Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
(Τμήμα 26ο Τριμ. σε Συμβούλιο)
Αριθ.απόφασης: 199/2001
Δικαστές: Ελένη Τσολακούδη, Πρόεδρος Πρωτοδικών Δ.Δ.,
Ελένη Δημοπούλου, Πρωτοδίκης Δ.Δ.
Εισηγήτρια: Μαρία Παπαχαραλάμπους - Δασκαλάκη, Πρωτοδίκης Δ.Δ.
Αναστολή εκτέλεσης διοικητικών πράξεων (`Αρθρα 200 επομ. Κ.Δ.Δ.)
Αφαίρεση άδειας οδήγησης για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.: Αποκλείεται η χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της πράξης για λόγους δημοσίου συμφέροντος (ασφάλεια κοινού), ανεξαρτήτως της τυχόν επερχόμενης στον αιτούντα βλάβης.
...................................................................................
Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση αναστολής εκτελέσεως άρθρου 200 Κ.Δ.Δ., για την οποία κατατέθηκε το νόμιμο παράβολο (βλ. τα με αριθ. 1841015 σειρά Α? και 181005 σειρά Β? έντυπα παραβόλου), ο αιτών ζητά παραδεκτώς να ανασταλεί η εκτέλεση της 221/9-3-1999 αποφάσεως περί αφαιρέσεως της άδειας οδηγήσεώς του, μέχρις ότου δημοσιευτεί οριστική απόφαση επί της ασκηθείσας κατ? αυτής προσφυγής.
Επειδή, με το άρθρο 29 παρ. 4 του Ν.2721/1999 προστέθηκε παρ. 3 στο άρθρο 1 του Ν.1406/1983, η οποία ορίζει ότι: "Στη δικαιοδοσία των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, υπάγονται, εκδικαζόμενες ως διαφορές ουσίας, οι διαφορές που αναφύονται κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά: α) .............. β) τη χορήγηση ανάκλησης ή αφαίρεσης άδειας κυκλοφορίας οχημάτων και την επιβολή συναφών κυρώσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι προβλεπόμενες από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας .....".
Επειδή, εξάλλου ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας (Ν.2717/1999 - ΦΕΚ 97 Α?) στο άρθρο 200 ορίζει ότι: "Σε κάθε περίπτωση που η προθεσμία ή η άσκηση της προσφυγής δεν συνεπάγεται κατά νόμο την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης εκτελεστής ατομικής διοικητικής πράξης και εφόσον στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει χορηγηθεί αναστολή από την αρμόδια διοικητική αρχή, μπορεί, ύστερα από αίτηση εκείνου που άσκησε την προσφυγή, να ανασταλεί, με αιτιολογημένη απόφαση του Δικαστηρίου, εν όλω ή εν μέρει η εκτέλεση της πράξης αυτής", στο άρθρο 201 ότι "Αρμόδιο για τη χορήγηση της αναστολής είναι το τριμελές ή μονομελές δικαστήριο στο οποίο εκκρεμεί η προσφυγή, εφόσον αυτό είναι αρμόδιο για την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης ......" και στο άρθρο 202 ότι: "1. Λόγο αναστολής μπορεί να θεμελιώσει η από την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης απειλούμενη οποιασδήποτε φύσης, υλική ή ηθική βλάβη του αιτούντος, εφόσον η επανόρθωσή της θα είναι αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής σε περίπτωση ευδοκίμησης της αντίστοιχης προσφυγής. 2. Η χορήγηση αναστολής αποκλείεται: α) αν η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος ή β) κατά το μέρος που η προσβαλλόμενη πράξη έχει ήδη εκτελεστεί ή γ) αν η αντίστοιχη προσφυγή είναι προδήλως απαράδεκτη ή προδήλως αβάσιμη".
Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν τα εξής: Ο αιτών, κάτοχος της με αριθμ. 002711991 άδειας οδηγήσεως, συμπλήρωσε 18 βαθμούς ποινής, συνεπεία παραβάσεων των διατάξεων περί οδικής κυκλοφορίας, στις οποίες υπέπεσε (στις 15-6-1997 και ώρα 14.30?, στις 19-7-1997 και ώρα 01.10?, στις 13-1-1999 και ώρα 09.20? και στις 9-3-1999 και ώρα 11.10?΄) και οι οποίες βεβαιώθηκαν από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα. Κατόπιν τούτου εκδόθηκε, κατ? εφαρμογή της 13518/1982 κοινής αποφάσεως των Υπουργών Συγκοινωνιών και Δημόσιας Τάξης "Περί καθιέρωσης συστήματος ελέγχου συμπεριφοράς οδηγών μηχανοκίνητων οχημάτων", όπως αυτή τροποποιήθηκε με την 28712/1983, ομοία η 221/9-3-1999 πράξη περί αφαιρέσεως της ανωτέρω άδειας οδηγήσεως. Κατά της πράξεως αυτής ο αιτών άσκησε ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου την από 3-10-2000 προσφυγή. Ήδη, με την κρινόμενη αίτηση ο αιτών ζητά να ανασταλεί η εκτέλεση της πιο πάνω πράξεως, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της ανωτέρω προσφυγής, ισχυριζόμενος ότι η τελευταία θα ευδοκιμήσει, καθώς και ότι από την άμεση εκτέλεση της πράξεως αυτής θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.
Επειδή, με τα δεδομένα αυτά το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος συνιστάμενοι στην ασφάλεια του κοινού υπαγορεύουν την άμεση εκτέλεση των πράξεων με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις για παραβάσεις των διατάξεων περί οδικής κυκλοφορίας (ΣτΕ Επιτρ. Αναστ. 322/1990), κρίνει ότι αποκλείεται εν προκειμένω η χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, ανεξαρτήτως της τυχόν επερχομένης στον αιτούντα βλάβη.
Συνεπώς, η κρινόμενη αίτηση πρέπει να απορριφθεί, το δε καταβληθέν παράβολο να καταπέσει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (άρθρο 277 παρ. 9 Κ.Δ.Δ.).