ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ | Αθήνα 4 Απριλίου 2000 |
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ |
Αρ.Πρωτ.: 1024048/536/Α0012 |
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ:Α΄ |
|
ΘΕΜΑ:
Χαρακτηρισμός επιχείρησης.
Ύστερα από 333743 από 18-2-2000 έγγραφο σας, σχετικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:
1.- Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του Ν.2238/1994 (), εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις είναι το κέρδος που αποκτάται από ατομική ή εταιρική επιχείρηση, εμπορική, βιομηχανική ή βιοτεχνική ή από την άσκηση οποιουδήποτε κερδοσκοπικού επαγγέλματος, το οποίο δεν υπάγεται στα ελευθέρια επαγγέλματα που αναφέρονται στο άρθρο 48 του ίδιου νόμου.
Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι, από φορολογικής πλευράς, στην έννοια της εμπορικής επιχείρησης περιλαμβάνεται κάθε πράξη, ανεξάρτητα αν είναι εμπορική ή αστική, μεμονωμένη ή συμπτωματική ή αν ο φορολογούμενος έχει ή όχι την εμπορική ιδιότητα αρκεί ότι αυτός την πραγματοποίησε με σκοπό την επίτευξη κέρδους και φυσικά η άσκηση κερδοσκοπικού ή βιοποριστικού επαγγέλματος.
2.- Επίσης, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του Ν.2238/1994 (), εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις είναι το κέρδος που προκύπτει σε κάθε οικονομικό ή γεωργικό έτος, κατά περίπτωση και αποκτάται από την εκμετάλλευση μιας ή περισσότερων γεωργικών επιχειρήσεων κάθε είδους, όπως είναι οι αγροτικές, κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές, μελισσοκομικές, σηροτροφικές, δασικές, αλιευτικές κ.τ.λ.
3.- Όπως έχει νομολογηθεί πάγια από τα Διοικητικά Δικαστήρια και τη Διοίκηση, ως γεωργική επιχείρηση θεωρείται εκείνη που έχει σκοπό την πρωτογενή παραγωγή φυτικών ή ζωικών προϊόντων από την εκμετάλλευση της γης, με την ευρεία έννοια του όρου αυτού.
Η παραγωγή ως πρωταρχική λειτουργία, αποτελεί μια τεχνική διαδικασία και διακρίνεται σε πρωτογενή και δευτερογενή.
Ως πρωτογενής παραγωγή νοείται και η εκμετάλλευση-εκτροφή ζώων. Αν τα παραγώμενα πρωτογενώς ζωικά ή φυτικά προϊόντα υφίστανται επεξεργασία που προσδίδει σε αυτά τη μορφή βιομηχανικού προϊόντος, ο ασκών αυτή την επεξεργασία θεωρείται ότι ασκεί εμπορική επιχείρηση.
4.- Με βάση τα παραπάνω οι επιχειρήσεις εκτροφής αλόγων θεωρείται ότι αποκτούν εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις μονό στην περίπτωση της αναπαραγωγής και εκτροφής ίππων για την περαιτέρω διάθεση αυτών για ίδιο λογαριασμό, καθόσον στις άλλες περιπτώσεις των αγοραπωλησίας δρομώνων ίππων της εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ίππων τρίτων και της εκμετάλλευσης των δικών της ίππων στον ιππόδρομο, το εισόδημα θεωρείται ότι προκύπτει από εμπορικές επιχειρήσεις (Δ? κατηγορίας).
5.- Ειδικότερα διευκρινίζουμε ότι, σύμφωνα με την 322/1988 γνωμοδότηση της Συνέλευσης προϊσταμένων Νομικών Δ/νσεων (έγγραφο μας 1152344/2025/Α0012/16-12-1993 π.ε.), η εκμετάλλευση ίδιων ίππων που χρησιμοποιούνται σε αγώνες ιπποδρόμου (δρόμωνες ίπποι), θεωρείται κερδοσκοπική εμπορική επιχείρηση και το οικονομικό ώφελος αυτής συνίσταται στο έσοδο από έπαθλα των ίππων όταν κερδίζουν στους αγώνες που συμμετέχουν, χωρίς να ανευρίσκεται στη δραστηριότητα αυτή το στοιχείο της παροχής υπηρεσιών σε τρίτους και μάλιστα αποκλειστικά.
Αντίθετα η εκπαίδευση και παραμονή στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ίππων τρίτων θεωρείται δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών.
6.- Μετά τα παραπάνω το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο οποίο κοινοποιείται το παρόν, με φωτοαντίγραφο του εγγράφου του Υπ. Γεωργίας, παρακαλείται όπως απαντήσει σε θέματα της δικής του αρμοδιότητας (υπαγωγή στις ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου 2601/1998).