Αρ.Πρωτ 1103412/2001 (27/11/2001)

Καθιέρωση του συστήματος πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Παροχή σχετικών οδηγιών.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 27 Νοεμβρίου 2001
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ.: 1103412/6072/0016
1. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ  
2. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ  

ΘΕΜΑ:

Καθιέρωση του συστήματος πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Παροχή σχετικών οδηγιών.

Σας γνωρίζουμε ότι στις ΔΟΥ που προϊστασθε αποφασίσθηκε, για τον εκσυγχρονισμό των εισπράξεων του Δημοσίου με τη χρησιμοποίηση των διατραπεζικών συστημάτων, η καθιέρωση μεταξύ των άλλων τρόπων, ως πρόσθετο εναλλακτικό σύστημα συναλλαγής και η πληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Κατόπιν τούτων στις ΔΟΥ σας θα λάβουν χώρα δύο γεγονότα: Τα γεγονότα αυτά είναι: α) Η εγκατάσταση εξοπλισμού EFT/POS ώστε οι φορολογούμενοι - οφειλέτες και γενικότερα οι συναλλασσόμενοι με τη ΔΟΥ σας πολίτες να έχουν τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, β) Η εκπαίδευση επί του προκειμένου των αρμοδίων με το αντικείμενο αυτό υπαλλήλων.

Το όλο έργο υποστηρίζεται από τη «ΔΙΑΣ ΑΕ» και για το σκοπό αυτό έχει υπογραφεί μεταξύ της εν λόγω εταιρείας και του Υπουργείου Οικονομικών σχετική σύμβαση.

Με διάταξη νόμου που θα σας την κοινοποιήσουμε ο τρόπος αυτός πληρωμής ισχύει από 1.11.2001. Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλούν οφειλές δικές τους ή ξένες με την πιστωτική ή χρεωστική τους κάρτα.

Ο τρόπος αυτός δεν επηρεάζει τα προγράμματα TAXIS, ωστόσο ο ταμίας πρέπει να επικυρώνει μετά την έγκριση της DIAS POS μέσω συστήματος τα παραστατικά ή τους τίτλους και εφόσον είναι απόλυτα σίγουρος ότι το ποσό που εγκρίθηκε είναι σωστό.

Έτσι ο ταμίας σε καθημερινή βάση πρέπει να συμφωνεί τις εισπράξεις της ημέρας με:

Μετρητά
Επιταγές
Συμψηφισμούς
ποσά εγκεκριμένων πληρωμών μέσω DIAS

ΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

1. Ο Ταμίας παραλαμβάνει την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και ελέγχει την ταυτοπροσωπία του κατόχου της κάρτας (σύγκριση στοιχείων κάρτας με ταυτότητα ή διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας).

Ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να πληρώσει όσα παραστατικά είσπραξης επιθυμεί άσχετα αν αυτά αφορούν σε υποχρεώσεις του ιδίου του κατόχου ή ΟΧΙ.

Ο Ταμίας αφού αθροίσει τα παραστατικά συμφωνεί με τον κάτοχο της κάρτας για το ποσό που αυτός επιθυμεί να πληρώσει με χρήση αυτής.

2. Εισάγοντας την κάρτα ο Ταμίας στο POS, σύμφωνα με το εγχειρίδιο λειτουργίας του POS της DIAS, που σας έχει δοθεί και πληκτρολογώντας το συνολικό ποσό που πρέπει να εισπραχθεί με την συγκεκριμένη κάρτα, το POS ανταποκρίνεται θετικά ή αρνητικά για την έγκριση της πληρωμής. Σε περίπτωση χρεωστικής κάρτας, ο κάτοχος αυτής εισάγει το ΡΙΝ στη μικρή συσκευή του POS και συμφωνεί με το ποσό που εμφανίζεται.

3. Σε περίπτωση μη έγκρισης, βγαίνουν αντίστοιχα μηνύματα. Τότε ο κάτοχος της κάρτας πρέπει να εξοφλήσει τα παραστατικά είσπραξης με άλλο τρόπο (μετρητά ή τραπεζική επιταγή για όλα τα παραστατικά ή επιταγές για κάθε παραστατικό).

Σε διαφορετική περίπτωση οι εισπράξεις αυτές δεν επικυρώνονται στο σύστημα ΤΑΧΙS, αλλά ακυρώνονται το μεσημέρι μέσω της διαδικασίας «Διαχείριση ανεπικύρωτων εντολών Ταμία».

4. Σε περίπτωση έγκρισης εκτυπώνονται στο POS δύο αποδείξεις. Η πρώτη, στην οποία υπογράφει ο κάτοχος της κάρτας και ο Ταμίας, γράφει το πιστοποιητικό ταυτοποίησης (ΑΛΤ ή αριθμός διαβατηρίου), φυλάσσεται και η δεύτερη παραδίνεται στον κάτοχο της κάρτας από τον Ταμία.

5. Ο Ταμίας προτείνεται να συνδέει τις συγκεκριμένες αποδείξεις του ΡOS με τα παραστατικά είσπραξης, ώστε να είναι εύκολη η συμφωνία του Ταμείου του στο τέλος των συναλλαγών. Αυτό μπορεί να γίνει γράφοντας στην απόδειξη του ΡOS τους αριθμούς διπλοτύπων, τα οποία πληρώνονται με την απόδειξη αυτή.

6. Με βάση το εγχειρίδιο λειτουργίας του POS ο Ταμίας έχει τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας να εκτυπώσει ανά πάσα στιγμή ημερολόγιο Ταμείου ώστε να συμφωνεί τις συγκεκριμένες εισπράξεις πριν την τελική αποστολή στη DIAS.

7. Στο τέλος της ημέρας με βάσει το εγχειρίδιο λειτουργίας του POS ο Ταμίας πρέπει να πατήσει «Αποστολή». Με την εντολή αυτή γίνεται ηλεκτρονική μεταφορά των κινήσεων μέσω DIAS και εκτυπώνονται αυτόματα Ημερολόγιο Ταμείου, το οποίο περιέχει όλες τις κινήσεις εγκεκριμένες ή OXI καθώς και τα σύνολα Ταμία.

8. Ο Ταμίας συγκεντρώνει τις υπογεγραμμένες αποδείξεις (εγκεκριμένες κινήσεις) οι οποίες έχουν την υπογραφή των κατόχων των καρτών που κινήθηκαν και τη συμφωνίας της DIAS και φυλάσσει αυτά όλα μαζί σε σκιερό μέρος (π.χ. στο χρηματοκιβώτιο) επί 24 μήνες, ώστε να είναι διαθέσιμες σε περίπτωση που ζητηθούν από την DIAS. Σε περίπτωση που η DIAS ζητήσει αντίγραφο πρέπει να αποστέλλεται (με FΑΧ) επικυρωμένο αντίγραφο το αργότερο εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών (από την ημέρα που ζητείται),με εργάσιμη την καταληκτική. Δηλαδή αν Τ= ημερομηνία αίτησης τότε Τ+S πρέπει να γίνει η αποστολή και η 5η να είναι εργάσιμη. Αν η 5η είναι αργία τότε η αποστολή γίνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη.

9. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η σύνδεση με την DIAS, ώστε να γίνει η αποστολή των κινήσεων από τον Ταμία κατά την ημέρα συναλλαγής, ο Ταμίας επικοινωνεί στα τηλέφωνα 6171648 και 6171649 (ΗΕLP DESK DIAS) και η DIAS υποχρεούται να στείλει με FΑΧ τη συμφωνία για τις συναλλαγές της συγκεκριμένης ΔΟΥ στη συγκεκριμένη ημερομηνία.

10. Για τις εισπράξεις αυτές θα αποστέλλεται από την Τράπεζα Ελλάδος ξεχωριστή απόδειξη κατάθεσης, η οποία θα εισάγεται στο ημερολόγιο πληρωμών όπως και οι υπόλοιπες αποδείξεις (κωδικό κίνησης 720).

Ύστερα από τα προεκτεθέντα παρακαλούμε να συνδράμετε πρωτίστως τους υπαλλήλους του διαχειριστικού Γραφείου στον τομέα της ενημέρωσης, έτσι ώστε το προαναφερόμενο σύστημα πληρωμής να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα.