ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
|
Αθήνα, 15 Μαΐου 2015
|
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
|
Αρ Πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Β 5010779 ΕΞ2015
|
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
|
|
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
|
|
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ
|
|
ΤΜΗΜΑ Β΄
|
|
ΘΕΜΑ:
Κοινοποίηση Απόφασης αριθ. 1/2014 του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Σερβίας της 17ης Δεκεμβρίου 2014 για την αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου 3 της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Σερβίας, αφετέρου, σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και με τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας - Συνοπτική παρουσίαση της Περιφερειακής Σύμβασης για τους πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής.
ΣΧΕΤ: 1. Η αριθ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Β 5005251 ΕΞ2015/02.03.2015 ΔΥΟ (Κοινοποίηση Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών, αφενός και της Δημοκρατίας της Σερβίας, αφετέρου-Ορθή Επανάληψη).
2. Η αριθ. πρωτ. Δ17Γ 5039656 ΕΞ2013/11.11.2013 ΔΥΟ (Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την ημερομηνία εφαρμογής της περιφερειακής σύμβασης για τους πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής ή των πρωτοκόλλων για τους κανόνες καταγωγής που προβλέπουν διαγώνια σώρευση μεταξύ της ΕΕ, της Αλβανίας, της Αλγερίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Αιγύπτου, των Νήσων Φερόε, της Ισλανδίας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Λιβάνου, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, του Μαρόκου, της Νορβηγίας, της Σερβίας, της Ελβετίας (συμπεριλαμβανομένου του Λιχτενστάιν), της Συρίας, της Τυνησίας, της Τουρκίας και της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας).
3. Η αριθ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Β 5009385 ΕΞ2015/29.04.2015 ΔΥΟ (Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την ημερομηνία εφαρμογής της Περιφερειακής Σύμβασης για πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής ή των πρωτοκόλλων για τους κανόνες καταγωγής που προβλέπουν διαγώνια σώρευση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών της παρούσας σύμβασης).
4. Η αριθ. πρωτ. Δ. 941/559/30.05.2006 ΔΥΟΟ (Πανευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών).
Α. Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή την Απόφαση αριθ. 1/2014 του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Σερβίας για την αντικατάσταση του πρωτοκόλλου 3 της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους αφενός και της Δημοκρατίας της Σερβίας αφετέρου, σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας. Η εν λόγω Απόφαση (2014/946/ΕΕ) δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L367/23.12.2014).
Β. Πριν την επισήμανση των κυριότερων σημείων της προαναφερόμενης Απόφασης, γίνεται μια συνοπτική αναφορά στην Περιφερειακή Σύμβαση (Regional Convention) για τους πανευρωμεσογειακούς κανόνες καταγωγής, δεδομένου ότι η τελευταία αναφέρεται στην κοινοποιούμενη Απόφαση. Ειδικότερα επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Σε συνέχεια των υπ΄ αριθ. (2), (3) και (4) σχετικών, υπενθυμίζεται ότι η πανευρωμεσογειακή ζώνη ελευθέρων συναλλαγών αποτελείται από ένα δίκτυο συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών, με ταυτόσημους κανόνες καταγωγής, βάσει των οποίων επιτρέπεται η διαγώνια σώρευση. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πανευρωμεσογειακής ζώνης, για να εφαρμοσθεί η διαγώνια σώρευση μεταξύ κάποιων χωρών θα πρέπει να έχει υπογραφεί και τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ καθενός από τα συμβαλλόμενα μέρη με όλα τα υπόλοιπα, οι οποίες περιλαμβάνουν πρωτόκολλα καταγωγής με πανομοιότυπους κανόνες καταγωγής. Στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (σειρά C), δημοσιεύεται Ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζονται σε μορφή Πίνακα οι ημερομηνίες εφαρμογής των κανόνων καταγωγής που προβλέπουν διαγώνια σώρευση στο πλαίσιο της πανευρωμεσογειακής ζώνης.
Ωστόσο, το προαναφερόμενο δίκτυο των διμερών συμφωνιών μεταξύ των χωρών της πανευρωμεσογειακής ζώνης παρουσιάζει δυσκολίες στη διαχείρισή του, δεδομένου ότι κάθε τροποποίηση ενός πρωτοκόλλου καταγωγής μεταξύ δυο μερών της ζώνης απαιτεί ταυτόσημες τροποποιήσεις σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα μεταξύ όλων των υπολοίπων μερών.
Βάσει των προαναφερομένων, προτάθηκε η αντικατάσταση του ισχύοντος δικτύου των διμερών πρωτοκόλλων καταγωγής των συμφωνιών από ένα ενιαίο νομικό κείμενο που θα έχει τη μορφή Περιφερειακής Σύμβασης (Regional Convention) σχετικά με τους πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής, στην οποία θα παραπέμπουν οι επιμέρους συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών που εφαρμόζονται μεταξύ των χωρών της ζώνης.
Με την καθιέρωση της Περιφερειακής Σύμβασης για τους προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής, είναι ευκολότερη η διαχείρισή της και κατά συνέπεια καθίσταται εφικτό το χρόνιο αίτημα των οικονομικών φορέων για απλούστευση των υφιστάμενων κανόνων καταγωγής ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στην τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα. Επιπρόσθετα, ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της Περιφερειακής Σύμβασης είναι ότι παρέχεται η δυνατότητα στις χώρες και εδάφη που συμμετέχουν στη Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της ΕΕ να ενταχθούν στο σύστημα σώρευσης της πανευρωμεσογειακής ζώνης.
Το κείμενο της Περιφερειακής Σύμβασης επισυνάπτεται στην Απόφαση του Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου 2012 (2013/94/ΕΕ) σχετικά με τη σύναψη της Περιφερειακής Σύμβασης για πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής και δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (L 54/26.2.2013). Με την εν λόγω Σύμβαση θεσπίζονται διατάξεις σχετικά με την καταγωγή των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο εμπορίου στο πλαίσιο συμφωνιών μεταξύ των συμβαλλομένων μερών ενώ οι έννοιες «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και οι μέθοδοι διοικητικής συνεργασίας καθορίζονται στα Προσαρτήματά της. Ειδικότερα, στο Προσάρτημα Ι καθορίζονται οι γενικοί κανόνες για τον ορισμό της έννοιας των «καταγόμενων προϊόντων» ή «προϊόντων καταγωγής» και οι μέθοδοι διοικητικής συνεργασίας, ενώ στο Προσάρτημα ΙΙ καθορίζονται ειδικές διατάξεις που εφαρμόζονται μεταξύ ορισμένων συμβαλλομένων μερών κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Προσαρτήματος Ι.
Στην παρούσα φάση, παράλληλα με τις διαδικασίες για την θέση σε ισχύ και την εφαρμογή της Περιφερειακής Σύμβασης από τα συμβαλλόμενα μέρη, είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία αναθεώρησης του αρχικού της κειμένου όπως αυτό έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Σύμφωνα με το άρθρο 10 της Περιφερειακής Σύμβασης, αυτή τίθεται σε ισχύ την πρώτη ημέρα του δευτέρου μήνα που έπεται της κατάθεσης του τελευταίου εγγράφου αποδοχής από τουλάχιστον δυο μέρη. Ωστόσο, η ημερομηνία εφαρμογής της Περιφερειακής Σύμβασης εξαρτάται από την ημερομηνία εφαρμογής της πράξης με την οποία η ισχύουσα συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών παραπέμπει στην Περιφερειακή Σύμβαση.
Γ. Η κοινοποιούμενη, με το παρόν έγγραφο Απόφαση 1/2014 του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Σερβίας αφορά ουσιαστικά στην εν λόγω σύνδεση μεταξύ της ισχύουσας προτιμησιακής συμφωνίας ΕΕ-Σερβίας με τη Περιφερειακή Σύμβαση. Ειδικότερα, στο άρθρο 1 αυτής ορίζεται ότι το Πρωτόκολλο 3 της ΣΣΣ μεταξύ ΕΕ-Σερβίας σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και με τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας αντικαθίσταται από το κείμενο του Παραρτήματος της κοινοποιούμενης Απόφασης.
Επί του Παραρτήματος της κοινοποιούμενης Απόφασης επισημαίνονται τα κάτωθι:
Με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 3 (Πρωτόκολλο Καταγωγής) ορίζεται ότι για την εφαρμογή της ΣΣΣ ΕΕ-Σερβίας εφαρμόζονται το Προσάρτημα Ι και οι σχετικές διατάξεις του Προσαρτήματος ΙΙ της Περιφερειακής Σύμβασης για τους πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής και κάθε αναφορά στα Προσαρτήματα αυτά της Περιφερειακής Σύμβασης στον όρο «συναφή συμφωνία» νοείται ως αναφορά στη ΣΣΣ ΕΕ-Σερβία.
Ωστόσο με το άρθρο 5 του Πρωτοκόλλου 3 ορίζονται μεταβατικές διατάξεις ώστε όταν η μετάβαση προς τη Περιφερειακή Σύμβαση δεν πραγματοποιείται ταυτόχρονα για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη στα πλαίσια της ζώνης σώρευσης, η νέα κατάσταση να μην είναι λιγότερο ευνοϊκή από εκείνη που ίσχυε προηγουμένως.
Ειδικότερα, με την επιφύλαξη του άρθρου 3 του Προσαρτήματος Ι της Περιφερειακής Σύμβασης, οι κανόνες σχετικά με τη σώρευση που προβλέπονται στα άρθρα 3 και 4 του Πρωτοκόλλου 3 της ΣΣΣ ΕΕ-Σερβίας, εξακολουθούν να εφαρμόζονται μεταξύ των μερών της ΣΣΣ έως ότου η Περιφερειακή Σύμβαση εφαρμοσθεί σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης που απαριθμούνται στα εν λόγω άρθρα.
Επιπρόσθετα, με την επιφύλαξη των αναφερομένων στα άρθρα 16 παράγραφος 5 και 21 παράγραφος 3 του Προσαρτήματος Ι της Περιφερειακής Σύμβασης, σε περίπτωση που η σώρευση αφορά μόνο τα κράτη ΕΖΕΣ (ήτοι Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία), τις Νήσους Φερόε, την ΕΕ, την Τουρκία και τους συμμετέχοντες στη Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ, η απόδειξη της καταγωγής μπορεί να είναι το πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1 ή η Δήλωση επί Τιμολογίου.
Βάσει των ανωτέρω και δεδομένου ότι τα Προσαρτήματα της Σύμβασης αναφορικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης δεν κρίνεται σκόπιμη η περαιτέρω ανάλυσή τους στην παρούσα χρονική στιγμή.
Η κοινοποιούμενη Απόφαση αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία της έκδοσής της και εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου 2015.
Δ. Επισημαίνεται τέλος ότι αναφορικά με την ΕΕ, τις χώρες που συμμετέχουν στη Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ και την Τουρκία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου δηλ. το διάστημα κατά το οποίο η σύνδεση των συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών των χωρών με την Περιφερειακή Σύμβαση έχει τεθεί σε εφαρμογή για ορισμένες μόνο από τις εν λόγω χώρες, είναι δυνατή η εφαρμογή της διαγώνιας σώρευσης μεταξύ όλων αυτών (είτε έχει τεθεί σε εφαρμογή η σύνδεση με την Περιφερειακή Σύμβαση είτε όχι) δεδομένου ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις εφαρμογής της, ήτοι υπάρχουν συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ των συμβαλλομένων μερών που εμπλέκονται στην απόκτηση της καταγωγής και στο μέρος τελικού προορισμού, με ταυτόσημους κανόνες καταγωγής και υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις για την ημερομηνία εφαρμογής των πρωτοκόλλων για τους κανόνες καταγωγής που προβλέπουν διαγώνια σώρευση (κοινοποίηση με την υπ΄ αριθ. (3) σχετική).
Ε. Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ