Αρ.Πρωτ 1099923/2003 (04/12/2003)

Διευκρινήσεις για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας κατά τη μεταβίβαση επιχείρησης εταιρικών μεριδίων ή μερίδων.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2003
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.:1099923/2117/Α0012
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ  
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12)  
ΤΜΗΜΑ Α΄  

ΘΕΜΑ:

Διευκρινήσεις για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας κατά τη μεταβίβαση επιχείρησης εταιρικών μεριδίων ή μερίδων.

Απαντώντας σε αίτηση σας, σχετικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 2238/1994 φορολογείται αυτοτελώς λογιζόμενο ως εισόδημα κάθε κέρδος ή ωφέλεια που προέρχεται από τη μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης κ.λπ.

2. Με την 1030366/10307/Β0012/ ΠΟΛ. 1053/1.4.03 Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, προσδιορίζεται το ελάχιστο ποσό υπεραξίας από τη μεταβίβαση επιχείρησης κ.λ.π., η οποία προκύπτει, αν από την ελάχιστη αξία μεταβίβασης της αφαιρεθεί το κόστος απόκτησης της.

Η ελάχιστη αξία μεταβίβασης, είναι το άθροισμα της άϋλης αξίας και της καθαρής θέσης της επιχείρησης όπως αυτές προσδιορίζονται στην περίπτωση 2,1 και 2.2 της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του κεφαλαίου Α΄ του πρώτου μέρους αυτής της απόφασης

3. Περαιτέρω, με την παράγραφο 4 του άρθρου 1 και 2 του κεφαλαίου Α΄ του πρώτου μέρους, της ίδιας απόφασης, αλλά και από την πάγια θέση της διοίκησης προκύπτει ότι, αν η συμφωνηθείσα αξία, είναι μεγαλύτερη από την ελάχιστη αξία η οποία προσδιορίστηκε σύμφωνα με τα παραπάνω, ως αξία πώλησης λαμβάνεται η συμφωνηθείσα η οποία προκύπτει από συμβόλαιο, ιδιωτικό συμφωνητικό ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.

4. Τα πιο πάνω εφαρμόζονται για τον προσδιορισμό και την φορολόγηση ως εισόδημα, της ωφέλειας που αποκτάται από την εκποίηση της επιχείρησης κ.λ.π, η οποία οφείλεται στην καλή πορεία των εργασιών της (δηλαδή το λαμβανόμενο τμήμα για την εκποίηση ανταλλάγματος) που αντιπροσωπεύει προσαύξηση της αξίας της επιχείρησης, λόγω της φήμης, της πελατείας και των άλλων άϋλων στοιχείων, τα οποία, μαζί με τα οικεία πράγματα συνιστούν την επιχείρηση.

5. Αντίθετα, με τις διατάξεις του άρθρου 28 φορολογείται το κέρδος που αποκτάται από την εμπορική, βιομηχανική ή βιοτεχνική άσκηση του κερδοσκοπικού επαγγέλματος.

6. Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι, στην περίπτωση που αναφέρεται για τον υπολογισμό της υπεραξίας θα ληφθεί υπόψη ως αξία μεταβίβασης η συμφωνηθείσα «των τιμολογίων» εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη, από την ελάχιστη αξία, η οποία προσδιορίζεται με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του Α΄ μέρους της Υπουργικής Απόφασης.

Περαιτέρω, η αναφερόμενη στα τιμολόγια πώλησης αξία των εμπορευμάτων αποτελεί ακαθάριστο έσοδο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 του Κ.Φ.Ε. και το προκύπτον από αυτά κέρδος φορολογείται με τις γενικές διατάξεις σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 28 του ίδιου Κώδικα, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 5 του παρόντος.