Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 146/2000 (24/11/2000)

Κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που αφορά το τεχνικό προσωπικό που απασχολείται στα θέατρα.

Π.Κ. 146/24-11-2000

Κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που αφορά το τεχνικό προσωπικό που απασχολείται στα θέατρα.

Αθήνα σήμερα στις1-11-2000 οι υπογραφόμενοι ειδικά εξουσιοδοτημένοι για την υπογραφή της σύμβασης αυτής, αφενός μεν Κάτια Δανδουλάκη και Βασίλειος Πλατάκης Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας αντίστοιχα και νόμιμοι εκπρόσωποι της Εργοδοτικής Οργάνωσης που εδρεύει στην Αθήνα (Αγ. Μελετίου 61, θέατρο Μπροντγουέι) με την επωνυμία "Πανελλήνιος Ένωση Ελευθέρου θεάτρου" (ΠΕΕΘ), αφετέρου δε οι Μαρίνος Παπαδάτος και Γιώργος Γούρνας Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας αντίστοιχα και νόμιμοι εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης που εδρεύει στην Αθήνα (Γ. Σεπτεμβρίου 18) με την επωνυμία "Σωματείο Ηλεκτρολόγων Φωτιστών και Ηχητικών θεάτρου", (ΣΗΦΗΘ), συνομολογήσαμε και συναποφασίσαμε την υπογραφή της παρούσας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με τους πιο κάτω όρους και συμφωνίες:

ΑΡΘΡΟ 1ο

1. Στην παρούσα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας υπάγεται το τεχνικό προσωπικό που απασχολείται στα θέατρα με την ειδικότητα του

α. Ηλεκτρολόγου (υπεύθυνου)

β. Βοηθού Ηλεκτρολόγου

γ. Ηχητικού.

2. Ηλεκτρολόγος (υπεύθυνος) είναι ο τεχνικός, ο οποίος είναι εφοδιασμένος με τα προβλεπόμενα από το Νόμο προσόντα και ειδική άδεια ηλεκτρολόγου θεάτρου και απασχολείται με την τοποθέτηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και των φωτιστικών σωμάτων του θεάτρου, με την επίβλεψη, τον έλεγχο, τη συντήρηση και την επισκευή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του και με την εκτέλεση των φωτισμών της παράστασης.

3. Βοηθός ηλεκτρολόγος είναι ο τεχνικός ο οποίος εργάζεται κάτω από την εποπτεία και τις οδηγίες του υπεύθυνου ηλεκτρολόγου και τον βοηθά στην εκτέλεση των ηλεκτρολογικών εργασιών, όταν - κατά την ελεύθερη κρίση του επιχειρηματία - δεν επαρκεί για το σκοπό αυτό ο υπεύθυνος ηλεκτρολόγος.

Απαραίτητο τυπικό προσόν του βοηθού ηλεκτρολόγου είναι η κατοχή άδειας τεχνίτη.

4. Ο ηχητικός, ο οποίος είναι ηλεκτρονικός - τεχνίτης ήχου (ηχολήπτης), ασχολείται με εργασίες μικρομεγαφωνικών εγκαταστάσεων στο θέατρο, αποκατάστασης πρόχειρων βλαβών και χειρισμού των μηχανημάτων αναπαραγωγής ήχου (μαγνητόφωνα, κονσόλες κλπ.).

ΑΡΘΡΟ 2ο

1. Τα κατώτερα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών των δεσμευόμενων με την παρούσα μισθωτών (τεχνικών) καθορίζονται ως εξής:

α. Για τους υπεύθυνους ηλεκτρολόγους το ποσό των δραχμών διακοσίων σαράντα μιας χιλιάδων τρακοσίων σαράντα πέντε (241.345).

β. Για τους βοηθούς ηλεκτρολόγους το ποσό των δραχμών εκατό πενήντα επτά χιλιάδων τρακοσίων είκοσι (157.320).

γ. Για τους ηχητικούς το ποσό των δραχμών διακοσίων ογδόντα εννέα χιλιάδων εξακοσίων δέκα έξι (289.616).

2. Ειδικά συνομολογείται ότι τα κατώτερα όρια των Βασικών μηνιαίων μισθών καθορίζονται στο ποσό των δραχμών εκατό εξήντα χιλιάδων οκτακοσίων ενενήντα επτά (160.897) για τον υπεύθυνο ηλεκτρολόγο και των δραχμών εκατό ενενήντα έξι χιλιάδων διακοσίων ενενήντα τεσσάρων (196.294) για τον ηχητικό σε περίπτωση παροχής της εργασίας τους σε θέατρα τα οποία διαθέτουν λιγότερες από 200 θέσεις (καθίσματα θεατών).

Εάν όμως τα άνω θέατρα επιχορηγούνται από την Πολιτεία, τότε οι αποδοχές των τεχνικών που εργάζονται σ? αυτά, θα είναι ίσες με εκείνες, που καταβάλλονται στους συναδέλφους τους της ίδιας ειδικότητας που εργάζονται σε θέατρα τα οποία διαθέτουν άνω των 200 θέσεων, όπως οι αποδοχές αυτές καθορίζονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

3. Απαγορεύεται και είναι άκυρη κάθε συμφωνία για συμψηφισμό του μισθού με απαιτήσεις από εργασία σε συνεργεία και δοκιμές (όταν πραγματοποιούνται εκτός του καθημερινού μεταμεσημβρινού ωραρίου και επιπλέον του 7ώρου ημερήσιου και 40ώρου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας του τεχνικού προσωπικού), από επιδόματα εορτών (Πάσχα, Χριστουγέννων, Ν. Έτους) και αδείας και από αποζημιώσεις που αναφέρονται στην παρούσα.

ΑΡΘΡΟ 3ο

1. Στους έγγαμους από τους δεσμευόμενους από την παρούσα τεχνικούς (υπεύθυνους ηλεκτρολόγους, βοηθούς ηλεκτρολόγους και ηχητικούς) χορηγείται επίδομα γάμου, από ποσοστό 10% υπολογιζόμενο στο βασικό μισθό.

2. Στους υπεύθυνους ηλεκτρολόγους χορηγείται επίδομα υπευθυνότητας από ποσοστό 10% υπολογιζόμενο στο βασικό μισθό.

3. Στους υπεύθυνους ηλεκτρολόγους και στους βοηθούς ηλεκτρολόγους χορηγείται επίδομα επικίνδυνης εργασίας από ποσοστό 20% υπολογιζόμενο στο σύνολο των αποδοχών.

ΑΡΘΡΟ 4ο

Η απασχόληση του ηλεκτρολόγου θεάτρου, ο οποίος απαιτείται για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των θεάτρων, ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 256/1991. Η κατά τις κείμενες διατάξεις βεβαίωση του ηλεκτρολόγου θεάτρου πρέπει να είναι θεωρημένη από τη διοίκηση της δεύτερης των συμβαλλομένων οργανώσεων αν ο ηλεκτρολόγος είναι μέλος της.

ΑΡΘΡΟ 5ο

1. Ο τεχνικός και θεατρικός επιχειρηματίας υποχρεούνται να καταρτίζουν έγγραφη σύμβαση εργασίας, στην οποία πρέπει να περιέχονται οι επόμενοι τουλάχιστον όροι:

α. Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης εργασίας.

β. Ο μηνιαίος μισθός του τεχνικού.

γ. Το θέατρο στο οποίο θα εργάζεται ο τεχνικός και όταν πρόκειται για περιοδεία ή έδρα του τεχνικού.

δ. Η ειδικότητα του τεχνικού.

2. Σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου για θεατρική περίοδο, αν ο χρόνος λήξης της δεν ορίζεται συγκεκριμένα στο έγγραφο της ατομικής σύμβασης, τότε η σύμβαση λήγει την Κυριακή των Βαΐων αν καλύπτει χειμερινή και στις 30 Σεπτεμβρίου αν καλύπτει θερινή περίοδο.

3. Όταν ο χρόνος της ατομικής σύμβασης εργασίας λήξει, η χειμερινή θεατρική περίοδος όμως παρατείνεται μετά την Κυριακή των Βαΐων, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να απασχολήσει τον τεχνικό την Μεγάλη Εβδομάδα μόνο για 4 ημέρες, καταβάλλοντος του τις αποδοχές ολόκληρης της εβδομάδας. Εάν ο εργοδότης δεν απασχολήσει τον τεχνικό ο τελευταίος δικαιούται το νόμιμο μισθό για 4 ημέρες την Μεγάλη Εβδομάδα. Οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας δεν μπορούν να θεωρηθούν ημέρες αδείας.

ΑΡΘΡΟ 6ο

1. Ο τεχνικός, όταν μετακινείται εκτός έδρας (στην Ελλάδα και στο εσωτερικό) για την εκτέλεση εργασίας, δικαιούται:

α. Τα έξοδα του ταξιδιού του, μετάβασης και επιστροφής (εισιτήρια κλπ.) στα οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα έκδοσης ή θεώρησης του διαβατηρίου του. Τον θεατρικό επιχειρηματία βαρύνει επίσης η μέριμνα για την έκδοση η θεώρηση του διαβατηρίου του τεχνικού, με τον όρο ότι θα του παραδοθούν έγκαιρα όλα τα δικαιολογητικά.

β. Κατάλληλη θέση στα μεταφορικά μέσα, η οποία δεν μπορεί να είναι η Γ? στα πλοία, ενώ στους σιδηροδρόμους επιτρέπεται η χρησιμοποίηση της Β? θέσης.

γ. Εκτός από τον καταβαλλόμενο μισθό του και αποζημίωση εκτός έδρας, η οποία ανέρχεται:

αα) στο 200% του 1/25 του βασικού μηνιαίου μισθού του για κάθε μέρα παραμονής του στο εσωτερικό και σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων από την έδρα του. Την αποζημίωση αυτή δικαιούται και όταν εργασθεί σε τόπο που απέχει περισσότερο των 100 χιλιομέτρων από την έδρα του και επιστρέψει αυθημερόν σ? αυτήν. Η αποζημίωση εκτός έδρας στο εσωτερικό δεν μπορεί ποτέ να ξεπεράσει κατά μήνα το 200% του μηνιαίου μισθού του και

ββ) στο 300% του 1/25 του μηνιαίου μισθού του σε συνάλλαγμα του τόπου μετάβασης (κατά τις κείμενες διατάξεις) η σε δραχμές - κατά την απόλυτη διακριτική ευχέρεια του θεατρικού επιχειρηματία για κάθε ημέρα παραμονής του στο εξωτερικό. Διευκρινίζεται ότι αν καταβληθεί η αποζημίωση σε συνάλλαγμα, το οφειλόμενο ποσό βρίσκεται με την αναγωγή της αξίας του σε δραχμές κατά την ημέρα της καταβολής και ότι ο θεατρικός επιχειρηματίας οφείλει να καταβάλει στον τεχνικό το ποσό του συναλλάγματος που απαιτείται για την αντιμετώπιση των αναγκαίων δαπανών διαβίωσης του κατά την παραμονή του στο εξωτερικό.

δ. Στο εξωτερικό, τα έξοδα ξενοδοχείου κατηγορίας αντίστοιχης με την Β? κατηγορία των ελληνικών ξενοδοχείων και μετακίνησης του από το ξενοδοχείο στον τόπο εργασίας και αντίστροφα.

ε. Την αποζημίωση εκτός έδρας στο εσωτερικό και όταν προσλαμβάνεται ειδικά για την εκτέλεση περιοδείας και για τις ημέρες ακόμα εκείνες της περιοδείας που παραμένει πρόσκαιρα στην έδρα του. Είναι δυνατό όμως, στην περίπτωση που ορίζεται ορισμένος αριθμός ημερών ως χρόνος διάρκειας της σύμβασης, να συμφωνηθεί ότι για τις ημέρες αυτές θα καταβάλλεται ο μισθός της έδρας του.

2. Οι ημέρες ταξιδιού στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, θεωρούνται ημέρες κανονικής εργασίας και αμείβονται με πλήρεις τις εκτός έδρας αποδοχές (μισθός, αποζημίωση κλπ.).

3. Απαγορεύεται κάθε συμφωνία για πολλαπλή έδρα του τεχνικού.

ΑΡΘΡΟ 7ο

1. Ημέρες αργίας των τεχνικών είναι η Πρωτομαγιά, η 24η Δεκεμβρίου και η 31η Δεκεμβρίου.

2. Οι τεχνικοί δικαιούνται εβδομαδιαίας ανάπαυσης 24 συνεχών ωρών (ρεπό), που συμπίπτει με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας των θεάτρων ανεξάρτητα από τον τόπο παροχής της εργασίας τους (εσωτερικό ή εξωτερικό). Για περιοδείες είναι δυνατή ιδιαίτερη, αντίθετη συμφωνία. Οι τεχνικοί που απασχολούνται κατά τις ημέρες ανάπαυσης αμείβονται με το 1/25 του καταβαλλόμενου μισθού, προσαυξημένο με ποσοστό 75% .

3. Απαγορεύονται οι δοκιμές και τα συνεργεία:α) Τα Χριστούγεννα β) την Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων γ) την Πρωτοχρονιά δ) τα Θεοφάνια ε) την 25η Μαρτίου στ) την Κυριακή του Πάσχα ζ) την 28η Οκτωβρίου η) την 15η Αυγούστου θ) τη Μεγάλη Παρασκευή καιι.) όλες τις άλλες -αναφερόμενες στην παρούσα συλλογική σύμβαση - ημέρες αργίας, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανώτερης βίας που αφορούν την λειτουργία και την ασφάλεια του θεάτρου ή συντρέχει περίπτωση αλλαγής έργου.

4. Μετά τη λήξη των Βραδινών παραστάσεων απαγορεύεται η απασχόληση των τεχνικών με οποιοδήποτε τρόπο εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας που αφορούν την ασφαλή λειτουργία του θεάτρου.

5. Κατά το χρόνο προετοιμασίας της παράστασης (συνεργεία) το ωράριο εργασίας καθορίζεται σε 6 1/2 ώρες μετά την συμπλήρωση των οποίων καταβάλλεται στους απασχολούμενους τεχνικούς το ωρομίσθιο με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Και κατά τη διάρκεια των συνεργείων παρέχεται εβδομαδιαία ανάπαυση (ρεπό) 24 συνεχών ωρών.

6. Οι συμβαλλόμενες οργανώσεις συμφωνούν ότι θα μεταφέρεται μετά από έγκριση της αρμόδιας αρχής και κατά τα καθοριζόμενα σε αντίστοιχη συμφωνία Π.Ε.Ε.θ. - Σ.Ε.Η, η εβδομαδιαία αργία των θεάτρων σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας εάν συμπίπτει με μια από τις παρακάτω εορτές α)Χριστούγεννα β) Πρωτοχρονιά, γ) Θεοφάνια, δ) 25η Μαρτίου ε) Κυριακή του Πάσχα, στ) Δευτέρα του Πάσχα ζ) 15η Αυγούστου και η) 28η Οκτωβρίου.

Η συμβαλλόμενη οργάνωση ΣΗΦΗΘ μπορεί να παρίσταται και να λαβαίνει μέρος κατά τις διαπραγματεύσεις και την κατάρτιση της άνω συμφωνίας, καλούμενη για τον σκοπό αυτόν από τις άνω οργανώσεις υποχρεωτικά. Η συμφωνία, πάντως, που θα υπογραφεί θα είναι δεσμευτική και γι? αυτήν ακόμα κι αν δεν έχει συμφωνήσει για το περιεχόμενο της.

ΑΡΘΡΟ 8ο

1. Η εργασία των τεχνικών δεν μπορεί να ξεπερνά τις 7 ώρες την ημέρα με ανώτατο υποχρεωτικό όριο τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Στις υποχρεώσεις του τεχνικού κατά τη διάρκεια του ωραρίου του περιλαμβάνεται η παροχή της εργασίας του σε παραστάσεις (υπό τον όρο ότι δεν θα ξεπερνούν τις δύο την ημέρα και τις οκτώ την εβδομάδα στο εσωτερικό και εξωτερικό), σε συνεργεία, σε δοκιμές, σε ομιλίες και κάθε είδους εκδηλώσεις που γίνονται στο θέατρο και από τις οποίες έχει οποιοδήποτε συμφέρον ο θεατρικός επιχειρηματίας και σε μαγνητοσκοπήσεις σκηνών (κατά τη διάρκεια της παράστασης) για εμπορικούς ή διαφημιστικούς λόγους.

2. Οι τεχνικοί απασχολούνται μόνο μέχρι την ώρα που ο νόμος επιτρέπει - ανάλογα με την θεατρική περίοδο - να διαρκούν οι παραστάσεις.

3. Απαγορεύεται να πραγματοποιούνται την ίδια μέρα παραστάσεις σε διαφορετικές πόλεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Σε περίπτωση περιοδείας (στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό) και για περισσότερες από τις αναφερόμενες στην παρούσα παράγραφο ημερήσιες ή εβδομαδιαίες παραστάσεις θα καταβάλλονται στον τεχνικό επιπλέον αποδοχές που θα καθορίζονται με ιδιαίτερη συμφωνία.

4. Οι παραστάσεις γίνονται μετά το μεσημέρι εάν δεν συμφωνηθεί διαφορετικά. Απαγορεύεται η πραγματοποίηση πρωινής και απογευματινής παράστασης την ίδια ημέρα με εξαίρεση τα παιδικά θέατρα που δίνουν παραστάσεις σε χρόνο έξω από τις κανονικές παραστάσεις του κυρίου θιάσου. Οι αποδοχές σε περίπτωση παιδικών παραστάσεων καθορίζονται με ιδιαίτερη συμφωνία τεχνικού και εργοδότη.

5. Σε περίπτωση απασχόλησης των τεχνικών μετά τις 12 τα μεσάνυχτα θα τους καταβάλλεται η νόμιμη προσαύξηση του ωρομισθίου τους από ποσοστό 25%, υπολογιζόμενο στο ωρομίσθιο που θα προκύπτει από το σύνολο των αποδοχών τους, μόνο εφόσον όμως η παράσταση στην οποία εργάζεται ο τεχνικός θα αρχίσει μετά τις 12 τα μεσάνυχτα (νυκτερινή παράσταση).

ΑΡΘΡΟ 9ο

Οι τεχνικοί υποχρεούνται να παρέχουν εργασία ανάλογη προς την ειδικότητα τους. Απαγορεύεται η απαίτηση παροχής οποιασδήποτε άλλης εργασίας.

ΑΡΘΡΟ 10ο

Ο τεχνικός που με ιδιαίτερη συμφωνία θα παρέχει εργασία κατά την προετοιμασία παράστασης ως έκτακτος ημερομίσθιος αμείβεται με ημερομίσθιο καθοριζόμενο με ιδιαίτερη συμφωνία. Η συμφωνημένη αυτή αμοιβή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το 1/25 του μηνιαίου μισθού και των επιδομάτων της αντίστοιχης κατηγορίας.

ΑΡΘΡΟ 11ο

1. Όροι ατομικών συμβάσεων εργασίας ευνοϊκότεροι για τους τεχνικούς, δεν θίγονται από την παρούσα, ούτε επιτρέπεται η μείωση των καταβαλλομένων ανωτέρων από τις προβλεπόμενες σ? αυτήν αποδοχές.

2. Για το δικαίωμα αδείας, τα επιδόματα αδείας και εορτών (Πάσχα, Χριστούγεννα) και για όλα τα θέματα που δεν ρυθμίζονται με την παρούσα ισχύουν οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

3. Η παρούσα ισχύειγια τις συμβάσεις που εκτελούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (περιοδείες).

4.Οι τεχνικοί ασφαλίζονται υποχρεωτικά από τους επιχειρηματίες στο Ι.Κ.Α, και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ηλεκτροτεχνιών.

Χρόνος έναρξης της ασφάλισης είναι ο καθοριζόμενος στην ατομική σύμβαση εργασίας χρόνος έναρξης της σύμβασης εργασίας.

ΑΡΘΡΟ 12ο

Η παρούσα συλλογική σύμβαση είναι αόριστης διάρκειας, αρχίζει δε να ισχύει (αναδρομικά) απότην ημερομηνία έναρξης της θερινής θεατρικής σεζόν του 2000.