Αρ.Πρωτ 11/2003 (18/11/2003)

Παράταση ασφ/κής ικανότητας - οικογενειακό βιβλιάριο Υγείας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18/11/2003
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ.: Α11/143
ΔΙΟΙΚΗΣΗ  
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ  
ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ  

ΘΕΜΑ:

Παράταση ασφ/κής ικανότητας - οικογενειακό βιβλιάριο Υγείας.

ΣΧΕΤ.: α) Εγκ. 78/02β) Εγκ. 54/03.

Με αφορμή ερωτήματα ασφ/νων μας σχετικά με την διάρκεια της ασφ/κής ικανότητάς τους, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η διάρκεια της ασφ/κής ικανότητας για όλους τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος διαρκεί πλέον από 1η Μαρτίου κάθε έτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επομένου, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες χρονικές προϋποθέσεις δηλ. 50 ημέρες ασφάλισης του προηγούμενου ημερολογιακό έτος (1/1-31/12) ή βάσει 15μήνου αφαιρουμένων στη περίπτωση αυτή των (3) τελευταίων μηνών (δηλ. το μήνα προσέλευσης συν δύο ακόμη).

Κατόπιν τούτου η ασφ/κή ικανότητα για το έτος 2003, ισχύει μέχρι το 2/04 εάν συντρέχουν οι παραπάνω αναφερόμενες σχετικές προϋποθέσεις.

Επομένως όλοι οι ασφ/νοι με τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας τους για το έτος 2003 είναι καλυμμένοι μέχρι τον 2/04.

Αντίστοιχα, για το έτος 2004 η θεώρηση γίνεται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2005.

Σε ότι αφορά τα θέματα ασφ/κής κάλυψης των αλλοδαπών εφόσον έχουν ασφαλιστική ικανότητα, τους δίδεται η δυνατότητα να εξυπηρετούνται στις μονάδες υγείας του Ιδρύματος.

Για την λήψη όμως των παροχών τους από τις Υπηρεσίες Ασφάλισης μετά τις 30-10-03 θα πρέπει το Τμήμα Παροχών να εξετάζει το αίτημά τους εφόσον προσκομίζουν: α) Διαβατήριο σε ισχύ (όχι VISA), β) Βεβαίωση ότι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους για ανανέωση της άδειας παραμονής ή άδειας εργασίας πριν την λήξη της προηγούμενης και συμπληρώνουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία μας χρονικές πρoϋπoθέσεις.

Επίσης με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ασφ/νων μας καταργήθηκε η υποχρεωτική θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίoυ Υγείας, εφόσον έχουν δηλωθεί ως προστατευόμενα μέλη σύζυγος και παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια μέχρι τη λήξη της ασφαλιστικής ικανότητας των άμεσα ασφ/νων.

Με τη ρύθμιση αυτή, η εξυπηρέτηση των ασφ/νων μας στις Υγειονομικές και Διοικητικές μας Υπηρεσίες όσον αφορά τα προστατευόμενα μέλη, θα πραγματοποιείται με, την παράλληλη επίδειξη του υπάρχοντος οικογενειακού βιβλιαρίου και του ατομικού θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας, δηλαδή του άμεσα ασφ/νου, από το οποίο αντλείται η ασφ/κή ικανότητα και των προστατευόμενων μελών για τη χρονική περίοδο από 1/3 κάθε έτους μέχρι 28/2 του επομένου.

Παρά ταύτα, οι ασφ/νοι έχουν τη δυνατότητα να προβούν στη θεώρηση του οικογενειακού, τους βιβλιαρίου στις Υπηρεσίες μας εφόσον επιθυμούν κάτι τέτοιο ή ιδιαίτεροι λόγοι το επιβάλλουν (προσωρινή χωριστή διαβίωση μελών οικογενείας, λόγω σπουδών τέκνων ή εργασίας του συζύγου κ.ο.κ.).

Όσον αφορά τον οικογενειακό γιατρό, μόνο εάν επιθυμεί ο ασφ/νος να αλλάξει γιατρό τότε μόνο πρέπει ν΄ απευθυνθεί στο Υποκατάστημα του τόπου κατοικίας του στο Τμήμα Μητρώου.