδιότητες της Επιτροπής Μ.Ε.ΕΠ., οι οποίες και αφορούν την εισήγηση προτάσεων και μέτρων σχετικά με:
Τη βελτίωση του τρόπου τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ..
Τον τρόπο που καταρτίζονται και αξιολογούνται τα πιστοποιητικά Μ.Ε.ΕΠ..
Την παρακολούθηση της τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ και υποβολή στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ εκθέσεων.
Τονίζεται ότι οι ανωτέρω αρμοδιότητες της Επιτροπής θα πρέπει να εφαρμόζονται με την υποβολή ετήσιων εκθέσεων προς την αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., διαδικασία η οποία είναι υποχρεωτική και θα πρέπει να υποβάλλεται σε αυτήν, στο πρώτο τρίμηνο εκάστου έτους.
Δίδεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, και με απόφαση του ορίζονται:
Ο αριθμός των μελών της Επιτροπής Μ.Ε.ΕΠ..
Η διάρκεια της θητείας τους, και γίνεται ο, διορισμός τους.
Στην Επιτροπή Μ.Ε.ΕΠ., (ο συνολικός της αριθμός ανέρχεται σε 15 άτομα), απαρτίζεται από :
Δημόσιους υπάλληλους (συνολικά ανέρχονται σε 8 άτομα).
2 εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.).
1 εκπρόσωπο της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.), 4 εκπροσώπους των πανελλήνιων επαγγελματικών εργοληπτικών οργανώσεων, οι οποίοι υποδεικνύονται από τις οργανώσεις αυτές.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 15, δίδεται η εξουσιοδότηση στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να ρυθμίζει με απόφαση του κάθε θέμα σχετικό με τη διαδικασία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., σε ότι αφορά :
Την τακτική και την έκτακτη αναθεώρηση της εγγραφής των εργοληπτικών επιχειρήσεων.
Τη συγκέντρωση και την παροχή στοιχείων από την υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., και
Κάθε σχετικό θέμα για τη συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής Μ.Ε.ΕΠ..
Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ μπορεί να ορίζονται και τα θέματα εγγραφής στο Μ.Ε.ΕΠ. εργοληπτικών επιχειρήσεων για τις εξειδικευμένες εργασίες και υποκατηγορίες ορισμένων έργων, η κατάταξη αυτών στις νέες τάξεις του Μ.Ε.ΕΠ., καθώς και τα όρια του προϋπολογισμού έργων που μπορούν να αναλαμβάνουν. Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ μπορεί επίσης να ορίζονται τα θέματα τήρησης από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις :
Μητρώων εργοληπτικών επιχειρήσεων.
Πτυχιούχων εργοδηγών.
Κατόχων σχετικών αδειών και εμπειροτεχνών.
Τα όρια προϋπολογισμών δημοσίων έργων που επιτρέπεται να αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις αυτές.
Ο τρόπος αξιολόγησης των επιχειρήσεων αυτών και της κατάταξης τους στα ανωτέρω νομαρχιακά μητρώα, καθώς και
Οι περιπτώσεις μικρών έργων, την κατασκευή των οποίων μπορούν να αναλάβουν επιχειρήσεις που δεν είναι εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ..
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 16, δίδεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για την ανάθεση καθηκόντων συμβούλου σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή στο Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών για την υποβοήθηση της αρμόδιας υπηρεσίας τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. και για τον έλεγχο της ακρίβειας των υποβαλλομένων αιτήσεων, Τεχνικών Δελτίων και Φακέλων της επανάκρισης, της τακτικής και της έκτακτης αναθεώρησης των εργοληπτικών επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ., καθώς και γενικότερα για την παροχή κάθε είδους τεχνικής βοήθειας (συμπληρωματικός έλεγχος των αιτήσεων των εργοληπτικών επιχειρήσεων) και λοιπών υποστηρικτικών υπηρεσιών σε τεχνικά θέματα που άπτονται του άρθρου 4 του Ν. 2940/2001 και αφορούν την επανάκριση, την τακτική και την έκτακτη αναθεώρηση, και σε θέματα που άπτονται του Μ.Ε.ΕΠ.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 17, καθορίζονται τα χρονικά διαστήματα στα οποία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της επανάκρισης των εργοληπτικών επιχειρήσεων όλων των τάξεων της υφιστάμενης κατάταξης του Μ.Ε.ΕΠ. Στις τάξεις αυτές περιλαμβάνεται σύνολο των εγγεγραμμένων εργοληπτικών επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών (ατομικές επιχειρήσεις, προσωπικές εταιρείες, ΕΠΕ και ΑΕ) από την Α΄ έως και την Η΄ τάξη της υφιστάμενης κατάταξης του Μ.Ε.ΕΠ.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων επανάκρισης, για το σύνολο των εργοληπτικών επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ., ορίζεται η 31.12.2001 και ώρα 12:00 μ.μ. και
μέχρι το πέρας αυτής θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι μετά την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία και ώρα, δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις εργοληπτικών επιχειρήσεων για επανάκριση, ενώ εξαιρούνται αυτού του περιορισμού οι αιτήσεις για νέα εγγραφή εργοληπτικών επιχειρήσεων στις τάξεις Α1, Α2, 1η, 2η και 3η χωρίς την εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης. Εργοληπτικές επιχειρήσεις που δεν θα υποβάλουν αίτηση μέσα στην προθεσμία αυτή, διαγράφονται αυτοδικαίως από το Μ.Ε.ΕΠ. και για την διαγραφή τους θα εκδίδεται διαπιστωτική πράξη, μέσα σε τριάντα ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της σχετικής αίτησης. Αναλυτικότερα οι εργοληπτικές επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες σε οποιαδήποτε τάξη της υφιστάμενης κατάταξης του Μ.Ε.ΕΠ. και με βάση την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία, υποχρεούνται είτε αυτοτελώς, είτε ύστερα από συγχώνευση μεταξύ τους, να υποβάλουν αίτηση έκτακτης επανάκρισης για την κατάταξη τους σε τάξη και κατηγορίες έργων, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 έως και 38 του παρόντος άρθρου.
Σε περιπτώσεις αυτοτελούς κατάταξης οι οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμοί) από τις οποίες θα ληφθούν τα ζητούμενα μεγέθη Ιδίων Κεφαλαίων, Παγίων, και λοιπών οικονομικών μεγεθών που θα χρησιμοποιηθούν στον Τύπο Κατάταξης από τις αιτούσες εργοληπτικές επιχειρήσεις, θα είναι οι οριστικές της 31/12/2000 ή οι προσωρινές εντός του 2001, εφόσον έχουν δημοσιευτεί κατά τα προβλεπόμενα, πριν την υποβολή της αίτησης (βλέπε διατάξεις της παραγράφου 29, περιπτώσεων 2, 3 και των σχετικών υποπεριπτώσεων). Ο Κύκλος Εργασιών των ανωτέρω επιχειρήσεων, σε κάθε περίπτωση, θα αφορά τις χρήσεις 1998, 1999, 2000 (βλέπε διατάξεις της παραγράφου 29, περίπτωση 1, και των σχετικών υποπεριπτώσεων).
Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων, τόσο για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, όσο και την απολαβή των προνομίων σε ότι αφορά τις τάξεις, τις κατηγορίες έργων και τα όρια προϋπολογισμών, θα γίνονται δεκτές αιτήσεις, στις οποίες η ολοκλήρωση των διαδικασιών των συγχωνεύσεων θα έχει γίνει μόνο με βάση τις διατάξεις του ν. 2166/93 (ΦΕΚ 137Α) και του κ.ν. 2190/20 και μόνο με έκθεση Ορκωτού Ελεγκτή. Αυτό σημαίνει ότι για την διαδικασία της έκτακτης επανάκρισης και στη συνέχεια για τις διαδικασίες της τακτικής και της έκτακτης αναθεώρησης θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ανωτέρω διατάξεις, άλλως δεν θα γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των εργοληπτικών επιχειρήσεων και θα εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία δημοσίων έργων.
Σημειώνεται ότι οι υποβληθείσες αιτήσεις στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., θα πρέπει να εναρμονίζονται και με τις γενικότερες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος αυτός, τα προεδρικά διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν με εξουσιοδότηση του.
Δίδεται ξεχωριστό και επαρκές χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των επιμέρους διαδικασιών που απαιτούνται για τις συγχωνεύσεις, με βάση τον ν. 2166/93 και τον κ.ν. 2190 (αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων, αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, νομαρχία, κλπ). Αναλυτικότερα, όσες εργοληπτικές επιχειρήσεις υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. μέχρι την 31.12.2001 δήλωση έναρξης της διαδικασίας συγχώνευσης, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν τη αίτηση, συνοδευόμενη από τα αντίστοιχα Τεχνικά δελτία και τους Φακέλους του νέου φορέα και των συμμετεχόντων επιχειρήσεων, μέχρι και την 30.09.2002. Τονίζεται ότι στην περίπτωση που η δήλωση έναρξης της διαδικασίας συγχώνευσης γίνει σε νωρίτερα χρονικό διάστημα από την καταληκτική ημερομηνία της 31/12/2001, το δικαίωμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών παραμένει αμετάβλητο (30.9.2002).
Η δήλωση έναρξης διαδικασίας συγχώνευσης, με τη μορφή της αίτησης, θα επιδίδεται και θα πρωτοκολλείται στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., με ευθύνη της επιχείρησης. Στην αίτηση αυτή θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται οι εταιρείες του Μ.Ε.ΕΠ. που θα συμμετέχουν στη συγχώνευση, χωρίς δυνατότητα αλλαγής, οποιασδήποτε από αυτές, στη συνέχεια. Επιπροσθέτως οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν δηλωθεί στη σχετική αίτηση, δεν θα έχουν το δικαίωμα στη συνέχεια να αναγραφούν σε άλλη αντίστοιχη αίτηση δήλωσης έναρξης διαδικασίας συγχώνευσης, που θα υποβληθεί στην υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. Η αίτηση δήλωσης έναρξης διαδικασίας συγχώνευσης θα συνοδεύεται και από τα αντίστοιχα νομιμοποιητικά έγγραφα, θα υπογράφεται από τους νόμιμους εκπροσώπους των συμμετεχόντων επιχειρήσεων και επιπροσθέτως θα συνοδεύεται και από αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων, σε ότι αφορά την αρχική αποδοχή έναρξης της όλης διαδικασίας.
Στην περίπτωση όπου, για τον οποιοδήποτε λόγο, δεν ολοκληρωθεί η ανωτέρω διαδικασία συγχώνευσης, δηλαδή είτε δεν προκύψουν οι σχετικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, κλπ, είτε προκύψει αποχώρηση συμμετέχουσας επιχείρησης για τον οποιοδήποτε λόγο, τότε οι υπολειπόμενες θα κατατάσσονται, με επιλογή τους, είτε αυτοτελώς σε τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. της νέας διαβάθμισης που τους αναλογεί και προκύπτει με βάση τις διατάξεις του άρθρου αυτού, είτε μπορούν να επιλέξουν συγχώνευση με τις λοιπές επιχειρήσεις της αρχικής δήλωσης, σε τάξη της νέας διαβάθμισης που τους αναλογεί και προκύπτει με βάση τις διατάξεις του άρθρου αυτού. Η αποχωρούσα επιχείρηση κατατάσσεται αυτοτελώς σε τάξη του Μ.Ε.ΕΠ., με τον ίδιο τρόπο που αναφέρθηκε προηγουμένως. Αυτό σημαίνει ότι τα αντίστοιχα Τεχνικά Δελτία και οι Φάκελοι που θα έχουν υποβληθεί από τις ανωτέρω επιχειρήσεις θα συμπληρώνονται με τα λοιπά στοιχεία (βασική και συμπληρωματική στελέχωση, εμπειρία για επιλογή τάξεων και βασικών κατηγοριών, κλπ) σε αποκλειστική ημερομηνία που θα οριστεί από την υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. και θα κρίνονται με βάση τις προβλεπόμενες από τον νόμο αυτό διαδικασίες. Εφόσον παρέλθει η ανωτέρω προθεσμία και δεν έχουν υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. τα ανωτέρω συμπληρωματικά στοιχεία, τότε οι επιχειρήσεις αυτές διαγράφονται από το Μ.Ε.ΕΠ..
Στην προσπάθεια ενίσχυσης των συγχωνεύσεων εργοληπτικών επιχειρήσεων γίνεται ειδική μνεία για μια εκ΄ των μεθόδων συγχώνευσης και ειδικότερα για την απόσχιση κλάδου ή και τμήματος κλάδου δραστηριότητας από αυτές τις οποίες έχει ήδη δραστηριοποιήσει η εν λόγω επιχείρηση.
Αναλυτικότερα οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις απόσχισης και εισφοράς του κατασκευαστικού κλάδου μεταξύ εργοληπτικών επιχειρήσεων Μ.Ε.ΕΠ. Στην περίπτωση αυτή ο αποσχιζόμενος και εισφερόμενος κλάδος υπολογίζεται για τους σκοπούς του άρθρου αυτού, ως αυτοτελής εργοληπτική επιχείρηση Μ.Ε.ΕΠ.. Στα μεταβιβαζόμενα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνεται και το εργοληπτικό πτυχίο της επιχείρησης από την οποία προέρχεται ο κλάδος που αποσχίσθηκε και εισφέρθηκε στην νέα εταιρεία. Η έννοια «περιλαμβάνεται και το εργοληπτικό πτυχίο της επιχείρησης» αναφέρεται για να είναι ξεκάθαρο το ότι εφόσον υπάρξει απόσχιση και εισφορά κλάδου ή τμήματος αυτού για την διαδικασία της έκτακτης επανάκρισης, το ανωτέρω μεταβιβαζόμενο εργοληπτικό πτυχίο δίδει στην αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση το δικαίωμα απολαβής των προνομίων του νόμου, όπως περιγράφονται στο άρθρο 4 του νόμου αυτού. Τονίζεται ότι επί της απόσχισης κατασκευαστικού κλάδου, τον αποσχιζόμενο κλάδο θα ακολουθούν τουλάχιστον εκείνα τα οικονομικά μεγέθη που αποτελούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις κατάταξης του στην τάξη στην οποία, με βάση τις παλαιές διατάξεις, βρίσκεται η εταιρεία η οποία αποσχίζεται ο κλάδος και γενικά κάθε οικονομικό στοιχείο που αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο, με πιστοποιητικό ορκωτού ελεγκτή για τα ανωτέρω προσδιοριζόμενα χαρακτηριστικά.
Σε περιπτώσεις συγχώνευσης εργοληπτικών επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στο Μ.Ε.ΕΠ., οι οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμοί) από τις οποίες θα ληφθούν τα ζητούμενα μεγέθη Ιδίων Κεφαλαίων, Παγίων και λοιπών οικονομικών μεγεθών που θα χρησιμοποιηθούν στον Τύπο Κατάταξης από τις αιτούσες εργοληπτικές επιχειρήσεις, θα είναι οι δημοσιευμένες προσωρινές οικονομικές καταστάσεις της απορροφούσας εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης, με την έγκριση των εποπτικών αρχών, μέχρι την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία ή και μεταγενέστερη αυτής στα όρια της ανωτέρω προβλεπόμενης προθεσμίας, δηλαδή του έτους 2002. Ο Κύκλος Εργασιών των ανωτέρω επιχειρήσεων, σε κάθε περίπτωση, θα αφορά τις χρήσεις 1998, 1999, 2000 (βλέπε διατάξεις της παραγράφου 29, της περίπτωσης 1 και των σχετικών υποπεριπτώσεων) και προέρχεται από την άθροιση των επιμέρους ελεγχθέντων κύκλων εργασιών των συγχωνευόμενων εργοληπτικών επιχειρήσεων Μ.Ε.ΕΠ..
Τονίζεται ότι η απόφαση κατάταξης της εργοληπτικής επιχείρησης στο Μ.Ε.ΕΠ. θα εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ.. Επιπροσθέτως στην παράγραφο αυτή δίδεται στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ εξουσιοδότηση απόφασης παράτασης στις προθεσμίες ολοκλήρωσης των διαδικασιών της έκτακτης επανάκρισης που διενεργείται με βάση τις διατάξεις του νόμου αυτού, εφόσον τεκμηριωμένα διαπιστωθεί ότι αυτές δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση της.
Στο τέλος της παραγράφου αυτής δίδεται αναδρομικότητα στο δικαίωμα εγγραφής εργοληπτικών επιχειρήσεων στην παλαιά διαβάθμιση του Μ.Ε.ΕΠ., σε ειδικές περιπτώσεις που αυτές είχαν δραστηριοποιηθεί σε ορισμένες τρίτες χώρες εκτός ΕΕ. Αναλυτικότερα και κατ΄ εξαίρεση, ελληνικές τεχνικές εταιρείες που είχαν εργοληπτικό πτυχίο Ε΄ τάξης κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 1418/1984 και είχαν καταταγεί προσωρινά στην Ζ΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ., αναπτύσσοντας αποκλειστικά εργοληπτική δραστηριότητα σε χώρες εκτός ΕΕ και δεν υπέβαλαν αίτηση επανάκρισης και κατάταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου 4 του Ν. 2229/1994, λόγω προβλημάτων των χωρών αυτών και αναστολής εκ μέρους των, των πληρωμών προς αυτές, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση κατάταξης στην ΣΤ΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 1418/1984 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 4 του Ν. 2229/1994, εφόσον έχουν, τις προβλεπόμενες νόμιμες
προϋποθέσεις για κατάταξη στην τάξη αυτή, προσκομίσουν πιστοποιητικά εκτέλεσης έργων στις χώρες αυτές και έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο. Η αίτηση κατάταξης των εταιρειών αυτών θα πρέπει να υποβληθεί στην υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού και θεωρείται εκκρεμής αίτηση, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του νόμου αυτού. Ως εμπειρία τριετίας για την κατάταξη τους στην ΣΤ΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. της παλαιάς διαβάθμισης, θα υπολογιστεί εκείνη που αποκτήθηκε στο παρελθόν, βεβαιώνεται από πιστοποιητικά εκτέλεσης των έργων και αποδεικνύεται από τις βεβαιωμένες απαιτήσεις των ανωτέρω εργοληπτικών επιχειρήσεων από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιήθηκαν.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 18, καθορίζεται ο αριθμός των τάξεων του Μ.Ε.ΕΠ. και των βασικών κατηγοριών έργων. Αναλυτικότερα οι τάξεις της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. ορίζονται σε 7 και επιπλέον αυτών ορίζονται και 2 ειδικές τάξεις (ΑΙ, Α2) για τις μικρές ατομικές εργοληπτικές επιχειρήσεις. Η κατάταξη των ανωτέρω εργοληπτικών επιχειρήσεων στο Μ.Ε.ΕΠ. γίνεται σε μία ή και σε περισσότερες από τις 6 βασικές κατηγορίες έργων. Οι βασικές κατηγορίες έργων είναι οι κάτωθι:
1. Οδοποιία.
2. Οικοδομικά.
3. Υδραυλικά.
4. Ηλεκτρομηχανολογικά.
5. Λιμενικά.
6. Βιομηχανικά και Ενεργειακά.
Σημειώνεται ότι κάθε εργοληπτική επιχείρηση που υποβάλλει αίτηση για έκτακτη επανάκριση ή για τακτική ή για έκτακτη αναθεώρηση, θα κατατάσσεται σε μία τάξη (από την Α1 έως και την 7η) της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού (εφαρμογή Τύπου Κατάταξης και τήρηση ελάχιστων προϋποθέσεων κατάταξης). Επιπροσθέτως για κάθε βασική ή πρόσθετη κατηγορία έργων την οποία θα επιλέξει, θα πρέπει να τηρεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις εμπειρίας και στελέχωσης, όπως αυτές προσδιορίζονται στις διατάξεις του άρθρου αυτού, για κάθε μια από τις ανωτέρω βασικές κατηγορίες έργων. Για τις ειδικές κατηγορίες έργων, ισχύουν οι σχετικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και βρίσκονται σε ισχύ μέχρι και σήμερα, καθώς επίσης και αυτές που θα εκδοθούν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.
Δίδεται η σχετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ώστε με απόφαση του να μπορεί να αναπροσδιοριστούν οι βασικές κατηγορίες έργων και το περιεχόμενο τους. Σκοπός αυτής της εξουσιοδότησης είναι η μεγαλύτερη δυνατή εξειδίκευση των βασικών κατηγοριών, και η ρύθμιση των μεταβατικών ζητημάτων τα οποία θα ανακύπτουν, από την προαναφερόμενη μεγαλύτερη εξειδίκευση τους.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 19, καθορίζεται ότι η κατάταξη εργοληπτικής επιχείρησης στην 7η τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ., συνεπάγεται την κατάταξη της σε όλες τις βασικές κατηγορίες έργων (γενική), χωρίς κανένα άλλο περιορισμό σε ότι αφορά την απόδειξη της εμπειρίας της. θα πρέπει όμως να τηρούνται στο ακέραιο όλες οι λοιπές ελάχιστες προϋποθέσεις, όπως ακριβώς αναγράφονται σε άλλη παράγραφο, για την τάξη αυτή.
Η κατάταξη επιχείρησης στην 5η και 6η τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ., μπορεί να συνεπάγεται και την κατάταξη της σε όλες τις βασικές κατηγορίες έργων (γενική), με την απαραίτητη όμως προϋπόθεση να τηρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις κατάταξης της τουλάχιστον σε 4 από τις βασικές κατηγορίες έργων. Αυτό σημαίνει ότι στις τάξεις αυτές μπορεί να υπάρξουν επιχειρήσεις δύο κατηγοριών, δηλαδή αυτές που θα χαρακτηρίζονται γενικές και αυτές που δεν θα χαρακτηρίζονται γενικές. Η επιλογή της ενεργοποίησης αυτού του προνομίου είναι δικαίωμα της κάθε αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης και προσδιορίζεται από τα δηλούμενα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία, τα οποία θα έχει προσκομίσει με την υποβολή της αίτησης, των Τεχνικών Δελτίων και των Φακέλων. Τονίζεται ότι στην περίπτωση απόκτησης του δικαιώματος για γενική τάξη, η εν λόγω επιχείρηση δεν έχει το δικαίωμα απόκτησης κατηγορίας ειδικών εργασιών.
Σε ότι αφορά τις γενικές (5η και 6η τάξη της νέας διαβάθμισης) και για να τηρείται η προϋπόθεση των ελάχιστων ορίων εμπειρίας για 4 από τις βασικές κατηγορίες έργων, θα πρέπει η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση να διαθέτει αθροιστικά εμπειρία την τελευταία τριετία (χρήσεις 1998, 1999, 2000):
1. Για τη βασική κατηγορία έργων, το 25% του κύκλου εργασιών της τάξης στην οποία ζητείται η κατάταξη, όπως αυτή ορίζεται στη παράγραφο 33 για κάθε τάξη, και
2. Για κάθε πρόσθετη κατηγορία έργων μέχρι και την τέταρτη από τις βασικές, το 5% του κύκλου εργασιών της τάξης στην οποία ζητείται η κατάταξη, όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 33.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 20, καθορίζεται ότι στις ειδικές τάξεις Α1 και Α2 του Μ.Ε.ΕΠ. κατατάσσονται εργοληπτικές επιχειρήσεις με μόνο κριτήριο τη στελέχωση τους από τεχνικούς εγγεγραμμένους στο ΜΕΚ, χωρίς την εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης. Αναλυτικότερα :
Στην Α1 τάξη της νέας διαβάθμισης κατατάσσεται εργοληπτική επιχείρηση η οποία περιλαμβάνει στη βασική της στελέχωση τουλάχιστον 1 τεχνικό ΜΕΚ Α΄ βαθμίδας, και
Στην Α2 τάξη της νέας διαβάθμισης κατατάσσεται επιχείρηση η οποία περιλαμβάνει στη βασική της στελέχωση τουλάχιστον 1 τεχνικό ΜΕΚ Β΄ βαθμίδας ή 2 τεχνικούς ΜΕΚ Α΄ βαθμίδας. Στην περίπτωση αυτή δίδεται το δικαίωμα εναλλακτικής χρησιμοποίησης της βασικής στελέχωσης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι κατέχοντες εμπειρία Α΄ βαθμίδας του ΜΕΚ αποκτούν το δικαίωμα κατάταξης τους στην Α2 τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ., εφόσον συστήσουν νέα εργοληπτική επιχείρηση με τη μορφή της προσωπικής εταιρείας (ΟΕ ή ΕΕ) και στην οποία υποχρεωτικά θα συμμετέχουν σαν εταίροι, καλύπτοντας την απαιτούμενη βασική στελέχωση ή και ΑΕ ή ΕΠΕ. Επειδή στις ατομικές επιχειρήσεις ή στις προσωπικές εταιρείες η εμπειρία του ΜΕΚ ταυτίζεται με το Μ.Ε.ΕΠ., σε κάθε περίπτωση για κάλυψη της βασικής στελέχωσης η βασική προϋπόθεση αφορά το ΜΕΚ.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 21, καθορίζονται οι όροι και οι βασικές προϋποθέσεις κατάταξης στην 1η τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. Στην τάξη αυτή κατατάσσεται εργοληπτική επιχείρηση, χωρίς την εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης, αν διαθέτει τις εξής ελάχιστες προϋποθέσεις :
Περιλαμβάνει στη βασική της στελέχωση τουλάχιστον 2 τεχνικούς ΜΕΚ Α΄ βαθμίδας και 1 τεχνικό ΜΕΚ Β΄ βαθμίδας ή δύο τεχνικούς ΜΕΚ Β΄ βαθμίδας ή ένα τεχνικό ΜΕΚ Γ΄ βαθμίδας (οι κατέχοντες εμπειρία ΜΕΚ της Γ΄ βαθμίδας είτε στο παρελθόν είχαν Μ.Ε.ΕΠ., είτε όχι, κατατάσσονται αυτοτελώς στην τάξη αυτή). Επιπροσθέτως δίδεται το δικαίωμα εναλλακτικής χρησιμοποίησης της βασικής στελέχωσης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι κατέχοντες εμπειρία των ανωτέρω βαθμίδων ΜΕΚ και με βάση τους συνδυασμούς που προαναφέρθηκαν, αποκτούν το δικαίωμα κατάταξης στην 1η τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ., εφόσον συστήσουν νέα εργοληπτική επιχείρηση με την μορφή της προσωπικής εταιρείας (ΟΕ ή ΕΕ), στην οποία υποχρεωτικά θα συμμετέχουν σαν εταίροι, καλύπτοντας την απαιτούμενη βασική στελέχωση ή και ΑΕ ή ΕΠΕ. Επειδή στις ατομικές επιχειρήσεις ή στις προσωπικές εταιρείες η εμπειρία του ΜΕΚ ταυτίζεται με το Μ.Ε.ΕΠ., σε κάθε περίπτωση για κάλυψη της βασικής στελέχωσης, η βασική προϋπόθεση αφορά το ΜΕΚ.
Διαθέτει, κατά την υποβολή της αίτησης, καταθέσεις σε τράπεζα, τουλάχιστον 25.000.000 δραχμών ή 73.368 ΕΥΡΩ. Η απόδειξη του προαναφερόμενου κεφαλαίου, σε περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων ή προσωπικών εταιρειών, θα αποδεικνύεται από αντίστοιχο παραστατικό τράπεζας στο οποίο θα φαίνεται σαφώς η διαθεσιμότητα του πριν την υποβολή της αίτησης. Ο ανωτέρω λογαριασμός θα πρέπει να είναι, είτε στο όνομα του υπόχρεου σε περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων, είτε της εταιρείας σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (ΟΕ ή ΕΕ).
Η απόδειξη του κεφαλαίου αυτού θα πρέπει να είναι συνεχής από την εργοληπτική επιχείρηση και η αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. σε περίπτωση που διαπιστώσει το αντίθετο, μπορεί να επιβάλλει τις κυρώσεις που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία δημοσίων έργων. Τέλος σε περιπτώσεις ΑΕ ή ΕΠΕ το ανωτέρω κεφάλαιο αποδεικνύεται από το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων αυτής, όπως ορίζεται στην παράγραφο 29, περίπτωση 2.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 22, καθορίζονται οι όροι και οι βασικές προϋποθέσεις κατάταξης στην 2η τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ.. Στην τάξη αυτή κατατάσσεται εργοληπτική επιχείρηση, χωρίς την εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης, αν διαθέτει τις εξής ελάχιστες προϋποθέσεις :
Περιλαμβάνει στη βασική της στελέχωση τουλάχιστον 2 τεχνικούς ΜΕΚ Γ΄ βαθμίδας ή 1 τεχνικό ΜΕΚ Γ βαθμίδας και 2 τεχνικούς ΜΕΚ Β΄ βαθμίδας, ή ένα τεχνικό ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας (οι κατέχοντες εμπειρία ΜΕΚ της Δ΄ βαθμίδας, είτε στο παρελθόν είχαν Μ.Ε.ΕΠ. είτε όχι, κατατάσσονται αυτοτελώς στην τάξη αυτή). Επιπροσθέτως δίδεται το δικαίωμα εναλλακτικής χρησιμοποίησης της βασικής στελέχωσης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι κατέχοντες εμπειρία των ανωτέρω βαθμίδων του ΜΕΚ με τους συνδυασμούς που προαναφέρθηκαν, αποκτούν το δικαίωμα κατάταξης στην 2η τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. της νέας διαβάθμισης εφόσον συστήσουν νέα εργοληπτική επιχείρηση με την μορφή της προσωπικής εταιρείας, (ΟΕ ή ΕΕ), στην οποία υποχρεωτικά θα συμμετέχουν σαν εταίροι καλύπτοντας την απαιτούμενη βασική στελέχωση ή ΑΕ ή και ΕΠΕ. Επειδή στις ατομικές επιχειρήσεις ή στις προσωπικές εταιρείες η εμπειρία του ΜΕΚ ταυτίζεται με το Μ.Ε.ΕΠ., σε κάθε περίπτωση για κάλυψη βασικής στελέχωσης, η βασική προϋπόθεση αφορά το ΜΕΚ.
Διαθέτει, κατά την υποβολή της αίτησης, τραπεζικές καταθέσεις, τουλάχιστον 48.000.000 δραχμών ή 140.866 ΕΥΡΩ. Η απόδειξη του ανωτέρω κεφαλαίου σε περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων ή προσωπικών εταιρειών θα αποδεικνύεται από παραστατικό τράπεζας στο οποίο θα φαίνεται σαφώς η διαθεσιμότητα του πριν την υποβολή της αίτησης. Ο ανωτέρω λογαριασμός θα πρέπει να είναι είτε στο όνομα του υπόχρεου σε περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων, είτε της εταιρείας σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (ΟΕ ή ΕΕ). Τονίζεται ότι η απόδειξη του κεφαλαίου αυτού θα πρέπει να είναι συνεχής από την εργοληπτική επιχείρηση και η αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., σε περίπτωση που διαπιστώσει το αντίθετο, μπορεί να επιβάλλει τις κυρώσεις που, προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία δημοσίων έργων. Τέλος σε περιπτώσεις ΑΕ ή ΕΠΕ το ανωτέρω κεφάλαιο αποδεικνύεται από το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων της επιχείρησης, όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 29, περίπτωση 2.
Διαθέτει πάγια στοιχεία με βάση τις αντικειμενικές αξίες ή τις αξίες κτήσης αυτών, συνολικής αξίας 12.000.000 δραχμών ή 35.217 ΕΥΡΩ. Τα ανωτέρω πάγια στοιχεία αυτά αφορούν γήπεδα, οικόπεδα, κτίρια, μηχανολογικό εξοπλισμό και μεταφορικά μέσα, εκτός από τα επιβατικά αυτοκίνητα. Ως αξία παγίων για τα ακίνητα, λαμβάνεται, κατ΄ επιλογή της επιχείρησης, είτε η αντικειμενική αξία που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πιστοποιημένη από συμβολαιογράφο, είτε η αξία κτήσης αυτών, όπως προσδιορίζεται από τα οριστικά συμβόλαιααγοράς ή το κόστος ιδιοκατασκευής τους, και είναι εγγεγραμμένη στα Βιβλία της επιχείρησης. Για τον προσδιορισμό της αξίας των ανωτέρω ακινήτων θα πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 29, περίπτωσης 3 και των σχετικών υποπεριπτώσεων. Για τις επιχειρήσεις της τάξης αυτής θα πρέπει επιπροσθέτως να προσκομίζονται στο Φάκελο που θα υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., τα πρόσφατα πρωτότυπα πιστοποιητικά μεταγραφών και βαρών των ανωτέρω δηλωθέντων ακινήτων. Για τον εξοπλισμό και τα μεταφορικά μέσα, η αξία τους προσδιορίζεται με βάση την παράγραφο 29, περίπτωση 3 και των σχετικών υποπεριπτώσεων.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 23, καθορίζονται οι όροι και οι βασικές προϋποθέσεις κατάταξης εργοληπτικών επιχειρήσεων στην 3η τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ., χωρίς την εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης. Τονίζεται ότι η συγκεκριμένη περίπτωση, αποτελεί την τάξη πρώτης εγγραφής εταιρείας, με νομική μορφή ΑΕ, στο Μ.Ε.ΕΠ.. Στην τάξη αυτή κατατάσσεται εργοληπτική επιχείρηση με μορφή ΑΕ, αν διαθέτει τις εξής ελάχιστες προϋποθέσεις :
Περιλαμβάνει στη βασική της στελέχωση τουλάχιστον 2 τεχνικούς ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας και 1 τεχνικό ΜΕΚ Γ΄ βαθμίδας. Εναλλακτικά μπορεί να αντικατασταθεί 1 τεχνικός ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας με 2 τεχνικούς ΜΕΚ Γ΄ βαθμίδας ή 1 τεχνικός ΜΕΚ Γ΄ βαθμίδας με 2 τεχνικούς ΜΕΚ Β΄ βαθμίδας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές περιπτώσεις τήρησης της βασικής στελέχωσης, δηλαδή στην πρώτη μπορεί να επιλεχθεί η περίπτωση : 1 τεχνικός ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας και 3 τεχνικοί ΜΕΚ Γ΄ βαθμίδας και στην δεύτερη μπορεί να επιλεχθεί η περίπτωση: 2 τεχνικοί ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας και 2 τεχνικοί ΜΕΚ Β΄ βαθμίδας. Η επιχείρηση έχει το δικαίωμα να επιλέξει μόνο την μια εκ΄ των δύο περιπτώσεων και όχι συνδυασμό αυτών.
Διαθέτει Ίδια Κεφάλαια, όπως ορίζονται στην παράγραφο 29 περίπτωση 2, τουλάχιστον ίσα με το 50% των Ιδίων Κεφαλαίων της τάξης αυτής, όπως ορίζονται στην παράγραφο 33. Αυτό σημαίνει ότι τα υποχρεωτικά Ίδια Κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να διαθέτει η κάθε εργοληπτική επιχείρηση που θα θελήσει να καταταχθεί στην τάξη αυτή, αφενός θα υπόκεινται στους περιορισμούς της παραγράφου 29 περίπτωση 2 και αφετέρου θα πρέπει να πληρούν και το ποσοτικό κριτήριο της παραγράφου 33 (αφορά το μέγεθος του παρονομαστή του κλάσματος α2, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης) για την τάξη αυτή.
Διαθέτει πάγια στοιχεία, όπως ορίζονται στην παράγραφο 29 περίπτωση 3, αξίας τουλάχιστον ίσης με το 50% των παγίων της τάξης αυτής, όπως ορίζονται στην παράγραφο 33. Τα ανωτέρω υποχρεωτικά Πάγια στοιχεία αυτά αφορούν γήπεδα, οικόπεδα, κτίρια, μηχανολογικό εξοπλισμό και μεταφορικά μέσα, εκτός από τα επιβατικά αυτοκίνητα, χωρίς να ζητείται ελάχιστο ποσοστό αυτών σε επιμέρους κατηγορίες. Για τον προσδιορισμό της αξίας των ανωτέρω ακινήτων θα πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 29, περίπτωσης 3 και των σχετικών υποπεριπτώσεων αυτής. Για τις επιχειρήσεις της τάξης αυτής θα πρέπει επιπροσθέτως να προσκομίζονται στο Φάκελο που θα υποβληθεί στην υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., και τα πρόσφατα πρωτότυπα πιστοποιητικά μεταγραφών και βαρών των ανωτέρω δηλωθέντων ακινήτων. Για τον εξοπλισμό και τα μεταφορικά μέσα, η αξία τους προσδιορίζεται με βάση την παράγραφο 29, περίπτωση 3 και των σχετικών υποπεριπτώσεων, ενώ θα προσκομίζεται και αναλυτική κατάσταση παγίων, όπως αυτή περιγράφεται στην παράγραφο 29, περίπτωση 3. Επιπροσθέτως οι επιχειρήσεις της παραγράφου αυτής θα πρέπει να πληρούν και το ποσοτικό κριτήριο της παραγράφου 33 (αφορά το 50% του μεγέθους του παρονομαστή του κλάσματος α3, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης) για την τάξη αυτή.
Για εργοληπτική επιχείρηση που είναι ήδη εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ. επιπλέον ελάχιστη προϋπόθεση κατάταξης στην τάξη αυτή, αποτελεί η τήρηση των δεικτών βιωσιμότητας, που προκύπτουν από τις κάτωθι σχέσεις οικονομικών μεγεθών, όπως αναγράφονται στην οικονομική κατάσταση του έτους 2000 ή την προσωρινή οικονομική κατάσταση αυτής, οι οποίες βεβαιώνονται από ορκωτό ελεγκτή. Επιπροσθέτως η προσωρινή οικονομική κατάσταση θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί πριν από την υποβολή της αίτησης σε δύο έντυπα του ημερήσιου τύπου πανελλαδικής κυκλοφορίας. Οι ανωτέρω δείκτες βιωσιμότητας έχουν ως εξής :
1. «Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων» (Ι.Κ.), όπως αυτό αναγράφεται στο σκέλος του Παθητικού, προς το «Σύνολο Υποχρεώσεων» (Σ.Υ.). Ως Σύνολο Υποχρεώσεων ορίζεται το άθροισμα των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων της επιχείρησης, με εξαίρεση τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που δεν αφορούν τραπεζικό δανεισμό, όπως αυτές θα προσδιορίζονται από βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή, και
2. «Κυκλοφορούν Ενεργητικό» (Κ.Ε.), όπως αυτό αναγράφεται στο Ενεργητικό, προς τις «Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις» (Β.Υ.) όπως αυτές αναγράφονται στο Παθητικό.
Οι δείκτες βιωσιμότητας θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να είναι μεγαλύτεροι της μονάδας, δηλαδή : Ι.Κ. / Σ.Υ. μεγαλύτερο από 1 και Κ.Ε. / Β.Υ. μεγαλύτερο από 1. Τονίζεται ότι, στην περίπτωση που η εργοληπτική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ. που αιτείται κατάταξη στην 3η τάξη της νέας διαβάθμισης και δεν πληροί τα κριτήρια των δεικτών βιωσιμότητας για την τάξη αυτή, γίνεται δεκτή η αίτηση της εφόσον τηρεί τις λοιπές ελάχιστες προϋποθέσεις της τάξης αυτής και με την προϋπόθεση ότι μέχρι την επόμενη τακτική της αναθεώρηση θα πληροί και τους δείκτες βιωσιμότητας. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εφόσον παρέλθουν οι ανωτέρω καταληκτικές ημερομηνίες και δεν έχει υποβάλλει συμπληρωματική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. ότι πληροί τους ανωτέρω δείκτες, δεν θα έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης για τακτική αναθεώρηση και θα υποβιβάζεται κατά μια τάξη, σε σχέση με αυτήν που θα βρίσκεται τότε.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 24, καθορίζονται οι όροι και οι βασικές προϋποθέσεις κατάταξης εργοληπτικής επιχείρησης στην 3η τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. με εφαρμογή του ΤύπουΚατάταξης. Στην τάξη αυτή κατατάσσεται εργοληπτική επιχείρηση με μορφή ΑΕ, αν διαθέτει τις εξής ελάχιστες προϋποθέσεις:
Περιλαμβάνει στη βασική της στελέχωση τουλάχιστον 2 τεχνικούς ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας. Εναλλακτικά μπορεί να αντικατασταθεί, 1 τεχνικός ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας με 2 τεχνικούς ΜΕΚ Γ΄ βαθμίδας. Αυτό σημαίνει ότι δίδεται το δικαίωμα στην αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση, αντί να διαθέτει στελέχωση 2 Δ΄ ΜΕΚ να την διαφοροποιήσει σε 1Δ΄ και 2 Γ΄ ΜΕΚ.
Διαθέτει Ίδια Κεφάλαια, όπως ορίζονται στην παράγραφο 29 περίπτωση 2, τουλάχιστον ίσα με το 50% των Ιδίων Κεφαλαίων της τάξης αυτής, όπως ορίζονται στην παράγραφο 33. Αυτό σημαίνει ότι τα υποχρεωτικά Ίδια Κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να διαθέτει κάθε εργοληπτική επιχείρηση που θα θελήσει να καταταχθεί στην τάξη αυτή, αφενός θα υπόκεινται στους περιορισμούς της παραγράφου 29 περίπτωση 2 και αφετέρου θα πρέπει να πληρούν το ποσοτικό κριτήριο της παραγράφου 33 (αφορά το 50% του μεγέθους του παρονομαστή του κλάσματος α2, του Τμήματος Α του Τύπου Κατάταξης) για την τάξη αυτή.
Διαθέτει πάγια στοιχεία, όπως ορίζονται στην παράγραφο 29 περίπτωση 3, αξίας τουλάχιστον ίσης με το 50% των παγίων της τάξης αυτής, όπως ορίζονται στην παράγραφο 33. Τα ανωτέρω υποχρεωτικά Πάγια στοιχεία αυτά αφορούν γήπεδα, οικόπεδα, κτίρια, μηχανολογικό εξοπλισμό και μεταφορικά μέσα, εκτός από τα επιβατικά αυτοκίνητα, χωρίς να ζητείται ελάχιστο ποσοστό αυτών και επιμερισμό του σε κατηγορίες. Για τον προσδιορισμό της αξίας τους πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 29, περίπτωσης 3 και των σχετικών υποπεριπτώσεων. Για τις επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει επιπροσθέτως να προσκομίζονται στο Φάκελο που θα υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., τα πρόσφατα πρωτότυπα πιστοποιητικά μεταγραφών και βαρών των ανωτέρω δηλωθέντων ακινήτων. Για τον εξοπλισμό και τα μεταφορικά μέσα, η αξία τους προσδιορίζεται με βάση την παράγραφο 29, περίπτωση 3 και των υποπεριπτώσεων αυτής, ενώ προσκομίζεται, στην υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. και αναλυτική κατάσταση παγίων, όπως αυτή περιγράφεται στην παράγραφο 29, περίπτωση 3. Επιπροσθέτως οι επιχειρήσεις της παραγράφου αυτής θα πρέπει να πληρούν και το ποσοτικό κριτήριο της παραγράφου 33 (αφορά το 50% του παρονομαστή του κλάσματος α3, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης) για την τάξη αυτή.
Σε περίπτωση σύστασης νέας ΑΕ για την τάξη αυτή, τα ανωτέρω στοιχεία προσδιορίζονται από τον ισολογισμό έναρξης της εταιρείας, πιστοποιημένο από ορκωτό ελεγκτή.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 25, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις τήρησης της συμπληρωματικής στελέχωσης για την απόκτηση των πρόσθετων κατηγοριών έργων, εκτός της βασικής. Τονίζεται ότι η συμπληρωματική στελέχωση ζητείται για την κάλυψη των ελάχιστων προϋποθέσεων στελέχωσης των πρόσθετων κατηγοριών έργων, τις οποίες αιτείται η εργοληπτική επιχείρηση. Αναλυτικότερα για την κατάταξη επιχείρησης και σε πρόσθετες κατηγορίες έργων, εκτός της βασικής, απαιτείται να διαθέτει για κάθε μία από αυτές συμπληρωματική στελέχωση. Τα στελέχη για κάθε μία από τις πρόσθετες κατηγορίες έργων μπορεί να είναι τα ίδια πρόσωπα της βασικής στελέχωσης, εγγεγραμμένα σε αντίστοιχη κατηγορία και τάξη του ΜΕΚ ή άλλα πρόσωπα. Αυτό σημαίνει ότι ένα στέλεχος ΜΕΚ το οποίο διαθέτει εμπειρία σε περισσότερες της μιας βασικών κατηγοριών έργων μπορεί να καλύψει θέση συμπληρωματικής στελέχωσης.
Για τη συμπληρωματική στελέχωση κάθε πρόσθετης κατηγορία έργων, απαιτείται:
Στην Α1 τάξη, τουλάχιστον 1 τεχνικός ΜΕΚ Α΄ βαθμίδας.
Στην Α2 τάξη, τουλάχιστον 1 τεχνικός ΜΕΚ Β΄ βαθμίδας. Στην περίπτωση αυτής δίδεται εναλλακτική δυνατότητα στην επιχείρηση να αντικαταστήσει την απαιτούμενη στελέχωση Β΄ ΜΕΚ με 2 στελέχη που διαθέτουν εμπειρία Α΄ ΜΕΚ.
Στην 1η τάξη, τουλάχιστον 1 τεχνικός ΜΕΚ Β΄ βαθμίδας ή 2 τεχνικοί ΜΕΚ Α΄ βαθμίδας. Στην περίπτωση αυτή δίδεται εναλλακτική δυνατότητα στην επιχείρηση να αντικαταστήσει την απαιτούμενη στελέχωση Β΄ ΜΕΚ με 2 στελέχη που διαθέτουν εμπειρία Α΄ ΜΕΚ.
Στην 2η τάξη, τουλάχιστον 1 τεχνικός ΜΕΚ Γ΄ βαθμίδας ή 2 τεχνικοί ΜΕΚ Β΄ βαθμίδας. Στην περίπτωση αυτή δίδεται εναλλακτική δυνατότητα στην επιχείρηση να αντικαταστήσει την απαιτούμενη στελέχωση Γ ΜΕΚ με 2 στελέχη που διαθέτουν εμπειρία Β΄ ΜΕΚ.
Στην 3η τάξη, 1 τεχνικός ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας ή 2 τεχνικοί ΜΕΚ Γ΄ βαθμίδας. Στην περίπτωση αυτή δίδεται η εναλλακτική δυνατότητα στην εργοληπτική επιχείρηση να αντικαταστήσει την απαιτούμενη στελέχωση Δ΄ ΜΕΚ με 2 στελέχη που διαθέτουν εμπειρία Γ΄ ΜΕΚ.
Η δυνατότητα μεταβολής των ελάχιστων προϋποθέσεων στελέχωσης ισχύει και για κάθε πρόσθετη κατηγορία έργων, δηλαδή αν μια εργοληπτική επιχείρηση θελήσει εκτός της βασικής να δηλώσει και τις υπόλοιπες πέντε πρόσθετες κατηγορίες, μπορεί να χρησιμοποιήσει την εναλλακτική δυνατότητα που της δίδουν οι διατάξεις του άρθρου αυτού πέντε φορές. Επιπροσθέτως η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση διατηρεί το δικαίωμα να δηλώσει πρόσθετη κατηγορία έργων και σε τάξη κάτω από αυτήν που θα έχει καταταγεί (για παράδειγμα να έχει καταταγεί στην 3η τάξη στις κατηγορίες οικοδομικών, λιμενικών και υδραυλικών και να ζητά κατάταξη της στην 2η τάξη στην κατηγορία ηλεκτρομηχανολογικών), εφόσον όμως πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις συμπληρωματικής στελέχωσης για την τάξη αυτή. Για τις ειδικές κατηγορίες έργων και σε ότι αφορά τα όρια προϋπολογισμών και την απαιτούμενη στελέχωση, θα ισχύσει η σχετική υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί για το θέμα αυτό.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 26, καθορίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις κατάταξης στις τάξεις 4η , 5η 6η, και 7η της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. Αναλυτικότερα στις τάξεις αυτές κατατάσσονται εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. ή επιχειρήσεις που προέρχονται από συγχώνευση εργοληπτικών επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στο Μ.Ε.ΕΠ., με την εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης, αν διαθέτουν τις εξής ελάχιστες προϋποθέσεις:
1. Περιλαμβάνουν στη βασική και συμπληρωματική τους στελέχωση τον αντίστοιχο, για κάθε τάξη, ελάχιστο αριθμό τεχνικών εγγεγραμμένων στο ΜΕΚ, ως εξής:
Στην 4η τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. και για τη βασική κατηγορία έργων, απαιτείται στελέχωση τουλάχιστον 3 τεχνικών ΜΕΚ Δ βαθμίδας και 1 τεχνικού ΜΕΚ Γ βαθμίδας. Για κάθε πρόσθετη κατηγορία έργων, μέχρι και την τέταρτη, απαιτείται συμπληρωματική στελέχωση τουλάχιστον 2 τεχνικών ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας. Για κάθε επιπλέον κατηγορία απαιτείται συμπληρωματική στελέχωση 1 τεχνικού ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας.
Στην 5η τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. και για τη βασική κατηγορία έργων, απαιτείται στελέχωση τουλάχιστον 4 τεχνικών ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας και 1 τεχνικού ΜΕΚ Γ βαθμίδας. Για κάθε πρόσθετη κατηγορία έργων, μέχρι και την τέταρτη, απαιτείται συμπληρωματική στελέχωση τουλάχιστον 3 τεχνικών ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας. Για κάθε επιπλέον κατηγορία και εφόσον η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση θελήσει να ενεργοποιήσει το δικαίωμα της σαν γενική, απαιτείται συμπληρωματική στελέχωση 1 τεχνικού ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας.
Στην 6η τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. και για τη βασική κατηγορία έργων, απαιτείται στελέχωση τουλάχιστον 6 τεχνικών ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας και 4 τεχνικών ΜΕΚ Γ΄ βαθμίδας. Για κάθε πρόσθετη κατηγορία έργων, μέχρι και την τέταρτη, απαιτείται συμπληρωματική στελέχωση τουλάχιστον 4 τεχνικών ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας. Για κάθε επιπλέον κατηγορία και εφόσον η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση θελήσει να ενεργοποιήσει το δικαίωμα της σαν γενική, απαιτείται συμπληρωματική στελέχωση 1 τεχνικού ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας ανά κατηγορία.
Στην 7η τάξη, απαιτείται στελέχωση τουλάχιστον 18 τεχνικών ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας και 14 τεχνικών ΜΕΚ Γ΄ βαθμίδας. Από τη στελέχωση αυτή απαιτείται τουλάχιστον οι 12 τεχνικοί ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας να είναι εγγεγραμμένοι σε 3 βασικές κατηγορίες έργων, ένας 1 ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας να είναι εγγεγραμμένος στην κατηγορία ηλεκτρομηχανολογικών έργων και 1 τεχνικός ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας να είναι εγγεγραμμένος στην κατηγορία βιομηχανικών και ενεργειακών έργων.
Εναλλακτικά για τις τάξεις 4η, 5η, 6η μπορεί να αντικατασταθεί στη βασική και στη συμπληρωματική στελέχωση, 1 τεχνικός ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας με 2 τεχνικούς ΜΕΚ Γ΄ βαθμίδας και 1 τεχνικός ΜΕΚ Γ΄ βαθμίδας με 2 τεχνικούς ΜΕΚ Β΄ βαθμίδας. Η ανωτέρω δυνατότητα μεταβολής των ελάχιστων προϋποθέσεων στελέχωσης, ισχύει και για κάθε πρόσθετη κατηγορία έργων. Αυτό σημαίνει ότι αν μια εργοληπτική επιχείρηση θελήσει εκτός της βασικής να δηλώσει και τις λοιπές πέντε πρόσθετες κατηγορίες, μπορεί να χρησιμοποιήσει την εναλλακτική δυνατότητα των διατάξεων του άρθρου αυτού πέντε φορές. Για την 7η τάξη, η οποία χαρακτηρίζεται αυτοδίκαια γενική χωρίς άλλους περιορισμούς, μπορούν να αντικατασταθούν μέχρι 4 τεχνικοί ΜΕΚ Δ΄ βαθμίδας με 8 τεχνικούς ΜΕΚ Γ΄ βαθμίδας και μέχρι 4 τεχνικοί ΜΕΚ Γ΄ βαθμίδας με 8 τεχνικούς ΜΕΚ Β΄ βαθμίδας. Για τις πιο πάνω τάξεις τα στελέχη για κάθε πρόσθετη κατηγορία έργων, εκτός της βασικής κατηγορίας, μπορεί να είναι τα ίδια πρόσωπα της βασικής στελέχωσης εγγεγραμμένα σε αντίστοιχη κατηγορία και τάξη του ΜΕΚ ή και άλλα διαφορετικά πρόσωπα. Για τις ειδικές κατηγορίες έργων και σε ότι αφορά τα όρια προϋπολογισμών και την απαιτούμενη στελέχωση, θα ισχύσει η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί για το θέμα αυτό.
2. Διαθέτουν αθροιστικά εμπειρία την τελευταία τριετία (χρήσεις 1998, 1999, 2000) για τη βασική κατηγορία έργων το 25% του κύκλου εργασιών της τάξης στην οποία ζητείται η κατάταξη όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 33 (αφορά το μέγεθος του παρονομαστή, του κλάσματος α1, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης στην τάξη για την οποία ζητείται κατάταξη), και για κάθε πρόσθετη κατηγορία έργων το 5% του κύκλου εργασιών της τάξης στην οποία ζητείται η κατάταξη όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 33 (και σε αυτή την περίπτωση το ανωτέρω ποσοστό αφορά το μέγεθος του παρονομαστή του κλάσματος αϊ, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης, στην τάξη για την οποία ζητείται κατάταξη). Η διάταξη αυτή δεν ισχύει για την 7η τάξη, για την οποία δεν απαιτείται επιμερισμός της εμπειρίας της σε βασικές κατηγορίες έργων. Τονίζεται ότι σε περίπτωση επιλογής πρόσθετης κατηγορίας έργων σε τάξη κάτω από αυτήν στην οποία έχει καταταχθεί η αιτούσα επιχείρηση, ο υπολογισμός της εμπειρίας (5%) για την τάξη αυτή θα ανάγεται στον παρονομαστή του κλάσματος α1 της τάξης αυτής, όπως ακριβώς προσδιορίζεται στην παράγραφο 33, μέχρι και την 4η τάξη της νέας διαβάθμισης. Για τις υπόλοιπες τάξεις, με βάση τις διατάξεις του άρθρου αυτού, δεν απαιτείται υπολογισμός της εμπειρίας αλλά τήρησης των ελάχιστων προϋποθέσεων στελέχωσης.
3. Διαθέτει Ίδια Κεφάλαια, όπως ορίζονται στην παράγραφο 29 περίπτωση 2, τουλάχιστον ίσα με το 50% των Ιδίων Κεφαλαίων της τάξης για την οποία αιτείται κατάταξη, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 33. Αυτό σημαίνει ότι τα υποχρεωτικά Ίδια Κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να διαθέτει η κάθε εργοληπτική επιχείρηση που θα θελήσει να καταταχθεί στις τάξεις 4η, 5η, 6η και 7η της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ., αφενός θα υπόκεινται στους περιορισμούς της παραγράφου 29 περίπτωση 2 και αφετέρου θα πρέπει να τηρείται και το ποσοτικό κριτήριο της παραγράφου 33 (το 50% του μεγέθους του παρονομαστή του κλάσματος α2, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης) για την τάξη αυτή.
4. Διαθέτει πάγια στοιχεία, όπως ορίζονται στην παράγραφο 29 περίπτωση 3 και στις υποπεριπτώσεις αυτής, αξίας τουλάχιστον ίσης με το 50% των παγίων της τάξης για την οποία αιτείται κατάταξη, όπως ορίζονται στην παράγραφο 33 (αφορά το μέγεθος του παρονομαστή του κλάσματος α3, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης) για κάθε μια από τις ανωτέρω τάξεις. Από τα ανωτέρω πάγια τουλάχιστον το 30% αυτών θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε ακίνητα (γήπεδα, οικόπεδα και κτίρια) και τουλάχιστον το 30% σε κύριο και βοηθητικό μηχανολογικό εξοπλισμό και μεταφορικά μέσα εκτός επιβατικά αυτοκίνητα. Τα ανωτέρω Πάγια (γήπεδα, κτίρια, οικόπεδα, κύριος - βοηθητικός μηχανολογικός εξοπλισμός και μεταφορικά μέσα εκτός επιβατικών αυτοκινήτων), τα οποία θα πρέπει να διαθέτει η κάθε επιχείρηση που θα θελήσει να καταταχθεί στις τάξεις 4η, 5η, 6η και 7η, θα υπόκεινται στις προϋποθέσεις αποτίμησης της αξίας τους με βάση την παράγραφο 29, περίπτωση 3 και τις υποπεριπτώσεις αυτής και επιπροσθέτως θα προσκομίζονται τα πρόσφατα πρωτότυπα πιστοποιητικά μεταγραφών και βαρών των δηλωθέντων ακινήτων. Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό, θα προσκομίζεται αναλυτική κατάσταση παγίων, όπως αυτή περιγράφεται στην παράγραφο 29, περίπτωση 3.
5. Ελάχιστη προϋπόθεση κατάταξης εργοληπτικής επιχείρησης στις τάξεις 4η, 5η, 6η και 7η της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ., αποτελεί η τήρηση των δεικτών βιωσιμότητας, που προκύπτουν από τις κάτωθι σχέσεις οικονομικών μεγεθών, όπως αναγράφονται στην οικονομική κατάσταση του έτους 2000 ή την προσωρινή οικονομική κατάσταση αυτής, οι οποίες βεβαιώνονται από ορκωτό ελεγκτή. Επιπροσθέτως η προσωρινή οικονομική κατάσταση θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί πριν από την υποβολή της αίτησης σε δύο έντυπα του ημερήσιου τύπου πανελλαδικής κυκλοφορίας. Οι δείκτες βιωσιμότητας έχουν ως εξής :
«Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων» (Ι.Κ.), όπως αυτό αναγράφεται στο σκέλος του Παθητικού, προς το«Σύνολο Υποχρεώσεων» (Σ.Υ.). Ως Σύνολο Υποχρεώσεων ορίζεται το άθροισμα των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων της επιχείρησης, με εξαίρεση τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που δεν αφορούν τραπεζικό δανεισμό, όπως αυτές προσδιορίζονται από βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή και,
«Κυκλοφορούν Ενεργητικό» (Κ.Ε.), όπως αυτό αναγράφεται στο Ενεργητικό, προς τις «Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις» (Β.Υ.) όπως αυτές αναγράφονται στο Παθητικό.
Οι δείκτες βιωσιμότητας, για επιχειρήσεις που κατατάσσονται στις τάξεις 4η, 5η, 6η και 7η, πρέπει να είναι μεγαλύτεροι της μονάδας, δηλαδή: Ι.Κ. / Σ.Υ. μεγαλύτερο από 1 και Κ.Ε. / Β.Υ. μεγαλύτερο από 1. Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων εργοληπτικών επιχειρήσεων Μ.Ε.ΕΠ., οι δείκτες βιωσιμότητας εξάγονται από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης που προέκυψε από την συγχώνευση, που καταρτίζεται και υπογράφεται από ορκωτό ελεγκτή και δημοσιεύεται σε δύο έντυπα του ημερήσιου τύπου πανελλαδικής κυκλοφορίας, πριν από την υποβολή της αίτησης προς την αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ..
Για την αποφυγή παρερμηνειών τονίζεται ότι, για στις τάξεις 4η, 5η και 6η, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις μπορούν να δηλώσουν πρόσθετες κατηγορίες έργων και σε τάξεις κάτω από αυτήν την οποία αιτούνται, με βάση την εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης και των ελάχιστων προϋποθέσεων (στελέχωση βασικής κατηγορίας, ελάχιστα Ίδια Κεφάλαια, ελάχιστα πάγια, δείκτες βιωσιμότητας). Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να τηρούν την συμπληρωματική στελέχωση που απαιτείται για την τάξη αυτή και την ζητούμενη εμπειρία (5%) της κατηγορίας αυτής, για την τάξη την οποία αιτούνται μέχρι και την 4η , όπως ακριβώς αναφέρθηκαν προηγουμένως, ενώ για τις υπόλοιπες αρκεί η τήρηση των ελάχιστων προϋποθέσεων στελέχωσης.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 27, καθορίζεται ότι στην περίπτωση που υποβληθεί αίτηση επανάκρισης από εργοληπτική επιχείρηση και δεν τηρούνται οι δείκτες βιωσιμότητας, αυτή δεν έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης αυτοτελούς επανάκρισης σε καμία τάξη του Μ.Ε.ΕΠ., εκτός των περιπτώσεων που ορίζονται στην παράγραφο 39 και αφορούν την αναδρομική τήρηση των δεικτών βιωσιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι πριν από την υποβολή της αίτησης, εργοληπτική επιχείρηση η οποία δεν πληροί τους δείκτες βιωσιμότητας, έχει την εναλλακτική δυνατότητα είτε να συγχωνευτεί με άλλες εργοληπτικές επιχειρήσεις του Μ.Ε.ΕΠ. και συνολικά ο νέος φορέας να πληροί τους δείκτες βιωσιμότητας, είτε να καταταγεί σε τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ., σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 39 του άρθρου αυτού και με τις εξαιρέσεις που η διάταξη αυτή ορίζει σε ότι αφορά την υποχρέωση τήρησης των δεικτών βιωσιμότητας.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 28, καθορίζεται ότι για κατάταξη στις ειδικές τάξεις Α1, Α2, στην 1η και στη 2η τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. δεν απαιτείται νομική μορφή εταιρικού σχήματος, δηλαδή υπάρχει η επιλογή της ατομικής επιχείρησης, της προσωπικής εταιρείας, της ΕΠΕ και της ΑΕ. Για κατάταξη στις τάξεις 3η έως και 7η της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. απαιτείται, η κάθε επιχείρηση που υποβάλει αίτηση εγγραφής ή επανάκρισης στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. να έχει νομική μορφή ΑΕ. Τονίζεται ότι εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες σε υφιστάμενη τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. και με νομική μορφή ΕΠΕ, για να έχουν δικαίωμα αυτοτελούς κατάταξης σε τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. απαιτείται να μετασχηματιστούν σε ΑΕ, πριν την υποβολή της αίτησης τους στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ..
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 29, αναλύεται ο Τύπος Κατάταξης που εφαρμόζεται για την επανάκριση των εργοληπτικών επιχειρήσεων του Μ.Ε.ΕΠ.. Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την εφαρμογή του και η τελικά εξαγόμενη βαθμολογία, θα κατατάσσει την κάθε εργοληπτική επιχείρηση που θα τον χρησιμοποιήσει σε μια από τις τάξεις του Μ.Ε.ΕΠ. της νέας διαβάθμισης, δηλαδή από την 3η έως και την 7η.Τονίζεται ότι το δικαίωμα κατάταξης στο Μ.Ε.ΕΠ., διαμέσου της εφαρμογής τον ΤύπουΚατάταξης αποκτάται μόνο από εργοληπτικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι ήδη εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. και σε τάξεις της υφιστάμενης διαβάθμισης, είτε για αυτοτελή κατάταξη, είτε προερχόμενες από συγχώνευση εργοληπτικών επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στο Μ.Ε.ΕΠ. Στην παράγραφο αυτή, αναλύεται εκτεταμένα η κάθε παράμετρος που συνθέτει τον Τύπο Κατάταξης των εργοληπτικών επιχειρήσεων στο Μ.Ε.ΕΠ., και στον οποίο θα χρησιμοποιηθούν, αφενός η αποτίμηση της εμπειρίας τους και αφετέρου τα λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία της χρονικής στιγμής την οποία αυτές θα επιλέξουν για να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. είτε για αυτοτελή κατάταξη, είτε για συγχώνευση. Στη συνέχεια αναλύονται κατά περίπτωση οι βασικές παράμετροι που συνθέτουν τον Τύπο Κατάταξης, δηλαδή τα Τμήματα Α, Β και Γ αυτού.
Αναλυτικότερα το Τμήμα Α Χ 70% του Τύπου Κατάταξης, σε ότι αφορά τις παραμέτρους που το συνθέτουν,έχει ως εξής:
Τμήμα Α Χ 70% = {(α1 Χ 60%) + (α2 Χ 20%) + (α3 Χ 20%)} Χ 70%
α1 = | Κύκλος Εργασιών χρήσεων 1998 - 1999 - 2000 |
Αναλογούν Κύκλος Εργασιών (παράγραφος 33) |
α2 = | Ίδια Κεφάλαια εργοληπτικής επιχείρησης |
Αναλογούντα Ίδια Κεφάλαια (παράγραφος 33) |
α3 = | Σύνολο Παγίων (Ακίνητα & Εξοπλισμός & Μεταφορικά |
Αναλογούντα Πάγια (παράγραφος 33) |
Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά τα μεγέθη (αριθμητές και παρονομαστές) του Τμήματος Α Χ 70% του Τύπου Κατάταξης, αναφέρονται τα κάτωθι:
1. Ως αριθμητής του κλάσματος α1, λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών της εργοληπτικής επιχείρησης εγγεγραμμένης στο Μ.Ε.ΕΠ., ο οποίος πραγματοποιήθηκε από την κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατά τις χρήσεις των ετών 1998, 1999, 2000. Τονίζεται ότι η εμπειρία των εργοληπτικών επιχειρήσεων προέρχεται από την άθροιση των μεγεθών των ανωτέρω χρήσεων και αφορά τον πιστοποιημένο και τιμολογημένο κύκλο εργασιών, χωρίς την επικαιροποίηση των μεγεθών, η οποία εφαρμοζόταν στο παρελθόν.
Τονίζεται ότι σε περιπτώσεις απόκλισης, συνολικά για την τριετία 1998 - 2000, πιστοποιημένων και τιμολογημένων κατασκευαστικών εργασιών, στον αριθμητή α1, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης, θα προσμετράται το μικρότερο απόλυτο μέγεθος των προαναφερομένων, όπως αυτό θα προκύπτει από τον έλεγχο της ακρίβειας των οικονομικών στοιχείων της κάθε εργοληπτικής επιχείρησης. Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων θα ισχύουν τα προαναφερόμενα, τα οποία όμως θα υπολογίζονται στον συνολικό κύκλο εργασιών του νέου φορέα που θα προκύπτει από την συγχώνευση εργοληπτικών επιχειρήσεων του Μ.Ε.ΕΠ. (σύνολο πιστοποιήσεων συγχωνευόμενων επιχειρήσεων και σύνολο τιμολογήσεων συγχωνευόμενων επιχειρήσεων). Ο ανωτέρω συνολικά προσδιοριζόμενος κύκλος εργασιών της κάθε αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης, είτε για αυτοτελή κατάταξη είτε για συγχώνευση, προσμετράται στον αριθμητή του κλάσματος α1, του Τμήματος Α του Τύπου Κατάταξης και προσδιορίζεται από την άθροιση των μεγεθών των υποπεριπτώσεων που ακολουθούν, ως εξής :
1.1 Για δημόσια έργα που εκτελέστηκαν στο εσωτερικό, στον αριθμητή του κλάσματος α1, προσμετράται το μέγεθος που προκύπτει από την άθροιση των πιστοποιητικών του κυρίου του έργου ή του φορέα κατασκευής, αν έχουν εκδοθεί αντίστοιχα τιμολόγια για τις εργασίες αυτές και έχουν περιληφθεί στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της επιχείρησης.
Η έννοια πιστοποιητικό κυρίου του έργου ή του φορέα κατασκευής περιλαμβάνει τόσο το τελικό πιστοποιητικό που δίδεται στην εργοληπτική επιχείρηση μετά το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής, ή το πιστοποιητικό που δίδεται με βάση το πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής.
Επιπροσθέτως και με βάση την εγκύκλιο 9 της Διεύθυνσης Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων «Διευκρινήσεις για την εφαρμογή της εγκυκλίου 1 για τα πιστοποιητικά εμπειρίας έργων για την τήρηση των Μητρώων ΜΕΚ και Μ.Ε.ΕΠ.» και την ισχύουσα απόφαση του Υπουργού Δημοσίων Έργων Ε2α/01/27/ΦΝ294/18-3-1985 που προβλέπει έκδοση ετήσιων πιστοποιητικών ΜΕΚ και Μ.Ε.ΕΠ., οι Διευθύνουσες Υπηρεσίες θα πρέπει να εκδίδουν και να αποστέλλουν τα ετήσια πιστοποιητικά, σύμφωνα και με την εγκύκλιο 1/1999, για όσες εργολαβίες είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν συνταχθεί πρωτόκολλα προσωρινής ή οριστικής παραλαβής, με βάση τις εγκεκριμένες πιστοποιήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια ενός έτους. Η διαδικασία που προαναφέρθηκε θα πρέπει να τηρείται από τις Διευθύνουσες Υπηρεσίες των έργων, αφού τόσο στη διαδικασία της έκτακτης επανάκρισης, όσο και στην τακτική ή την έκτακτη αναθεώρηση των εργοληπτικών επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ., με βάση τις διατάξεις του άρθρου αυτού, οι ζητούμενες τριετίες υπολογισμού της εμπειρίας των επιχειρήσεων μπορεί να μην συμπίπτουν με τις προσωρινές ή οριστικές παραλαβές των έργων, τα οποία έχουν εκτελέσει οι επιχειρήσεις αυτές. Για το λόγο αυτό οι ετήσιες πιστοποιήσεις εργασιών αποτυπώνουν πληρέστερα τα ανωτέρω μεγέθη και διευκολύνουν την απεικόνιση και τον ακριβή υπολογισμό της εμπειρίας των εργοληπτικών επιχειρήσεων στη διάρκεια της τριετίας, με βάση την οποία διενεργείται η αναθεώρησης της εγγραφής τους.
Για τον έλεγχο της ακρίβειας των υποβαλλομένων στοιχείων που αφορούν τα δημόσια έργα που εκτελέστηκαν στο εσωτερικό και αναγράφονται στο Τεχνικό Δελτίο που έχει υποβάλει η εργοληπτική επιχείρηση, με την αίτηση της στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., υποβάλλονται στο Φάκελο της τα κάτωθι πρόσθετα στοιχεία:
Πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα των πιστοποιητικών των κυρίων των έργων ή των φορέων κατασκευής, όπως ακριβώς αυτά περιγράφηκαν στην προηγούμενη παράγραφο. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που έχει εκδοθεί στο παρελθόν πιστοποιητικό από τον κύριο του έργου ή τον φορέα κατασκευής ενός έργου και στο οποίο δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός των πιστοποιημένων εργασιών, με βάση τις βασικές, πρόσθετες και ειδικές κατηγορίες εργασιών, οι αντίστοιχες Διευθύνουσες Υπηρεσίες υποχρεούνται να προβούν σε νέα έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών, ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις εργοληπτικές επιχειρήσεις στην διαδικασία της επανάκρισης των εργοληπτικών επιχειρήσεων Μ.Ε.ΕΠ..
Αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, με όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία και αναλυτικές καταστάσεις διαχωρισμού εσόδων, όπως ακριβώς έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα ή και εκπρόθεσμα από την αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) στην οποία ανήκει, για τις χρήσεις 1998, 1999 και 2000.
Η επιχείρηση υποχρεούται στο Φάκελο τον οποίο θα προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. με την αίτηση της, να έχει καταρτίσει καταστάσεις των τιμολογίων εσόδων από εκτέλεση έργων, που έχει εκδώσει ανά έτος (1998, 1999, 2000). Οι καταστάσεις αυτές θα είναι τρεις και θα αντιστοιχούν στα έτη 1998, 1999 και 2000. θα αναφέρεται σε κάθε μια από αυτές, το σύνολο των εκδοθέντων τιμολογίων κατά χρήση και θα αναγράφονται τα στοιχεία των τιμολογήσεων που έχει πραγματοποιήσει κατ΄ έτος, τα οποία και θα αθροίζονται στο τέλος. Αναλυτικότερα, οι καταστάσεις αυτές θα έχουν τα εξής περιεχόμενα .
- αύξων αριθμός τιμολογίου,
- ημερομηνία έκδοσης τιμολογίου,
- αριθμός τιμολογίου,
- πελάτης,
- κατηγορία έργου (δημόσιο, ιδιωτικό, εξωτερικού),
- χαρακτηρισμός έργου (αυτοτελές, κοινοπραξία, υπεργολαβία),
- συνοπτική περιγραφή του έργου,
- αξία τιμολογίου (πληρωτέο ποσό χωρίς ΦΠΑ),
- ανά τιμολόγιο ανείσπρακτη αξία (τιμολογημένες απαιτήσεις),
- ποσό που χρησιμοποιήθηκε στον υπολογισμό του κύκλου εργασιών για τον προσδιορισμό του αριθμητή α1, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης,
- σύνολα των οικονομικών μεγεθών, τα οποία θα πρέπει να συμπίπτουν με τα δηλωθέντα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κατ΄ έτος (πληρωτέο ποσό, χωρίς ΦΠΑ).
Οι καταστάσεις αυτές θα είναι ενιαίες (θα αφορούν το σύνολο των έργων) δημόσια και ιδιωτικά, τα οποία έχει εκτελέσει η επιχείρηση και θα χρησιμοποιηθούν στο έλεγχο από την υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., για να υπάρξει διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων (δηλώσεις και τιμολογήσεις) με τις πιστοποιήσεις, και
Κάθε άλλο συμπληρωματικό στοιχείο που ζητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. κατά τη διαδικασία του ελέγχου των ανωτέρω στοιχείων.
1.2 Για δημόσια και ιδιωτικά έργα, που εκτελέστηκαν στο εξωτερικό, στον αριθμητή του κλάσματος α1 προσμετράται το μέγεθος που προκύπτει από την άθροιση των πιστοποιητικών του κυρίου του έργου ή του φορέα κατασκευής, αν έχουν εκδοθεί αντίστοιχα τιμολόγια για τις εργασίες αυτές και έχουν περιληφθεί στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της επιχείρησης, αν δεν έχουν φορολογηθεί στο εξωτερικό ή απαλλάσσονται της φορολογίας στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που ο ανωτέρω προσδιοριζόμενος κύκλος εργασιών έχει φορολογηθεί στο εξωτερικό, θα προσκομίζεται η δήλωση φορολογίας που έχει υποβληθεί από την εργοληπτική επιχείρηση στις αρμόδιες φορολογικές αρχές της χώρας που εκτελέστηκε το έργο, επικυρωμένη για τη γνησιότητα της από τις αρχές αυτές και επίσημα μεταφρασμένη από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σε περίπτωση που το πιστοποιητικό είναι του αναδόχου, πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση της αρμόδιας δημόσιας αρχής της χώρας που εκτελέστηκε το έργο, από την οποία να προκύπτει ότι ο ανάδοχος ανέλαβε και κατασκεύασε το έργο ή μέρος αυτού, καθώς και το συμφωνητικό βεβαίωσης της χρονολογίας για την ανάθεση από τον ανάδοχο στην επιχείρηση της κατασκευής του έργου ή μέρους αυτού. Σε περιπτώσεις υπεργολαβικής ανάληψης έργων εξωτερικού από ελληνικές επιχειρήσεις, ο πραγματοποιηθείς κύκλος εργασιών προσμετράται στον αριθμητή α1 του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης, εφόσον με την προαναφερόμενη διαδικασία (έκδοση τιμολογίων, δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα ή εκτός αυτής, βεβαίωση της αρμόδιας δημόσιας αρχής, κλπ), αυτό αποδεικνύεται.
Για τον έλεγχο της ακρίβειας των υποβαλλομένων στοιχείων που αφορούν τα δημόσια και ιδιωτικά έργα που εκτελέστηκαν στο εξωτερικό και αναγράφονται στο Τεχνικό Δελτίο που έχει υποβάλει η εργοληπτική επιχείρηση με την αίτηση της στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., υποβάλονται στο Φάκελο της τα κάτωθι πρόσθετα στοιχεία (επίσημα μεταφρασμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών):
Πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα των πιστοποιητικών των κυρίων των έργων ή των φορέων κατασκευής, όπως ακριβώς αυτά περιγράφηκαν στην υποπερίπτωση 1.1 για τα δημόσια έργα.
Βεβαιώσεις δημόσιων αρχών των χωρών στις οποίες εκτελέστηκαν τα έργα, στις περιπτώσεις όπου το πιστοποιητικό είναι του αναδόχου, από τις οποίες να προκύπτει ο τρόπος κατασκευής του έργου και οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις.
Αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος επίσημα μεταφρασμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών, στην περίπτωση όπου το έργο έχει εκτελεστεί και φορολογηθεί στο εξωτερικό, οι οποίες θα συνοδεύονται και από τα σχετικά παραστατικά.
Σε ότι αφορά τις καταστάσεις τιμολογίων εσόδων που έχει εκδώσει η επιχείρηση ανά έτος (1998, 1999, 2000), αυτές είναι οι ίδιες με αυτές που αναφέρθηκαν στην περίπτωση 1.1.
Κάθε άλλο συμπληρωματικό στοιχείο που ζητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. κατά τη διαδικασία του ελέγχου των ανωτέρω στοιχείων.
1.3 Για ιδιωτικά έργα που εκτελέστηκαν στο εσωτερικό, στον αριθμητή του κλάσματος αϊ προσμετράται το μέγεθος που προκύπτει από την άθροιση των πιστοποιητικών του κυρίου του έργου ή του φορέα κατασκευής, αν έχουν εκδοθεί αντίστοιχα τιμολόγια για τις εργασίες αυτές ή στην περίπτωση που δεν υπάρχουν πιστοποιητικά και τιμολόγια η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση θα πρέπει να έχει στη διάθεση της τα οριστικά συμβόλαια πώλησης, τα οποία επιπροσθέτως θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος της. Στις περιπτώσεις ιδιωτικών έργων για τα οποία δεν υπάρχει πιστοποιητικό του κυρίου του έργου ή του φορέα κατασκευής, η εργοληπτική επιχείρηση με ευθύνη της καταρτίζει κατάσταση, με την μορφή δήλωσης της, και στην οποία για κάθε αυτοτελές της έργο επιμερίζει τις εργασίες που έχει εκτελέσει σε μορφή πιστοποιητικού. Τα συνολικά προσδιοριζόμενα μεγέθη των ανωτέρω ιδιωτικών έργων, επιμερίζονται σε εργασίες με βάση τις βασικές και πρόσθετες κατηγορίες εργασιών, όπως αυτές προβλέπονται στον νόμο αυτό, στα προεδρικά διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις, σε μια κατάσταση με σφραγίδα της επιχείρησης και η οποία θα θεωρείται πιστοποιητικό. Η υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. μπορεί να μην αποδεχθεί τον επιμερισμό των εργασιών (για παράδειγμα σε μια πολυκατοικία ο επιμερισμός του συνολικού έργου σε οικοδομικές εργασίες, ηλεκτρομηχανολογικά, κλπ) αν αυτός δεν συνάδει με αντίστοιχους επιμερισμούς στα δημόσια έργα.
Για τον έλεγχο της ακρίβειας των υποβαλλομένων στοιχείων που αφορούν ιδιωτικά έργα , η επιχείρηση υποχρεούται να υποβάλει:
Επικυρωμένα αντίγραφα των συμβολαίων πώλησης τα οποία έχει στη διάθεση της η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση,
Πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα των πιστοποιητικών των κυρίων των έργων, στην περίπτωση που αυτά υπάρχουν, στα οποία πρέπει να αναγράφεται το σύνολο του έργου και ο επιμερισμός των εργασιών στις βασικές και πρόσθετες κατηγορίες που προβλέπει ο νόμος αυτός, τα προεδρικά διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις.
Σε περίπτωση όπου δεν υπάρχουν πιστοποιητικά των κυρίων των έργων, σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα, η εργοληπτική επιχείρηση θα προσκομίζει με δική της ευθύνη κατάσταση επιμερισμού των εργασιών που έχει εκτελέσει, η οποία θα έχει τη μορφή πιστοποιητικού.
Υπεύθυνες δηλώσεις των φορέων κατασκευής των ιδιωτικών έργων ή των επιβλεπόντων μηχανικών, ανά έργο.
ΦΕΚ εκπροσώπησης, εφόσον οι φορείς κατασκευής είναι ιδιωτικές εταιρείες.
Αντίγραφα οικοδομικών αδειών, για τα ανωτέρω έργα.
Σε ότι αφορά τις καταστάσεις τιμολογίων εσόδων που έχει εκδώσει η επιχείρηση ανά έτος (1998, 1999, 2000), αυτές είναι οι ίδιες με αυτές που αναφέρθηκαν στην υποπερίπτωση 1.1. Σημειώνεται ότι οι τιμολογήσεις ιδιωτικών έργων που αναφέρθηκαν αφορούν στα πιστοποιητικά των κυρίων των έργων ή των φορέων κατασκευής, εκτός περιπτώσεων οι οποίες ρυθμίζονται διαφορετικά στην εγκύκλιο αυτή.
Κάθε άλλο συμπληρωματικό στοιχείο που θα ζητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. για τη διευκόλυνση του ελέγχου των τεχνικών δελτίων και των φακέλων που θα συνοδεύουν τις αιτήσεις των εργοληπτικών επιχειρήσεων.
1.4 Για τα δημόσια έργα δεν λαμβάνεται υπόψη ο κύκλος εργασιών που προκύπτει από συμβάσεις έργου μεταξύ εργοληπτικών επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στο Μ.Ε.ΕΠ. και τα αντίστοιχα τιμολόγια εσόδων που έχει εκδώσει κάθε μία από τις επιχειρήσεις αυτές προς την άλλη, ανεξάρτητα αν αυτά περιλαμβάνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος τους, εκτός εάν υπάρχει εγκεκριμένη, από τον κύριο του έργου ή το φορέα κατασκευής, υπεργολαβία. Στις περιπτώσεις αυτές (πιστοποίηση των εργασιών από τον κύριο του έργου ή το φορέα κατασκευής, δηλαδή θεώρηση του πιστοποιητικού που εκδίδει ο ανάδοχος στην αιτούσα επιχείρηση με αναγραφή του κύκλου εργασιών και του είδους της εργασίας που αυτή εκτέλεσε), προσκομίζεται η σύμβαση του αναδόχου με τον υπεργολάβο και τα εκδοθέντα τιμολόγια εσόδων που έχουν εκδοθεί και αναφέρονται στο ανωτέρω θεωρημένο πιστοποιητικό του υπεργολάβου. Ο ανωτέρω κύκλος εργασιών του υπεργολάβου αφαιρείται από τον κύκλο εργασιών του αναδόχου. Η ίδια περιοριστική διάταξη για την υπεργολαβία, δηλαδή τιμολόγιο από επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ. σε επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ., ισχύει και στις περιπτώσεις των κοινοπραξιών στις οποίες και έχουν εκδοθεί τιμολόγια από εργοληπτικές επιχειρήσεις Μ.Ε.ΕΠ. Σε αυτήν την περίπτωση ο ανωτέρω κύκλος εργασιών δεν θα προσμετράται στον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.
1.5 Ο κύκλος εργασιών της εργοληπτικής επιχείρησης εγγεγραμμένης στο Μ.Ε.ΕΠ. για δημόσιο και ιδιωτικό έργο από συμμετοχή σε κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε η κατασκευή του, ή που συστήθηκε μεταξύ του αναδόχου και άλλων εργοληπτικών επιχειρήσεων, πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, λαμβάνεται υπόψη στον αριθμητή, του κλάσματος α1, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης, μόνο εφόσον έχει ήδη κατατεθεί στην Διευθύνουσα Υπηρεσία επικυρωμένο αντίγραφο της σύστασης τους από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή αυτό κατατεθεί μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου. Πέραν αυτής της ημερομηνίας δεν είναι δυνατή η αναγνώριση τους, με βάση τις παρούσες διατάξεις. Τονίζεται ότι οι κοινοπραξίες μεταξύ του αναδόχου και άλλων εργοληπτικών επιχειρήσεων του Μ.Ε.ΕΠ., που έχουν συσταθεί πριν από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου, δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση του πρώτου εδαφίου, της παραγράφου 6, του άρθρου 5 του ν. 1418/84, υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις.
Η κατάθεση των ανωτέρω κοινοπρακτικών συμφωνητικών αποδεικνύεται από τον αντίστοιχο αριθμό πρωτοκόλλου τον οποίο θα έχουν πάρει τα επικυρωμένα αντίγραφα σύστασης των κοινοπραξιών από την αντίστοιχη Διευθύνουσα Υπηρεσία, με βάση τα προσκομιζόμενα σε αυτές ανωτέρω έντυπα από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Οι Διευθύνουσες Υπηρεσίες και εφόσον τηρηθούν οι καταληκτικές ημερομηνίες, υποχρεούνται να εκδώσουν πιστοποιητικά για τα έργα αυτά, ανεξάρτητα αν έχουν εκδοθεί στο παρελθόν αντίστοιχα πιστοποιητικά και στα οποία θα υπάρχει ο επιμερισμός των πιστοποιημένων εργασιών με βάση τα κοινοπρακτικά συμφωνητικά που θα καταθέσουν οι επιχειρήσεις στις αντίστοιχες Διευθύνουσες Υπηρεσίες.
Ο σκοπός της διάταξης αυτής είναι ο επιμερισμός του κύκλου εργασιών που πιστοποιήθηκε στις επιχειρήσεις που κατασκεύασαν ένα έργο και για το λόγο αυτό στις ανωτέρω δηλώσεις των κοινοπραξιών θα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι τυχόν μεταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτές στη διάρκεια εξέλιξης ενός έργου. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που, για παράδειγμα, έχει συσταθεί κατασκευαστική κοινοπραξία το 1998 και υπάρχει μεταβολή της στη διάρκεια του 1999, θα πρέπει και αυτή να έχει δηλωθεί, ώστε να υπάρξει συνυπολογισμός των εμπλεκομένων από την Διευθύνουσα το έργο Υπηρεσία και να εκδοθεί το κατάλληλο πιστοποιητικό το οποίο θα επιμερίζει τον πραγματοποιηθέντα και πιστοποιηθέντα κύκλο εργασιών, πάντα υπό την προϋπόθεση να έχει αυτός τιμολογηθεί από την κοινοπραξία, να έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος της και επιπροσθέτως να έχει περιληφθεί από κάθε μέλος αυτής στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος τους, στο τμήμα αυτής που απεικονίζει συμμετοχές σε κοινοπραξίες, ΟΕ, ΕΕ, κλπ. Ο ανωτέρω επιμερισμός των έργων που έχουν εκτελεστεί κοινοπρακτικά, θα επιδίδεται στις επιχειρήσεις σε πιστοποιητικό, το οποίο θα θεωρείται από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία με την ένδειξη «το παρόν χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2940/2001, την Εγκύκλιο 22 (Δ17α/03/45/ΦΝ430 - 30/8/2001) και την παρούσα Εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ» και θα παραδίδεται σε τόσα πρωτότυπα, όσα και τα δικαιούχα μέλη της κάθε κοινοπραξίας. Τα ανωτέρω πιστοποιητικά μπορούν να χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις για την απόδειξη της εμπειρίας τους και την εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης. Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση το εκδιδόμενο πιστοποιητικό από κάθε Διευθύνουσα Υπηρεσία για έργα τα οποία έχουν εκτελεστεί κοινοπρακτικά, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το τελικά πιστοποιημένο έργο.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επανάκρισης θα ισχύουν τα νέα πιστοποιητικά τα οποία θα έχουν εκδοθεί, με βάση τις ανωτέρω διατάξεις, σε ότι αφορά τον υπολογισμό της εμπειρίας και του κύκλου εργασιών των εργοληπτικών επιχειρήσεων και επιπροσθέτως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρούνται και οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στη συνέχεια της παραγράφου και αφορούν τα σχετικά παραστατικά που θα πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια Διεύθυνση Μητρώου της ΓΓΔΕ. Για την τελική αναγνώριση και τον υπολογισμό της εμπειρίας της εργοληπτικής επιχείρησης ενός τμήματος έργον, από συμμετοχή της σε κοινοπραξία, θα πρέπει, αφενός να έχει δηλωθεί εμπρόθεσμα στην αντίστοιχη Διευθύνουσα Υπηρεσία και αφετέρου να τηρούνται και οι λοιπές διατάξεις της παραγράφου αυτής (δήλωση αναδόχου, κλπ).
Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην κοινοπραξία υποχρεούνται να προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. :
Δήλωση του αναδόχου ότι δεν υπάρχει άλλο κοινοπρακτικό συμφωνητικό και ότι έχει επιμερισθεί ο κύκλος εργασιών με βάση τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας δημοσίων έργων. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε έργο το οποίο έχει κατασκευαστεί με κατασκευαστική κοινοπραξία, απαιτείται η δήλωση του αναδόχου για την αναγνώριση και των λοιπών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην κατασκευαστική κοινοπραξία και δεν είναι ανάδοχοι και η οποία είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση όπου αυτό δεν τηρηθεί από τον ανάδοχο και με βάση τα πρωτοκόλλα τα οποία θα έχει στη διάθεση της η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση, η αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. θα καλεί τον ανάδοχο σε υποχρεωτική δήλωση.
Αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος της κοινοπραξίας, για τις χρήσεις τις οποίες η εν λόγω κοινοπραξία κατασκευάζει το έργο.
Βεβαιώσεις αποτελεσμάτων της κοινοπραξίας προς τα μέλη της,
Κατάσταση των τιμολογίων εσόδων που έχουν εκδώσει οι κοινοπραξίες και αφορούν στα πιστοποιητικά των κυρίων των έργων ή των φορέων κατασκευής. Σημειώνεται ότι ο τρόπος κατάρτισης των ανωτέρω καταστάσεων θα είναι αντίστοιχος με αυτόν που περιγράφηκε στην υποπερίπτωση 1.1, με επιπλέον στήλη για τα ποσά που αναλογούν στην αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση. Οι ανωτέρω καταστάσεις θα καταρτιστούν από την κοινοπραξία και αντίγραφο τους θα δοθεί σε κάθε αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση που συμμετέχει στο έργο, για να υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ.. Τονίζεται ότι για να μετρήσει η εμπειρία που προκύπτει από το πιστοποιητικό που θα έχει εκδοθεί, απαιτείται ο αναγραφόμενος κύκλος εργασιών να έχει δηλωθεί και από την κάθε εργοληπτική επιχείρηση στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος της (συμμετοχή σε κοινοπραξίες, ΟΕ, ΕΕ), όπως προαναφέρθηκε,
Κάθε άλλο συμπληρωματικό στοιχείο που ζητηθεί από την υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ..
1.6 Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων εργοληπτικών επιχειρήσεων Μ.Ε.ΕΠ., ο συνολικός κύκλος εργασιών του νέου φορέα, από δημόσια και ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εξάγεται από την άθροιση των επιμέρους κύκλων εργασιών των εργοληπτικών επιχειρήσεων που συγχωνεύονται, όπως ακριβώς αναφέρθηκε στην περίπτωση 1. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμητής α1, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης, που αφορά τον νέο φορέα, προέρχεται από την άθροιση των αντιστοίχων αριθμητών α1, των Τμημάτων Α, του Τύπου Κατάταξης, των επιχειρήσεων που συγχωνεύονται και ο έλεγχος της ακρίβειας των οικονομικών στοιχείων διενεργείται και εξαντλείται στις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις και συνολικά προσμετράται στον νέο φορέα που προέρχεται από την συγχώνευση επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στο Μ.Ε.ΕΠ. (σύγκριση συνολικής πιστοποίησης και τιμολόγησης). Το ανωτέρω προσδιοριζόμενο μέγεθος θα χρησιμοποιηθεί στον αριθμητή α1, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης (Τεχνικό Δελτίο Α5).
Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που συγχωνεύονται απεικονίζεται στο Τεχνικό Δελτίο (Α4) και το Φάκελο που αυτές θα υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, και κάθε άλλο συμπληρωματικό στοιχείο ζητηθεί, για τον έλεγχο της ακρίβειας των ανωτέρω υποβαλλόμενων στοιχείων. Ο ανωτέρω κύκλος εργασιών μεταφέρεται στο Τεχνικό Δελτίο Α5 της επιχείρησης που προέρχεται από συγχώνευση εργοληπτικών επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στο Μ.Ε.ΕΠ., με βάση και την παραδοχή της περίπτωσης 1 περί συνολικής απόκλισης πιστοποίησης και τιμολόγησης των ανωτέρω μεγεθών, και δεν απαιτείται η προσκόμιση άλλων δικαιολογητικών, αφού ο έλεγχος της ακρίβειας των στοιχείων αυτών εξαντλείται στα Τεχνικά Δελτία Α4 των προς συγχώνευση εργοληπτικών επιχειρήσεων.
1.7 Σε κάθε περίπτωση στον αριθμητή α1 του Τμήματος Α του Τύπου Κατάταξης λαμβάνεται υπόψη και ο κύκλος εργασιών, από δημόσια και ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που πραγματοποιήθηκε από στελέχη ΜΕΚ που έχουν Μ.Ε.ΕΠ. και αφορά ατομικές επιχειρήσεις ή προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε., κλπ), για τις χρήσεις των ετών 1998, 1999, 2000 και στελέχη ΜΕΚ που δεν έχουν Μ.Ε.ΕΠ. αλλά δεν στελεχώνουν εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ.. Για να αποτελέσει όμως κύκλο εργασιών της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης είτε αυτή αιτείται αυτοτελή κατάταξη, είτε κατάταξη διαμέσου συγχώνευσης, το ανωτέρω προσδιοριζόμενο οικονομικό μέγεθος θα πρέπει να προκύπτει από για τα στελέχη αυτά με βάση τις ανωτέρω υποπεριπτώσεις 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, όπως αυτό έχει περιληφθεί στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των ανωτέρω στελεχών.
Για τον έλεγχο της ακρίβειας των στοιχείων αυτών, υποβάλλονται επικυρωμένα τα αντίστοιχα παραστατικά κάθε στελέχους, όπως αναφέρονται ανωτέρω και κάθε άλλο στοιχείο που ζητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ.. Στις περιπτώσεις για τις οποίες θα χρησιμοποιηθεί ο κύκλος εργασιών των στελεχών αυτών για κατάταξη εργοληπτικής επιχείρησης σε κατηγορία και τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. δεν θα επιτρέπεται αντικατάσταση τους από τη βασική και συμπληρωματική στελέχωση της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης για δύο (2) τουλάχιστον έτη από την ημερομηνία έκδοσης του πτυχίου της. Σε περίπτωση διαπίστωσης αντικατάστασης των ανωτέρω στελεχών εντός της ανωτέρω προσδιοριζόμενης από τον νόμο αυτό διετίας, η αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. μπορεί να καλέσει την εργοληπτική επιχείρηση σε επανάκριση, εφόσον εξετάσει τους προβαλλόμενους λόγους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δημοσίων έργων. Επιπροσθέτως στην περίπτωση της χρήσης της διάταξης αυτής και σε περίπτωση αυτοτελούς κατάταξης, η ανωτέρω προσδιοριζόμενη εμπειρία συμπεριλαμβάνεται στη δηλωθείσα εμπειρία της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης στο Τεχνικό Δελτίο Α4 και σε περίπτωση συγχώνευσης η ανωτέρω προσδιόριζα μένη "εμπειρία συμπεριλαμβάνεται στη δηλωθείσα εμπειρία της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης στο Τεχνικό Δελτίο Α5 (βλέπε οδηγίες χρήσης Τεχνικών Δελτίων).
2. Ως αριθμητής του κλάσματος α2, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης, λαμβάνεται το μέγεθος που αναφέρεται στο σκέλος του Παθητικού του ισολογισμού της εργοληπτικής επιχείρησης εγγεγραμμένης στο Μ.Ε.ΕΠ., ως «Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων», μετά την αφαίρεση των κάτωθι υποκατηγοριών μεγεθών τα οποία απεικονίζονται σε αυτόν:
Των «Ειδικών Αφορολόγητων Αποθεματικών Τεχνικών Επιχειρήσεων», στο τμήμα αυτών που δεν έχει φορολογηθεί. Επισημαίνεται ότι η έννοια της φορολόγησης των ανωτέρω αποθεματικών αποδεικνύεται από τη σχετική δήλωση την οποία έχει υποβάλει η αιτούσα εργοληπτική επιχείρησης στην αρμόδια ΔΟΥ, ανεξάρτητα αν το ποσό των δόσεων δεν έχει εξοφληθεί. Με την προσκόμιση της δήλωσης αυτής, τα ανωτέρω αποθεματικά προσμετρούνται στα Ίδια Κεφάλαια της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης.
Του «Οφειλόμενου Κεφαλαίου», και
Των «Ποσών που Προορίζονται για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου».
Τα πιο πάνω οικονομικά στοιχεία, τα οποία είναι αφαιρετικά των «Ίδιων Κεφαλαίων» της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης, προκύπτουν είτε από την οικονομική κατάσταση του έτους 2000 είτε από προσωρινή οικονομική κατάσταση. Οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις θα πρέπει να βεβαιώνονται από ορκωτό ελεγκτή και επιπροσθέτως η προσωρινή οικονομική κατάσταση θα πρέπει και να δημοσιεύεται πριν από την υποβολή της αίτησης σε δύο τουλάχιστον έντυπα του ημερήσιου τύπου πανελλαδικής κυκλοφορίας. Τονίζεται ότι στην περίπτωση υποβολής προσωρινών οικονομικών καταστάσεων, απαιτείται η πρόβλεψη φόρου εισοδήματος (αποφορολόγηση των αποτελεσμάτων χρήσης της προσωρινής οικονομικής κατάστασης) από την επιχείρηση, με βάση τις κείμενες φορολογικές διατάξεις και η ενσωμάτωση των ανωτέρω αποτελεσμάτων στον προσωρινό ισολογισμό της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης.
Για το διαχωρισμό των Ειδικών Αφορολόγητων Αποθεματικών των Τεχνικών Επιχειρήσεων και τον προσδιορισμό του τμήματος αυτών που έχει φορολογηθεί και δεν αφαιρείται από το «Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων», απαιτείται ειδική κατάσταση των κατ΄ έτος κερδών που εμφανίζει ο ισολογισμός με ανάλυση σε κατηγορίες φορολογημένων και αφορολόγητων κερδών, τα οποία αφορολόγητα κέρδη διαχωρίζονται και αναλύονται σε προερχόμενα από τεχνικές επιχειρήσεις και σε λοιπές κατηγορίες. Στη βεβαίωση αυτή θα πρέπει να προκύπτει το ποσό που αναλογεί στο αφορολόγητο αποθεματικό τεχνικών επιχειρήσεων το οποίο θα αφαιρεθεί από τον αριθμητή α2, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης. Αυτή η ειδική κατάσταση θα βεβαιώνεται από ορκωτό ελεγκτή, για να πιστοποιείται η ορθότητα των στοιχείων και θα υποβάλλεται από την αιτούσα επιχείρηση, στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ.
Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων ο αριθμητής α2, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης θα εξάγεται από την δημοσιευμένη προσωρινή οικονομική κατάσταση της απορροφούσας ή της νέας εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης, με την έγκριση των εποπτικών αρχών μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 17, συνυπολογιζόμενων των προαναφερομένων παραμέτρων που τον απομειώνουν, δηλαδή τυχόν Ειδικών Αφορολόγητων Αποθεματικών Τεχνικών Επιχειρήσεων, Οφειλομένου Κεφαλαίου, και Ποσών Προοριζόμενων για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι η ανωτέρω οικονομική κατάσταση (ισολογισμός, αποτελέσματα περιόδου), μπορεί να συνταχθεί με ημερομηνία κλεισίματος την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχώνευσης ή και μεταγενέστερη στα όρια της προβλεπόμενης καταληκτικής προθεσμίας.
3. Ως αριθμητής του κλάσματος α3, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης, λαμβάνεται το μέγεθος των παγίων στοιχείων που ανήκουν στην κυριότητα της εργοληπτικής επιχείρησης εγγεγραμμένης στο Μ.Ε.ΕΠ., συνοδευόμενα από τα αντίστοιχα πρόσφατα πρωτότυπα πιστοποιητικά μεταγραφών και βαρών, ή στην κατοχή της από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (ο τρόπος υπολογισμού της αξίας τους θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση). Στον ανωτέρω αριθμητή περιλαμβάνεται η αξία των γηπέδων, οικοπέδων, κτιρίων (ακίνητα), κύριου και βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων, εκτός των επιβατικών αυτοκινήτων (εξοπλισμός). Επιπροσθέτως στον αριθμητή α3, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης προσμετράται και ο εξοπλισμός των κοινοπραξιών στις οποίες συμμετέχει η εργοληπτική επιχείρηση, είτε αυτός ανήκει σε αυτήν, είτε προέρχεται από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, σύμφωνα με τους περιορισμούς που αναγράφονται στην αντίστοιχη υποπερίπτωση για τις κοινοπραξίες.
β Ως αξία των ιδιόκτητων παγίων για τα ακίνητα (γήπεδα, κτίρια, οικόπεδα) λαμβάνεται κατ΄ επιλογή της επιχείρησης:
Η αντικειμενική αξία που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πιστοποιημένη από συμβολαιογράφο (διακεκριμένα για κτίρια και γήπεδα), δηλαδή για το κάθε ακίνητο θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο, στο Φάκελο που θα υποβάλει η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση και σε ειδικό παράρτημα αυτού, φύλο υπολογισμού αξίας των ανωτέρω ακινήτων πιστοποιημένο από συμβολαιογράφο. Για κάθε ακίνητο συμπληρώνεται και η αξίας κτήσης του, όπως αυτή προκύπτει από τα Βιβλία της με παράθεση του Κ.Λ. του τριτοβάθμιου λογαριασμού στον οποίο περιλαμβάνεται, βεβαιωμένη από ορκωτό ελεγκτή, ή
Η αξία κτήσης των ακινήτων (από αγορές ή ιδιοκατασκευές στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ακινητοποιήσεις υπό εκτέλεση, αφαιρουμένων των τυχόν προκαταβολών), όπως αυτή αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση του έτους 2000 ή στην προσωρινή οικονομική κατάσταση, περιλαμβανομένων τυχόν αναπροσαρμογών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και αφορά την πιστοποίηση της αξίας αυτών. Για κάθε ακίνητο συμπληρώνεται και η αξίας κτήσης του, όπως αυτή προκύπτει από τα Βιβλία της με παράθεση του Κ.Λ. του τριτοβάθμιου λογαριασμού στον οποίο περιλαμβάνεται, βεβαιωμένη από ορκωτό ελεγκτή, ή
Η ανωτέρω αξία των ακινήτων, όπως ακριβώς προσδιορίζεται ανωτέρω, υποβάλλεται στο Φάκελο της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης, προς την υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. Σημειώνεται ότι στον υπολογισμό της αξίας των ανωτέρω παγίων δεν θα συνυπολογίζονται τυχόν αποσβέσεις (κτίρια), αφού σε αυτήν την κατηγορία των ακινήτων λαμβάνεται υπόψη η αξία κτήσης τους.
3.2 Ως αξία του κύριου και βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων, εκτός από τα επιβατικά αυτοκίνητα, λαμβάνεται:
Η αναπόσβεστη αξία τους προσαυξημένη κατά 30% μετά την πραγματοποίηση των αποσβέσεων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Τονίζεται ότι η συνολικά προσδιοριζόμενη αξία του κύριου και βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων, εκτός των επιβατικών αυτοκινήτων, δεν μπορεί να υπερβεί την συνολική αξία κτήσης αυτού. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση εφαρμογής του διορθωτικού συντελεστή 1,3 στην αναπόσβεστη αξία των παγίων αυτών και εφόσον το προκύπτον μέγεθος ξεπερνά την αξία κτήσης, όπως αυτή ακριβώς αναγράφεται στα Βιβλία της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης (Μητρώο Παγίων ή Βιβλίο Απογραφών), το μέγεθος που θα υπολογίζεται για τον αριθμητή α3 θα ισούται με την αξία κτήσης αυτών.
Εναλλακτικά ο υπολογισμός της αξίας του εξοπλισμού μπορεί να υπολογισθεί και με βάση:
Την αξία του ανωτέρω κύριου και βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων, εκτός των επιβατικών αυτοκινήτων, μετά από εκτίμηση ορκωτού εκτιμητή. Η συνολικά προσδιοριζόμενη αξία του ανωτέρω κύριου και βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων, εκτός των επιβατικών αυτοκινήτων, δεν μπορεί να υπερβεί το 75% της αξίας κτήσης αυτού, ανεξάρτητα από την εκτίμηση που θα έχει υποβληθεί από την επιχείρηση στην υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι όποια εκτίμηση και να υποβληθεί από ορκωτό εκτιμητή στο Φάκελο που θα υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. η εργοληπτική επιχείρηση, ο υπολογισμός της αξίας των εκτιμούμενων παγίων της, θα έχει σαν «οροφή» το 75% της αξίας αυτών. Τονίζεται ότι και στην περίπτωση της επιλογής αυτής της μεθόδου, η αξία κτήσης κάθε στοιχείου που εκτιμάται παρατίθεται με βάση τον Κ.Λ. του τριτοβάθμιου λογαριασμού στον οποίο περιλαμβάνεται, βεβαιωμένη από ορκωτό ελεγκτή.
Η έννοια της εναλλακτικής χρήσηςτων μεθόδων υπολογισμού της αξίας του κύριου και βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων, εκτός από τα επιβατικά αυτοκίνητα, μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε συνολικά, είτε και ανά μηχάνημα ή μεταφορικό μέσο. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μια μέθοδο για ένα αριθμό • των παγίων αυτών τα οποία θα επιλέξει και την δεύτερη για το υπόλοιπο. Η εφαρμογή της όποιας μεθόδου τελικά επιλεχθεί θα γίνει για το κάθε πάγιο ξεχωριστά, και η άθροιση στη συνέχεια των προκυπτουσών αξίων θα αποτελεί το σύνολο της αξίας του κύριου και βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων της επιχείρησης.
Στον κύριο και βοηθητικό μηχανολογικό εξοπλισμό οι αιτούσες εργοληπτικές επιχειρήσεις μπορούν να συνυπολογίσουν και την αξία του hardware το οποίο έχουν στην κατοχή τους, καθώς και τον λοιπό εξοπλισμό που απαιτείται για την λειτουργία τους (περιφερειακές συσκευές, Η/Υ), χωρίς να συνυπολογίζεται το software. Η ανωτέρω αξία προσδιορίζεται με ανάλογο τρόπο, είτε με την μέθοδο της αναπόσβεστης αξίας, είτε με τη μέθοδο της εκτίμησης με επιλογή της εταιρείας.
Η αξία του κύριου και βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων, εκτός από τα επιβατικά αυτοκίνητα, προκύπτει από την οικονομική κατάσταση του έτους 2000 της επιχείρησης ή από προσωρινή οικονομική κατάσταση. Οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις βεβαιώνονται από ορκωτό ελεγκτή και επιπροσθέτως η προσωρινή οικονομική κατάσταση δημοσιεύεται πριν από την υποβολή της αίτησης, σε δύο έντυπα του ημερήσιου τύπου πανελλαδικής κυκλοφορίας.
Αναλυτικότερα ο υπολογισμός των αποσβέσεων θα γίνεται στο σύνολο των ανωτέρω παγίων με βάση την ημερομηνία που αυτά έχουν εγγραφεί στα Βιβλία της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης (Μητρώο Παγίων ή Βιβλίο Απογραφών) και σε περίπτωση όπου οι προβλεπόμενες αποσβέσεις δεν θα έχουν πραγματοποιηθεί, θα ενσωματώνονται κατά τη διενέργεια του ελέγχου και θα αφαιρούνται από την αξία των αντίστοιχων μεγεθών του ισολογισμού. Για τον υπολογισμό της αναπόσβεστης αξίας του εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων της επιχείρησης, όπως αυτή προσδιορίζεται ανωτέρω, περιλαμβανομένης της προσαύξησης αυτής κατά 30%, συνυποβάλλεται ειδική βεβαίωσηορκωτού ελεγκτή, η οποία και βεβαιώνει την ορθότητα της μεταφοράς των στοιχείων της αξίας των ανωτέρω παγίων.
Η ανωτέρω ειδική βεβαίωση αναγράφεται στο τέλος σχετικού πίνακα που θα καταρτιστεί, στο οποίο αναγράφεται αναλυτικά το σύνολο των παγίων τα οποία διαθέτει η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση (ανεξάρτητα από αυτά που προσμετρώνται στον αριθμητή α3 του Τμήματος Α του Τύπου Κατάταξης).
Στον ανωτέρω πίνακα θα πρέπει να αναγράφονται τα κάτωθι :
- αύξων αριθμός παγίου,
- Κ.Λ. του αναλυτικού λογαριασμού (π.χ. 11.00.00 «Κτίριο Γραφείων»)
- περιγραφή παγίου,
- ημερομηνία κτήσης παγίου (π.χ. 24/11/1998),
- αξία κτήσης παγίου,
-διενεργηθείσες αποσβέσεις μέχρι την ημερομηνία της προσωρινής οικονομικής κατάστασης,
- αναπόσβεστο υπόλοιπο,
- τυχόν μη διενεργηθείσες αποσβέσεις για όλη την περίοδο κτήσης των ανωτέρω παγίων,
- αναπροσαρμοσμένο αναπόσβεστο υπόλοιπο παγίου,
- υπολογισμός του διορθωτικού συντελεστή 1,3 εφόσον το πάγιο αυτό αναγράφεται από την αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση στο Τεχνικό της Δελτίο.
Σε περίπτωση υπολογισμού της αξίας του εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων της επιχείρησης, όπως αυτή προσδιορίζεται ανωτέρω, με χρήση ορκωτών εκτιμητών συνυποβάλλεται έκθεση ορκωτού εκτιμητή εγγεγραμμένου στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, με τη ίδια διαδικασία η οποία ακολουθείτο μέχρι σήμερα στο Μ.Ε.ΕΠ.
Τονίζεται ότι σε ότι αφορά τα μηχανήματα έργων, για τα οποία οι εργοληπτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν άδεια κυκλοφορίας, απαιτείται να έχουν πληρωθεί τα τέλη χρήσης που προβλέπονται στο άρθρο 20 του Ν. 2052/92, όπως τροποποιήθηκε στο άρθρο 26 του Ν. 2682/99. Στον Φάκελο που θα υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση υποχρεούται να προσκομίζει το αντίστοιχο αποδεικτικό παραστατικό, δηλαδή τη βεβαίωση καταβολής χρήσης μηχανημάτων έργων.
Επιπροσθέτως στον αριθμητή του κλάσματος α3, συνυπολογίζεται και η αξία του κύριου και βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων, εκτός από τα επιβατηγά αυτοκίνητα, που ανήκουν στις κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει η εργοληπτική επιχείρηση που κρίνεται, κατά τα ποσοστά συμμετοχής της σε αυτές, όπως προκύπτει από τα προσκομιζόμενα συμφωνητικά σύστασης αυτών, αν δεν έχουν εισφερθεί από τα μέλη τους προς τις επιχειρήσεις αυτές. Τονίζεται ότι το ανωτέρω προσδιοριζόμενο μέγεθος χρησιμοποιείται, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής της επιχείρησης στην ανωτέρω κοινοπραξία, και για την τήρηση των ελάχιστων προϋποθέσεων σε ότι αφορά τα πάγια.
Για να ισχύσει η παράγραφος αυτή θα πρέπει να έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία που περιγράφηκε στην παράγραφο 29 και στην υποπερίπτωση 1.5, σε ότι αφορά την αναδρομική αναγνώριση των κατασκευαστικών κοινοπραξιών. Σε περίπτωση όπου δεν έχει τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία, δεν θα έχει το δικαίωμα η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση να επικαλεσθεί την αξία του εν λόγω εξοπλισμού.
3.3 Ως αξία του κύριου και βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων, εκτός από τα επιβατικά αυτοκίνητα, της κοινοπραξίας, λαμβάνεται:
Η αναπόσβεστη αξία τους προσαυξημένη κατά 30% μετά την πραγματοποίηση των αποσβέσεων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Τονίζεται ότι η συνολικά προσδιοριζόμενη αξία του κύριου και βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων, εκτός των επιβατικών αυτοκινήτων, δεν μπορεί να υπερβεί την συνολική αξία κτήσης αυτού. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση εφαρμογής του διορθωτικού συντελεστή 1,3 στην αναπόσβεστη αξία των παγίων αυτών και εφόσον το προκύπτον μέγεθος ξεπερνά την αξία κτήσης, όπως αυτή ακριβώς αναγράφεται στα Βιβλία της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης (Μητρώο Παγίων ή Βιβλίο Απογραφών), το μέγεθος που θα υπολογίζεται για τον αριθμητή α3 θα ισούται με την αξία κτήσης.
Εναλλακτικά ο υπολογισμός της αξίας του ανωτέρω εξοπλισμού μπορεί να υπολογισθεί και με βάση:
Την αξία του ανωτέρω κύριου και βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων, εκτός των επιβατικών αυτοκινήτων, μετά από εκτίμηση ορκωτού εκτιμητή. Η συνολικά προσδιοριζόμενη αξία του ανωτέρω κύριου και βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων, εκτός των επιβατικών αυτοκινήτων, δεν μπορεί να υπερβεί το 75% της αξίας κτήσης αυτού, ανεξάρτητα από την εκτίμηση που θα έχει υποβληθεί από την επιχείρηση στην υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ.. Αυτό σημαίνει ότι όποια εκτίμηση και να υποβληθεί από ορκωτό εκτιμητή στο Φάκελο που θα υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. η εργοληπτική επιχείρηση, ο υπολογισμός της αξίας των εκτιμούμενων παγίων της, θα έχει σαν «οροφή» το 75% της αξίας αυτών. Τονίζεται ότι και στην περίπτωση της επιλογής αυτής της μεθόδου, η αξία κτήσης κάθε στοιχείου που εκτιμάται παρατίθεται μα τον Κ.Λ. του τριτοβάθμιου λογαριασμού στον οποίο περιλαμβάνεται, βεβαιωμένη από ορκωτό ελεγκτή.
Τονίζεται ότι η έννοια της εναλλακτικής χρήσης των μεθόδων υπολογισμού της αξίας του κύριου και βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων εκτός από τα επιβατικά αυτοκίνητα μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε συνολικά, είτε και ανά μηχάνημα ή μεταφορικό μέσο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μια μέθοδος για ένα αριθμό των παγίων αυτών τα οποία θα επιλεγούν και η δεύτερη για τα υπόλοιπα. Η εφαρμογή της όποιας μεθόδου τελικά επιλεχθεί θα γίνει για το κάθε πάγιο ξεχωριστά, και η άθροιση στη συνέχεια των προκυπτουσών αξίων θα αποτελεί το σύνολο της αξίας του της κοινοπραξίας.
Στον κύριο και βοηθητικό μηχανολογικό εξοπλισμό συνυπολογίζεται και η αξία του hardware το οποίο έχουν στην κατοχή τους οι κοινοπραξίες, καθώς και ο λοιπός εξοπλισμός που απαιτείται για την λειτουργία τους (περιφερειακές συσκευές Η/Υ), αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συνυπολογιστεί το software. Η ανωτέρω αξία προσδιορίζεται με ανάλογο τρόπο, δηλαδή είτε με την μέθοδο της αναπόσβεστης αξίας, είτε με τη μέθοδο της εκτίμησης.
Τονίζεται ότι ο υπολογισμός των αποσβέσεων θα γίνεται στο σύνολο των ανωτέρω παγίων με βάση την ημερομηνία που αυτά έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Παγίων ή Βιβλίο Απογραφών της κοινοπραξίας και σε περίπτωση όπου οι προβλεπόμενες αποσβέσεις δεν θα έχουν πραγματοποιηθεί, θα ενσωματώνονται κατά τη διενέργεια του ελέγχου και θα αφαιρούνται από την αξία των αντίστοιχων μεγεθών του ισολογισμού.
Αναλυτικότερα ο υπολογισμός των αποσβέσεων θα γίνεται στο σύνολο των ανωτέρω παγίων με βάση την ημερομηνία που αυτά έχουν εγγραφεί στα Βιβλία της κοινοπραξίας (Μητρώο Παγίων ή Βιβλίο Απογραφών) και σε περίπτωση όπου οι προβλεπόμενες αποσβέσεις δεν θα έχουν πραγματοποιηθεί, θα ενσωματώνονται κατά τη διενέργεια του ελέγχου και θα αφαιρούνται από την αξία των αντίστοιχων των ανάπόσβεστων μεγεθών. Για τον υπολογισμό της αναπόσβεστης αξίας του εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων της κοινοπραξίας, όπως αυτή προσδιορίζεται ανωτέρω, περιλαμβανομένης της προσαύξησης αυτής κατά 30%, συνυποβάλλεται ειδική βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή, η οποία και βεβαιώνει την ορθότητα της μεταφοράς των στοιχείων της αξίας των ανωτέρω παγίων.
Η ανωτέρω ειδική βεβαίωση αναγράφεται στο τέλος του πίνακα που θα καταρτιστεί, στο οποίο αναγράφεται το σύνολο των παγίων τα οποία διαθέτει η εν λόγω κοινοπραξία (ανεξάρτητα από αυτά που προσμετρώνται στον αριθμητή α3 του Τμήματος Α του Τύπου Κατάταξης). Στον ανωτέρω πίνακα θα πρέπει να αναγράφονται τα κάτωθι :
-αύξων αριθμός παγίου,
-Κ.Λ. του αναλυτικού λογαριασμού (π. χ. 11.00.000 «Κτίριο Γραφείων»)
-περιγραφή παγίου,
-ημερομηνία κτήσης παγίου (π.χ. 24/11/1998),
-αξία κτήσης παγίου,
-διενεργηθείσες αποσβέσεις μέχρι την ημερομηνία της προσωρινής οικονομικής κατάστασης,
-αναπόσβεστο υπόλοιπο,
-τυχόν μη διενεργηθείσες αποσβέσεις για όλη την περίοδο κτήσης των ανωτέρω παγίων,
-αναπροσαρμοσμένο αναπόσβεστο υπόλοιπο παγίου,
-υπολογισμός του διορθωτικού συντελεστή 1,3 εφόσον το πάγιο αυτό αναγράφεται από την αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση στο Τεχνικό της Δελτίο.
Στις ανωτέρω κοινοπραξίες ο επιμερισμός της αξίας που θα χρησιμοποιήσει η κάθε επιχείρηση για τον υπολογισμό του αριθμητή α3, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης, θα εξάγεται μετά τον προσδιορισμό της συνολικής αξίας αυτού, με βάση τα ποσοστά της στα προσκομιζόμενα κοινοπρακτικά συμφωνητικά. Σε περίπτωση υπολογισμού της αξίας του εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων, όπως αυτή προσδιορίζεται ανωτέρω, με χρήση ορκωτών εκτιμητών συνυποβάλλεται έκθεση ορκωτού εκτιμητή εγγεγραμμένου στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, με βάση την οποία θα υπολογιστεί η αξία των παγίων που θα προσμετρηθεί στην κάθε επιχείρηση.
Τονίζεται ότι σε ότι αφορά τα μηχανήματα έργων, για τα οποία οι κοινοπραξίες υποχρεούνται να έχουν άδεια κυκλοφορίας, απαιτείται να έχουν πληρωθεί τα τέλη χρήσης που προβλέπονται στο άρθρο 20 του Ν. 2052/92, όπως τροποποιήθηκε στο άρθρο 26 του Ν. 2682/99. Στον Φάκελο που θα υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση υποχρεούται να προσκομίζει το αντίστοιχο αποδεικτικό παραστατικό (βεβαίωση καταβολής τελών χρήσης μηχανημάτων έργων).
3.4. Ως αξία παγίων που κατέχονται δυνάμει συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης, λαμβάνεται εκείνη που προκύπτει από τις σχετικές συμβάσεις μεταξύ της επιχείρησης και της εταιρείας χρηματοδοτικής μίσθωσης, αφορούν τα ακίνητα, καθώς και τον κύριο και βοηθητικό μηχανολογικό εξοπλισμό και τα μεταφορικά μέσα εκτός επιβατικών αυτοκινήτων, και προστίθεται στον αριθμητή α3. Όπως θα αναφερθεί και στη συνέχεια, υπάρχει εξουσιοδότηση στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ στην οποία με απόφαση του θα καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των παγίων που βρίσκονται στην επιχείρηση με συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων το μέγεθος του αριθμητή α3, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης θα εξάγεται από την δημοσιευμένη προσωρινή οικονομική κατάσταση της απορροφούσας ή της νέας εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης, με την έγκριση των εποπτικών αρχών μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 17.
Αυτό σημαίνει ότι η ανωτέρω οικονομική κατάσταση μπορεί να συνταχθεί με ημερομηνία κλεισίματος την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχώνευσης ή και μεταγενέστερη στα όρια της προβλεπόμενης καταληκτικής προθεσμίας.
Οι παρονομαστές των κλασμάτων α1, α2 και α3 του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης. ορίζονται στην παράγραφο 33 και για κάθε τάξη της νέας διαβάθμισης ξεχωριστά. Όπως θα αναλυθεί εκτενώς και στη συνέχεια της εγκυκλίου, αυτοί θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της βαθμολογίας της κάθε εργοληπτικής επιχείρησης με βάση την αίτηση την οποία θα υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. για την τάξη την οποία θα επιθυμεί να καταταχθεί, εφόσον τηρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του άρθρου 4 του νόμου αυτού.
Αναλυτικότερα το Τμήμα Β Χ 30% του Τύπου Κατάταξης, έχει ως εξής :
ΤμήμαΒΧ 30% = {(β1 Χ 40%) + (β2 Χ 30%) + (β3 Χ 30%)} Χ 30%
β1 = | Ίδια Κεφάλαια εργοληπτικής επιχείρησης |
Σύνολο Ενεργητικού εργοληπτικής επιχείρησης |
β2 = | Σύνολο Πάγιου Ενεργητικού - Συμμετοχές, κλπ |
Σύνολο Πάγιου Ενεργητικού |
β3 = | Σύνολο Κυκλοφορούντος Ενεργητικού - Απαιτήσεις |
Σύνολο Κυκλοφορούντος Ενεργητικού |
Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά τις επιμέρους παραμέτρους του Τμήματος αυτού (αριθμητές και παρονομαστές) αναφέρονται τα κάτωθι:
4. Ως αριθμητής του κλάσματος β1, του Τμήματος Β, του Τύπου Κατάταξης, λαμβάνεται το μέγεθος που αναφέρεται στο σκέλος του Παθητικού του ισολογισμού της εργοληπτικής επιχείρησης εγγεγραμμένης στο Μ.Ε.ΕΠ., ως «Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων», μετά την αφαίρεση των κάτωθι υποκατηγοριών μεγεθών τα οποία απεικονίζονται σε αυτόν :
Των «Ειδικών Αφορολόγητων Αποθεματικών Τεχνικών Επιχειρήσεων», στο τμήμα αυτών που δεν έχει φορολογηθεί. Επισημαίνεται ότι η έννοια της φορολόγησης των ανωτέρω αποθεματικών αποδεικνύεται από τη σχετική δήλωση την οποία έχει υποβάλει η αιτούσα εργοληπτική επιχείρησης στην αρμόδια ΔΟΥ, ανεξάρτητα αν το ποσό των δόσεων δεν έχει εξοφληθεί. Με την προσκόμιση της δήλωσης αυτής, τα ανωτέρω αποθεματικά προσμετρούνται στα Ίδια Κεφάλαια της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης.
Του «Οφειλόμενου Κεφαλαίου», και
Των «Ποσών που Προορίζονται για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου».
Τα πιο πάνω οικονομικά στοιχεία, τα οποία είναι αφαιρετικά των «Ίδιων Κεφαλαίων» της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης, προκύπτουν είτε από την οικονομική κατάσταση του έτους 2000 είτε από προσωρινή οικονομική κατάσταση. Οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις θα πρέπει να βεβαιώνονται από ορκωτό ελεγκτή και επιπροσθέτως η προσωρινή οικονομική κατάσταση θα πρέπει και να δημοσιεύεται πριν από την υποβολή της αίτησης σε δύο τουλάχιστον έντυπα του ημερήσιου τύπου πανελλαδικής κυκλοφορίας. Τονίζεται ότι στην περίπτωση υποβολής προσωρινών οικονομικών καταστάσεων, απαιτείται η πρόβλεψη φόρου εισοδήματος (αποφορολόγηση των αποτελεσμάτων χρήσης της προσωρινής οικονομικής κατάστασης) από την επιχείρηση με βάση τις κείμενες διατάξεις φορολογίας εισοδήματος και η ενσωμάτωση τους στο προσωρινό ισολογισμό.
Για το διαχωρισμό των Ειδικών Αφορολόγητων Αποθεματικών των Τεχνικών Επιχειρήσεων και τον προσδιορισμό του τμήματος αυτών που έχει φορολογηθεί και δεν αφαιρείται από το «Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων», απαιτείται ειδική κατάσταση των κατ΄ έτος κερδών που εμφανίζει ο ισολογισμός, με ανάλυση σε κατηγορίες φορολογημένων και αφορολόγητων κερδών, τα οποία αφορολόγητα κέρδη διαχωρίζονται και αναλύονται σε προερχόμενα από τεχνικές επιχειρήσεις και σε λοιπές κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση στη βεβαίωση αυτή θα πρέπει να προκύπτει το ποσό που αναλογεί στο αφορολόγητο αποθεματικό των τεχνικών επιχειρήσεων το οποίο θα αφαιρεθεί από τον αριθμητή α2, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης. Αυτή η ειδική κατάσταση θα βεβαιώνεται από ορκωτό ελεγκτή, για να πιστοποιείται η ορθότητα των στοιχείων αυτών, και θα υποβάλλεται από την επιχείρηση, στην υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ.
Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων ο αριθμητής β1, του Τμήματος Β, του Τύπου Κατάταξης θα εξάγεται από την δημοσιευμένη προσωρινή οικονομική κατάσταση της απορροφούσας ή της νέας εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης, με την έγκριση των εποπτικών αρχών μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 17, συνυπολογιζόμενων των προαναφερομένων παραμέτρων που τον απομειώνουν, δηλαδή τυχόν Ειδικών Αφορολόγητων Αποθεματικών Τεχνικών Επιχειρήσεων, Οφειλομένου Κεφαλαίου, και Ποσών Προοριζόμενων για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι η ανωτέρω οικονομική κατάσταση (ισολογισμός, αποτελέσματα περιόδου), μπορεί να συνταχθεί με ημερομηνία κλεισίματος την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχώνευσης ή και μεταγενέστερη στα όρια της προβλεπόμενης καταληκτικής προθεσμίας.
Ως παρονομαστής του κλάσματος β1. του Τμήματος Β, του Τύπου Κατάταξης, λαμβάνεται το μέγεθος που αναφέρεται στο σκέλος του Ενεργητικού του ισολογισμού της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης, ως «Σύνολο Ενεργητικού» και προκύπτει από την οικονομική κατάσταση του έτους 2000 ή από προσωρινή οικονομική κατάσταση. Οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις θα πρέπει να βεβαιώνονται από ορκωτό ελεγκτή. Επιπροσθέτως η προσωρινή οικονομική κατάσταση θα πρέπει και να δημοσιεύεται πριν από την υποβολή της αίτησης σε δύο τουλάχιστον έντυπα του ημερήσιου τύπου πανελλαδικής κυκλοφορίας.
Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων ο παρονομαστής β1, του Τμήματος Β, του Τύπου Κατάταξης θα εξάγεται από την δημοσιευμένη προσωρινή οικονομική κατάσταση της απορροφούσας ή της νέας εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης, με την έγκριση των εποπτικών αρχών μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 17. Η ανωτέρω οικονομική κατάσταση (ισολογισμός, αποτελέσματα), μπορεί να συνταχθεί με ημερομηνία κλεισίματος την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχώνευσης ή και μεταγενέστερη στα όρια της προβλεπόμενης καταληκτικής προθεσμίας.
5. Ως αριθμητής του κλάσματος β2, του Τμήματος Β, του Τύπου Κατάταξης, λαμβάνεται το άθροισμα των μεγεθών που αναφέρονται στο σκέλος του Ενεργητικού του ισολογισμού της εργοληπτικής επιχείρησης εγγεγραμμένης στο Μ.Ε.ΕΠ., ως «Σύνολο Πάγιου Ενεργητικού», μετά την αφαίρεση των «Συμμετοχών και άλλων Μακροπρόθεσμων Απαιτήσεων», όπως αναφέρονται στο σκέλος του Ενεργητικού του ισολογισμού της. Τα ανωτέρω οικονομικά στοιχεία προκύπτουν από την οικονομική κατάσταση του έτους 2000 ή από προσωρινή οικονομική κατάσταση. Οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις θα πρέπει να βεβαιώνονται από ορκωτό ελεγκτή. Επιπροσθέτως η προσωρινή οικονομική κατάσταση θα πρέπει και να δημοσιεύεται πριν από την υποβολή της αίτησης σε δύο τουλάχιστον έντυπα του ημερήσιου τύπου πανελλαδικής κυκλοφορίας.
Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων ο αριθμητής β2, του Τμήματος Β, του Τμήματος Β, του Τύπου Κατάταξης θα εξάγεται από την δημοσιευμένη προσωρινή οικονομική κατάσταση της απορροφούσας ή της νέας εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης, με την έγκριση των εποπτικών αρχών μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 17 συνυπολογιζόμενων των προαναφερόμενων παραμέτρων που τον απομειώνουν, δηλαδή των τυχόν «Συμμετοχών και άλλων Μακροπροθέσμων Απαιτήσεων» του νέου φορέα. Αυτό σημαίνει ότι η ανωτέρω οικονομική κατάσταση (ισολογισμός, αποτελέσματα περιόδου), μπορεί να συνταχθεί με ημερομηνία κλεισίματος την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχώνευσης ή και μεταγενέστερη στα όρια της προβλεπόμενης καταληκτικής προθεσμίας.
Ως παρονομαστής του κλάσματος β2, του Τμήματος Β, του Τύπου Κατάταξης, λαμβάνεται το Σύνολο του Πάγιου Ενεργητικού, όπως αυτό ορίζεται στο σκέλος του Ενεργητικού του ισολογισμού της επιχείρησης, ως «Σύνολο Πάγιου Ενεργητικού», στην οικονομική κατάσταση του έτους 2000 ή από προσωρινή οικονομική κατάσταση. Οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις θα πρέπει να βεβαιώνονται από ορκωτό ελεγκτή. Επιπροσθέτως η προσωρινή οικονομική κατάσταση θα πρέπει και να δημοσιεύεται πριν από την υποβολή της αίτησης σε δύο τουλάχιστον έντυπα του ημερήσιου τύπου πανελλαδικής κυκλοφορίας.
Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων ο παρονομαστής β2, του Τμήματος Β, του Τμήματος Β, του Τύπου Κατάταξης θα εξάγεται από την δημοσιευμένη προσωρινή οικονομική κατάσταση της απορροφούσας ή της νέας εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης, με την έγκριση των εποπτικών αρχών μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 17. Αυτό σημαίνει ότι η ανωτέρω οικονομική κατάσταση (ισολογισμός, αποτελέσματα περιόδου), μπορεί να συνταχθεί με ημερομηνία κλεισίματος την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχώνευσης ή και μεταγενέστερη στα όρια της καταληκτικής προθεσμίας.
6. Ως αριθμητής του κλάσματος β3, του Τμήματος Β, του Τύπου Κατάταξης, λαμβάνεται το μέγεθος που αναφέρεται στο σκέλος του Ενεργητικού του ισολογισμού της εργοληπτικής επιχείρησης εγγεγραμμένης στο Μ.Ε.ΕΠ., ως «Σύνολο Κυκλοφορούντος Ενεργητικού», μετά την αφαίρεση των «Απαιτήσεων», όπως αυτές εγγράφονται στο σκέλος του Ενεργητικού του ισολογισμού της επιχείρησης, εξαιρουμένων των τιμολογημένων απαιτήσεων για δημόσια και ιδιωτικά έργα, όπως αυτές προσδιορίζονται από βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή, με βάση τις καταστάσεις τιμολογίων που αναφέρονται στην παράγραφο 29, στην περίπτωση 1 και στην υποπερίπτωση 1.1. Τα πιο πάνω οικονομικά στοιχεία προκύπτουν από οικονομική κατάσταση του έτους 2000 ή από προσωρινή οικονομική κατάσταση. Οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις θα πρέπει να βεβαιώνονται από ορκωτό ελεγκτή. Επιπροσθέτως η προσωρινή οικονομική κατάσταση θα πρέπει και να δημοσιεύεται πριν από την υποβολή της αίτησης σε δύο τουλάχιστον έντυπα του ημερήσιου τύπου πανελλαδικής κυκλοφορίας.
Για το διαχωρισμό των τιμολογημένων απαιτήσεων για δημόσια και ιδιωτικά έργα, απαιτείται ειδική βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή. Αναλυτικότερα η κατάσταση θα εξαιρεί τις απαιτήσεις από πελάτες που προέρχονται από τιμολογήσεις δημοσίων και ιδιωτικών έργων, οι οποίες περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς : Πελάτες (Κ.Λ. 30), Γραμμάτια Εισπρακτέα (Κ.Λ. 31) και Επιταγές Εισπρακτέες (Κ.Λ. 33.90). Η ανωτέρω ειδική βεβαίωση στο συνολικό της μέγεθος δεν αφαιρείται από το σύνολο των απαιτήσεων της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης και επισυνάπτεται στα δικαιολογητικά στο Φάκελο της.
Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων ο αριθμητής β3, του Τμήματος Β, του Τμήματος Β, του Τύπου Κατάταξης θα εξάγεται από την δημοσιευμένη προσωρινή οικονομική κατάσταση της απορροφούσας ή της νέας εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης, με την έγκριση των εποπτικών αρχών μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 17 συνυπολογιζόμενων των προαναφερόμενων παραμέτρων που τον απομειώνουν, δηλαδή των συνολικών «Απαιτήσεων» του νέου φορέα, αφαιρουμένων αυτών που έχουν τιμολογηθεί, όπως αυτές θα βεβαιώνονται από ορκωτό ελεγκτή. Αυτό σημαίνει ότι η ανωτέρω οικονομική κατάσταση (ισολογισμός, αποτελέσματα περιόδου), μπορεί να συνταχθεί με ημερομηνία κλεισίματος την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχώνευσης ή και μεταγενέστερη στα όρια της προβλεπόμενης καταληκτικής προθεσμίας.
Ως παρονομαστής του κλάσματος β3, του Τμήματος Β, του Τύπου Κατάταξης, λαμβάνεται το μέγεθος που αναφέρεται στο σκέλος του Ενεργητικού του ισολογισμού της αιτούσας εργοληπτικής επιχείρησης, ως «Σύνολο Κυκλοφορούντος Ενεργητικού» και προκύπτει από την οικονομική κατάσταση του έτους 2000 ή από προσωρινή οικονομική κατάσταση. Οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις θα πρέπει να βεβαιώνονται από ορκωτό ελεγκτή. Επιπροσθέτως η προσωρινή οικονομική κατάσταση θα πρέπει και να δημοσιεύεται πριν από την υποβολή της αίτησης σε δύο τουλάχιστον έντυπα του ημερήσιου τύπου πανελλαδικής κυκλοφορίας.
Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων ο παρονομαστής β3, του Τμήματος Β, του Τμήματος Β, του Τύπου Κατάταξης θα εξάγεται από την δημοσιευμένη προσωρινή οικονομική κατάσταση της απορροφούσας ή της νέας εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης, με την έγκριση των εποπτικών αρχών μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 17. Αυτό σημαίνει ότι η ανωτέρω οικονομική κατάσταση (ισολογισμός, αποτελέσματα περιόδου), μπορεί να συνταχθεί με ημερομηνία κλεισίματος την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχώνευσης ή και μεταγενέστερη στα όρια της προβλεπόμενης καταληκτικής προθεσμίας.
Με απόφαση που εκδίδεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, καθορίζονται ο τρόπος και η έκταση υπολογισμού της αξίας των παγίων που καλύπτονται από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος και η διαδικασία εκτίμησης των ακινήτων των οποίων η αξία δεν προσδιορίζεται αντικειμενικά και κάθε σχετικό θέμα.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 30, αναλύεται η τρίτη παράμετρος του Τύπου Κατάταξης και αφορά τον Συντελεστή Κατάταξης Γ τον οποίο θα χρησιμοποιούν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις για την κατάταξη του σε τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. της νέας διαβάθμισης. Κάθε εργοληπτική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ. στις τάξεις Δ΄ Ε΄, ΣT΄, Ζ΄, και Η΄ δικαιούται να αποκτήσει Συντελεστή Κατάταξης Γ, τον οποίο και θα χρησιμοποιήσει είτε για να καταταχθεί αυτοτελώς σε τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. της νέας διαβάθμισης, είτε να συγχωνευτεί με άλλες εργοληπτικές επιχειρήσεις του Μ.Ε.ΕΠ. Ο Συντελεστής Κατάταξης Γ αποκτάται για κάθε εγγεγραμμένη εργοληπτική επιχείρηση του Μ.Ε.ΕΠ. με εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης στην αντίστοιχη της τάξη, όπως αναφέρεται σε άλλη παράγραφο του άρθρου αυτού και για τον λόγο αυτό συμπληρώνει το Τεχνικό Δελτίο Α4 και υποβάλει σχετικό Φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ..
Σημειώνεται ότι ο Συντελεστής Κατάταξης Γ για το νέο φορέα που προέρχεται από εργοληπτικές επιχειρήσεις που συγχωνεύονται και είναι εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. καθορίζεται σε άλλη παράγραφο στη συνέχεια του άρθρου αυτού.
Αναλυτικότερα ο Συντελεστής Κατάταξης Γ του Τύπου Κατάταξης εφαρμόζεται μόνο σε εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. στις τάξεις Δ΄ έως και Η΄ με τη μορφή ΑΕ ή ΕΠΕ. Επίσης εφαρμόζεται σε ατομικές επιχειρήσεις ή προσωπικές εταιρείες εγγεγραμμένες στην Δ΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ.. Ο Συντελεστής Κατάταξης Γ για κάθε εργοληπτική επιχείρηση εγγεγραμμένης στο Μ.Ε.ΕΠ., χρησιμοποιείται στον Τύπο Κατάταξης και καθορίζεται με βάση την εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης, ως εξής :
Για εταιρεία Η τάξης του Μ.Ε.ΕΠ. αν διαθέτει άθροισμα στην αντίστοιχη τάξη, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 35, των Τμημάτων Α και Β του Τύπου Κατάταξης (Α Χ 70% + Β Χ 30%), μεγαλύτερο ή ίσο του 0,75, η τιμή του Συντελεστή Κατάταξης Γ είναι 100 βαθμοί. Στην περίπτωση που διαθέτει άθροισμα μικρότερο του 0,75, η τιμή του Συντελεστή Κατάταξης Γ είναι 90 βαθμοί.
Για εταιρεία Ζ΄ τάξης του Μ.Ε.ΕΠ., αν διαθέτει άθροισμα στην αντίστοιχη τάξη, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 35, των Τμημάτων Α και Β του Τύπου Κατάταξης (Α Χ 70% + Β Χ 30%), μεγαλύτερο ή ίσο του 0,75, η τιμή του Συντελεστή Κατάταξης Γ είναι 80 βαθμοί. Στην περίπτωση που διαθέτει άθροισμα μικρότερο του 0,75, η τιμή του Συντελεστή Κατάταξης Γ είναι 75 βαθμοί.
Για εταιρεία στην ΣΤ τάξης του Μ.Ε.ΕΠ., αν διαθέτει άθροισμα στην αντίστοιχη τάξη, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 35, των Τμημάτων Α και Β του Τύπου Κατάταξης (Α Χ 70% + Β Χ 30%), μεγαλύτερο ή ίσο 0,75, η τιμή του Συντελεστή Κατάταξης Γ είναι 70 βαθμοί. Στην περίπτωση που διαθέτει άθροισμα μικρότερο του 0,75, η τιμή του Συντελεστή Κατάταξης Γ είναι 65 βαθμοί.
Για εταιρεία Ε΄ τάξης του Μ.Ε.ΕΠ., αν διαθέτει άθροισμα στην αντίστοιχη τάξη, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 35, των Τμημάτων Α και Β του Τύπου Κατάταξης (Α Χ 70% + Β Χ 30%) μεγαλύτερο ή ίσο 0,75, η τιμή του Συντελεστή Κατάταξης Γ είναι 60 βαθμοί. Στην περίπτωση που διαθέτει άθροισμα μικρότερο του 0,75, τότε ο Συντελεστής Κατάταξης Γ είναι 55 βαθμοί.
Για εταιρεία Δ΄ τάξης του Μ.Ε.ΕΠ. και για ατομική επιχείρηση ή προσωπική εταιρεία εγγεγραμμένη στην Δ΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. που τηρεί Βιβλία και Στοιχεία Γ΄ Κατηγορίας και διαθέτει τις ελάχιστες προϋποθέσεις στελέχωσης με τεχνικούς εγγεγραμμένους στο ΜΕΚ που ισχύουν για τις εταιρείες της Δ΄ τάξης, η τιμή του Συντελεστή Κατάταξης Γ είναι 40 βαθμοί.
Για ατομική επιχείρηση ή προσωπική εταιρεία εγγεγραμμένη στην Δ΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. που τηρεί Βιβλία και Στοιχεία Β΄ Κατηγορίας, η τιμή του Συντελεστή Κατάταξης Γ είναι 35 βαθμοί και ισχύει αποκλειστικά και μόνο για την κατάταξη της στην 3η τάξη είτε αυτοτελώς είτε διαμέσου σύμπραξης με άλλη ατομική επιχείρηση ή προσωπική εταιρεία. Οι επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στην υφιστάμενη κατάταξη Μ.Ε.ΕΠ. στην τάξη αυτή θα χρησιμοποιήσουν τον ανωτέρω Συντελεστή Κατάταξης Γ αποκλειστικά και μόνο για την κατάταξη τους στην 311 τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. της νέας διαβάθμισης και δεν μπορούν να τον εισφέρουν σε άλλη επιχείρηση οποιασδήποτε τάξης, ώστε αυτή να τον χρησιμοποιήσει για την κατάταξη της.
Τονίζεται ότι ο υπολογισμός του Συντελεστή Κατάταξης Γ της κάθε επιχείρησης, στις περιπτώσεις εφαρμογής της μεθόδου του 0,75 και των κλιμάκων ανά τάξη, γίνεται στα Τμήματα Α και Β του Τύπου Κατάταξης περιλαμβανομένων των σταθμίσεων αυτών. Δηλαδή η έννοια «Τμήμα Α» αφορά το Α Χ 70% και η έννοια «Τμήμα Β» αφορά το Β Χ 30%.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 31, καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του Συντελεστή Κατάταξης Γ των εργοληπτικών επιχειρήσεων που συγχωνεύονται και θα χρησιμοποιηθεί για την κατάταξη του νέου φορέα, σε τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. της νέας διαβάθμισης.
Αναλυτικότερα σε περιπτώσεις συγχώνευσης επιχειρήσεων Μ.Ε.ΕΠ., η οποία ολοκληρώθηκε μετά την 1/1/2001 και είναι εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ., ο Συντελεστής Κατάταξης Γ καθεμίας από αυτές λαμβάνεται ανάλογα με το συνολικό των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον νέο φορέα, ως εξής :
Για τις δύο πρώτες, εφόσον ο νέος φορέας αποτελείται από δύο εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ., από το άθροισμα των Συντελεστών Κατάταξης Γ της καθεμίας, όπως αυτοί αποκτήθηκαν με την εφαρμογή της παραγράφου 30.
Για την τρίτη, εφόσον στο νέο φορέα συμμετέχει και τρίτη εργοληπτική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ., στο ανωτέρω άθροισμα προστίθεται το 80% του Συντελεστού Κατάταξης Γ αυτής, όπως αυτός αποκτήθηκε με την εφαρμογή της παραγράφου 30.
Για κάθε επόμενη, μέχρι και την έβδομη, στο ανωτέρω άθροισμα προστίθεται το 70% της τέταρτης, το 60% της πέμπτης, το 40% της έκτης και το 30% της εβδόμης, των αντίστοιχων Συντελεστών Κατάταξης Γ που διαθέτουν, όπως αυτοί αποκτήθηκαν με την εφαρμογή της παραγράφου 30.
Για τις πέραν της έβδομης, δεν προστίθεται περαιτέρω Συντελεστής Κατάταξης Γ. Η σειρά των επιχειρήσεων για τον υπολογισμό του Συντελεστή Κατάταξης Γ, καθορίζεται από την επιχείρηση που υποβάλλει την αίτηση επανάκρισης.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 32, καθορίζεται το ότι σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων εργοληπτικών επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στο Μ.Ε.ΕΠ. υποβάλλονται εκτός των νομιμοποιητικών εγγράφων, με ευθύνη του νέου φορέα που δημιουργείται, τα κάτωθι:
Η δημοσιευμένη προσωρινή οικονομική κατάσταση της απορροφούσας εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης, με την έγκριση των εποπτικών αρχών, που βεβαιώνεται από ορκωτό ελεγκτή και υποβάλεται στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. με την αίτηση κατάταξης, το Τεχνικό Δελτίο Α5 και τον αντίστοιχο Φάκελο μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 17. Αυτό σημαίνει ότι η ανωτέρω οικονομική κατάσταση (ισολογισμός, αποτελέσματα περιόδου), μπορεί να συνταχθεί με ημερομηνία κλεισίματος την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχώνευσης ή και μεταγενέστερη στα όρια της προβλεπόμενης καταληκτικής προθεσμίας.
Οι προσωρινές οικονομικές καταστάσεις που βεβαιώνονται από ορκωτό ελεγκτή και δημοσιεύονται σε δύο έντυπα του ημερήσιου τύπου, πριν από την υποβολή της αίτησης, κάθε επιχείρησης που συγχωνεύεται. Σημειώνεται ότι προσωρινή οικονομική κατάσταση, με την ίδια διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω, υποχρεούται να εκδώσει και η απορροφούσα επιχείρηση, ανεξάρτητα να δεν υποχρεούνται από τις διατάξεις του 2166/93. Αυτό ζητείται ώστε με βάση την ανωτέρω οικονομική κατάσταση να συμπληρωθεί το Τεχνικό Δελτίο (Α4) αυτής και να υπολογιστεί ο Συντελεστής Κατάταξης Γ που της αναλογεί.
Επίσης παρά το ότι ο ν. 2940/2001 δίδει την δυνατότητα στις εργοληπτικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν για τον υπολογισμό των μεγεθών του Τύπου Κατάταξης είτε τη χρήση του 2000, είτε προσωρινές οικονομικές καταστάσεις, στην περίπτωση της συγχώνευσης με βάση τις διατάξεις του ν. 2166/93 και του κ.ν. 2190 η επιλογή της χρήσης του 2000 αφορά μόνο αυτοτελείς αιτήσεις κατάταξης και όχι αιτήσεις για συγχώνευση.
Αναλυτικότερα για την κάθε συγχωνευόμενη εργοληπτική επιχείρηση υποβάλλεται Τεχνικό Δελτίο(Α5) και Φάκελος στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του Συντελεστή Κατάταξης Γ της κάθε επιχείρησης. Στην περίπτωση αυτή αίτηση υποβάλει μόνο ο νέος φορέας που δημιουργείται από την συγχώνευση.
Τονίζεται ότι σε ότι αφορά το χρονικό διάστημα έκδοσης των προσωρινών οικονομικών καταστάσεων των προς συγχώνευση εργοληπτικών επιχειρήσεων του Μ.Ε.ΕΠ., προσδιορίζεται από την απόφαση των γενικών συνελεύσεων αυτών σε ότι αφορά τον προσδιορισμό του χρονικού διαστήματος βάσει του οποίου θα γίνει η ενοποίηση. Επιπροσθέτως η οικονομική κατάσταση που θα χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό οικονομικών στοιχείων στον Τύπο Κατάταξης (Τεχνικό Δελτίο Α5) θα προέρχεται την ενοποίηση των οικονομικών καταστάσεων των συγχωνευόμενων εργοληπτικών επιχειρήσεων, συνυπολογιζομένων των αποτελεσμάτων τα οποία θα έχουν λάβει χώρα στη διάρκεια ολοκλήρωσης της συγχώνευσης και τηρουμένων των διαδικασιών (αποφορολόγηση αποτελεσμάτων, κλπ), με βάση τις διατάξεις που προαναφέρθηκαν.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 33, παρατίθενται τα μεγέθη που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εφαρμογής του Τύπου Κατάταξης, και είναι οι παρανομαστές στα κλάσματα α1, α2, α3του Τμήματος Α του Τύπου Κατάταξης. Σε κάθε τάξη που εφαρμόζεται ο Τύπος Κατάταξης τα μεγέθη που χρησιμοποιούνται στους παρονομαστές α1, α2 και α3 του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης είναι διαφορετικά, απεικονίζοντας και τον διαφορετικό βαθμό δυσκολίας στην κατάταξη, καθώς και το απαιτούμενο μέγεθος του μεγέθους και της εμπειρίας που θα πρέπει να διαθέτει η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση, είτε αυτή καταταχθεί αυτοτελώς, είτε διαμέσου συγχώνευσης.
Αναλυτικότερη τα ανωτέρω μεγέθη ορίζονται, για κάθε τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. της νέας διαβάθμισης, ως εξής:
1. Για την 3η τάξη:
ο Κύκλος Εργασιών ορίζεται σε 900.000.000 δραχμές ή σε 2.641.233 ΕΥΡΩ, τα Ίδια Κεφάλαια σε 250.000.000 δραχμές ή σε 733.678 ΕΥΡΩ, και τα Πάγια σε 50.000.000 δραχμές ή σε 146.735 ΕΥΡΩ.
2. Για την 4η τάξη:
ο Κύκλος Εργασιών ορίζεται σε 1.800.000.000 δραχμές ή σε 5.282.465 ΕΥΡΩ, τα Ίδια Κεφάλαια σε 500.000.000 δραχμές ή σε 1.467.351 ΕΥΡΩ, και τα Πάγια σε 100.000.000 δραχμές ή σε 293.470 ΕΥΡΩ.
3. Για την 5η τάξη:
ο Κύκλος Εργασιών ορίζεται σε 5.000.000.000 δραχμές ή σε 14.673.514 ΕΥΡΩ, τα Ίδια Κεφάλαια σε 1.500.000.000 δραχμές ή σε 4.402.054 ΕΥΡΩ, και τα Πάγια σε 300.000.000 δραχμές ή σε 880.411 ΕΥΡΩ.
4. Για την 6η τάξη:
ο Κύκλος Εργασιών ορίζεται σε 10.000.000.000 δραχμές ή σε 29.347.029 ΕΥΡΩ, τα Ίδια Κεφάλαια σε 3.000.000.000 δραχμές ή σε 8.804.109 ΕΥΡΩ, και τα Πάγια σε 600.000.000 δραχμές ή σε 1.760.822 ΕΥΡΩ.
5. Για την 7η τάξη:
ο Κύκλος Εργασιών ορίζεται σε 60.000.000.000 δραχμές ή σε 176.082.172 ΕΥΡΩ, τα Ίδια Κεφάλαια σε 30.000.000.000 δραχμές ή 88.041.086 ΕΥΡΩ, και τα Πάγια σε 6.000.000.000 δραχμές ή σε 17.608.217 ΕΥΡΩ.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 34, παρατίθεται η απαιτούμενη βαθμολογία την οποία θα πρέπει να κατέχει η εργοληπτική επιχείρηση για να καταταχθεί στην τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. της νέας διαβάθμισης την οποία αιτείται, είτε αυτοτελώς, είτε διαμέσου συγχωνεύσεων. Το αποτέλεσμα που προκύπτει από την εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης, με βάση την εφαρμογή των παραγράφων 29 έως και 33, αποτελεί τη συνολική βαθμολογία της εργοληπτικής επιχείρησης Μ.Ε.ΕΠ.. Η απαιτούμενη ελάχιστη βαθμολογία για την κατάταξη της, στην αντίστοιχη τάξη Μ.Ε.ΕΠ. (είναι η τάξη η οποία αντιστοιχεί σε κάθε αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση, με βάση την κατάταξη της στην υφιστάμενη κατάταξη του Μ.Ε.ΕΠ.) όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 35, είναι η εξής :
1. για την 3η τάξη, 75 βαθμοί.
2. για την 4η τάξη, 120 βαθμοί.
3. για την 5η τάξη, 170 βαθμοί.
4. για την 6η τάξη, 250 βαθμοί.
5. για την 7η τάξη, 500 βαθμοί.
Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση να συμπληρώνει τους βαθμούς που προαναφέρθηκαν, ειδάλλως δεν θα κατατάσσεται στην αιτούσα τάξη. Για παράδειγμα, για να καταταχθεί μια εργοληπτική επιχείρηση στην 6η τάξη της νέας διαβάθμισης θα πρέπει να ξεπεράσει τους 250 συνολικά βαθμούς στην τελική της βαθμολογία, είτε αυτοτελώς κατατασσόμενη, είτε δια συγχωνεύσεων. Στην περίπτωση που η βαθμολογία της είναι μικρότερη από τη ζητούμενη, για παράδειγμα 249, 87 βαθμούς, δεν θα κατατάσσεται.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 35, ορίζεται η αντιστοιχία της παλαιάς με την νέα διαβάθμιση του Μ.Ε.ΕΠ., παράμετρος η οποία έχει καθοριστική σημασία στην διαδικασία της επανάκρισης των εργοληπτικών επιχειρήσεων. Αν η αίτηση επανάκρισης υποβάλλεται από εργοληπτική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ., αυτή δεν μπορεί να καταταγεί αυτοτελώς σε τάξη ανώτερη από την αντίστοιχη τάξη της νέας διαβάθμισης που της αναλογεί. Δηλαδή σε περιπτώσεις αυτοτελούς κατάταξης υπάρχει περιορισμός στην τάξη την οποία μπορεί να καταταχθεί μια εργοληπτική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ. ανεξάρτητα του οικονομικού μεγέθους και της εμπειρίας που αυτή ενδεχόμενα διαθέτει.
Αναλυτικότερα οι αντίστοιχες τάξεις της παλαιάς με την νέα διαβάθμιση του Μ.Ε.ΕΠ. ορίζονται ως εξής :
1. Για εργοληπτική επιχείρηση που στελεχώνεται από τεχνικό εγγεγραμμένο στην Α΄ κατηγορία ΜΕΚ, είναι η Α1.
2. Για εργοληπτική επιχείρηση που στελεχώνεται από τεχνικό εγγεγραμμένο στην Β΄ κατηγορία ΜΕΚ, είναι η Α2.
3. Για εργοληπτική επιχείρηση που στελεχώνεται από τεχνικό εγγεγραμμένο στην Γ΄ κατηγορία ΜΕΚ, είναι η 1η
4. Για εργοληπτική επιχείρηση που στελεχώνεται από τεχνικό εγγεγραμμένο στην Δ΄ κατηγορία ΜΕΚ, είναι η 2η.
5. Για εταιρείες εγγεγραμμένες στην Δ΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. και τις ατομικές επιχειρήσεις ή προσωπικές εταιρείες Δ΄ τάξης που τηρούν Βιβλία και Στοιχεία Γ΄ Κατηγορίας και διαθέτουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις στελέχωσης με τεχνικούς εγγεγραμμένους στο ΜΕΚ που ισχύουν για τις εταιρείες Δ΄ τάξης, είναι η 3η.
6. Για εταιρείες εγγεγραμμένες στην Ε΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ., είναι η 4η.
7. Για εταιρείες εγγεγραμμένες στην ΣΤ΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ., είναι η 5η.
8. Για εταιρείες εγγεγραμμένες στην Ζ΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ., είναι η 6η.
9. Για εταιρείες εγγεγραμμένες στην Η΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ., είναι η 7η.
Όπου σε διατάξεις άλλων νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων αναφέρεται κατάταξη επιχειρήσεων, με βάση τις παλαιές τάξεις του Μ.Ε.ΕΠ., νοούνται οι νέες τάξεις που ορίζονται ανωτέρω, ως αντίστοιχες των παλαιών.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 36, τίθεται ο περιορισμός σε ότι αφορά την αιτούμενη τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. της νέας διαβάθμισης και το εύρος το οποίο δίδεται για τις συγχωνεύσεις, δηλαδή το συσχετισμό της αντίστοιχης τάξης την οποία διαθέτει η κάθε εργοληπτική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ., με το δικαίωμα της μέγιστης δυνατής κατάταξης. Επίσης καθορίζονται οι ειδικές εκείνες περιπτώσεις για τις οποίες δεν ισχύει η αντιστοιχία της τάξης και είναι ελεύθερη η κατάταξη των επιχειρήσεων σε περιπτώσεις συμπράξεων ΜΕΚ και επιπροσθέτως οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στη διάταξη αυτή απολαμβάνουν το προνόμιο της εξαετίας σε ότι αφορά την διενέργεια της τακτικής αναθεώρησης.
Εργοληπτική επιχείρηση που υποβάλει αίτηση και προέρχεται από συγχώνευση που έγινε με βάση τις διατάξεις του Ν. 2166/93 και του κ.ν. 2190/20, δεν επιτρέπεται να καταταγεί σε τάξη της νέας διαβάθμισης ανώτερη από την αντίστοιχη τάξη της επιχείρησης ή των επιχειρήσεων με την ανώτερη αντίστοιχη τάξη, από αυτές που συγχωνεύθηκαν. Για παράδειγμα και εφόσον η αιτούσα εργοληπτική επιχείρηση ζητά να καταταχθεί στην 7η τάξη της νέας διαβάθμισης θα πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με αυτήν, δηλαδή να ανήκει στην Η΄ τάξη της υφιστάμενης κατάταξης του Μ.Ε.ΕΠ.. Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων, θα πρέπει τουλάχιστον μια από τις εργοληπτικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον νέο φορέα να έχει αντίστοιχη τάξη την 7η δηλαδή τουλάχιστον μια από αυτές να έχει καταταχθεί στην Η΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ.. Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται αναλογικά και στις λοιπές τάξεις τα νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ.. Εξαιρούνται από την ανωτέρω διάταξη η σύσταση νέων εταιρειών για κατάταξη στις τάξεις Α2, 1η, 2η και οι ΑΕ που στελεχώνονται για κατάταξη στην 3η τάξη με ή χωρίς την εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης, αν διαθέτουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις κατάταξης και στην περίπτωση εφαρμογής του Τύπου Κατάταξης αν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη βαθμολογία.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 37, συμπληρώνεται η παράγραφος 36 και καθορίζεται το βάθος της υφιστάμενης διάρθρωσης του Μ.Ε.ΕΠ., στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί μια εργοληπτική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ. και επιθυμεί να συγχωνεύσει ή να συγχωνευτεί με άλλες εργοληπτικές επιχειρήσεις που επίσης είναι εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ.. Αναλυτικότερα και σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων εργοληπτικών επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στο Μ.Ε.ΕΠ. για κατάταξη στις τάξεις 4η, 5η, 6η, και 7η, αυτές δεν πρέπει να απέχουν από την επιχείρηση με την ανώτερη αντίστοιχη τάξη, περισσότερο από δύο τάξεις.
Αυτό σημαίνει ότι αν μια εργοληπτική επιχείρηση έχει αντίστοιχη τάξη, για παράδειγμα την 7η αν στην υφιστάμενη κατάταξη του Μ.Ε.ΕΠ. είναι εγγεγραμμένη στην Η΄ τάξη. Στην περίπτωση αυτή το εύρος της φθάνει μέχρι και την ΣΤ΄ τάξη της υφιστάμενης κατάταξης. Κατά συνέπεια για όλες τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στον νέο φορέα μέχρι και την έκτη (περιλαμβανομένης και της αιτούσας) αναλογεί Συντελεστής Κατάταξης Γ, όπως ακριβώς έχει οριστεί σε προηγούμενη παράγραφο.
Βεβαίως κάθε εργοληπτική επιχείρηση έχει το δικαίωμα να συγχωνεύσει άλλη εργοληπτική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ. και κάτω από αυτόν τον περιορισμό, αλλά δεν θα αποκτά δικαίωμα χρήσης του Συντελεστή Κατάταξης Γ που αυτή θα διαθέτει. Θα μπορεί όμως να κάνει χρήση τόσο της εμπειρίας της, όσο και των λοιπών οικονομικών της μεγεθών.
Όταν υποβάλλεται αίτηση από εργοληπτική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ., σε τάξη κατώτερη από την αντίστοιχη της, επιτρέπεται διαφορά δύο τάξεων από την αντίστοιχη της αιτούμενης τάξης. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που για παράδειγμα μια εργοληπτική επιχείρηση εγγεγραμμένη στην Η΄ τάξη της παλαιάς κατάταξης και με αντίστοιχη τάξη την 7η, επιχειρήσει να καταταχθεί στην 6η τάξη, τότε έχει το δικαίωμα επέκτασης των δύο τάξεων μέχρι και την Ε΄ τάξη της παλαιάς κατάταξης (δίδεται επέκταση δικαιώματος των δύο τάξεων).
Εξαιρούνται από την ανωτέρω διάταξη οι εργοληπτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν Συντελεστή Κατάταξης Γ 35 βαθμών, τον οποίο και μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο για κατάταξη στην 3ητάξη της νέας διαβάθμισης.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 38, ορίζεται ότι εργοληπτική επιχείρηση του Μ.Ε.ΕΠ. που δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη βαθμολογία κατάταξης για την αντίστοιχη τάξη, μπορεί να καταταγεί στην αμέσως κατώτερη τάξη από αυτή, με τη χρήση στον Τύπο Κατάταξης των μεγεθών των παρονομαστών του Τμήματος Α (Κύκλος Εργασιών, Ίδια Κεφάλαια και Πάγια) της τάξης αυτής, πλην του Συντελεστή Κατάταξης Γ που παραμένει αμετάβλητος, αν συγκεντρώνει την απαιτούμενη βαθμολογία κατάταξης. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της κατάταξης, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κατάταξη στην αντίστοιχη τάξη της παλαιάς με την νέα διαβάθμιση θα συνεχίζεται στην αμέσως κατώτερη τάξη.
Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη βαθμολογία κατάταξης, ούτε στην αμέσως κατώτερη τάξη από την αντίστοιχη, συνεχίζεται η ίδια διαδικασία μέχρι την κατάταξη της σε μια από τις λοιπές τάξεις του Μ.Ε.ΕΠ., με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στην παράγραφο 39.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 39, ορίζονται οι τάξεις της νέας διαβάθμισης στις οποίες μπορούν να καταταχθούν υφιστάμενες εργοληπτικές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στις τάξεις Ε΄ έως και Η΄ του Μ.Ε.ΕΠ., χωρίς εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης. Αναλυτικότερα:
Εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Η΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. μπορούν να καταταχθούν στην 5η χωρίς εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης.
Εταιρείες, που είναι εγγεγραμμένες στην Ζ΄ τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. μπορούν να καταταχθούν στην 4η, χωρίς εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης.
Εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στις τάξεις ΣΤ΄ και Ε΄ του Μ.Ε.ΕΠ. μπορούν να καταταχθούν στην 3η, χωρίς εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης.
Οι εταιρείες Δ΄ τάξης και οι ατομικές επιχειρήσεις ή προσωπικές εταιρείες Δ΄ τάξης που τηρούν Βιβλία και Στοιχεία Γ Κατηγορίας και διαθέτουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις στελέχωσης με τεχνικούς εγγεγραμμένους στο ΜΕΚ που ισχύουν για εταιρείες Δ΄ τάξης, κατατάσσονται στην 3η, αν με την εφαρμογή του Τύπου Κατάταξης συγκεντρώνουν την απαιτούμενη βαθμολογία, διαφορετικά κατατάσσονται στην 2η τάξη.
Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις απαιτείται η τήρηση των ελάχιστων προϋποθέσεων κατάταξης, εκτός των δεικτών βιωσιμότητας. Οι κατατασσόμενες επιχειρήσεις αυτής της παραγράφου υποχρεούνται μέχρι την επόμενη τακτική αναθεώρηση να υποβάλουν στην υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. όλα τα στοιχεία που θα ζητηθούν και θα αποδεικνύουν την πλήρωση των δεικτών βιωσιμότητας, όπως προσδιορίζονται στο νόμο αυτό, άλλως υποβιβάζονται κατά μια τάξη.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 40, καθορίζονται τα όρια προϋπολογισμών έργων, τα οποία επιτρέπεται να αναλάβουν εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ., τα οποία έχουν ως εξής :
Το όριο προϋπολογισμού έργου στην Α1 τάξη, είναι 20.000.000 δραχμές, ή 58.694 ΕΥΡΩ.
Το όριο προϋπολογισμού έργου στην Α2 τάξη, είναι 80.000.000 δραχμές, ή 234.776 ΕΥΡΩ.
Το όριο προϋπολογισμού έργου στην 1η τάξη είναι 200.000.000 δραχμές, ή 586.940 ΕΥΡΩ.
Το ανώτατο όριο προϋπολογισμού έργου στην 2η τάξη είναι 400.000.000 δραχμές, ή 1.173.881 ΕΥΡΩ και το κατώτατο όριο 50.000.000 δραχμές, ή 146.735 ΕΥΡΩ.
Το ανώτατο όριο προϋπολογισμού έργου στην 3η τάξη είναι 1.000.000.000 δραχμές, ή 2.934.703 ΕΥΡΩ και το κατώτατο όριο 150.000.000 δραχμές, ή σε 440.205 ΕΥΡΩ.
Το ανώτατο προϋπολογισμού έργου στην 4η τάξη είναι 2.000.000.000 δραχμές, ή 5.869.406 ΕΥΡΩ και το κατώτατο όριο 400.000.000 δραχμές, ή 1.173.881 ΕΥΡΩ.
Το ανώτατο προϋπολογισμού έργου στην 5η τάξη είναι 6.000.000.000 δραχμές, ή 17.608.217 ΕΥΡΩ και το κατώτατο όριο 1.000.000.000 δραχμές, ή δύο 2.934.703 ΕΥΡΩ.
Το ανώτατο όριο προϋπολογισμού έργου στην 6η τάξη είναι 12.000.000.000 δραχμές ή 35.216.434 ΕΥΡΩ και το κατώτατο όριο 3.000.000.000 δραχμές ή 8.804.109 ΕΥΡΩ.
Το κατώτατο όριο προϋπολογισμού έργου στην 7η τάξη είναι 10.000.000.000 δραχμές ή 26.973.353 ΕΥΡΩ. Για την 7η τάξη δεν τίθεται ανώτατο όριο για συμμετοχή σε διαγωνισμούς.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 41, καθορίζονται λεπτομέρειες που αφορούν τα όρια συμμετοχής των εργοληπτικών επιχειρήσεων στην έδρα τους και σε ένα ακόμα νομό τον οποίο θα έχουν ορίσει στην αίτηση που θα υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ., όταν θα καταταχθούν στις τάξεις της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. Αναλυτικότερα τα κατώτατα όρια προϋπολογισμών έργων που επιτρέπεται να αναλάβουν επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. για έργα που εκτελούνται στο νομό που βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης, καθώς και σε ένα δεύτερο νομό, που δηλώνεται στην υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. και αναφέρεται στη βεβαίωση εγγραφής, ορίζονται για τις τάξεις που ισχύει κατώτατο όριο, εκτός από την 7η τάξη, στο 50% του κατωτάτου ορίου προϋπολογισμού της τάξης τους. Η δήλωση αυτή γίνεται μέχρι την υποβολή της αίτησης επανάκρισης και ισχύει μέχρι την πρώτη, μετά την επανάκριση αναθεώρηση της εγγραφής, χωρίς τη δυνατότητα ενδιάμεσης αλλαγής.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 42, καθορίζονται τα όρια προϋπολογισμών των κοινοπραξιών αναβάθμισης, δηλαδή των κοινοπραξιών που συνίστανται από εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. και της ιδίας τάξης. Αναλυτικότερα κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στην ίδια τάξη και κατηγορία έργου του Μ.Ε.ΕΠ. μέχρι και την 5ητάξη, επιτρέπεται να αναλάβουν έργα προϋπολογισμού μεγαλύτερου από το ανώτατο όριο της τάξης τους μέχρι το 25% της διαφοράς μεταξύ του ανωτάτου ορίου της τάξης τους και του ανωτάτου ορίου της επόμενης τάξης, υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον δύο από τις επιχειρήσεις αυτές συμμετέχουν στην κατανομή της κατασκευής του έργου ή στα κέρδη και τις ζημίες της κοινοπραξίας, με ποσοστό τουλάχιστον 30% η καθεμιά.
Όταν κοινοπρακτούν επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στην 6η τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. για την ίδια κατηγορία έργου, επιτρέπεται να αναλάβουν έργα προϋπολογισμού μεγαλύτερου από το ανώτατο όριο της τάξης τους ως εξής :
Αν κοινοπρακτούν δύο εργοληπτικές επιχειρήσεις, επιτρέπεται να αναλάβουν έργα μέχρι το ποσό των 16.000.000.000 δραχμών, ή των 46.955.245 ΕΥΡΩ, και
Αν κοινοπρακτούν περισσότερες των δύο επιτρέπεται να αναλάβουν έργα μέχρι του ποσού των 20.000.000.000 δραχμών, ή των 58.694.057 ΕΥΡΩ, υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον δύο από τις επιχειρήσεις αυτές συμμετέχουν στην κατανομή της κατασκευής του έργου ή στα κέρδη και τις ζημίες της κοινοπραξίας, με ποσοστό τουλάχιστον 30% η καθεμιά.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 43, δίδεται η εξουσιοδότηση στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ώστε με απόφαση του να επανακαθορίζονται τα όρια προϋπολογισμού των έργων που επιτρέπεται να αναλάβει η κάθε εργοληπτική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ. ανάλογα με την τάξη που ανήκει, με δυνατότητα διαχωρισμού κατά κατηγορίες, γενικά ή κατά περιοχή της χώρας,
σχετιζόμενη με την έδρα ή την επαγγελματική εγκατάσταση της επιχείρησης. Η εξουσιοδότηση αυτή θα ενεργοποιηθεί, εφόσον διαπιστωθεί υψηλός βαθμός συγκέντρωσης κύκλου εργασιών σε ορισμένες τάξεις, εφόσον σωρευτεί μεγάλος αριθμός εργοληπτικών επιχειρήσεων σε ορισμένες τάξεις, εφόσον διαπιστωθούν προβλήματα στις δημοπρασίες λόγο μειωμένης ή υπερβολικά μεγάλης συμμετοχής εργοληπτικών επιχειρήσεων. Με όμοια απόφαση μπορεί να επανακαθορίζονται τα όρια των προϋπολογισμών έργων των κοινοπραξιών, για τους πιο πάνω λόγους, και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 44, καθορίζονται οι όροι συμμετοχής των εργοληπτικών επιχειρήσεων στα μικρά δημόσια έργα για το σύνολο της χώρας. Αναλυτικότερα για τη συμμετοχή εργοληπτικής επιχείρησης οποιασδήποτε τάξης του Μ.Ε.ΕΠ. σε δημοπρασία δημοσίου έργου, του οποίου η προϋπολογιζόμενη αξία δεν υπερβαίνει το εκάστοτε οριζόμενο όριο που ορίζεται στο προεδρικό διάταγμα 334/2000 (ΦΕΚ 279Α) όπως ισχύει στις συμβάσεις δημοσίων έργων, απαιτείται η προσκόμιση αποκλειστικά και μόνο του πρωτοτύπου της βεβαίωσης εγγραφής της στο Μ.Ε.ΕΠ.. Η κατάθεση των δικαιολογητικών συμμετοχής και της οικονομικής προσφοράς στις ανωτέρω δημοπρασίες γίνεται, για ατομική επιχείρηση από το υπόχρεο για αυτήν φυσικό πρόσωπο, για ΟΕ από το νόμιμο εκπρόσωπο ή εξουσιοδοτημένο εταίρο της, για ΑΕ από εξουσιοδοτημένο μέλος του διοικητικού της συμβουλίου και για κοινοπραξία από τον ορισμένο εκπρόσωπο των κοινοπρακτούντων, ο οποίος όμως υποχρεωτικά θα πρέπει να προέρχεται από τις κοινοπρακτούσες βάση των ανωτέρω διατάξεων (για ατομική επιχείρηση από το υπόχρεο για αυτήν φυσικό πρόσωπο, για ΟΕ από το νόμιμο εκπρόσωπο ή εξουσιοδοτημένο εταίρο της, για ΑΕ από εξουσιοδοτημένο μέλος του διοικητικού της συμβουλίου). Μέσα σε προθεσμία 2 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού (6/10/2001), οι εργοληπτικές επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να λαμβάνουν μέρος σε δημοπρασίες δημοσίων έργων, των οποίων οι προϋπολογιζόμενες αξίες δεν υπερβαίνουν το εκάστοτε οριζόμενο όριο που ορίζεται στο π.δ. 334/2000 όπως ισχύει στις συμβάσεις δημοσίων έργων, υποχρεούνται να προσκομίζουν στην υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. την πρωτότυπη βεβαίωση εγγραφής τους προκειμένου αυτή να σημανθεί και να κυρωθεί από αυτήν ως η μόνη πρωτότυπη βεβαίωση που μπορεί να γίνει αποδεκτή για τη συμμετοχή τους στις ανωτέρω δημοπρασίες δημοσίων έργων.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 45, καθορίζεται το όριο των ανεκτέλεστων συμβάσεων δημοσίων έργων, το οποίο μπορεί να έχει η κάθε εργοληπτική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ. και η υπέρβαση του δεν θα της επιτρέπει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς μέχρι αυτό να καλυφθεί. Αναλυτικότερα, κάθε εργοληπτική επιχείρηση Μ.Ε.ΕΠ. προκειμένου να αναλάβει την εκτέλεση μέρους ή του συνόλου δημοσίου έργου, ως ανάδοχος ή ως μέλος αναδόχου κοινοπραξίας, ή ως μέλος κατασκευαστικής κοινοπραξίας ή ως αναγνωρισμένος υπεργολάβος σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 1 του νόμου αυτού, πρέπει να μην έχει μέσα σε ολόκληρη τη χώρα, πριν τη συμμετοχή της σε διαγωνισμό, ανεκτέλεστο μέρος εργολαβιών έργων του δημοσίου τομέα, ανώτερο από τα πιο κάτω όρια:
Για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις από την Α1 μέχρι και την 6η τάξη της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ., από το τριπλάσιο του ανωτάτου ορίου της τάξης τους,
Για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις της 7ης τάξης της νέας διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ., από το τετραπλάσιο του μεγέθους "Κύκλος Εργασιών" όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 33 του άρθρου αυτού και χρησιμοποιείται σαν παρονομαστής του κλάσματος α1, του Τμήματος Α, του Τύπου Κατάταξης ή από το τετραπλάσιο του μέσου όρου του μεγέθους «κύκλος εργασιών», όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 29, περίπτωση α΄ του άρθρου αυτού, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο. Για την εξεύρεση του μέσου όρου ο κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στην παράγραφο 29 του άρθρου αυτού, διαιρείται δια του τρία (3). Κάθε χρόνο οι εταιρείες υποβάλουν στην υπηρεσία Μ.Ε.ΕΠ. τα στοιχεία του κύκλου εργασιών του τελευταίου χρόνου προκειμένου να επικαιροποιείται ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κάθε φορά τριετίας και να προκύπτει ο μέσος όρος αυτής σύμφωνα με τα ανωτέρω, ώστε να διαμορφώνεται κάθε χρόνο και το όριο ανεκτέλεστου.
Ως έργα του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την εφαρμογή του ανωτέρω εδαφίου νοούνται τα έργα που ανατίθενται από τους φορείς που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 του Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28Α), ανεξαρτήτως αν οι φορείς αυτοί εξαιρέθηκαν του πεδίου εφαρμογής της διάταξης αυτής. Στο όριο του ανεκτέλεστου υπόλοιπου εργασιών δεν υπολογίζονται τα έργα που κατασκευάζονται με μερική ή και ολική αυτοχρηματοδότηση.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα κατάταξη των εργοληπτικών επιχειρήσεων στο Μ.Ε.ΕΠ., εξακολουθεί για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις όλων των τάξεων να ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση για το ανεκτέλεστο όριο (μέχρι το τριπλάσιο του ανωτάτου ορίου της τάξης εγγραφής στο Μ.Ε.ΕΠ. με βάση την παλαιά διαβάθμιση), σύμφωνα και με την παράγραφο 7 του άρθρου 8 του νόμου αυτού. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού μέχρι την κατάταξη των εργοληπτικών επιχειρήσεων των τάξεων Ε΄, ΣΤ΄, Ζ΄, και Η΄ της παλαιάς διαβάθμισης του Μ.Ε.ΕΠ. στις τάξεις της νέας διαβάθμισης, το ανεκτέλεστο όριο για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων αυτών σε δημοπρασίες δημοσίων έργων, δεν πρέπει να υπερβαίνει:
Το συνολικό κύκλο εργασιών των χρήσεων 1998, 1999, 2000 κάθε επιχείρησης, ή
Το τριπλάσιο του ανωτάτου ορίου συμμετοχής κάθε επιχείρησης των άνω τάξεων σε δημοπρασίες δημοσίων έργων, με βάση την καθαρή τους θέση, ή
Το συνολικό κύκλο (αθροιστικά) εργασιών των ετών 1998, 1999, 2000 όλων των επιχειρήσεων που συγχωνεύονται σε μια εργοληπτική επιχείρηση και υπέβαλλαν δήλωση έναρξης διαδικασίας συγχώνευσης κατά τις διατάξεις του νόμου, εφόσον συμμετέχουν σε διαγωνισμό σε αυτοτελή κοινοπραξία. Στην περίπτωση που επιχειρείται απορρόφηση ή απόσχιση, στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι απορροφούμενες ή αποσχιζόμενες επιχειρήσεις χάνουν τη νομική τους μορφή, η εταιρεία η οποία τις απορροφά μπορεί να χρησιμοποιήσει το συνολικό κύκλο εργασιών του προς συγχώνευση σχήματος μέχρι τη στιγμή κατά την οποία θα καταταγεί σε τάξη της νέας διαβάθμισης.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 46, καθορίζονται οι βασικές αρχές που θα διέπουν την Ενημερότητα Πτυχίου την οποία θεσπίζει ο νόμος αυτός και η οποία θα συμβάλει στην βελτίωση των συνθηκών στις δημοπρασίες των δημοσίων έργων.
Αναλυτικότερα σε κάθε εργοληπτική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μ.Ε.ΕΠ. μετά την επανάκριση χορηγείται «Ενημερότητα Πτυχίου», στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία που αφορούν το όριο ανεκτέλεστου υπολοίπου εργασιών της, την εμπρόθεσμη ή μη εκτέλεση των έργων σύμφωνα με τις ποιοτικές και άλλες προδιαγραφές και την τήρηση ή μη του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Για την έκδοση και χορήγηση «Ενημερότητας Πτυχίου» οι εργοληπτικές επιχειρήσεις υποβάλουν στην υπηρεσία, τα δικαιολογητικά συμμετοχής τους σε διαγωνισμούς, τα οποία ελέγχονται από αυτή.
Στην παράγραφο αυτή υπάρχει εξουσιοδότηση στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ώστε με απόφαση να ρυθμίζεται η διαδικασία εφαρμογής της παραγράφου αυτής, τα θέματα κατανομής στις κοινοπρακτούσες επιχειρήσεις και στους υπεργολάβους του ανεκτέλεστου μέρους των έργων, οι υποχρεώσεις των υπηρεσιών, των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των αναδόχων για τη σχετική ενημέρωση της υπηρεσίας τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ..
Με όμοια απόφαση θα καθορίζονται οι συνέπειες μη τήρησης των ανωτέρω υποχρεώσεων, η διαδικασία τήρησης και έκδοσης της Ενημερότητας Πτυχίου, η απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση να υποβάλουν δικαιολογητικά για τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς τα οποία εμπεριέχονται στην «Ενημερότητα Πτυχίου», η χρονική διάρκεια ισχύος και η διαδικασία ανανέωσης της και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Με όμοια απόφαση καθορίζεται το χρονικό διάστημα αναστολή της εγγραφής στο Μ.Ε.ΕΠ. και της ισχύος της «Ενημερότητας Πτυχίου» για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις Μ.Ε.ΕΠ. που παραβιάζουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, κατά την εκτέλεση των έργων που τους έχουν ανατεθεί, ο τρόπος διακρίβωσης της παραβίασης των υποχρεώσεων και κάθε άλλο θέμα.