ΠΟΛ. 1064/2000 (25/02/2000)

Ρύθμιση βεβαιωμένων χρεών από δάνεια σεισμόπληκτων περιοχών όλης της Επικράτειας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΑθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2000
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: 1020565/1189-20/0016
16η ΔΝ/ΣΗ (ΕΙΣΠΡ. ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ) ΠΟΛ. 1064

ΘΕΜΑ:

Ρύθμιση βεβαιωμένων χρεών από δάνεια σεισμόπληκτων περιοχών όλης της Επικράτειας.

Σε συνέχεια της αριθμ. 1014540/874-20/0016/11-2-2000 εγκυκλίου μας, σας κοινοποιούμε συνημμένα τις διατάξεις του άρθρου 50 Ν. 2778/99 (ΦΕΚ 295 τ.Α/30.12.1999) και σας γνωρίζουμε αναλυτικότερα τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 50 Ν. 2778 ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, που προέρχονται από δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν αυτά από τους σεισμούς που έγιναν σε διάφορες περιοχές όλης της χώρας και έχουν βεβαιωθεί στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μέχρι 31 Αυγούστου 1999, καθώς και χρέη προς τρίτους, που συμβεβαιώνονται και συνεισπράττονται με αυτά.

Τα παραπάνω χρέη καταβάλλονται σε 48 ίσες μηνιαίες δόσεις (το ποσό κάθε μίας από αυτές δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30.000 δραχμών), χωρίς τις αναλογούσες, κατά Κ.Ε.Δ.Ε., προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Για την υπαγωγή των χρεών στις παραπάνω διατάξεις απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν:

α. Η κατάθεση αίτησης από τον ενδιαφερόμενο οφειλέτη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2000.

β. Η κατάθεση βεβαίωσης για τη φύση του δανείου ως σεισμοδανείου μέχρι την ίδια ημερομηνία.

γ. Η καταβολή της α΄ δόσης της ρύθμισης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2000.

Επίσης με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου στη ρύθμιση αυτή δύνανται να υπαχθούν και χρέη από σεισμοδάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, των οποίων οι οφειλέτες απώλεσαν για οποιονδήποτε λόγο το δικαίωμα διακανονισμού εξόφλησης αυτών με προηγούμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις, με τις αναλογούσες σε αυτά προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι 31-8-1999.

Δηλαδή στις διατάξεις αυτές υπάγονται τα χρέη από σεισμοδάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποί είχαν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους σε προηγούμενες ρυθμίσεις οφειλών από την ίδια αιτία με ειδικές ευεργετικές διατάξεις νόμων, πλην όμως, είτε δεν υπήχθησαν για οποιονδήποτε λόγο σε αυτές, είτε υπήχθησαν και απώλεσαν το δικαίωμα αυτών.

Σημειώνεται ότι οι διατάξεις αυτές δεν αφορούσαν στο σύνολο των περιοχών της Χώρας, αλλά σε ορισμένες περιοχές αυτής και σε κάθε περίπτωση απήλλασσαν τις οφειλές αυτές από το σύνολο των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Τα προαναφερθέντα χρέη καταβάλλονται σε σαράντα οκτώ (48) ίσες μηνιαίες δόσεις, το ποσό όμως κάθε μίας από αυτές δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τριάντα χιλιάδων (30.000) δραχμών (κεφάλαιο και οι προσαυξήσεις που έχουν κεφαλαιοποιηθεί μέχρι 31.8.1999).

Στην περίπτωση που στις διατάξεις της ρύθμισης αυτής υπάγονται οφειλές του ίδιου οφειλέτη και των δύο παραγράφων (1 και 3), γίνεται μια ενιαία ρύθμιση.

Για την υπαγωγή των χρεών αυτών στις παραπάνω διατάξεις (παραγράφου 3) απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν:

α. Η κατάθεση αίτησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι και 29 Φεβρουαρίου 2000.

β. Η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης μέχρι και 31 Μαρτίου 2000.

Οι οφειλέτες που θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου που αναφέρθηκε παραπάνω και θα είναι συνεπείς σ΄ αυτές θα έχουν και τα ακόλουθα ευεργετήματα με την προϋπόθεση ότι δεν θα υφίστανται σε βάρος τους άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές άλλης αιτίας, οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί.

α. Τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παρ. 2 της παρούσας εγκυκλίου.

β. Τη μη λήψη σε βάρος τους των παρακάτω μέτρων:

Της ποινικής δίωξης λόγω μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ( άρθρο 25 Ν. 1882/1990) όπως ισχύει σήμερα.

Της προσωπικής κράτησης (Ν. 1867/1989) όπως ισχύει σήμερα.

Του κλεισίματος των καταστημάτων ή επιχειρήσεων ( άρθρο 22 Ν. 2523/1997).

Της απαγόρευσης εξόδου από τη Χώρα (Ν. 395/1976 και άρθρο 27 Ν. 1882/1990).

γ. Την αναστολή των πιο πάνω σε βάρος τους μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί. Ειδικά το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη Χώρα αναστέλλεται με σχετικό έγγραφο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Επίσης αναστέλλεται η εκτέλεση απόφασης για προσωποκράτηση ή αν αυτή έχει αρχίσει να διακόπτεται, καθώς επίσης αναστέλλεται η ποινική δίωξη και αναβάλλεται η εκτέλεση της καταγνωσθείσας ποινής ή διακόπτεται η εκτέλεση αυτής που έχει ήδη αρχίσει.

δ. Αναστέλλεται η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων, εφόσον η εκτέλεση αφορά μόνο ρυθμισμένα χρέη.

Επισημαίνεται ότι δεν αναστέλλονται οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί "στα χέρια τρίτων" ούτε στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που θα αποδίδονται από αυτές, θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.

Ακόμη, η συνέπεια του οφειλέτη στη ρύθμιση δεν εμποδίζει το Δημόσιο, προς διασφάλιση της οφειλής, να επιβάλει κατάσχεση, ή να λάβει εξασφαλιστικά μέτρα, όπως υποθήκη.

Η μη καταβολή δύο συνεχών μηνιαίων δόσεων συνεπάγεται:

α. Την απώλεια του ευεργετήματος της ρύθμισης και την είσπραξη του υπολοίπου ποσού με τις αναλογούσες κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

β. Τη συνέχιση των μέτρων είσπραξης που είχαν ανασταλεί.

γ. Τη συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων που είχε ανασταλεί.

δ. Τη λήξη της αναστολής απαγόρευσης εξόδου από τη Χώρα.

Η καθυστέρηση καταβολής μιας μηνιαίας δόσης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση αυτής (στο σύνολό της) με προσαύξηση δύο τοις εκατό (2%) για το μήνα καθυστέρησης.

2. Επισημαίνουμε ότι, ειδικά για τη χορήγηση του αποδεικτικού ενημερότητος κατά την έναρξη της ρύθμισης, απαιτείται καταβολή ποσού που να καλύπτει τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης (Μαρτίου και Απριλίου του έτους 2000).

Αν όμως το αποδεικτικό ενημερότητας ζητείται για είσπραξη χρημάτων και μεταβίβαση ακινήτων, η χορήγησή του επιτρέπεται χωρίς τον παραπάνω περιορισμό της καταβολής ποσού που αντιστοιχεί στις δύο πρώτες δόσεις, αλλά με την προϋπόθεση ότι το εισπραττόμενο ποσό ή το τίμημα που αντιστοιχεί στις δόσεις αυτές, θα παρακρατηθεί και θα αποδοθεί για την εξόφληση ισόποσων ρυθμισθέντων οφειλών. Με την ίδια διαδικασία και για τις ίδιες χρήσεις επιτρέπεται η χορήγηση του αποδεικτικού ενημερότητας του προηγούμενου εδαφίου όταν δεν έχει πληρωθεί η δεύτερη δόση της ρύθμισης. Τα ποσά όμως που θα παρακρατηθούν από τις αιτίες αυτές, πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο, πριν από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της δεύτερης οφειλόμενης δόσης, διαφορετικά ο οφειλέτης έχει τη συνέπεια όχι μόνο της μη εμπρόθεσμης πληρωμής της δόσης αλλά και την απώλεια της ρύθμισης, κατά περίπτωση.

Όλα τα αποδεικτικά ενημερότητας που εκδίδονται με βάση την παρούσα ρύθμιση θα έχουν ισχύ για ένα μήνα από την ημέρα έκδοσής τους, ανεξάρτητα από τη χρήση για την οποία εκδίδονται.

Επίσης, όλες οι απαιτήσεις κατά του Δημοσίου οφειλετών, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους με τις διατάξεις αυτές, συμψηφίζονται υποχρεωτικά με τις δόσεις της ρύθμισης.

Αν υπάρχουν άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμισθεί, ο συμψηφισμός γίνεται με αυτές κατά προτεραιότητα. Οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής σταματούν την ημερομηνία συνάντησης των αμοιβαίων απαιτήσεων, οπότε υπάρχει περίπτωση διαφοροποίησης του ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που έχει ρυθμιστεί (περιπτώσεις τρίτης παραγράφου της διάταξης).

Στην περίπτωση που η δήλωση συμψηφισμού του οφειλέτη, ή ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., ή η πληρωμή με γραμμάτιο συμψηφισμού σε άλλη Δ.Ο.Υ. έχουν προηγηθεί της αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα γίνεται κανονική πίστωση των οφειλών και το υπόλοιπο πόσο της οφειλής θα υπάγεται στη ρύθμιση, δεδομένου ότι έχει συντελεστεί ήδη η απόσβεση των αμοιβαίων απαιτήσεων, το δε χρέος που συμψηφίστηκε δεν υφίσταται κατά την ημερομηνία της αίτησης, ανεξάρτητα από το χρόνο της λογιστικής του τακτοποίησης.

3. Η παραγραφή των χρεών που δύνανται να ρυθμιστούν με τις διατάξεις αυτές και για τα οποία υποβάλλεται σχετική αίτηση υπαγωγής τους στη ρύθμιση, αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση, ανεξάρτητα καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει 1 (ένα) έτος από την παύση της αναστολής της παραγραφής.

Σημείωση

Αρμόδια για τη χορήγηση της σχετικής, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις, βεβαίωσης περί της φύσης του προς ρύθμιση δανείου είναι σε κάθε περίπτωση η δανείστρια Τράπεζα.

Ωστόσο, εάν η Δ.Ο.Υ. με τα στοιχεία που διαθέτει είναι σε θέση να πιστοποιήσει τη φύση αυτού, θεωρούμε ότι δε χρειάζεται πρόσθετη βεβαίωση.

Σημειώνεται ακόμη ότι τα πάσης φύσεως Δάνεια που χορηγούνται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου λόγω των σεισμών σε διάφορες περιοχές της χώρας, χορηγούνται προς αποκατάσταση ζημιών από τους σεισμούς αυτούς.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ