ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε. K ανονισμός εκκαθάριστης συναλλαγών επί παραγωγών ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 ΤΟΥ Ν. 3152/2003 (όπως εγκρίθηκε με τις υπ΄ αριθμ. 4/304/10.6.2004, 3/319/9.12.2004, 23/367/22.12.2005, 34/419/14.3.2007, 2/465/3.3.2008 και 3/495/31.12.2008 αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ 900Β΄/16.6.2004, 1884Β΄/20.12.2004, 96 Β΄/31.1.2006, 922Β΄/8.6.2007, 353Β΄/4.3.2008 και 82Β΄/23.1.2009 αντίστοιχα)
`Αρθρο 1
Ορισμοί
Για τους σκοπούς του παρόντος Κανονισμού νοούνται ως:
Αγορά Παραγώγων: Η οργανωμένη αγορά του Χ.Α. αντικείμενο συναλλαγών της οποίας είναι τα εκάστοτε εισηγμένα σε αυτή παράγωγα.
Αγοραστής ως προς δικαίωμα προαίρεσης: Αυτός που οφείλει να καταβάλει τίμημα για την απόκτηση δικαιώματος ως προς τις υποκείμενες αξίες.
Αγοραστής ως προς ΣΜΕ: Αυτός που αναλαμβάνει την υποχρέωση να αγοράσει την εκάστοτε υποκείμενη αξία.
Αγοραστής στη σύμβαση αγοράς μετοχών με σύμφωνο επαναπώλησης: Αυτός που αγοράζει και αποκτά κατά κυριότητα από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. υποκείμενες μετοχές με υποχρέωση επαναπώλησης τους, λόγω άσκησης του δικαιώματος του επαναπώλησης ή του δικαιώματος επαναγοράς της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ή λόγω λήξης του συμβολαίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Αγοραστής στη σύμβαση επαναγοράς: Αυτός που αγοράζει και αποκτά κατά κυριότητα υποκείμενες μετοχές με υποχρέωση επαναπώλησης τους, λόγω άσκησης του δικαιώματος του επαναπώλησης ή άσκησης από τον πωλητή του δικαιώματος του επαναγοράς ή λήξης του συμβολαίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Ανοικτή θέση: Η εκάστοτε αποτύπωση των πάσης φύσης δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων οποιουδήποτε παραγγελέα που απορρέουν από συναλλαγές επί παραγώγων στο Χ.Α. Η αποτύπωση αυτή μπορεί να γίνει ως προς οποιοδήποτε σχετικό μέγεθος, ενδεικτικά αριθμό συμβάσεων, ποσότητα υποκείμενης αξίας ή αξία υποχρεώσεων ή δικαιωμάτων.
Ασφάλεια: Η αξία σε μετρητά ή άλλες κινητές αξίες ή η εγγυητική επιστολή πιστωτικού ιδρύματος που παρέχονται στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. από τα Μέλη του Χ.Α. και της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για την κάλυψη των υποχρεώσεων τους προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που απορρέουν από τον παρόντα Κανονισμό και το νόμο, όπως ισχύει.
ΑΧΕ: Ανώνυμη Χρηματιστηριακή Εταιρία που συνιστάται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1806/1988, όπως ισχύει.
Δήλωση: Η δήλωση βούλησης που διαβιβάζεται προς την αγορά σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες κανόνες διαπραγμάτευσης και συνιστά είτε προσφορά είτε αποδοχή άλλης δήλωσης με σκοπό την κατάρτιση χρηματιστηριακής συναλλαγής.
Δήλωση υπό όριο: Η δήλωση η οποία προσδιορίζει τιμή πέραν της οποίας ο αγοραστής δεν επιθυμεί να αγοράσει ή ο πωλητής να πουλήσει κατά περίπτωση.
Δικαίωμα προαίρεσης: Σύμβαση που παρέχει στον αγοραστή το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση να αγοράσει ή να πουλήσει υπό προθεσμία την υποκείμενη αξία σε μία προκαθορισμένη τιμή.
Δικαίωμα αμερικανικού τύπου: Δικαίωμα προαίρεσης (option) η άσκηση του οποίου επιτρέπεται οποτεδήποτε εντός της καθορισμένης προθεσμίας.
Δικαίωμα προαίρεσης ευρωπαϊκού τύπου: Δικαίωμα προαίρεσης (option) η άσκηση του οποίου επιτρέπεται μόνο κατά την ημερομηνία λήξης της ορισμένης προθεσμίας.
Δικαίωμα επαναγοράς ή επαναπώλησης: Δικαίωμα των συμβαλλομένων για επαναγορά ή επαναπώληση υποκείμενων μετοχών στις συμβάσεις πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς, αγοράς με σύμφωνο επαναπώλησης και στις συμβάσεις επαναγοράς.
Ειδικός Διαπραγματευτής τύπου Α ή Διαπραγματευτής: Το Μέλος του Χ.Α. που δικαιούται να καταρτίζει συναλλαγές παραγώγων για ίδιο λογαριασμό σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χ.Α.
Ειδικός Διαπραγματευτής τύπου Β ή Ειδικός Διαπραγματευτής: Το Μέλος της Αγοράς Παραγώγων του Χ.Α. που αναλαμβάνει, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χ.Α., υποχρεώσεις παροχής τιμών επί εισηγμένων σε αυτή παραγώγων με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς.
Ειδικός Διαπραγματευτής Αξιών: Το Μέλος Αγοράς Αξιών του Χ.Α. που αναλαμβάνει, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χ.Α., υποχρεώσεις παροχής τιμών επί εισηγμένων σε αυτή κινητών αξιών με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς.
Εκτός κύκλου συναλλαγή: Η χρηματιστηριακή συναλλαγή επί παραγώγου που καταρτίζεται εκτός συνεδρίασης του Χ.Α. σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό.
Εντός κύκλου συναλλαγή: Η χρηματιστηριακή σύμβαση επί παραγώγου που καταρτίζεται στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Χ.Α. σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό.
ΕΠΕΥ: Επιχείρηση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων) κατά την έννοια του Ν. 2396/1996.
Επίδοση (Ραί): Η υποχρέωση αγοράς υποκείμενης αξίας από τον πωλητή δικαιώματος προαίρεσης που γεννάται με την άσκηση του.
ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.: Η Εταιρία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων Α.Ε.
Θεσμικός επενδυτής: Κάθε Ε.Π.Ε.Υ., εταιρία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ασφαλιστική εταιρία και ασφαλιστικό ταμείο που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα.
Κ.Α.Α.: Το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών Α.Ε.
Κανονισμός: Ο Κανονισμός Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων όπως αυτός εκδίδεται, εγκρίνεται και δημοσιεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του N. 3152/2003, όπως ισχύει.
Κανονισμός Λειτουργίας του Σ.Α.Τ.: Ο Κανονισμός που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 105 του N. 2533/1997, όπως ισχύει.
Κανονισμός του Χ.Α.: Ο Κανονισμός του Χ.Α. όπως αυτός εκδίδεται, εγκρίνεται και δημοσιεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του N. 3152/2003, όπως ισχύει.
Κατηγορίες παραγώγων: Οι εκάστοτε οριζόμενες από το Χ.Α. ομάδες παραγώγων, τα χαρακτηριστικά ή και οι υποκείμενες αξίες των οποίων είναι ομοειδείς.
Κινητές αξίες: Οι κινητές αξίες σύμφωνα με το άρθρο 2 του N. 2396/1996, σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παρ. 2 του Π.Δ. 350/85, όπως ισχύει.
Κλήση ( Call ): Η υποχρέωση πώλησης υποκείμενης αξίας από τον πωλητή δικαιώματος προαίρεσης που γεννάται με την άσκηση του.
Κωδικός Διαπραγμάτευσης: Ο αλφαριθμητικός κωδικός που τηρεί Μέλος του Χ.Α., το Χ.Α. και η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ανά παραγγελέα, μέσω του οποίου το Μέλος καταρτίζει για λογαριασμό του παραγγελέα χρηματιστηριακές συμβάσεις επί παραγώγων.
Κωδικός Εκκαθάρισης: Ο αλφαριθμητικός κωδικός που τηρεί Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. και η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ανά παραγγελέα, μέσω του οποίου το Μέλος διενεργεί την εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συμβάσεων επί παραγώγων που έχουν καταρτιστεί για λογαριασμό του παραγγελέα.
Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.: Οι Ε.Π.Ε.Υ. που έχουν κατά το νόμο το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συμβάσεων που συνάπτονται στο Χ.Α.
Μέλη του Χ.Α.: Τα Μέλη του Χ.Α. που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Αγορά Παραγώγων.
Όριο θέσης: Ο τυχόν περιορισμός που επιβάλλει εκάστοτε το Χ.Α. ή και η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ως προς τη δυνατότητα οποιουδήποτε προσώπου να διατηρεί ανοικτή θέση ή και την δημιουργία ανοικτής θέσης ως προς την αγορά ως σύνολο.
Παραγγελίας ή Συναλλασσόμενος: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για λογαριασμό του οποίου Μέλος οργανωμένης χρηματιστηριακής αγοράς παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες, ιδίως χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Παράγωγα: Συμβάσεις επί χρηματοοικονομικών μέσων, ιδίως ΣΜΕ, συμβάσεις προαίρεσης, υπό προθεσμία και ανταλλαγής δικαιωμάτων επί κινητών αξιών, χρηματιστηριακών δεικτών, μέσων της χρηματαγοράς, συναλλάγματος και επιτοκίων δανεισμού.
Περιθώριο ασφάλισης: Η συνολική εκάστοτε αποτιμώμενη αξία σε μετρητά ή κινητές αξίες ή άλλες μορφές εξασφάλισης που παρέχεται από παραγγελέα μέσω Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για την εξασφάλιση των εκάστοτε υποχρεώσεων του παραγγελέα προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. οι οποίες απορρέουν από την εκκαθάριση συναλλαγών του στο Χ.Α.
Προμήθεια: Το ποσό που οφείλεται από Μέλος του Χ.Α. ή και της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. στο Χ.Α., στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, για τη λειτουργία, εκκαθάριση και διακανονισμό συναλλαγών επί παραγώγων εισηγμένων στο Χ.Α.
Πωλητής ως προς δικαίωμα προαίρεσης: Αυτός που εισπράττει τίμημα δικαιώματος για την παραχώρηση δικαιώματος ως προς την υποκείμενη αξία.
Πωλητής ως προς ΣΜΕ: Αυτός που αναλαμβάνει την υποχρέωση να πωλήσει την υποκείμενη αξία.
Πωλητής στη σύμβαση πώλησης μετοχών με σύμφωνο επαναγοράς: Αυτός που πωλεί και μεταβιβάζει κατά κυριότητα στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. υποκείμενες μετοχές με υποχρέωση επαναγοράς τους, λόγω άσκησης του δικαιώματος του επαναγοράς ή του δικαιώματος επαναπώλησης της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ή λόγω λήξης του συμβολαίου σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Πωλητής στη σύμβαση επαναγοράς: Αυτός που πωλεί και μεταβιβάζει κατά κυριότητα υποκείμενες μετοχές με υποχρέωση επαναγοράς τους, λόγω άσκησης του δικαιώματος του επαναγοράς ή άσκησης από τον αγοραστή του δικαιώματος του επαναπώλησης ή λήξης του συμβολαίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Σ.Α.Τ.: Το Σύστημα Αυλών Τίτλων του Κ.Α.Α.
Σειρά παραγώγου: Κατηγορία εισηγμένου παραγώγου, η οποία προσδιορίζεται με βάση το αν αφορά σε ανάληψη ή απόδοση, την ημερομηνία λήξης της ορισμένης προθεσμίας ή και την τιμή άσκησης.
ΣΜΕ (Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης): Σύμβαση που δεσμεύει τους αντισυμβαλλομένους να πωλήσουν ή αγοράσουν αντιστοίχως υπό προθεσμία την υποκείμενη αξία.
Συναλλαγές: Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές που καταρτίζονται στην Αγορά Παραγώγων σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χ.Α.
Σύμβαση αγοράς μετοχών με σύμφωνο επαναπώλησης εντός κύκλου ( stock reverse repo ): Σύμβαση μεταξύ παραγγελία και της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., με την οποία ο παραγγελέας αγοράζει και αποκτά κατά κυριότητα από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. υποκείμενες μετοχές, τις οποίες υποχρεούται να επαναπωλήσει στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., λόγω άσκησης του δικαιώματος του επαναπώλησης ή του δικαιώματος επαναγοράς της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ή λόγω λήξης του συμβολαίου, έναντι τιμήματος αγοράς που πιστώνεται άτοκα μέχρι την ημέρα της άσκησης του σχετικού δικαιώματος ή της λήξης του συμβολαίου και τιμήματος επαναπώλησης, τα οποία και καθορίζονται την ημέρα κατάρτισης της σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Σύμβαση πώλησης μετοχών με σύμφωνο επαναγοράς εντός κύκλου ( stock repo ): Σύμβαση μεταξύ παραγγελέα και της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., με την οποία ο παραγγελέας πωλεί και μεταβιβάζει κατά κυριότητα στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. υποκείμενες αξίες, τις οποίες υποχρεούται να επαναγοράσει από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., λόγω άσκησης του δικαιώματος του επαναγοράς ή του δικαιώματος επαναπώλησης της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ή λόγω λήξης του συμβολαίου, έναντι τιμήματος πώλησης που πιστώνεται άτοκα μέχρι την ημέρα της άσκησης του σχετικού δικαιώματος ή της λήξης του συμβολαίου και τιμήματος επαναγοράς που καθορίζεται την ημέρα της άσκησης του σχετικού δικαιώματος ή της λήξης του συμβολαίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Σύμβαση επαναγοράς ( repurchase agreement ): Σύμβαση πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς ή επαναπώλησης, με την οποία ο πωλητής πωλεί και μεταβιβάζει κατά κυριότητα στον αγοραστή υποκείμενες μετοχές, τις οποίες υποχρεούται να επαναγοράσει, λόγω άσκησης του δικαιώματος του επαναγοράς ή άσκησης από τον αγοραστή του δικαιώματος του επαναπώλησης ή λήξης του συμβολαίου, έναντι τιμήματος πώλησης, που πιστώνεται άτοκα μέχρι την ημέρα της άσκησης του σχετικού δικαιώματος ή της λήξης του συμβολαίου, και τιμήματος επαναγοράς, αμφότερα καθοριζόμενα την ημέρα κατάρτισης της σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Σύστημα διαπραγμάτευσης: Το ηλεκτρονικό σύστημα διαπραγμάτευσης με τον διακριτικό τίτλο ΟΑΣΗΣ, όπως τυχόν αναμορφώνεται εκάστοτε με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α.
Σύστημα εκκαθάρισης: Το ηλεκτρονικό σύστημα εκκαθάρισης με τον διακριτικό τίτλο ΟΑΣΗΣ, όπως τυχόν αναμορφώνεται εκάστοτε με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
Τίμημα δικαιώματος: Το ποσό που οφείλει να καταβάλει παραγγελέας για την αγορά δικαιώματος προαίρεσης.
Τράπεζα Περιθωρίου Ασφάλισης: Το πιστωτικό ίδρυμα, στο οποίο τηρούνται περιθώρια ασφάλισης και ασφάλειες.
Τράπεζα Διακανονισμού: Πιστωτικό ίδρυμα ή Κεντρική Τράπεζα όπου διενεργείται ο ημερήσιος και οριστικός χρηματικός διακανονισμός συναλλαγών επί παραγώγων.1
Υποκείμενες αξίες: Οι κινητές αξίες, οι δείκτες κινητών αξιών, οι αξίες της χρηματαγοράς και οι άλλες αξίες, συμβάσεις ή δείκτες, επί των οποίων παρέχεται δικαίωμα αγοράς ή πώλησης από παράγωγο ή βάσει των οποίων υπολογίζεται η χρηματιστηριακή αξία των παραγώγων.
Χρηματιστηριακές συναλλαγές: Οι συμβάσεις που καταρτίζονται στο Χ.Α. σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες νόμους και κανονιστικές διατάξεις.
Χ.Α.: Το Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε.
1 Η παράγραφος με τίτλο «Τράπεζα Διακανονισμού» αντικαταστάθηκε ως ανωτέρω με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 της απόφασης 132/27.9.2005 του Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με θέμα «Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 22/367/22.12.2005 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/96/31.1.2006).
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Προϋποθέσεις για την ανάληψη οπό την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. της εκκαθάρισης παραγώγων
`Αρθρο 2
Κριτήρια καταλληλότητας παραγώγων
1. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αναλαμβάνει την εκκαθάριση παραγώγων που εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Αγορά Παραγώγων εφόσον διασφαλίζονται οι αναγκαίες συνθήκες καταλληλότητας των παραγώγων ως τυποποιημένων μέσων συναλλαγής, δηλαδή οι αναγκαίες συνθήκες για την ομαλή διεξαγωγή της διαπραγμάτευσης, της εκκαθάρισης και του διακανονισμού των παραγώγων.
2. Για την ανάληψη προς εκκαθάριση παραγώγων που εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Αγορά Παραγώγων η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. συνεκτιμά:
α. Στις περιπτώσεις παραγώγων με υποκείμενη αξία κινητές αξίες οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά χρηματιστηρίου:
i. Τους κανόνες λειτουργίας της οργανωμένης αγοράς, περιλαμβανομένων και των κανόνων εκκαθάρισης και διακανονισμού που εφαρμόζονται ως προς την αγορά αυτή
ii. Την εμπορευσιμότητα των κινητών αξιών
iii. Τη διασπορά των κινητών αξιών.
β. Στις περιπτώσεις παραγώγων με υποκείμενη αξία χρηματιστηριακούς δείκτες, τους κανόνες διαχείρισης και υπολογισμού των τιμών των δεικτών από το οικείο χρηματιστήριο.
γ. Στις περιπτώσεις παραγώγων με υποκείμενη αξία άλλους δείκτες, πέραν των χρηματιστηριακών, τους κανόνες διαχείρισης και υπολογισμού των τιμών των δεικτών από τον φορέα που είναι αρμόδιος για την κατάρτιση, τη διαχείριση και τον υπολογισμό των τιμών του σχετικού δείκτη. Οι εν λόγω κανόνες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παρέχουν τα εχέγγυα για αμερόληπτη και βάσει αντικειμενικών κριτηρίων διαχείριση και υπολογισμό των τιμών των δεικτών καθώς και να θέτουν διαδικασίες δημοσίευσης των τιμών αυτών.
δ. Τη ρευστότητα της υποκείμενης αξίας του παραγώγου
ε. Κάθε άλλο κριτήριο ή στοιχείο που αφορά τη λειτουργία του παραγώγου, όπως ενδεικτικά τον αριθμό των υποψηφίων Μελών για την άσκηση καθηκόντων ειδικής διαπραγμάτευσης στο παράγωγο ή την επάρκεια των συστημάτων των Μελών για τη συμμετοχή τους στη διαπραγμάτευση, την εκκαθάριση και το διακανονισμό του παραγώγου.
3. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μπορεί να καθορίζει ειδικά κριτήρια ως προς τα χαρακτηριστικά των παραγώγων τα οποία μπορεί να αναλάβει προς εκκαθάριση, ενδεικτικά προϋποθέσεις ως προς την καταλληλότητα των υποκείμενων αξιών παραγώγου (όπως όρια εμπορευσιμότητας ή διασποράς των υποκείμενων κινητών αξιών, ή όρια μεταβλητότητας της τιμής της Υποκείμενης Αξίας, όρους διαφάνειας ως προς τον υπολογισμό των τιμών υποκείμενου δείκτη ή άλλης υποκείμενης αξίας) και εν γένει ως προς την καταλληλότητα της λειτουργίας του παραγώγου.
`Αρθρο 3
Προϋποθέσεις για την ανάληψη της εκκαθάρισης των προς εισαγωγή παραγώγων
1. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αναλαμβάνει την εκκαθάριση παραγώγων που εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Αγορά Παραγώγων υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α. Προκειμένου το Χ.Α. να λάβει απόφαση για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση παραγώγου σύμφωνα με τον Κανονισμό του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. παρέχει σχετική γνώμη στο Χ.Α. ως προς:
i. τα χαρακτηριστικά εισαγωγής του παραγώγου, το νόμισμα διακανονισμού και τους λοιπούς όρους εκκαθάρισης και διακανονισμού του παραγώγου που τυποποιούν το παράγωγο ως μέσο συναλλαγής
ii. κάθε ειδικό όρο εισαγωγής που προσδιορίζει τη λειτουργία του παραγώγου, όπως ενδεικτικά τη διαδικασία εισαγωγής σειρών προς διαπραγμάτευση ως προς το παράγωγο, τη μεθοδολογία υπολογισμού της ημερήσιας τιμής εκκαθάρισης ή κλεισίματος ανά σειρά διαπραγμάτευσης του παραγώγου, τους όρους ειδικής διαπραγμάτευσης ως προς το παράγωγο, τη μεθοδολογία αναπροσαρμογής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από το παράγωγο στις περιπτώσεις εταιρικών πράξεων ή άλλων γεγονότων που επηρεάζουν την υποκείμενη αξία και εν γένει τα χαρακτηριστικά του παραγώγου.
β. Μετά τη λήψη της απόφασης του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση του παραγώγου, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ελέγχει εάν έχει ολοκληρωθεί κάθε αναγκαία διαδικασία αναφορικά με τη διεξαγωγή της διαπραγμάτευσης, της εκκαθάρισης και του διακανονισμού του προς εισαγωγή παραγώγου σύμφωνα με την απόφαση αυτή.
γ. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αναλαμβάνει την εκκαθάριση του προς εισαγωγή παραγώγου, αφού προηγουμένως ενημερώσει σχετικά το Χ.Α.
`Αρθρο 4
Τροποποίηση χαρακτηριστικών και ειδικών όρων εισηγμενου παραγώγου
1. Για την τροποποίηση των χαρακτηριστικών ή των ειδικών όρων εισηγμενου παραγώγου και την ανάληψη από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. της εκκαθάρισης του παραγώγου βάσει των τροποποιούμενων χαρακτηριστικών ή ειδικών όρων αυτού εφαρμόζεται αναλόγως η διαδικασία που προβλέπεται στο προηγούμενο άρθρο.
2. Τροποποίηση των χαρακτηριστικών ή ειδικών όρων εισηγμενου παραγώγου είναι δυνατή στην περίπτωση κατά την οποία υφίστανται ανοιχτές θέσεις επί του παραγώγου μόνο εφόσον από την τροποποίηση αυτή δεν επηρεάζεται η οικονομική αξία των ανοιχτών θέσεων.
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Οργάνωση χρηματιστηριακής αγοράς παραγώγων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι
Απόκτηση και διατήρηση ιδιότητας Μέλους ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
`Αρθρο 5
Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
1. Τα Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. διακρίνονται σε:
α. `Αμεσα Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. (direct clearing members)
β. Γενικά Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. (general clearing members)
2. Τα `Αμεσα Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούνται να εκκαθαρίζουν αποκλειστικά συναλλαγές που διενεργούν τα ίδια ως Μέλη του Χ.Α..
3. Τα Γενικά Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούνται να εκκαθαρίζουν συναλλαγές επί όλων των κατηγοριών των παραγώγων προϊόντων που έχουν συναφθεί από οποιοδήποτε Μέλος του Χ.Α..
`Αρθρο 6
Διαδικασία υποβολής και κρίσης των αιτήσεων για την απόκτηση της ιδιότητας Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
1. Η αίτηση υποβάλλεται σε έντυπο το οποίο χορηγείται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
2. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται να δημοσιοποιήσει την υποβολή αίτησης και να καταστήσει δημόσια γνωστή την ταυτότητα της αιτούσας Ε.Π.Ε.Υ.
3. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται να ζητήσει από την αιτούσα Ε.Π.Ε.Υ. συμπληρωματικά στοιχεία, καθώς και επιβεβαίωση των υποβληθέντων. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μπορεί να ζητήσει την αυτοπρόσωπη παράσταση ενώπιον οργάνων της ενός ή περισσοτέρων στελεχών της αιτούσας Ε.Π.Ε.Υ.
4. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δύναται να αναβάλει την έγκριση συμμετοχής Ε.Π.Ε.Υ. ως Μέλος της, για χρονικό διάστημα το οποίο κατά την κρίση της θα καθορίσει και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τους τρεις μήνες, εφόσον τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από το υποψήφιο Μέλος δεν κρίνονται επαρκή ή επαρκώς τεκμηριωμένα για την κρίση της αίτησης.
5. Σε περίπτωση απόρριψης αίτησης υποψήφιας Ε.Π.Ε.Υ. για την απόκτηση της ιδιότητας Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., το Διοικητικό Συμβούλιο θα αιτιολογεί την απόφαση του. Ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, η ανεπιτυχής εκπλήρωση οποιασδήποτε προϋπόθεσης συνιστά λόγο απόρριψης αίτησης.
6. Σε περίπτωση απόρριψης αίτησης υποψήφιας Ε.Π.Ε.Υ. για την απόκτηση της ιδιότητας Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., αποδίδονται άτοκα σε αυτή τα πάσης φύσεως καταβληθέντα δικαιώματα εγγραφής Μέλους υπέρ της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
`Αρθρο 7
Απόκτηση της ιδιότητας Μέλους ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
1. Η ιδιότητα του Μέλους ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αποκτάται εφόσον εγκριθεί σχετική αίτηση του υποψηφίου προσώπου από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. Γίνεται δεκτό πρόσωπο, το οποίο πληροί σωρευτικά τις προβλεπόμενες στο άρθρο 21 του N. 2533/97, όπως ισχύει, προϋποθέσεις, καθώς και τις ακόλουθες:
α. Έχει καταβάλει ολοσχερώς τοις μετρητοίς τα δικαιώματα εγγραφής τα οποία προσδιορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με βάση την κατά περίπτωση ιδιότητα του Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., τα παράγωγα που εκάστοτε αναλαμβάνονται από το Μέλος προς εκκαθάριση ως και τη συμμετοχή ή μη του υποψήφιου Μέλους στη διαπραγμάτευση των παραγώγων ως Μέλος του Χ.Α. Η καταβολή θα πιστοποιείται με απόδειξη του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο διενεργείται η κατάθεση υπέρ της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
β. Ικανοποιεί κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του παρόντος Κανονισμού και
γ. Έχει τηρήσει τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 6 του παρόντος Κανονισμού.
2. Για τη διατήρηση της ιδιότητας του το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. καταβάλλει ετησίως, κατά τις ημερομηνίες που εκάστοτε η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ορίζει, το ποσό της ετήσιας συνδρομής που ορίζει με απόφαση του το Διοικητικό Συμβουλίου της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με βάση την κατά περίπτωση ιδιότητα του Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., τα παράγωγα που εκάστοτε αναλαμβάνονται από το Μέλος προς εκκαθάριση ως και τη συμμετοχή ή μη του υποψήφιου Μέλους στη διαπραγμάτευση των παραγώγων ως Μέλος του Χ.Α.
3. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. έχει το δικαίωμα να αποκλείσει το Μέλος από συμμετοχή στην εκκαθάριση συναλλαγών που καταρτίστηκαν στο Χ.Α. για τη μη εμπρόθεσμη ικανοποίηση των υποχρεώσεων αυτού κατά τους όρους του παρόντος άρθρου, ενδεικτικά λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του ως προς την παροχή ασφάλειας, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή ικανοποίηση αυτών των υποχρεώσεων.
4. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δικαιωμάτων από Μέλος σύμφωνα με τα παραπάνω επί του ποσού οφειλής θα λογίζεται τόκος υπερημερίας. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δεν θα οφείλει επιστροφή οποιουδήποτε δικαιώματος εγγραφής ή άλλης συνδρομής.
`Αρθρο 8
Προϋποθέσεις λειτουργικής επάρκειας Μέλους ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
1. Το υποψήφιο Μέλος ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. οφείλει να διαθέτει τμήμα Εκκαθάρισης Συναλλαγών (Back Office). Στο τμήμα αυτό θα απασχολεί κατά κύρια απασχόληση ένα τουλάχιστον υπάλληλο (υπεύθυνος εκκαθάρισης). Ο υπεύθυνος εκκαθάρισης πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις επαγγελματικής επάρκειας που θέτει εκάστοτε η Ε.Χ.Α.Ε., με Απόφαση της, ως και να ικανοποιεί τα κριτήρια καταλληλότητας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του παρόντος Κανονισμού. Για τις ανάγκες παροχής πιστοποιήσεων σε υπαλλήλους ή στελέχη των Μελών της για την άσκηση των ως άνω καθηκόντων υπευθύνου εκκαθάρισης, η Ε.Χ.Α.Ε. μπορεί με ευθύνη της να αναθέτει, εν όλω ή εν μέρει, τη διενέργεια σεμιναρίων ή εξετάσεων, που αφορούν στην εν λόγω πιστοποίηση, σε άλλες εταιρίες του Ομίλου Ε.Χ.Α.Ε. ή σε άλλους φορείς κατά τους ειδικότερους όρους που ορίζονται με τη σχετική Απόφαση της.2 Υπάλληλος που εκτελεί καθήκοντα υπευθύνου εκκαθάρισης δεν μπορεί να απασχολείται ταυτοχρόνως είτε σε Τμήμα Διαπραγμάτευσης Παραγώγων είτε σε Τμήμα Ειδικού Διαπραγματευτή Παραγώγων.
2 Το τρίτο εδάφιο αντικαταστάθηκε και το τέταρτο προστέθηκε ως ανωτέρω με τις παραγράφους 1 και 2 αντίστοιχα του άρθρου 1 της απόφασης 157/12.3.2007 του Δ.Σ. της Ε.Χ.Α.Ε. με θέμα «Τροποποίηση Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 34.419/14.3.2007 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/922/8.6.2007).
2. Το υποψήφιο Μέλος οφείλει να έχει εξασφαλίσει την άμεση και επαρκή αναπλήρωση του υπευθύνου εκκαθάρισης της παραπάνω παραγράφου σε κάθε περίπτωση προσωρινής ή οριστικής αδυναμίας εκπλήρωσης των καθηκόντων του.
3. Το υποψήφιο Μέλος οφείλει να διαθέτει τμήμα Διαχείρισης Κινδύνου (Risk Management) για την αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείριση των κινδύνων που αναλαμβάνει ως `Αμεσο ή Γενικό Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
4. Το υποψήφιο Μέλος οφείλει να διαθέτει την κατάλληλη λογιστική και πληροφοριακή υποδομή, υποστήριξη και κατάλληλα τεχνικά μέσα:
α. για την αποτελεσματική παρακολούθηση, διαχείριση και εκπλήρωση των υποχρεώσεων του ίδιου και των παραγγελεων του που απορρέουν από την εκκαθάριση συναλλαγών που έχουν καταρτισθεί στο Χ.Α., ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά ως προς:
i. την παροχή ασφάλειας και περιθωρίου ασφάλισης
ii. την καταβολή τιμημάτων δικαιωμάτων
iii. την παρακολούθηση των ανοικτών θέσεων
iv. την άσκηση δικαιωμάτων
v. τον ημερήσιο και οριστικό διακανονισμό.
vi. την παρακολούθηση των ορίων θέσης που θέτει η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
β. για την αποτελεσματική παρακολούθηση, διαχείριση και εκπλήρωση των υποχρεώσεων των παραγγελεων προς αυτό και αυτού προς τους παραγγελείς του, ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά ως προς την παράδοση και παραλαβή αξιών που υπόκεινται σε παράγωγα εισηγμένα στο Χ.Α., την είσπραξη και καταβολή μετρητών ή και παράδοση και παραλαβή αξιών κατά περίπτωση που αντιπροσωπεύουν περιθώριο ασφάλισης, τίμημα αγοράς ή πώλησης ή προϊόν άσκησης ή διακανονισμού παραγώγου, κατά περίπτωση.
γ. για την αποτελεσματική παρακολούθηση, διαχείριση και εκπλήρωση, κατά περίπτωση, των υποχρεώσεων του προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. και τις εποπτικές αρχές.
δ. για την αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείριση των ορίων θέσης που θέτει το Μέλος προς τους παραγγελείς του.
5. Το Μέλος οφείλει να έχει προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια για τη συνεργασία του με τις Τράπεζες Περιθωρίου Ασφάλισης και τις Τράπεζες Διακανονισμού.3
6. Το Μέλος οφείλει να είναι ενεργός Χειριστής στο Σ.Α.Τ. του Κ.Α.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Λειτουργίας του Σ.Α.Τ., όπως ισχύει.
`Αρθρο 94
Κριτήρια καταλληλότητας υπευθύνων εκκαθάρισης
Για την άσκηση καθηκόντων υπευθύνου εκκαθάρισης, το υποψήφιο πρόσωπο πρέπει, πέραν των προϋποθέσεων επαγγελματικής επάρκειας του άρθρου 8 παρ. 1 του παρόντος Κανονισμού, να πληροί τα κριτήρια καταλληλότητας που θέτει η Ε.Χ.Α.Ε. με Απόφαση της.
3 Η παράγραφος 5 του άρθρου 8 αντικαταστάθηκε ως ανωτέρω με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 της απόφασης 132/27.9.2005 του Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με θέμα «Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 22/367/22.12.2005 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/96/31.1.2006).
4 Το άρθρο 9 αντικαταστάθηκε ως ανωτέρω με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 της απόφασης 157/12.3.2007 του Δ.Σ. της Ε.Χ.Α.Ε. με θέμα «Τροποποίηση Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 34/419/14.3.2007 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/922/8.6.2007).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
Συμμετοχή τρίτων στην εκκαθάριση
Αρθρο 105
Τράπεζα Περιθωρίου Ασφάλισης
1. Κάθε Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. υποχρεούται να συνεργάζεται με μία τουλάχιστον Τράπεζα Περιθωρίου Ασφάλισης για την τήρηση των χρηματικών λογαριασμών περιθωρίων ασφάλισης ή και ασφαλειών.
2. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αποστέλλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατάλογο των πιστωτικών ιδρυμάτων που εγκρίνει ως Τράπεζες Περιθωρίου Ασφάλισης και τον ενημερώνει άμεσα σε περίπτωση τροποποίησης του αποστέλλοντας κάθε φορά νέο πλήρη κατάλογο. Σχετικό κατάλογο όπως ισχύει κάθε φορά ανακοινώνει η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με μέσο δημοσιότητας της επιλογής της και στο ευρύ κοινό.
Αρθρο 116
Τράπεζα Διακανονισμού
1. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μπορεί να ορίζει μία ή και περισσότερες Τράπεζες Διακανονισμού, λαμβανομένων υπόψη των χαρακτηριστικών εισαγωγής των παραγώγων ως και των ειδικότερων κάθε φορά συναλλακτικών αναγκών και συνθηκών. Τα πιστωτικά ιδρύματα για να λειτουργούν ως Τράπεζες Διακανονισμού θα πρέπει να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. Σε περίπτωση ορισμού περισσοτέρων Τραπεζών Διακανονισμού, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. προσδιορίζει το είδος του διακανονισμού που αναλαμβάνεται κατά περίπτωση.
2. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αποστέλλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατάλογο των πιστωτικών ιδρυμάτων που εγκρίνει ως Τράπεζες Διακανονισμού με στοιχεία ως προς το είδος του διακανονισμού που αναλαμβάνεται κατά περίπτωση, και τον ενημερώνει άμεσα σε περίπτωση τροποποίησης του αποστέλλοντας κάθε φορά νέο πλήρη κατάλογο. Σχετικό κατάλογο όπως ισχύει κάθε φορά ανακοινώνει η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με μέσο δημοσιότητας της επιλογής της και στο ευρύ κοινό.
5 Το άρθρο 10 αντικαταστάθηκε ως ανωτέρω με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 της απόφασης 132/27.9.2005 του ΑΣ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με θέμα «Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 22/367/22.12.2005 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/96/31.1.2006).
6 Το άρθρο 11 αντικαταστάθηκε ως ανωτέρω με την παράγραφο 4 του άρθρου 1 της απόφασης 132/27.9.2005 του ΑΣ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με θέμα «Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 22/367/22.12.2005 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/96/31.1.2006).
3. Κάθε Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. οφείλει να τηρεί λογαριασμούς σε Τράπεζα Διακανονισμού για το χρηματικό διακανονισμό των συναλλαγών που εκκαθαρίζει. Οι λογαριασμοί που απαιτείται να τηρούνται από το Μέλος διακρίνονται σε ειδικό λογαριασμό εξόδων, συγκεντρωτικό λογαριασμό χρηματικού διακανονισμού παραγγελέων και λογαριασμό χρηματικού διακανονισμού Μέλους. Το Μέλος οφείλει να τηρεί συγκεντρωτικό λογαριασμό χρηματικού διακανονισμού παραγγελέων και λογαριασμό χρηματικού διακανονισμού Μέλους ανά νόμισα στο οποίο διεξάγεται ο σχετικός διακανονισμός με βάση τα χαρακτηριστικά εισαγωγής των παραγώγων.
Ειδικότερα:
α. Ο ειδικός λογαριασμός εξόδων αποτελεί το λογαριασμό στον οποίο το Μέλος καταβάλλει τα πάσης φύσεως οφειλόμενα δικαιώματα, έξοδα και προμήθειες υπέρ ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., Χ.Α. και τρίτων.
β. Ο συγκεντρωτικός λογαριασμός χρηματικών διακανονισμών παραγγελέων αποτελεί το λογαριασμό τον οποίο τηρεί το Μέλος για το σχετικό διακανονισμό των συναλλαγών παραγγελέων του.
γ. Ο λογαριασμός χρηματικού διακανονισμού Μέλους αποτελεί το λογαριασμό τον οποίο τηρεί το Μέλος για το σχετικό διακανονισμό των δικών του συναλλαγών.
4. Εάν Τράπεζα Διακανονισμού είναι Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., τότε ισχύουν τα εξής:
α. Η καταβολή από την Τράπεζα Διακανονισμού ως Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. των πάσης φύσεως εξόδων κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση α της προηγούμενης παραγράφου διενεργείται απευθείας στους τηρούμενους σε αυτή λογαριασμούς της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. και του Χ.Α. αντίστοιχα.
β. Για το χρηματικό διακανονισμό των συναλλαγών που εκκαθαρίζει η Τράπεζα Διακανονισμού ως Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., τους λογαριασμούς των περιπτώσεων β και γ της προηγούμενης παραγράφου διατηρεί σε αυτή η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. στο όνομα της.
`Αρθρο 12
Ανάθεση διακανονισμού σε τρίτους
Εάν σύμφωνα με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά παραγώγου προϊόντος ο διακανονισμός των συναλλαγών επί του παραγώγου συνεπάγεται την παράδοση της υποκείμενης αξίας, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δύναται να αναθέτει το διακανονισμό των συναλλαγών αυτών ως προς την παράδοση της υποκείμενης αξίας, το χρηματικό διακανονισμό του τιμήματος έναντι της παράδοσης ή και την παρακολούθηση της παράδοσης έναντι της καταβολής του τιμήματος, στο Κ.Α.Α., σε Τράπεζες Περιθωρίου Ασφάλισης, σε Τράπεζα Διακανονισμού ή και στο Σύστημα Λογιστικής Παρακολούθησης `Αυλων Τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που τελεί υπό τη διαχειριστική ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ III
Διαφάνεια των συναλλαγών και εποπτεία
Αρθρο 137
Κωδικοί εκκαθάρισης
Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. τηρεί κωδικούς εκκαθάρισης ανά παραγγελέα (επενδυτή) ή και ανά Μέλος στις περιπτώσεις όπου αυτό ενεργεί για ίδιο λογαριασμό. Τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων των κωδικών εκκαθάρισης θα είναι σε κάθε περίπτωση διαθέσιμα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο Χ.Α.
`Αρθρο 13α8
Κωδικός εκκαθάρισης παραγγελέα
1. Κωδικός εκκαθάρισης παραγγελέα ανοίγεται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μετά από αίτηση Μέλους της που εκπροσωπεί τον παραγγελέα στην εκκαθάριση των συναλλαγών του και εφόσον το Μέλος γνωστοποιήσει στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. τα εξής στοιχεία:
α. Τα στοιχεία αναγνώρισης του παραγγελέα,
β. Τον κωδικό αριθμό της Μερίδας Επενδυτή και Λογαριασμού Αξιών του παραγγελέα στο Σ.Α.Τ.,
γ. Τον κωδικό που έχει παράσχει το Μέλος στον παραγγελέα για την εκκαθάριση,
δ. Τον κωδικό διαπραγμάτευσης ή τον κωδικό υπό διαχείριση που έχει παράσχει Μέλος του Χ.Α. στον παραγγελέα κατά τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό του Χ.Α.,
ε. Τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού περιθωρίου ασφάλισης που τηρεί το Μέλος για τον παραγγελέα,
στ. Την εξουσιοδότηση χρήσης προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ως χειριστή λογαριασμού στη Μερίδα Επενδυτή του παραγγελέα στο Σ.Α.Τ.
2. Κάθε κωδικός εκκαθάρισης παραγγελέα που τηρείται από `Αμεσο Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. συνδέεται υποχρεωτικά με έναν και μόνο κωδικό διαπραγμάτευσης ή κωδικό υπό διαχείριση τον οποίο τηρεί για τον παραγγελέα το `Αμεσο Μέλος ως Μέλος του Χ.Α.
3. Κάθε κωδικός εκκαθάρισης παραγγελέα που τηρείται από Γενικό Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. συνδέεται με έναν τουλάχιστον κωδικό διαπραγμάτευσης ή κωδικό υπό διαχείριση τον οποίο τηρεί για τον παραγγελέα Μέλος του Χ.Α., που είναι συμβεβλημένο με το Γενικό Μέλος, ή και το ίδιο το Γενικό Μέλος εφόσον ενεργεί ως Μέλος του Χ.Α.
7 Το άρθρο 13 αντικαταστάθηκε ως ανωτέρω με την παράγραφο 6 του άρθρου 1 της απόφασης 132/27.9.2005 του Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με θέμα «Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 22/367/22.12.2005 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/96/31.1.2006).
8 Το άρθρο 13α προστέθηκε ως ανωτέρω με την παράγραφο 7 του άρθρου 1 της απόφασης 132/27.9.2005 του Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με θέμα «Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 22/367/22.12.2005 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/96/31.1.2006).
4. Για τις ανάγκες εκκαθάρισης συναλλαγών παραγγελέα που καταρτίζονται μέσω ενός ή περισσοτέρων κωδικών διαπραγμάτευσης, το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που αναλαμβάνει την εκκαθάριση αυτών των συναλλαγών οφείλει να τηρεί έναν και μόνο κωδικό εκκαθάρισης για τον παραγγελέα.
5. Για τις ανάγκες εκκαθάρισης συναλλαγών παραγγελέα που καταρτίζονται μέσω μεταβατικών λογαριασμών διαπραγμάτευσης (transitory trading account) σε εκτέλεση συγκεντρωτικών εντολών Ε.Π.Ε.Υ. και καταχωρούνται σε κωδικό υπό διαχείριση του παραγγελέα ή που καταρτίζονται σε τέτοιο κωδικό χάριν διαχείρισης παρεχόμενης από Ε.Π.Ε.Υ. σε παραγγελέα, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον Κανονισμό του Χ.Α., το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που αναλαμβάνει την εκκαθάριση αυτών των συναλλαγών οφείλει να τηρεί έναν και μόνο κωδικό εκκαθάρισης για τον παραγγελέα ανά Ε.Π.Ε.Υ. και Μέλος του Χ.Α. που δραστηριοποιούνται για λογαριασμό του στις σχετικές συναλλαγές.
6. Κάθε Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. οφείλει να ανοίγει και να διατηρεί ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό περιθωρίου ασφάλισης ανά κωδικό εκκαθάρισης που τηρεί κατά τα ανωτέρω για τον αυτό παραγγελέα.
`Αρθρο 13β9
Κωδικοί εκκαθάρισης Μέλους
1. Οι κωδικοί εκκαθάρισης Μέλους διακρίνονται σε:
α. κωδικό λαθών Μέλους
β. κωδικό Μέλους ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
γ. κωδικό Διαπραγματευτή
δ. κωδικό Ειδικού Διαπραγματευτή
ε. κωδικό Ειδικού Διαπραγματευτή Αξιών
στ. κωδικό ατελών συναλλαγών Μέλους.
2. Ο κωδικός λαθών Μέλους αποτελεί τον κωδικό εκκαθάρισης τον οποίο διατηρεί Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για την εκκαθάριση συναλλαγών που διενεργεί Μέλος του Χ.Α., συνεπεία λανθασμένης εκτέλεσης εντολών του Μέλους του Χ.Α. κατά τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό του Χ.Α. Κωδικός λαθών Μέλους ανοίγεται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για Μέλος του Χ.Α., μετά από αίτηση Μέλους της και εφόσον το Μέλος γνωστοποιήσει στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. τα εξής στοιχεία:
α. Τα στοιχεία αναγνώρισης του Μέλους του Χ.Α.,
9 Το άρθρο 13β προστέθηκε ως ανωτέρω με την παράγραφο 7 του άρθρου 1 της απόφασης 132/27.9.2005 του Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με θέμα «Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 22/367/22.12.2005 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/96/31.1.2006).
β. Τον κωδικό αριθμό της Μερίδας Επενδυτή και Λογαριασμού Αξιών του Μέλους του Χ.Α. στο Σ.Α.Τ.,
γ. Τον κωδικό που έχει παράσχει το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. στο Μέλος του Χ.Α. για την εκκαθάριση,
δ. Τον κωδικό λαθών που διατηρεί το Μέλος του Χ.Α. για την καταχώρηση των λανθασμένων συναλλαγών του κατά τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό του Χ.Α.,
ε. Την εξουσιοδότηση χρήσης προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ως χειριστή λογαριασμού στη Μερίδα Επενδυτή του Μέλους του Χ.Α. στο Σ.Α.Τ.
3. Ο κωδικός Μέλους ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αποτελεί τον κωδικό εκκαθάρισης τον οποίο διατηρεί Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για την εκκαθάριση των δικών του συναλλαγών. Κωδικός Μέλους ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ανοίγεται από αυτή για Μέλος της, μετά από αίτηση του Μέλους και εφόσον το Μέλος γνωστοποιήσει στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. τα εξής στοιχεία:
α. Τα στοιχεία αναγνώρισης του Μέλους,
β. Τον κωδικό αριθμό της Μερίδας Επενδυτή και Λογαριασμού Αξιών του Μέλους στο Σ.Α.Τ.,
γ. Τον κωδικό που έχει παράσχει το Μέλος στον εαυτό του για την εκκαθάριση,
δ. Τον κωδικό διαπραγμάτευσης ή υπό διαχείριση που έχει παράσχει Μέλος του Χ.Α. στο Μέλος,
ε. Τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού περιθωρίου ασφάλισης που τηρεί το Μέλος για τις συναλλαγές που διενεργεί για ίδιο λογαριασμό.
στ. Την εξουσιοδότηση χρήσης προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ως χειριστή λογαριασμού στη Μερίδα Επενδυτή του Μέλους στο Σ.Α.Τ.
4. Ο κωδικός Διαπραγματευτή αποτελεί τον κωδικό εκκαθάρισης τον οποίο διατηρεί Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για την εκκαθάριση συναλλαγών που διενεργεί Μέλος του Χ.Α ως Διαπραγματευτής. Κωδικός Διαπραγματευτή ανοίγεται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για Διαπραγματευτή, μετά από αίτηση Μέλους της και εφόσον το Μέλος γνωστοποιήσει στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. τα εξής στοιχεία:
α. Τα στοιχεία αναγνώρισης του Μέλους του Χ.Α.,
β. Τον κωδικό αριθμό της Μερίδας Επενδυτή και Λογαριασμού Αξιών του Μέλους του Χ.Α. στο Σ.Α.Τ.,
γ. Τον κωδικό που έχει παράσχει για την εκκαθάριση το Μέλος στο Μέλος του Χ.Α. ως Διαπραγματευτή,
δ. Τον κωδικό ή τους κωδικούς διαπραγματευτή που διατηρεί το Μέλος του Χ.Α. ως Διαπραγματευτής κατά τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό του Χ.Α.,
ε. Τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού περιθωρίου ασφάλισης που τηρεί το Μέλος για το Μέλος του Χ.Α. για τις συναλλαγές που διενεργεί αυτό για ίδιο λογαριασμό,
στ. Την εξουσιοδότηση χρήσης προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ως χειριστή λογαριασμού στη Μερίδα Επενδυτή του Μέλους του Χ.Α. στο Σ.Α.Τ.
5. Ο κωδικός Ειδικού Διαπραγματευτή αποτελεί τον κωδικό εκκαθάρισης τον οποίο διατηρεί Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για την εκκαθάριση συναλλαγών που διενεργεί Μέλος του Χ.Α. ως Ειδικός Διαπραγματευτής. Κωδικός Ειδικού Διαπραγματευτή ανοίγεται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για Ειδικό Διαπραγματευτή, μετά από αίτηση Μέλους της και εφόσον το Μέλος γνωστοποιήσει στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. τα εξής στοιχεία:
α. Τα στοιχεία αναγνώρισης του Μέλους του Χ.Α.,
β. Τον κωδικό αριθμό της Μερίδας Ειδικού Διαπραγματευτή Παραγώγων και Λογαριασμού Αξιών του Μέλους του Χ.Α. στο Σ.Α.Τ.,
γ. Τον κωδικό που έχει παράσχει για την εκκαθάριση το Μέλος στο Μέλος του Χ.Α. ως Ειδικό Διαπραγματευτή,
δ. Τον κωδικό ή τους κωδικούς ειδικού διαπραγματευτή που διατηρεί το Μέλος του Χ.Α. ως Ειδικός Διαπραγματευτής κατά τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό του Χ.Α.,
ε. Τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού περιθωρίου ασφάλισης που τηρεί το Μέλος για το Μέλος του Χ.Α. για τις συναλλαγές που διενεργεί αυτό για ίδιο λογαριασμό,
στ. Την εξουσιοδότηση χρήσης προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ως χειριστή λογαριασμού στη Μερίδα Ειδικού Διαπραγματευτή Παραγώγων του Μέλους του Χ.Α. στο Σ.Α.Τ.
6. Ο κωδικός Ειδικού Διαπραγματευτή Αξιών αποτελεί τον κωδικό εκκαθάρισης τον οποίο διατηρεί Μέλος της Ε.Χ.Α.Ε. για την εκκαθάριση των συναλλαγών σε συμβάσεις επαναγοράς, όπως ορίζονται στον Κανονισμό του Χ.Α., που διενεργεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ο Ειδικός Διαπραγματευτής Αξιών ή και για την εκκαθάριση άλλων συναλλαγών του επί παραγώγων που διενεργεί για λόγους κάλυψης κινδύνων από την ειδική διαπραγμάτευση αξιών.10 Κωδικός Ειδικού Διαπραγματευτή Αξιών ανοίγεται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για Ειδικό Διαπραγματευτή Αξιών, μετά από αίτηση Μέλους της και εφόσον το Μέλος γνωστοποιήσει στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. τα εξής στοιχεία:
α. Τα στοιχεία αναγνώρισης του Ειδικού Διαπραγματευτή Αξιών,
β. Τον κωδικό αριθμό της Μερίδας Ειδικού Διαπραγματευτή Αξιών και Λογαριασμού Αξιών του στο Σ.Α.Τ.,
γ. Τον κωδικό που έχει παράσχει για την εκκαθάριση το Μέλος στον Ειδικό Διαπραγματευτή Αξιών,
δ. Τον κωδικό διαπραγμάτευσης που έχει παράσχει Μέλος του Χ.Α. στον Ειδικό Διαπραγματευτή Αξιών,
ε. Τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού περιθωρίου ασφάλισης που τηρεί το Μέλος για τον Ειδικό Διαπραγματευτή Αξιών για τις συναλλαγές που διενεργεί αυτό για ίδιο λογαριασμό,
10 Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 αντικαθίσταται ως ανωτέρω με την παράγραφο 4 του άρθρου 1 της απόφασης 157/12.3.2007 του Δ.Σ. της Ε.Χ.Α.Ε. με θέμα «Τροποποίηση Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 34.419/14.3.2007 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/922/8.6.2007).
στ. Την εξουσιοδότηση χρήσης προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ως χειριστή λογαριασμού στη Μερίδα Ειδικού Διαπραγματευτή Αξιών του Μέλους του Χ.Α. στο Σ.Α.Τ.
7. Ο κωδικός ατελών συναλλαγών Μέλους αποτελεί τον κωδικό εκκαθάρισης τον οποίο διατηρεί Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για την εκκαθάριση των συμβάσεων σε συμβόλαια επαναγοράς ειδικού τύπου που διενεργεί Μέλος της Αγοράς Αξιών του Χ.Α. για την κάλυψη ατελών συναλλαγών (failed trades) κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον Κανονισμό του Χ.Α. Κωδικός ατελών συναλλαγών Μέλους ανοίγεται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για Μέλος Αγοράς Αξιών του Χ.Α., μετά από αίτηση Μέλους της και εφόσον το Μέλος γνωστοποιήσει στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. τα εξής στοιχεία:
α. Τα στοιχεία αναγνώρισης του Μέλους της Αγοράς Αξιών του Χ.Α.,
β. Τον κωδικό αριθμό της Μερίδας Μέλους και Λογαριασμού Αξιών του στο Σ.Α.Τ.,
γ. Τον κωδικό που έχει παράσχει για την εκκαθάριση το Μέλος στο Μέλος της Αγοράς Αξιών του Χ.Α.,
δ. Τον κωδικό διαπραγμάτευσης που έχει παράσχει Μέλος του Χ.Α. στο Μέλος της Αγοράς Αξιών του Χ.Α.,
ε. Τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού περιθωρίου ασφάλισης που τηρεί το Μέλος για το Μέλος της Αγοράς Αξιών του Χ.Α. για τις συναλλαγές που διενεργεί αυτό για ίδιο λογαριασμό,
στ. Την εξουσιοδότηση χρήσης προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ως χειριστή λογαριασμού στη Μερίδα Μέλους του Μέλους της Αγοράς Αξιών του Χ.Α. στο Σ.Α.Τ.
8. Κωδικοί εκκαθάρισης Μέλους που ανήκουν στο ίδιο Μέλος πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά από ένα και μόνο Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. Για τους κωδικούς αυτούς το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. οφείλει να ανοίγει και να διατηρεί στο όνομα του Μέλους έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό περιθωρίου ασφάλισης.
9. Η εκκαθάριση των υποχρεώσεων παράδοσης, παρακολουθούμενων από το Σ.Α.Τ., κινητών αξιών που προκύπτουν από θέσεις κωδικού εκκαθάρισης Μέλους συντελείται υποχρεωτικά μέσω της Μερίδας με την οποία συνδέεται ο κωδικός αυτός, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Κανόνες Εκκαθάρισης των Εισηγμένων Χρηματοοικονομικών Προϊόντων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι
Γενικό Μέρος
`Αρθρο 14
Γενική διάταξη
Με την επιφύλαξη των διατάξεων του N. 2533/1997 (ΦΕΚ Α΄ 228), όπως ισχύει, καθώς και των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού και του Κανονισμού του Χ.Α., απαγορεύεται η εκχώρηση δικαιωμάτων ή η μεταβίβαση υποχρεώσεων που απορρέουν από ανοιχτές θέσεις συμβάσεων επί παραγώγων ή η μεταβίβαση έννομης σχέσης από συμβάσεις επί παραγώγων ή η μεταφορά ανοιχτής θέσης μεταξύ κωδικών εκκαθάρισης διαφορετικών παραγγελέων. Εκχώρηση ή μεταβίβαση, κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, είναι αυτοδικαίως άκυρη έναντι της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π..
`Αρθρο 15
Προϋποθέσεις Εκκαθάρισης Συναλλαγών
1. Τα Μέλη είναι υποχρεωμένα να είναι ενήμερα ως προς τις υποχρεώσεις τους προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσης παροχής ασφάλειας, για την κάλυψη των πάσης φύσεως υποχρεώσεων τους προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
2. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δύναται να μην καταχωρεί συναλλαγή προς εκκαθάριση για λογαριασμό παραγγελέα, εφόσον ο παραγγελέας και το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που τον εκπροσωπεί στην εκκαθάριση, δεν είναι ενήμεροι ως προς την εκπλήρωση του συνόλου των υποχρεώσεων τους προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. κατά το χρόνο της καταχώρισης. Κατ΄ εξαίρεση, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. καταχωρεί συναλλαγή προς εκκαθάριση για λογαριασμό παραγγελέα σε περίπτωση που:
α. η συναλλαγή έχει καταρτισθεί για το κλείσιμο ανοικτής θέσης και έχει παρασχεθεί σχετική γνωστοποίηση από το Μέλος του Χ.Α. προς το Χ.Α. και την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ή
β. η συναλλαγή έχει καταρτισθεί από ή κατ΄ εντολή της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
Σε περίπτωση μη καταχώρισης συναλλαγής σύμφωνα με τα παραπάνω, η συναλλαγή καταχωρείται στο λογαριασμό του Μέλους του ΧΑ που την κατήρτισε. Κάθε ανοικτή θέση που δημιουργείται από παρόμοια καταχώρηση μπορεί να διατηρηθεί μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα.
`Αρθρο 16
Συνολλογή κάλυψης οπό Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
1. Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που δεν διαχειρίζεται ως Μέλος του Χ.Α. κωδικό διαπραγμάτευσης για λογαριασμό παραγγελέα του δύναται να προβεί στην κατάρτιση, μέσω της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., συναλλαγής κάλυψης για το αναγκαστικό κλείσιμο ή την εξισορρόπηση ανοιχτών θέσεων για λογαριασμό του παραγγελέα του, ακόμη και αν κατά το χρόνο της κατάρτισης της συναλλαγής κάλυψης ο παραγγελέας του Μέλους είναι ενήμερος ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του έναντι της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π..
2. Για την κατάρτιση μέσω της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. συναλλαγής κάλυψης, για λογαριασμό παραγγελέα του, το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δηλώνει προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. την πρόθεση του αυτή, προσδιορίζοντας τα στοιχεία του κωδικού εκκαθάρισης του παραγγελέα καθώς και το περιεχόμενο της σχετικής δήλωσης βούλησης που εισάγεται για λογαριασμό του.
3. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. προβαίνει στην κατάρτιση συναλλαγής κάλυψης με τη λήψη της δήλωσης του Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., σύμφωνα με τα στοιχεία της δήλωσης αυτής, χωρίς περαιτέρω έλεγχο των δηλωθέντων στοιχείων και του λόγου της συναλλαγής κάλυψης.
4. Σε κάθε περίπτωση το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. οφείλει να προσδιορίζει στα στοιχεία που εκδίδει, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για λογαριασμό του παραγγελέα ότι πρόκειται για συναλλαγή κάλυψης καθώς και να παρέχει κάθε αναγκαία πληροφορία που αφορά το λόγο κατάρτισης της συναλλαγής αυτής.
`Αρθρο 1711
Σύστημα Εκκαθάρισης
Η εκκαθάριση των συναλλαγών που καταρτίζονται στο Χ.Α. γίνεται αποκλειστικά μέσω του Συστήματος Εκκαθάρισης της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. Σε ειδικές περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όταν η εκκαθάριση μέσω του Συστήματος Εκκαθάρισης δεν είναι εφικτή για χρονικό διάστημα το οποίο κατ΄ εκτίμηση ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχή στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και βλάβη στα συμφέροντα των επενδυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μπορεί να εγκρίνει την προσωρινή εκκαθάριση των συναλλαγών που καταχωρούνται με άλλο πρόσφορο μέσο ή μέσα και αντίστοιχες διαδικασίες.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή εκτάκτου ανάγκης η Ε.Χ.Α.Ε. μπορεί να αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας της εκκαθάρισης και του διακανονισμού για λόγους ομαλής λειτουργίας της αγοράς και προστασίας των συμφερόντων των επενδυτών, καθορίζοντας με την οικεία απόφαση τη διάρκεια της αναστολής ως και κάθε άλλο σχετικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια. Οι ημέρες κατά τις οποίες τελεί σε αναστολή η λειτουργία της εκκαθάρισης και του διακανονισμού δεν συνυπολογίζονται στην αντίστοιχη προθεσμία ημερήσιας ή περιοδικής ή τελικής εκκαθάρισης των συναλλαγών παραγώγων.
`Αρθρο 18
Συναλλαγές προς εκκαθάριση
1. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. εκκαθαρίζει συναλλαγές επί παραγώγων σύμφωνα με κατάσταση που της διαβιβάζει για κάθε συνεδρίαση του το Χ.Α. και εφόσον προηγουμένως επέλθουν τυχόν διορθώσεις λαθών ή άλλες μεταβολές των αρχικά καταχωρημένων στοιχείων συναλλαγών, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Κανονισμό του Χ.Α.
2. Οι εντολές μεταβίβασης ως προς τις πράξεις εκκαθάρισης των συναλλαγών επί παραγώγων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων ως τέτοιων και των πράξεων συμψηφισμού, καθίστανται οριστικές και αμετάκλητες με την εισαγωγή τους από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. στο σύστημα εκκαθάρισης, βάσει της οποίας διενεργείται από αυτή η σχετική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εκκαθάρισης προς τα Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
3. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δεν έχει ευθύνη για τα στοιχεία συναλλαγών που της διαβιβάζονται προς εκκαθάριση.
4. Μέλος του Χ.Α. δύναται να μεταθέτει την εκκαθάριση συναλλαγών που καταρτίζει σε Γενικά Μέλη ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., εφόσον έχει καταρτίσει με αυτά σύμβαση μετάθεσης της εκκαθάρισης.
11 Μετά το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 17 προστέθηκε νέο εδάφιο ως ανωτέρω με την απόφαση 174/3.3.2008 του Δ.Σ. της Ε.Χ.Α.Ε. όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 2/465./3.3.2008 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/353/4.3.2008).
`Αρθρο 19
Εκκαθάριση βάσει επαρκών στοιχείων
Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. εκκαθαρίζει μόνο συναλλαγές, ως προς τις οποίες της παρέχονται επαρκώς τα ακόλουθα στοιχεία:
α. Κωδικό αναγνώρισης Μέλους Χ. Α. και Μέλους ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για κάθε παραγγελέα
β. Σειρά παραγώγου
γ. Αγορά ή πώληση ή άσκηση δικαιώματος
δ. Ποσότητα
ε. Τιμή
στ. Κωδικό εκκαθάρισης για κάθε παραγγελέα
`Αρθρο 20
Ανακοινώσεις
Κάθε ανακοίνωση της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. προς τα Μέλη της γίνεται μέσω του Συστήματος Εκκαθάρισης ή και με άλλο μέσο ή μέσα της επιλογής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. Οι ανακοινώσεις θεωρούνται ληφθείσες από τα Μέλη με την καταχώρηση τους στο Σύστημα Εκκαθάρισης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
Ειδικό Μέρος
`Αρθρο 21
Λειτουργίες Εκκαθάρισης
Η εκκαθάριση και ο διακανονισμός των συναλλαγών από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους ενέργειες:
α. Διακανονισμό των τιμημάτων δικαιώματος,
β. Ημερήσια αποτίμηση,
γ. Γνωστοποίηση στα Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ως προς την εκκαθάριση,
δ. Ημερήσιο, περιοδικό και τελικό χρηματικό διακανονισμό, των παράγωγων προϊόντων,
ε. `Ασκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης,
στ. Παράδοση υποκείμενων αξιών, όπου προβλέπεται,
ζ. Αναπροσαρμογή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε περίπτωση εταιρικών πράξεων επί των υποκείμενων αξιών
η. Είσπραξη δικαιωμάτων και προμηθειών που οφείλονται στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., στο Χ.Α., στο Κ.Α.Α. και σε κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο ή φορέα,
θ. Υπολογισμό των απαιτήσεων παροχής περιθωρίου ασφάλισης και ασφαλειών,
ι. Υπολογισμό και παρακολούθηση ορίων θέσης,
ια. Επιβεβαίωση της εκπλήρωσης υποχρεώσεων των Μελών και των παραγγελέων,
ιβ. Διαχείριση υπερημεριών ως προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. και
ιγ. Μεταβίβαση λογαριασμών εκκαθάρισης σε άλλο Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π..
`Αρθρο 22
Διακανονισμός τιμήματος δικαιώματος προαίρεσης
Ο διακανονισμός τιμήματος δικαιώματος συντελείται την επόμενη της συναλλαγής ημέρα. Το τίμημα δικαιώματος οφείλεται από τον αγοραστή στον πωλητή και εξοφλείται με καταβολή τοις μετρητοίς ή συμψηφιστικά, υποχρεωτικά μέσω της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
`Αρθρο 23
Ημερήσια αποτίμηση και συμψηφισμός
1. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αποτιμά μετά το πέρας κάθε συνεδρίασης του Χ.Α. την αξία των πάσης φύσεως απαιτήσεων και υποχρεώσεων που αντιστοιχούν σε ανεκκαθάριστες συναλλαγές, βάσει των τιμών των υποκείμενων σε κάθε περίπτωση αξιών και των αντίστοιχων τιμών διακανονισμού.
2. Εκτός εάν άλλως προβλέπουν οι προδιαγραφές του παραγώγου προϊόντος ή ρητά δηλωθεί από τον παραγγελέα ο μη συμψηφισμός, η καταχώριση σε κωδικό εκκαθάρισης του παραγγελέα συναλλαγής επί παραγώγου επιτρέπει τον αυτόματο συμψηφισμό των ανοιχτών θέσεων.
`Αρθρο 24
Γενικές αρχές χρηματικού διακανονισμού
1. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. υπολογίζει καθημερινά, ως προς κάθε κωδικό εκκαθάρισης, τις χρηματικές απαιτήσεις και δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από την περιγραφή των αντίστοιχων χαρακτηριστικών των παράγωγων προϊόντων. Οι χρηματικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις, όπως αυτές προκύπτουν ανά νόμισμα σύμφωνα με τα ως άνω χαρακτηριστικά, συμψηφίζονται σε κάθε περίπτωση ανά κωδικό εκκαθάρισης ανά ημέρα.
2. Ο χρηματικός διακανονισμός των παραγώγων γίνεται μεταξύ της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. και των Μελών της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που εκπροσωπούν τους παραγγελείς με χρεοπιστώσεις, κατά περίπτωση, του λογαριασμού διακανονισμού της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. και των αντίστοιχων συγκεντρωτικών λογαριασμών χρηματικού διακανονισμού που τηρούν τα Μέλη για λογαριασμό παραγγελέων στην Τράπεζα Διακανονισμού. Σε περίπτωση που το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. εκκαθαρίζει συναλλαγές που καταχωρήθηκαν στον κωδικό εκκαθάρισης του Μέλους, ο διακανονισμός των συναλλαγών αυτών γίνεται απευθείας μέσω του λογαριασμού χρηματικού διακανονισμού του Μέλους στην Τράπεζα Διακανονισμού.
3. Οι πάσης φύσης υποχρεώσεις ημερήσιου διακανονισμού πρέπει να εκπληρώνονται το αργότερο τριάντα λεπτά (30΄) πριν από την έναρξη της αμέσως επόμενης συνεδρίασης του Χ.Α.
`Αρθρο 25
`Ασκηση δικαιώματος προαίρεσης
1. Η δήλωση άσκησης δικαιώματος προαίρεσης παρέχεται στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος εκκαθάρισης (ΟΑΣΗΣ). Οποιοδήποτε άλλο μέσο γνωστοποίησης δεν ισχύει έναντι της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. και δεν παράγει οποιοδήποτε αποτέλεσμα ακόμα και αν έχει περιέλθει σε γνώση της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
2. Η άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης γίνεται μέχρι και μισή ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης και είναι ελεύθερα ανακλητή μέχρι την ώρα αυτή.
3. Η άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης μπορεί να προέλθει είτε λόγω λήψης από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δήλωσης άσκησης είτε αυτομάτως κατά την ημερομηνία λήξης, όπως αναλυτικότερα αναφέρεται παρακάτω:
α. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται να προκαλέσει την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης χωρίς τη δήλωση άσκησης του δικαιούχου ως προς δικαιώματα προαίρεσης που δεν συνεπάγονται την παράδοση υποκείμενης αξίας και εφόσον κατά την κρίση της η άσκηση του δικαιώματος δημιουργεί στον δικαιούχο την απαίτηση είσπραξης αξίας.
β. Σε κάθε άλλη περίπτωση και στην περίπτωση που δικαιούχος γνωστοποιήσει στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ότι δεν επιθυμεί την άσκηση δικαιώματος του αυτομάτως από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., η άσκηση δικαιώματος γίνεται μόνο μέσω δήλωσης του δικαιούχου.
4. Σε περίπτωση άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται να επιλέξει τυχαία με μέθοδο της επιλογής της τον κωδικό εκκαθάρισης, επί του οποίου θα ασκήσει με τη σειρά της το ίδιο δικαίωμα.
`Αρθρο 2612
Παράδοση υποκείμενων αξιών
1. Επί συναλλαγών παραγώγου που συνεπάγεται την παράδοση των υποκείμενων αξιών η παράδοση των αξιών διενεργείται εντός της αντίστοιχης προθεσμίας που ορίζεται στα ειδικότερα χαρακτηριστικά του παραγώγου προϊόντος.
2. Εκτός αν προβλέπεται πίστωση του οφειλόμενου έναντι της παράδοσης τιμήματος σύμφωνα με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά παραγώγου προϊόντος, η παράδοση των υποκείμενων αξιών διενεργείται με τον όρο της ταυτόχρονης καταβολής του τιμήματος (αρχής της παράδοσης έναντι καταβολής του τιμήματος).
3. Με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 33, 34 και 35 του παρόντος Κανονισμού, ο υπόχρεος προς παράδοση υποκείμενων αξιών δεν μπορεί να προτείνει σε συμψηφισμό απαιτήσεις του προς παραλαβή των αξιών, εφόσον οι απαιτήσεις αυτές καθίστανται ληξιπρόθεσμες σε διαφορετικές ημερομηνίες διακανονισμού.
4. Εάν οι προς παράδοση αξίες παρακολουθούνται από το Σ.Α.Τ. του Κ.Α.Α., η παράδοση δύναται να διενεργηθεί σύμφωνα με τους παρακάτω τρόπους και διαδικασία:
α. Με ανάληψη από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. των προς παράδοση αξιών από το Λογαριασμό Χειριστή της Μερίδας Επενδυτή του υπόχρεου προς παράδοση παραγγελέα, τον οποίο διαχειρίζεται το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που εκπροσωπεί τον παραγγελέα στην εκκαθάριση συναλλαγών του, και μεταφορά των αξιών, μέσω της Μερίδας της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., στον αντίστοιχο Λογαριασμό Χειριστή του δικαιούχου παραγγελέα ή με απευθείας μεταφορά των προς παράδοση αξιών από και προς τους παραπάνω Λογαριασμούς του υπόχρεου και δικαιούχου παραγγελέα, αντίστοιχα.
12 Το πρώτο εδάφιο της περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 26 αντικαταστάθηκε ως ανωτέρω με την από 15/12/2008 απόφαση της 189ης Συνεδριάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικά Χρηματιστήρια Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, Εκκαθάρισης, Διακανονισμού & Καταχώρησης, εγκρίθηκε με την υπ΄ αριθμ. 3/495/31.12.2008 (ΦΕΚ Β΄ 82/23.1.2009) απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ισχύει από 1/01/2009.
Το προηγούμενο δεύτερο εδάφιο του στοιχ. (π) της περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 26 καταργήθηκε και προστέθηκε νέο εδάφιο ως ανωτέρω με την από 15/12/2008 απόφαση της 189ης Συνεδριάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικά Χρηματιστήρια Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, Εκκαθάρισης, Διακανονισμού & Καταχώρησης, εγκρίθηκε με την υπ΄ αριθμ. 3/495/31.12.2008 (ΦΕΚ Β΄ 82/23.1.2009) απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ισχύει από 1/01/2009.
Το Κ.Α.Α., κατόπιν σχετικής εντολής της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., διενεργεί διακανονισμό στις συναλλαγές παραγώγων με βάση την αρχή της παράδοσης έναντι καταβολής του τιμήματος. Στην περίπτωση αυτή η παράδοση των αξιών διενεργείται από το Κ.Α.Α. με μεταφορά των προς παράδοση αξιών από και προς τους ως άνω Λογαριασμούς του υπόχρεου και δικαιούχου παραγγελέα, ενώ ο διακανονισμός του τιμήματος έναντι της παράδοσης με αντίστοιχες χρεωπιστώσεις των χρηματικών λογαριασμών διακανονισμού που τηρούνται από τα Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.
β. Εάν πρόκειται για παράδοση αξιών σε εκτέλεση συμβάσεων πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς ή αγοράς με σύμφωνο επαναπώλησης, ή σύμβασης επαναγοράς, όπως ορίζονται στον παρόντα Κανονισμό και στον Κανονισμό του ΧΑ, η παράδοση διενεργείται σύμφωνα με τον Κανονισμό Εκκαθάρισης και Διακανονισμού Συναλλαγών επί `Αυλων Αξιών και κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα παρακάτω:
(i) Εάν πρόκειται για υποχρέωση παράδοσης προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με ανάληψη από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. των προς παράδοση αξιών από το Λογαριασμό Χειριστή της Μερίδας Επενδυτή του υπόχρεου προς παράδοση παραγγελέα, τον οποίο διαχειρίζεται το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., κατόπιν προσδιορισμού των αξιών αυτών από το Μέλος ως «διαθέσιμες υπέρ ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.», και μεταφορά τους στη Μερίδα της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ή εναλλακτικά με απευθείας μεταφορά των αξιών από το ως άνω Μέλος στη Μερίδα της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π..
(ii) Εάν πρόκειται για υποχρέωση παράδοσης της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., με μεταφορά από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. των προς παράδοση αξιών στο Λογαριασμό Χειριστή της Μερίδας Επενδυτή του δικαιούχου προς παραλαβή παραγγελέα, τον οποίο διαχειρίζεται το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.ΕΠ.. Οι μεταφερόμενες αξίες δεσμεύονται στο Σ.Α.Τ. υπέρ ΕΧΑΕ έως ότου διαπιστωθεί ότι έχουν εκπληρωθεί οι σχετικές υποχρεώσεις παροχής περιθωρίου του παραγγελέα σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον Κανονισμό ΧΑ και στις αποφάσεις που εκδίδονται σε εφαρμογή του.
Για τη συνολική παρακολούθηση από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. των ανοικτών θέσεων που προκύπτουν από τις παραπάνω πωλήσεις μετοχών με σύμφωνο επαναγοράς και αγορές μετοχών με σύμφωνο επαναπώλησης, ανά παραγγελέα, μέσω του αντίστοιχου κωδικού εκκαθάρισης, το Κ.Α.Α. τηρεί στους σχετικούς Λογαριασμούς των παραγγελέων τα πληροφοριακά υπόλοιπα «προσδοκώμενες αξίες» και «οφειλόμενες αξίες», τα οποία η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δύναται να συνεκτιμά κατά τον προσδιορισμό της ανοικτής θέσης παραγγελέα για επαναγορά από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ή επαναπώληση στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., αντίστοιχα, των υποκείμενων μετοχών.
Μεταφορές μετοχών σε εκτέλεση των παραπάνω υποχρεώσεων παράδοσης διενεργούνται μέσω του Σ.Α.Τ. του Κ.Α.Α. σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κανονισμού Λειτουργίας του Σ.Α.Τ.
5. Εάν οι προς παράδοση υποκείμενες αξίες είναι άυλοι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου, η παράδοση δύναται να διενεργηθεί σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία:
Η παράδοση προς παραγγελείς, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του φορέα του Συστήματος Λογιστικής Παρακολούθησης `Αυλων Τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, που τελεί υπό τη διαχειριστική ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος, διενεργείται σε λογαριασμούς των παραγγελέων στο ως άνω σύστημα. Ειδικότερα, η παράδοση προς παραγγελέα διενεργείται απευθείας στο Λογαριασμό Ιδίου Χαρτοφυλακίου αυτού, ενώ η παράδοση προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. στον Λογαριασμό Ιδίου Χαρτοφυλακίου για Παράδοση προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. του παραγγελέα. Οι παραπάνω μεταφορές αξιών διενεργούνται από το Κ.Α.Α. με την ιδιότητα του ως φορέα του Συστήματος Λογιστικής Παρακολούθησης `Αυλων Τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου κατ΄ εντολή της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π..
`Αρθρο 27
Μεταβολές των χαρακτηριστικών των υποκειμένων αξιών
1. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. θα αναπροσαρμόζει αντίστοιχα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εκκαθάριση συναλλαγών επί παραγώγων, εφόσον λάβουν χώρα εταιρικές πράξεις ή άλλα γεγονότα που μεταβάλλουν οποιοδήποτε από τα χαρακτηριστικά των υποκειμένων αξιών.
2. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. θα προβαίνει στις εν λόγω αναπροσαρμογές σύμφωνα με τις μεθόδους αναπροσαρμογής που προβλέπονται στα ειδικότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
3. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. και το Χ.Α. γνωστοποιούν στα Μέλη τους τις παραπάνω αναπροσαρμογές το αργότερο την ημέρα που λαμβάνουν χώρα.
`Αρθρο 28
Είσπραξη τελών και προμηθειών
Κατά το χρόνο και τη διαδικασία του διακανονισμού χρηματικών απαιτήσεων και υποχρεώσεων, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μεριμνά για την είσπραξη και απόδοση, κατά περίπτωση, στους δικαιούχους κάθε ποσού που οφείλεται στο Χ.Α., την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., στο Κ.Α.Α και σε κάθε άλλο οργανισμό (με την εξαίρεση των πάσης φύσεως Ε.Π.Ε.Υ. που συμμετέχουν στις συναλλαγές ως επαγγελματίες διαμεσολαβητές) που έχει απαίτηση αμοιβής λόγω της συμμετοχής του στη διαδικασία διαπραγματεύσεων και εκκαθάρισης συναλλαγών στο Χ.Α. Ο διακανονισμός των πάσης φύσης τελών και προμηθειών συντελείται κατά την ημέρα του διακανονισμού, από τον οποίο αυτά προκύπτουν.
`Αρθρο 29
Υποχρέωση παροχής περιθωρίου ασφάλισης
1. Με την επιφύλαξη της περίπτωσης του επομένου εδαφίου, ο υπολογισμός των απαιτήσεων παροχής περιθωρίου ασφάλισης γίνεται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ανά κωδικό εκκαθάρισης. Στις περιπτώσεις τήρησης από Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. περισσότερων κωδικών εκκαθάρισης για το ίδιο Μέλος, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 13β του παρόντος Κανονισμού, ο υπολογισμός των απαιτήσεων παροχής περιθωρίου ή και άλλων απαιτήσεων διαχείρισης κινδύνων, όπως ενδεικτικά των απαιτήσεων τήρησης των τυχόν ορίων θέσης που θέτει η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ή των απαιτήσεων που προκύπτουν κατά την αντιμετώπιση υπερημερίας του Μέλους, μπορεί να γίνεται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. βάσει της καθαρής θέσης του Μέλους, όπως αυτή προκύπτει από τους οικείους κωδικούς που τηρούνται για λογαριασμό του.13 Στον υπολογισμό των περιθωρίων ασφάλισης η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. λαμβάνει υπόψη της τα εξής επιμέρους στοιχεία:
α. τις ανοικτές θέσεις των παραγγελέων,
β. τις τιμές αποτίμησης με μέθοδο της επιλογής της των υποκείμενων αξιών,
γ. τη μεταβλητότητα των υποκείμενων αξιών, όπως ορίζεται εκάστοτε από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με μέθοδο της επιλογής της,
δ. τα χαρακτηριστικά κάθε παραγώγου, ως προς το οποίο ο κωδικός εκκαθάρισης εμφανίζει ανοικτές θέσεις.
2. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται οποτεδήποτε να μεταβάλει τις μεθόδους υπολογισμού και αποτίμησης οποιασδήποτε μεταβλητής για τον καθορισμό του περιθωρίου ασφάλισης.
3. Σε περίπτωση που το απαιτούμενο περιθώριο ασφάλισης ανά κωδικό εκκαθάρισης υπερβαίνει σε αξία το υπόλοιπο του περιθωρίου ασφάλισης που έχει ήδη παρασχεθεί ως προς τον κωδικό αυτό, όπως εκάστοτε αυτό αποτιμάται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με μέθοδο της επιλογής της, το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που έχει την ευθύνη του παραπάνω κωδικού λαμβάνει γνωστοποίηση των απαιτουμένων περιθωρίων ασφάλισης ανά κωδικό εκκαθάρισης από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. το αργότερο μέχρι τις 8.00 π.μ. της αμέσως επόμενης εργάσιμης ημέρας και υποχρεούται να εξασφαλίσει την κάλυψη του ελλείμματος με καταβολή μετρητών το αργότερο μισή ώρα (30΄) πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της ίδιας ημέρας.
4. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται οποτεδήποτε να αυξάνει κατά την κρίση της την απαίτηση της ως προς την παροχή πρόσθετων περιθωρίων ασφάλισης, τόσο για το σύνολο των κωδικών όσο και για μεμονωμένους κωδικούς, και να θέτει προθεσμία για την παροχή τους, συνεκτιμώντας ιδίως τους τυχόν επερχόμενους κινδύνους.
5. Η παροχή περιθωρίου ασφάλισης προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. είναι δυνατή:
Α) με την κατάθεση μετρητών σε λογαριασμό παραγγελέα του άρθρου 22 παρ. 2 του Ν. 2533/1997 (ΦΕΚ Α΄ 228), όπως ισχύει. Η εν λόγω χρηματική κατάθεση διενεργείται σε ευρώ. Επιπλέον, η παροχή περιθωρίου ασφάλισης είναι δυνατή με την κατάθεση σε ξένο νόμισμα, όπως αυτό εκάστοτε ανακοινώνεται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. στα Μέλη αυτής. Η κατάθεση σε ξένο νόμισμα διενεργείται σε λογαριασμό του άρθρου 22 παρ. 2 του Ν. 2533/1997 που τηρείται από το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. στην ίδια Τράπεζα Περιθωρίου Ασφάλισης όπου τηρείται και ο λογαριασμός περιθωρίου ασφάλισης σε ευρώ για τον ίδιο παραγγελέα. Χρηματικές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα αποτιμώνται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:
(i) Η αξία του συναλλάγματος αποτιμάται με βάση την τελευταία επίσημη τιμή κλεισίματος, όπως αυτή ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ημερήσια βάση.
(ii) Εφαρμόζεται συντελεστής βαρύτητας ανά νόμισμα επί της ως άνω τιμής κλεισίματος, η τιμή του οποίου καθορίζεται εκάστοτε κατά την απόλυτη κρίση της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.,
13 Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 29 καταργήθηκαν και προστέθηκε νέο εδάφιο μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του εν λόγω άρθρου ως ανωτέρω με την παράγραφο 8 του άρθρου 1 της απόφασης 132/27.9.2005 του Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με θέμα «Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 22/367/22.12.2005 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/96/31.1.2006).
Β) με τη μεταφορά κινητών αξιών από Λογαριασμό Χειριστή, Χειριστής του οποίου είναι το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που διαχειρίζεται τον κωδικό εκκαθάρισης του παραγγελέα, σε Λογαριασμό Χειριστή της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., στη Μερίδα Επενδυτή του παραγγελέα στο Σ.Α.Τ. του Κ.Α.Α. υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α. Η μεταφορά διενεργείται από το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που διαχειρίζεται το σχετικό κωδικό εκκαθάρισης του παραγγελέα.
β. Το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που διενεργεί τη μεταφορά δηλώνει προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., με μέσο που κατά περίπτωση προσδιορίζει η τελευταία, ότι οι μεταφερόμενες αξίες παρέχονται ως περιθώριο ασφάλισης.
γ) Κινητές αξίες που γίνονται αποδεκτές ως περιθώριο ασφάλισης πρέπει να:
(i) είναι αποκλειστικής κυριότητας του παραγγελέα, ελεύθερες από κάθε βάρος, κατάσχεση, απαίτηση ή δικαίωμα τρίτου ή άλλη δέσμευση, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των δεσμεύσεων για συμμετοχή σε γενική συνέλευση και άσκηση δικαιωμάτων μειοψηφίας.
(ii) είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμες και
(iii) πληρούν τα εκάστοτε οριζόμενα από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. κριτήρια, που συναρτώνται, ενδεικτικά, με την κεφαλαιοποίηση της εκδότριας εταιρίας, τη συμμετοχή των κινητών αξιών στο δείκτη FTSE/ASE-20, FTSE/ASE Mid-40 ή στο Γενικό Δείκτη του Χ.Α., τη διασπορά των κινητών αξιών.
δ) Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. βάσει των παραπάνω κριτηρίων εκδίδει σε τακτά χρονικά διαστήματα κατάσταση κινητών αξιών, που μπορούν να παρασχεθούν ως περιθώριο ασφάλισης. Η παραπάνω κατάσταση ανακοινώνεται στα Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
ε) Το νόμιμο ενέχυρο της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. σε κινητές αξίες που έχουν παρασχεθεί ως περιθώριο ασφάλισης:
(i) Εκτείνεται αυτοδίκαια σε κινητές αξίες:
- που διανέμονται από την εκδότρια εταιρία χωρίς αντάλλαγμα ή συνεπεία διασπάσεων (split) ή συνενώσεων αξιών (reverse split).
- που προκύπτουν από μεταβολές στο νομικό πρόσωπο της εκδότριας εταιρίας, ιδίως λόγω συγχώνευσης ή διάσπασης με οποιαδήποτε μορφή.
(ii) Δεν εκτείνεται σε δικαιώματα:
- προτίμησης, που έχουν αποκοπεί, ενδεικτικά σε δικαιώματα προτίμησης λόγω αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου ή λόγω έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.
- επί μερισμάτων ή τόκων.
στ) Κατά το χρόνο που οι κινητές αξίες βρίσκονται υπό τη διαχείριση της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ως περιθώριο ασφάλισης, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δε δικαιούται να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από αυτές.
ζ) Για την αποτίμηση από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. των παρασχεθεισών ως περιθώριο ασφάλισης κινητών αξιών εφαρμόζονται οι ακόλουθοι κανόνες:
(i) Η αξία των κινητών αξιών αποτιμάται με βάση την τιμή κλεισίματος της τελευταίας συνεδρίασης της αγοράς, στην οποία οι κινητές αξίες αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
(ii) Εφαρμόζεται συντελεστής βαρύτητας ανά κινητή αξία επί της παραπάνω τιμής κλεισίματος, η τιμή του οποίου, έστω και μηδενική, καθορίζεται εκάστοτε κατά την απόλυτη κρίση της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
η) Κατόπιν σχετικής αίτησης του Μέλους της ΕΤ.Ε.ΣΕ.Π., που εκπροσωπεί τον παραγγελέα, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δύναται, αλλά δεν υποχρεούται, να μεταφέρει τις παρασχεθείσες ως περιθώριο ασφάλισης κινητές αξίες στο Λογαριασμό Χειριστή του Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. στη Μερίδα Επενδυτή του παραγγελέα.
Γ) Κατ΄εξαίρεση των υπό στοιχ. (Β) οριζομένων, σε περίπτωση παροχής περιθωρίου ασφάλισης σε άυλους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου από παραγγελέα που είναι φορέας του Συστήματος Παρακολούθησης `Αυλων Τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος, με τη μεταφορά των τίτλων από το λογαριασμό Ιδίου Χαρτοφυλακίου του φορέα σε δεσμευμένο λογαριασμό του, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή (`Αυλοι Τίτλοι) της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. θα συμπεριλαμβάνει στο παρασχεθέν περιθώριο ασφάλισης του παραγγελέα τις παραπάνω αξίες εφόσον λάβει σχετική επιβεβαίωση της μεταφοράς των τίτλων από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Δ) Σε περίπτωση παροχής περιθωρίου ασφάλισης σε άυλους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου από παραγγελέα μη φορέα, κατ΄εξαίρεση των υπό στοιχ.(Β) οριζομένων και μέχρι το Κ.Α.Α. να καταστεί ενεργός φορέας του Συστήματος Παρακολούθησης `Αυλων Τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος, με τη μεταφορά άυλων τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου από το λογαριασμό πελατείας του Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., που τηρεί το σχετικό κωδικό εκκαθάρισης του παραγγελέα και είναι φορέας του Συστήματος Παρακολούθησης `Αυλων Τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος, σε δεσμευμένο λογαριασμό πελατείας, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η ελάχιστη ονομαστική αξία των παρεχόμενων ως περιθώριο ασφάλισης τίτλων ανά παραγγελέα είναι 880.000 ευρώ. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. θα συμπεριλαμβάνει στο παρασχεθέν περιθώριο ασφάλισης του παραγγελέα τις παραπάνω αξίες εφόσον λάβει σχετική επιβεβαίωση της μεταφοράς των τίτλων από την Τράπεζα της Ελλάδος.
6. Εφόσον η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. γνωστοποιήσει σε Μέλος της ότι το απαιτούμενο περιθώριο ασφάλισης κωδικού εκκαθάρισης είναι χαμηλότερο της κατά το χρόνο αυτό αξίας του υπολοίπου περιθωρίου ασφάλισης του ίδιου κωδικού εκκαθάρισης και με την εξαίρεση των προβλεπομένων στην παράγραφο 7 του παρόντος άρθρου, το Μέλος δύναται να αναλάβει το ποσό της διαφοράς αυτής μόνο από τον αντίστοιχο λογαριασμό καινά το αποδώσει στον δικαιούχο.
7. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μπορεί να αρνείται τη χρέωση του υπολοίπου λογαριασμού περιθωρίου ασφάλισης παρά τη λήψη σχετικού αιτήματος από το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που κινεί τον αντίστοιχο λογαριασμό εκκαθάρισης και παρότι το διαθέσιμο υπόλοιπο υπερβαίνει σε αξία το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό περιθωρίου ασφάλισης, σε περίπτωση που η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. εκτιμά ότι η υπερβάλλουσα αξία ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη άλλων πιθανών απαιτήσεων της.
8. Η Τράπεζα Περιθωρίου Ασφάλισης υποχρεούται να τηρεί το χρηματικό λογαριασμό ασφαλειών ή περιθωρίου ασφάλισης για τις δικές της συναλλαγές σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, που έχει εγκριθεί από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ως Τράπεζα Περιθωρίου Ασφάλισης.
9. Σε περίπτωση κατά την οποία η είσπραξη ή εκποίηση από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. του κατατεθειμένου περιθωρίου δεν είναι δυνατή για οποιαδήποτε νόμιμη αιτία, όπως ενδεικτικά λόγω επιβολής δεσμεύσεων με δικαστική ή διοικητική πράξη ή λόγω πτώχευσης ή άλλης περίπτωσης αφερεγγυότητας ή αδυναμίας Τράπεζας Περιθωρίου Ασφάλισης, τότε η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται να αξιώνει εκ νέου την καταβολή περιθωρίου από τους οφειλέτες μέχρι την πλήρη κάλυψη των απαιτήσεων της.14
`Αρθρο 3015
Υποχρεώσεις παροχής ασφάλειας
1. Για την εξασφάλιση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., που απορρέουν από το Νόμο και τον παρόντα Κανονισμό, τα Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. οφείλουν να παρέχουν ασφάλεια υπέρ της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. Ασφάλεια οφείλουν επίσης να παρέχουν υπέρ της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. και τα Μέλη του Χ.Α., που δεν είναι Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., οποτεδήποτε κρίνεται τούτο αναγκαίο από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για την εξασφάλιση της εκπλήρωσης τυχόν υποχρεώσεων των εν λόγω Μελών που προκύπτουν κατά Νόμο ως προς τις συναλλαγές που καταρτίζουν. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται οποτεδήποτε να κάνει χρήση των παρασχεθεισών από Μέλος ασφαλειών για την ικανοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της κατά του Μέλους.
2. Ορίζονται για τις ανάγκες του παρόντος ως:
α. Αρχική ασφάλεια: Η ελάχιστη εκάστοτε αποτιμώμενη από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αξία ασφάλειας την οποία απαιτεί αυτή από τα Μέλη της για την ενεργοποίηση τους στην εκκαθάριση των συναλλαγών. Η αρχική ασφάλεια που πρέπει να παρέχεται στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. είναι:
ΙΔΙΟΤΗΤΑ | ΑΡΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ |
---|
`Αμεσα Μέλη ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. | 500.000 Ευρώ |
Γενικά Μέλη ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. | 3.000.000 Ευρώ |
β. Ελάχιστη ασφάλεια: Η ελάχιστη εκάστοτε αποτιμώμενη από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αξία ασφάλειας που απαιτεί αυτή από τα Μέλη της, όπως η εν λόγω αξία προκύπτει κατά τους υπολογισμούς που διενεργεί η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 και 4 του παρόντος άρθρου. Σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη ασφάλεια δεν μπορεί να είναι μικρότερη της αρχικής.
14 Η παράγραφος 9 του άρθρου 29 προστέθηκε ως ανωτέρω με την παράγραφο 9 του άρθρου 1 της απόφασης 132/27.9.2005 του Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με θέμα «Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 22/367/22.12.2005 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/96/31.1.2006).
15 Η παράγραφος 1 του άρθρου 30 τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 της απόφασης 119/2.12.2004 του Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με θέμα «Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 3/319/9.12.2004 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ 1884Β720.12.2004). Με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 της ίδιας ως άνω απόφασης προστέθηκε επίσης νέα παράγραφος 6 μετά το τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 30. Εν συνεχεία, το άρθρο 30 αντικαταστάθηκε ως ανωτέρω με την παράγραφο 5 του άρθρου 1 της απόφασης 132/27.9.2005 του Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με θέμα «Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 22/367/22.12.2005 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/96/31.1.2006).
3. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. υπολογίζει την ελάχιστη ασφάλεια, ανά Μέλος της, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης ή και οποτεδήποτε άλλοτε κρίνει τούτο σκόπιμο, όπως ενδοσυνεδριακά ή και σε άλλη έκτακτη βάση. Για τον υπολογισμό αυτό η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. λαμβάνει ιδίως υπόψη της τα εξής επιμέρους στοιχεία:
α. τις ανοικτές θέσεις των πάσης φύσεως κωδικών εκκαθάρισης που τηρούνται από το Μέλος
β. τα χαρακτηριστικά κάθε παραγώγου ως προς το οποίο οι κωδικοί αυτοί εμφανίζουν ανοικτές θέσεις
γ. τα περιθώρια ασφάλισης που έχουν παρασχεθεί υπέρ της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ως προς τους κωδικούς αυτούς
δ. τις τιμές αποτίμησης με μέθοδο της επιλογής της των παραγώγων ή των υποκείμενων αξιών
ε. τη μεταβλητότητα των υποκείμενων αξιών, όπως ορίζεται εκάστοτε από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με μέθοδο της επιλογής της
στ. τον κίνδυνο του Μέλους όπως αυτός προκύπτει με βάση τις ανοικτές θέσεις των κωδικών εκκαθάρισης που τηρούνται από το Μέλος
ζ. τις παραμέτρους που θέτει για την κάλυψη των κινδύνων αγοράς. Ως στοιχείο των παραμέτρων αυτών η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δύναται να ορίζει συγκεκριμένο ποσό ή ποσοστό επί του υπολογιζόμενου ανά Μέλος κινδύνου, το οποίο το Μέλος οφείλει να προκαταβάλει πέραν των ασφαλειών που αντιστοιχούν στον κίνδυνο αυτό.
4. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται οποτεδήποτε:
α. να μεταβάλει τις μεθόδους υπολογισμού και αποτίμησης οποιασδήποτε μεταβλητής για τον καθορισμό των απαιτήσεων ελάχιστης ασφάλειας λαμβανομένων υπόψη των ενδεχόμενων κινδύνων και συνθηκών της αγοράς.
β. να αυξάνει τις απαιτήσεις της ελάχιστης ασφάλειας για μεμονωμένα Μέλη της λαμβανομένων υπόψη των ανοικτών θέσεων των πάσης φύσεως κωδικών εκκαθάρισης που τηρούνται από τα Μέλη της και των συνεπαγομένων κινδύνων.
5. Σε περίπτωση που η απαιτούμενη ελάχιστη ασφάλεια είναι μεγαλύτερη της αξίας της ασφάλειας που έχει ήδη παρασχεθεί από το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., το Μέλος υποχρεούται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του ως εξής:
α. Εάν πρόκειται για απαίτηση ασφάλειας που προκύπτει κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, το Μέλος λαμβάνει σχετική ειδοποίηση από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. το αργότερο μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης της αμέσως επόμενης εργάσιμης ημέρας και υποχρεούται να εξασφαλίζει την κάλυψη του ελλείμματος πριν την έναρξη της συνεδρίασης της επομένης εργάσιμης της ημέρας αυτής. Εάν το Μέλος έχει στο μεταξύ μειώσει τον κίνδυνο του, τότε θα οφείλει το ποσό και μόνο που αντιστοιχεί στον κίνδυνο αυτό.
β. Εάν πρόκειται για απαίτηση ασφάλειας που προκύπτει ενδοσυνεδριακά ή σε άλλη έκτακτη βάση, το Μέλος λαμβάνει άμεσα σχετική ειδοποίηση από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. και υποχρεούται να εξασφαλίζει την κάλυψη του ελλείμματος εντός ευλόγου προθεσμίας που τίθεται με την ειδοποίηση της. Εάν το Μέλος έχει στο μεταξύ μειώσει τον κίνδυνο του, τότε θα οφείλει το ποσό και μόνο που αντιστοιχεί στον κίνδυνο αυτό.
6. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της επόμενης παραγράφου, σε περίπτωση που η απαιτούμενη ελάχιστη ασφάλεια είναι μικρότερη σε αξία της ασφάλειας που έχει ήδη παρασχεθεί από το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., το Μέλος μπορεί να αξιώνει την επιστροφή ή την αποδέσμευση του πλεονάσματος.
7. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται να αρνείται την επιστροφή ή την αποδέσμευση του πλεονάσματος αυτού εάν εκτιμά ότι η πλεονάζουσα αξία ασφάλειας ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη άλλων πιθανών απαιτήσεων της κατά του Μέλους.
8. Σε περίπτωση παραίτησης ή διαγραφής Μέλους για οποιοδήποτε λόγο ή εάν Μέλος τεθεί σε κατάσταση αφερεγγυότητας, όπως ενδεικτικά πτώχευσης, ειδικής εκκαθάρισης, μόλις λάβει τη σχετική γνωστοποίηση η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. θα προσδιορίσει την αξία της ασφάλειας που θα επιστραφεί στο Μέλος. Στην περίπτωση αυτή η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μπορεί να παρακρατεί μέρος ή και το σύνολο της αξίας προς επιστροφή ύψους επαρκούς για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως απαιτήσεων της κατά του Μέλους που προκύπτουν από εκκρεμότητες του στην εκκαθάριση. Η αξία που θα παρακρατείται θα αποδίδεται στο Μέλος κατά το μέρος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί, μετά την οριστική ικανοποίηση των υποχρεώσεων αυτών. Σε περίπτωση που η αριθμητική αξία που οφείλεται να επιστραφεί στο Μέλος σύμφωνα με τα παραπάνω είναι αρνητικός αριθμός τότε η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. διατηρεί κατά του Μέλους αντίστοιχη απαίτηση άμεσα ληξιπρόθεσμη και απαιτητή.
`Αρθρο 31
Αξίες που γίνονται δεκτές ως ασφάλειες
1. Οι αξίες που θα γίνονται δεκτές ως ασφάλειες αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα:
Είδος αξίας | Βάρος (%) επί της Market - to - market αξίας |
---|
Καταθέσεις σε Ευρώ σε Τράπεζα Περιθωρίου Ασφάλισης | 100% |
Καταθέσεις σε Δολλάρια ΗΠΑ σε Τράπεζα Περιθωρίου Ασφάλισης | 95,75% |
Εγγυητικές επιστολές πιστωτικών ιδρυμάτων σε πρώτη ζήτηση | 100% |
Βραχυπρόθεσμοι τίτλοι έως 3 έτη λήξη και ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου, ανεξαρτήτου διάρκειας Μεσοπρόθεσμοι τίτλοι από 3 έως 9 έτη λήξη | 93% 90% |
Μακροπρόθεσμοι τίτλοι μετά από 9 έτη λήξη και άνω | 85% |
2. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αποδέχεται εγγυητικές επιστολές πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μπορεί να τίθενται ειδικά κριτήρια ως προς την αποδοχή εγγυητικών επιστολών, όπως ενδεικτικά σχετικά με τον εκδότη των εγγυητικών επιστολών, τις τυχόν κλίμακες ή διαβαθμίσεις πιστωτικού κινδύνου του εκδότη από εγκεκριμένους οίκους αξιολόγησης ή τις ειδικότερες διαδικασίες που εφαρμόζονται για την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών.16 Δεν γίνονται αποδεκτές εγγυητικές επιστολές που εκδίδονται από πιστωτικό ίδρυμα για κάλυψη ιδίων υποχρεώσεων παροχής ασφαλειών υπέρ της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ή για κάλυψη σχετικών υποχρεώσεων Μέλους με το οποίο το πιστωτικό ίδρυμα συνδέεται με σχέση συμμετοχής σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 42ε του N. 2190/1920, όπως ισχύει.
3. Στην περίπτωση παροχής εγγυητικής επιστολής ορισμένου χρόνου, η παράταση ισχύος της ή η ανανέωση της με νέα ασφάλεια από το Μέλος πρέπει να διενεργείται πριν από την λήξη της σε χρόνο που εκάστοτε ορίζεται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π..
4. Η μέγιστη αποτίμηση των ομολόγων γίνεται επί της καθαρής τιμής (clean price) του ομολόγου, όπως αυτή ανακοινώνεται από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαπραγμάτευσης `Αυλων Τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΗΔΑΤ).
5. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. επιφυλάσσει το δικαίωμα οποτεδήποτε να τροποποιήσει το περιεχόμενο του παραπάνω πίνακα προσθέτοντας ή αφαιρώντας αξίες ή τροποποιώντας το αποδιδόμενο βάρος ανά κατηγορία αξίας.
6. Πέρα των προβλεπόμενων ως προς τη λήψη μέτρων σε περίπτωση υπερημερίας Μέλους ως προς οποιαδήποτε οφειλή του προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. θα παρέχει σε κάθε Μέλος το οποίο έχει έννομο συμφέρον αναλυτική κατάσταση των πάσης φύσεως μέτρων που θα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση ή άρση της υπερημερίας στον βαθμό που ασκούν επιρροή σε περιουσιακά του δικαιώματα.
16 Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 31 αντικαταστάθηκε με δύο νέα εδάφια ως ανωτέρω με την παράγραφο 10 του άρθρου 1 της απόφασης 132/27.9.2005 του Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με θέμα «Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 22/367/22.12.2005 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/96/31.1.2006).
`Αρθρο 32
Όριο θέσης
1. Όριο θέσης προσδιορίζεται εκάστοτε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. και ισχύει την έκτη (6η) εργάσιμη ημέρα μετά την ανακοίνωση του. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤ.Ε.Σ.ΕΠ. δύναται να ορίσει διαφορετικό όριο θέσης ανά Μέλος του Χ.Α. ή της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. κατά την εκτίμηση του και των συνεπαγόμενων κινδύνων.
2. Το όριο θέσης ανά Μέλος ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αφορά το σύνολο των ανοικτών θέσεων που εκκαθαρίζει το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., είτε για ίδιο λογαριασμό είτε για λογαριασμό πελατών.
3. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χ.Α., μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., δύναται, επίσης, να ορίσει στα ειδικότερα χαρακτηριστικά των προϊόντων όριο θέσης ανά προϊόν ή και ανά παραγγελέα, όταν προβλέπεται η παράδοση των υποκειμένων αξιών.
4. Παράβαση ορίου θέσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συνεπάγεται την υποχρέωση του Μέλους να κλείσει τη θέση του στη συνεδρίαση αυτή. Μετά το πέρας της συνεδρίασης παράβαση του ορίου θέσης συνεπάγεται την επιβολή στο Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. των μέτρων που προβλέπονται στο Μέρος Τέταρτο του παρόντος Κανονισμού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ
Αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων και υπερημερία
`Αρθρο 33
Γενικές Διατάξεις
1. Σε κάθε περίπτωση υπερημερίας παραγγελέα ή μέλους που αφορά τη μη εκπλήρωση υποχρεώσεων που προκύπτουν από συμβάσεις επί παραγώγων, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται να συμψηφίζει τις πάσης φύσεως απαιτήσεις της κατά των ως άνω υπερήμερων προσώπων έναντι ανταπαιτήσεών τους κατ΄ αυτής, ακόμη κι αν οι απαιτήσεις αυτές δεν είναι κατ΄ αντικείμενο ομοειδείς και ληξιπρόθεσμες.
Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται να αξιώνει κατά των υπερήμερων προσώπων την αποκατάσταση της συγκεκριμένης θετικής και αποθετικής ζημίας που υφίσταται, συνεπεία της υπερημερίας, ενδεικτικά συμπεριλαμβανομένων τυχόν εξόδων, φόρων ή προσαυξήσεων που προκύπτουν από συμβάσεις που καταρτίζει προς κάλυψη υποχρεώσεων της, αποζημιώσεων που οφείλει η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., κατά περίπτωση και σύμφωνα με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των παραγώγων προϊόντων.
2. Ειδικότερα, σε περίπτωση που η υπερημερία αφορά στη μη εκπλήρωση υποχρεώσεων προς παράδοση υποκείμενων αξιών, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται να μετατρέπει τη μη εκπληρωθείσα ως άνω απαίτηση της σε χρηματική, λαμβάνοντας υπόψη την ανώτερη τιμή των προς παράδοση αξιών στην οργανωμένη αγορά διαπραγμάτευσης αυτών, κατά την ημέρα της υπερημερίας.
3. Σε περίπτωση που η υπερημερία αφορά στη μη εκπλήρωση υποχρεώσεων του παραγγελέα κατά την ημερομηνία παραλαβής υποκείμενων αξιών, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται να μετατρέπει την υποχρέωση της προς παράδοση σε χρηματική, λαμβάνοντας υπόψη την χαμηλότερη τουλάχιστον τιμή των προς παράδοση αξιών στην οργανωμένη αγορά διαπραγμάτευσης αυτών, κατά την ημέρα της υπερημερίας.
4. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται να μετατρέπει, μερικά ή ολικά, σε χρηματικές τυχόν υποχρεώσεις της προς παράδοση υποκείμενων αξιών έναντι αντισυμβαλλομένων της εκ παραγώγων σε περίπτωση αδυναμίας της προς εξασφάλιση των αξιών αυτών, ενδεικτικά οφειλόμενης σε αδυναμία απόκτησης των προς παράδοση αξιών μέσω της σύναψης συναλλαγής αγοράς αξιών με σύμφωνο επαναπώλησης εντός κύκλου (stock reverse repo) ή μέσω της σύναψης άλλων συναλλαγών για την κάλυψη σχετικών υπερημεριών αντισυμβαλλομένων της.
5. Για την εν λόγω μετατροπή των υποχρεώσεων της σε χρηματικές η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. λαμβάνει υπόψη την ανώτερη τιμή συναλλαγής των προς παράδοση αξιών στην οργανωμένη αγορά διαπραγμάτευσης αυτών, κατά την ημέρα της παράδοσης, προσαυξημένη με τις αποζημιώσεις, όπως αυτές ορίζονται στα ειδικότερα χαρακτηριστικά των αντιστοίχων παράγωγων προϊόντων.
6. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. καταβάλλει με τη διαδικασία του χρηματικού διακανονισμού τα σχετικώς οφειλόμενα, σύμφωνα με τα παραπάνω, ποσά, αφού προηγουμένως συμψηφίσει τις τυχόν ανταπαντήσεις της έναντι των δικαιούχων αντισυμβαλλομένων της.
Σε περίπτωση που από τον ως άνω συμψηφισμό προκύψει χρηματική διαφορά υπέρ της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αποσβένονται κατά το ύψος αυτής οι αντίστοιχες υποχρεώσεις των παραπάνω δικαιούχων.
7. Σε κάθε περίπτωση η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ενημερώνει τα Μέλη της που διαχειρίζονται τους σχετικούς κωδικούς εκκαθάρισης για την μετατροπή των υποχρεώσεων της σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου αμέσως μόλις διαπιστώσει την ως άνω αδυναμία της προς παράδοση.
`Αρθρο 34
Υπερημερία παραγγελέα και Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
1. Κάθε ημέρα συναλλαγών η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ελέγχει, ανά κωδικό εκκαθάρισης παραγγελέα, την εκπλήρωση των πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμων, κατά την ημέρα αυτή, υποχρεώσεων που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των συναλλαγών. Ειδικότερα η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ελέγχει:
α. Τριάντα (30) λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α.:
(i) τους λογαριασμούς χρηματικού διακανονισμού της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του παρόντος Κανονισμού ως προς τη διαθεσιμότητα των απαιτούμενων χρηματικών ποσών για το χρηματικό διακανονισμό και την εξόφληση των πάσης φύσεως εξόδων. Σε περίπτωση που ο συγκεντρωτικός λογαριασμός χρηματικού διακανονισμού Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δεν διαθέτει επαρκές υπόλοιπο, το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. οφείλει να ενημερώσει άμεσα την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για τους κωδικούς εκκαθάρισης των υπερήμερων παραγγελέων.
(ii) τους λογαριασμούς περιθωρίου ασφάλισης της περίπτωσης (Α) της παραγράφου 5 του άρθρου 29 του παρόντος Κανονισμού ως προς την ύπαρξη των απαιτούμενων χρηματικών ποσών των περιθωρίων ασφάλισης.
β. Οποτεδήποτε καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητή σχετική υποχρέωση σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των παραγώγων προϊόντων και τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού :
(i) τους λογαριασμούς αξιών του άρθρου 26 ως προς τη διαθεσιμότητα των, κατά περίπτωση, απαιτούμενων αξιών για την εκπλήρωση υποχρεώσεων παράδοσης.
(ii) τους λογαριασμούς περιθωρίων ασφάλισης σε κινητές αξίες των περιπτώσεων (Β), (Γ) και (Δ) της παραγράφου 5 του άρθρου 29 του παρόντος Κανονισμού ως προς την ύπαρξη των απαιτούμενων, κατά περίπτωση αξιών, για την εκπλήρωση υποχρεώσεων παροχής περιθωρίου ασφάλισης.
2. Αμέσως μόλις διαπιστωθεί, κατά τους παραπάνω ελέγχους, οποιαδήποτε υπερημερία παραγγελέα ως προς τις υποχρεώσεις του έναντι της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. προβαίνει στη λήψη των παρακάτω μέτρων, σωρευτικά ή διαζευκτικά κατά περίπτωση, και συγκεκριμένα:
α. Κοινοποιεί στο Χ.Α. τους κωδικούς διαπραγμάτευσης των υπερήμερων παραγγελέων.
β. Ενημερώνει σχετικά την Τράπεζα Περιθωρίου Ασφάλισης που τηρεί τον αντίστοιχο λογαριασμό του υπερήμερου παραγγελέα. Η Τράπεζα, αμέσως μόλις λάβει σχετική εντολή από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., οφείλει να δεσμεύει το σύνολο των χρηματικών διαθεσίμων των λογαριασμών του υπερήμερου παραγγελέα, επί των οποίων εκτείνεται σε κάθε περίπτωση αυτοδίκαια το νόμιμο ενέχυρο της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.. `Αρση των παραπάνω δεσμεύσεων από την Τράπεζα είναι δυνατή μόνο κατόπιν σχετικής εντολής της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π..
γ. Ενημερώνει σχετικά το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που ευθύνεται για την υπερημερία του παραγγελέα και τα Μέλη του Χ.Α. που διαχειρίζονται κωδικούς διαπραγμάτευσης για λογαριασμό του υπερήμερου παραγγελέα.
δ. Προβαίνει άμεσα στην κατάρτιση για λογαριασμό του υπερήμερου παραγγελέα συναλλαγών κάλυψης για το αναγκαστικό κλείσιμο όλων των ανοικτών θέσεων ή την εξισορρόπηση θέσεων αυτού. Σε περίπτωση που η υπερημερία του παραγγελέα αφορά αποκλειστικά τη μη παροχή του οφειλόμενου περιθωρίου ασφάλισης, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. προβαίνει σε αναγκαστικό κλείσιμο ή εξισορρόπηση των θέσεων του υπερήμερου, εφόσον η εν λόγω υπερημερία δεν έχει αρθεί το αργότερο μία ώρα και τριάντα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α..
ε. Αναβάλλει προσωρινά την εκπλήρωση των πάσης φύσεως υποχρεώσεων της έναντι του υπερήμερου παραγγελέα.
στ. Προβαίνει σε συμψηφισμό των πάσης φύσεως ανταπαντήσεων του υπερήμερου παραγγελέα έναντι των απαιτήσεων της κατά αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του παρόντος Κανονισμού, και ενημερώνει σχετικά το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που ευθύνεται για την υπερημερία του παραγγελέα καθώς και κάθε άλλο Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που διαχειρίζεται για λογαριασμό του κωδικούς εκκαθάρισης.
ζ. Εάν η υπερημερία του παραγγελέα αφορά την παράδοση υποκείμενων αξιών, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δύναται να καταρτίζει για λογαριασμό του υπερήμερου παραγγελέα συναλλαγές αγοράς αξιών με σύμφωνο επαναπώλησης (stock reverse repo) ή και να ασκεί το δικαίωμα επαναπώλησης ή επαναγοράς των εν λόγω συναλλαγών ή να καταρτίζει για λογαριασμό του άλλες συναλλαγές αγοράς των οφειλόμενων αξιών για την κάλυψη των υποχρεώσεων του, συνυπολογίζοντας σε κάθε περίπτωση την συγκεκριμένη θετική και αποθετική ζημία που υφίσταται από την υπερημερία.
η. Κατόπιν σχετικής δήλωσης του Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που ευθύνεται για την υπερημερία του παραγγελέα, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δύναται να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την κάλυψη υποχρεώσεων παράδοσης του υπερήμερου μέσω ιδίων αξιών του ως άνω Μέλους.
θ. Σε κάθε περίπτωση εάν η υπερημερία δεν έχει αρθεί το αργότερο τριάντα λεπτά (30΄) πριν την έναρξη της επόμενης συνεδρίασης του Χ.Α., η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δύναται να ασκεί τα πάσης φύσεως δικαιώματα της κατά των περιθωρίων ασφάλισης του υπερήμερου παραγγελέα ή και κατά των ασφαλειών του Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που ευθύνεται για την υπερημερία του παραγγελέα.
3. Για την άσκηση των μέτρων υπερημερίας του άρθρου 35 του παρόντος Κανονισμού κατά του Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που ευθύνεται για την υπερημερία του παραγγελέα, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. λαμβάνει ιδίως υπόψη την αξία των υπολοίπων των δεσμευμένων λογαριασμών του υπερήμερου παραγγελέα ανά κωδικό εκκαθάρισης, τις τυχόν πρόσθετες καταβολές του προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., το προϊόν των πάσης φύσεως διακανονισμών για λογαριασμό του παραγγελέα και την εκάστοτε ημερήσια αποτίμηση των αξιών που έχουν παρασχεθεί προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ως περιθώριο ασφάλισης ή ασφάλεια.
`Αρθρο 35
Υπερημερία Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
1. Σε περίπτωση που δεν εκπληρωθεί εμπρόθεσμα οποιαδήποτε υποχρέωση Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. (συμπεριλαμβανομένων και τυχόν υποχρεώσεων του ως προς τις συναλλαγές που έχουν καταρτιστεί για ίδιο λογαριασμό), σωρευτικά με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 34 του παρόντος Κανονισμού. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μπορεί, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση του υπερήμερου Μέλους, να λαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:
α. Να ασκεί τα πάσης φύσεως δικαιώματα επί ασφαλειών που της έχουν παραχωρηθεί από το Μέλος για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως απαιτήσεων της κατά του Μέλους.
β. Να γνωστοποιεί με πρόσφορο μέσο της επιλογής της προς την αγορά και το Χ.Α. την μη εμπρόθεσμη εκπλήρωση του Μέλους.
γ. Να μην αποδέχεται την καταχώρηση προς εκκαθάριση ή/και την εκκαθάριση συναλλαγών σε κωδικό εκκαθάρισης που τηρεί το Μέλος για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό παραγγελέων μέχρι την πλήρη και ολοσχερή άρση της υπερημερίας πλην συναλλαγών που αφορούν στο κλείσιμο ή εξισορρόπηση ανοιχτής θέσης.
δ. Να ασκεί τις αρμοδιότητες της ως προς τη μεταφορά λογαριασμών του υπερήμερου Μέλους σε άλλο Μέλος ή Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
ε. Να γνωστοποιεί την υπερημερία στο Χ.Α. ή/και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη λήψη περαιτέρω διοικητικών και άλλων μέτρων, εφόσον πρόκειται για οριστική αδυναμία εκπλήρωσης, η οποία οφείλεται σε πρόβλημα ρευστότητας, κεφαλαιακής επάρκειας ή φερεγγυότητας του Μέλους, έτσι ώστε να τίθεται σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς παραγώγων.
2. Εάν το Μέλος άνευ υπαιτιότητας του αδυνατεί να εκπληρώσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., οφείλει να ειδοποιήσει εγγράφως την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. καινά εξηγήσει τον λόγο της μη εμπρόθεσμης εκπλήρωσης. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. κρίνει, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της ίδιας μέρας, εάν ο λόγος μη εμπρόθεσμης εκπλήρωσης που αναφέρει το Μέλος οφείλεται σε υπαιτιότητα αυτού. Εάν, κατά την κρίση της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., ο λόγος οφείλεται σε υπαιτιότητα του Μέλους, τότε η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δύναται να προβεί στις ανωτέρω αναφερόμενες συναλλαγές κατά του Μέλους. Εάν, κατά την κρίση της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., ο λόγος δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα αυτού, τότε το Μέλος μπορεί να υποχρεωθεί στην κατάθεση ανάλογου ποσού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα ή να ενεργήσει κατά τον τρόπο που θα του υποδείξει η εντεταλμένη από το Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνου
`Αρθρο 36
Υποκατάσταση διαχειριστή των λογαριασμών παραγγελία με απόφαση της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
1. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μπορεί να αποφασίσει την υποκατάσταση, ως προς την ευθύνη διαχείρισης λογαριασμών παραγγελέα, Μέλους, το οποίο ευρίσκεται σε οριστική αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ή έχει πτωχεύσει, από άλλο Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. και να ορίζει κατά περίπτωση τη διαδικασία υποκατάστασης.
2. Δεν επιτρέπεται η εκκαθάριση συναλλαγών μέσω αυτών των κωδικών εκκαθάρισης, με την εξαίρεση των συναλλαγών κλεισίματος ή εξισορρόπησης θέσεων, εφόσον οι συναλλαγές αυτές καταρτίστηκαν μετά την μεταφορά των κωδικών εκκαθάρισης.
3. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. παρέχει στο Μέλος, υπό τη διαχείριση του οποίου τίθενται οι κωδικοί εκκαθάρισης, πλήρη στοιχεία των παραγγελέων, στο όνομα των οποίων τηρούνται οι κωδικοί εκκαθάρισης αυτοί.
`Αρθρο 37
Αδυναμία γνωστοποίησης στοιχείων
1. Σε περίπτωση αδυναμίας της Τράπεζας Διακανονισμού να γνωστοποιήσει εγκαίρως στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. τα υπόλοιπα των λογαριασμών διακανονισμού και να εκτελέσει το χρηματικό διακανονισμό, τα Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. θα κληθούν από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. να προσκομίσουν τα οφειλόμενα σε αυτήν ποσά με άλλο πρόσφορο μέσο που θα ορίσει η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.. Σε περίπτωση που Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δεν προσκομίσει το οφειλόμενο ποσό, απαγορεύεται σε όλους τους παραγγελείς που εκπροσωπούνται από το Μέλος στην εκκαθάριση, να διεξάγουν συναλλαγές επί παραγώγων παρά μόνο για κλείσιμο ανοικτών θέσεων. Η άρση της αδυναμίας της Τράπεζας Διακανονισμού συνεπάγεται την συνέχιση της διαδικασίας του χρηματικού διακανονισμού και την άρση της ως άνω απαγόρευσης, εκτός εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι. Εφόσον η αδυναμία της Τράπεζας Διακανονισμού δεν αρθεί έως την έναρξη της επόμενης συνεδρίασης, η συνεδρίαση της ημέρας εκείνης μπορεί να αναβληθεί ή και να ανατεθεί προσωρινά ο χρηματικός διακανονισμός, έως την οριστική άρση της αδυναμίας, σε άλλη Τράπεζα μετά από απόφαση της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π..
2. Σε περίπτωση αδυναμίας Τράπεζας Περιθωρίου Ασφάλισης να γνωστοποιήσει εγκαίρως στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να ασκήσει η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. τον προβλεπόμενο έλεγχο, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. προβαίνει στις ακόλουθες πράξεις:
α. Εντέλλει την Τράπεζα Περιθωρίου Ασφάλισης που βρίσκεται στην παραπάνω αδυναμία να δεσμεύσει το σύνολο των λογαριασμών περιθωρίων ασφάλισης που τηρεί.
β. Απαγορεύει τη διεξαγωγή συναλλαγών για όλους τους κωδικούς εκκαθάρισης, των οποίων λογαριασμοί τηρούνται στην Τράπεζα Περιθωρίου Ασφάλισης που βρίσκεται στην παραπάνω αδυναμία, παρά μόνο για κλείσιμο των ανοικτών θέσεων.
γ. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., βάσει στοιχείων που διαθέτει και με μέθοδο της επιλογής της, διενεργεί έλεγχο για τον προσδιορισμό πιθανής ανεπάρκειας υπολοίπου λογαριασμού περιθωρίου ασφάλισης ανά επενδυτή. Για όσους επενδυτές η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. εκτιμά ότι δεν υφίσταται ανεπάρκεια υπολοίπου δύναται να αίρει ή και να περιορίζει την απαγόρευση της περίπτωσης (β) του παρόντος άρθρου.
δ. Σε κάθε άλλη περίπτωση εκτός από την αναφερόμενη στην πρώτη περίοδο της περίπτωσης (γ), η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ενημερώνει σχετικά τα Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που εκπροσωπούν τους υπερήμερους πελάτες. Εφόσον κατά την εκτίμηση της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. η ανεπάρκεια υπολοίπου που προκύπτει είναι άνω του 15% του απαιτούμενου περιθωρίου ασφάλισης ή εφόσον το υπολειπόμενο ποσό εκτιμάται ότι είναι ανώτερο των 30.000 ευρώ, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται να εφαρμόσει τις διατάξεις για την υπερημερία παραγγελέα Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. Σε κάθε περίπτωση η απαγόρευση διεξαγωγής συναλλαγών, όπως προβλέπεται στη περίπτωση (β), ισχύει έως την γνωστοποίηση προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. στοιχείων επαρκών που να αποδεικνύουν την ενημερότητα του παραγγελέα.
ε. Εφόσον η αδυναμία της Τράπεζας Περιθωρίου Ασφάλισης δεν έχει αρθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης συνεδρίασης του Χ.Α., τότε εφαρμόζεται η απαγόρευση της παραγράφου (β) έως τον καθορισμό των περαιτέρω ενεργειών που θα αποφασίσει η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
3. Σε περίπτωση αδυναμίας του Κ. Α. Α. να εκτελέσει τη διαδικασία της παράδοσης μετοχών, το σύνολο των χρηματικών απαιτήσεων θα παρακρατείται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. Εάν το Κ.Α.Α. δεν δύναται να διενεργήσει τις απαιτούμενες μεταφορές εντός της ημέρας, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. καθορίζει τις περαιτέρω ενέργειες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η αναστολή της διαπραγμάτευσης για παράγωγα προϊόντα, τις υποκείμενες αξίες των οποίων αφορά η αδυναμία παράδοσης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV
Μεταβίβαση Λογαριασμών Εκκαθάρισης Παραγγελέα
`Αρθρο 38
Συναινετική μεταβίβαση λογαριασμών εκκαθάρισης παραγγελέα σε άλλο Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
Σε περίπτωση αναγγελίας προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. συμφωνίας μεταβίβασης του άρθρου 30 του N. 2533/1997 (ΦΕΚ Α΄ 228), όπως ισχύει, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μπορεί να εναντιωθεί στη μεταβίβαση, εφόσον αμφισβητεί για εύλογη αιτία την ικανότητα του Μέλους, προς το οποίο μεταφέρεται η ανοιχτή θέση του παραγγελέα, να ανταποκριθεί στις αντίστοιχες υποχρεώσεις του προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., ιδίως εάν αυτό έχει καταστεί στο παρελθόν υπερήμερο ως προς τις υποχρεώσεις του ή η μεταβιβαζόμενη έννομη σχέση είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την οικονομική δυνατότητα αυτού.
Αρθρο 39
Αναγγελία μεταβίβασης
1. Η αναγγελία μεταβίβασης περιλαμβάνει δηλώσεις του μεταβιβάζοντος Μέλους, του αποκτώντος Μέλους και του παραγγελέα, καθώς και τα στοιχεία κωδικών εκκαθάρισης και αναγνώρισης του παραγγελέα.
2. Η μη αποδοχή από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. της μεταβίβασης ανακοινώνεται στα δύο Μέλη το αργότερο μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης της αμέσως επόμενης ημέρας. Σε περίπτωση μη αποδοχής μεταβίβασης από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., η μεταβίβαση δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δεν δεσμεύεται από άρνηση της να δεχθεί μεταβίβαση και μπορεί οποτεδήποτε να αποδεχθεί νέο αίτημα, βάσει της εκάστοτε εκτίμησης από μέρους της των διαθέσιμων στοιχείων.
ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ
Γενικά Χαρακτηριστικά Προϊόντων
`Αρθρο 40
Γενική διάταξη
Ανάλογα με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των παραγώγων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. και τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου γεννώνται τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις των παραγγελέων.
`Αρθρο 41
Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ)
Ο υπολογισμός των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε ΣΜΕ συντελείται βάσει των ακολούθων αρχών:
α. Ως προς την ημέρα κατάρτισης συναλλαγής ο πωλητής οφείλει στον αγοραστή το ποσό, κατά το οποίο η τιμή κατάρτισης της συναλλαγής υπολείπεται της τιμής διακανονισμού του ίδιου παραγώγου και ο αγοραστής οφείλει στον πωλητή το ποσό, κατά το οποίο η τιμή διακανονισμού του παραγώγου υπολείπεται της τιμής κατάρτισης της συναλλαγής.
β. Ως προς κάθε άλλη μέρα μέχρι (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται) την ημερομηνία λήξης του παραγώγου, ο πωλητής οφείλει στον αγοραστή το ποσό, κατά το οποίο η τιμή διακανονισμού της προηγούμενης συνεδρίασης του παραγώγου υπολείπεται της τιμής κλεισίματος του ίδιου παραγώγου και ο αγοραστής οφείλει στον πωλητή το ποσό, κατά το οποίο η τιμή διακανονισμού του παραγώγου υπολείπεται της τιμής κλεισίματος της προηγούμενης συνεδρίασης του παραγώγου, και
γ. Κατά τη λήξη του παραγώγου, ο πωλητής οφείλει στον αγοραστή το ποσό, κατά το οποίο η τιμή διακανονισμού της προηγούμενης συνεδρίασης του παραγώγου υπολείπεται της τελικής τιμής διακανονισμού του παραγώγου, όπως προσδιορίζεται την ημερομηνία εκείνη από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., με διαδικασία που επιλέγει ανά προϊόν, βάσει της τρέχουσας τιμής της υποκείμενης αξίας (τελική τιμή) και ο αγοραστής οφείλει στον πωλητή το ποσό, κατά το οποίο η τελική τιμή της υποκείμενης αξίας του παραγώγου υπολείπεται της τιμής διακανονισμού της προηγούμενης συνεδρίασης του παραγώγου.
δ. Η τιμή διακανονισμού ορίζεται εκάστοτε από το Χ.Α., βάσει μεθόδου της επιλογής του και των ειδικότερων χαρακτηριστικών του παραγώγου προϊόντος.
ε. Εάν κατά τη λήξη ΣΜΕ προβλέπεται η παράδοση υποκείμενης αξίας, ισχύουν οι σχετικές διατάξεις των άρθρων 12 και 26 του παρόντος Κανονισμού.
`Αρθρο 42
Διαδικασίες παράδοσης ΣΜΕ επί άυλων τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου
1. Σε περίπτωση που η προς παράδοση κινητή αξία είναι άυλος τίτλος του Ελληνικού Δημοσίου, το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. οφείλει να γνωστοποιήσει ανέκκλητα προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της δεύτερης εργάσιμης ημέρας μετά την λήξη της διαπραγμάτευσης του παραγώγου τους συγκεκριμένους (είδος και ποσότητα) άυλους τίτλους, από τους παραδοτέους όπως καθορίζονται από το Χ.Α. την πρώτη εργάσιμη ημέρα του μήνα λήξης, τους οποίους θα παραδώσει στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ανά κωδικό εκκαθάρισης. Σε περίπτωση μη έγκαιρης ή μη προσήκουσας γνωστοποίησης, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται να καθορίσει η ίδια το είδος και την ποσότητα των προς παράδοση άυλων τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου ανά κωδικό εκκαθάρισης.
2. Την τρίτη εργάσιμη ημέρα μετά τη λήξη διαπραγμάτευσης του παραγώγου, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. γνωστοποιεί στα Μέλη της και στο Κ.Α.Α. τους συγκεκριμένους (είδος και ποσότητα) άυλους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου που θα παραδοθούν και τα συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις από τον χρηματικό διακανονισμό ανά κωδικό εκκαθάρισης που απορρέουν από την τελική εκκαθάριση των εν λόγω ΣΜΕ.
3. Οι προς παράδοση προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. άυλοι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου πρέπει να είναι διαθέσιμοι στους λογαριασμούς των παραγγελέων, όπως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 22 της παρούσας, το αργότερο μία ημέρα πριν από την ημέρα τελικής εκκαθάρισης.
4. Την ημέρα τελικής εκκαθάρισης η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. διενεργεί τις παραλαβές και παραδόσεις των άυλων τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτές έχουν καθοριστεί με την γνωστοποίηση της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., μέσω των λογαριασμών του άρθρου 26 του παρόντος Κανονισμού.
`Αρθρο 43
Δικαιώματα Προαίρεσης
Ο υπολογισμός των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε δικαιώματα προαίρεσης συντελείται βάσει των ακολούθων αρχών:
1. Ο αγοραστής δικαιώματος προαίρεσης οφείλει να καταβάλει στον πωλητή το τίμημα δικαιώματος.
2. Ο αγοραστής δικαιώματος προαίρεσης δικαιούται να ασκήσει το δικαίωμα του αυτό εντός ορισμένης προθεσμίας ή μόνο κατά την ημερομηνία λήξης, ανάλογα με το εάν πρόκειται για δικαίωμα προαίρεσης αμερικανικού ή ευρωπαϊκού τύπου αντίστοιχα.
Με την άσκηση δικαιώματος δικαιούχου παραγώγου γεννώνται για την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. οι αντίστοιχες υποχρεώσεις και δικαιώματα.
3. Εάν σύμφωνα με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά τους τα δικαιώματα προαίρεσης εκκαθαρίζονται χρηματικά, ο υπολογισμός των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που προκύπτουν κατά τη λήξη ή άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης επί παραγώγων, γίνεται ως εξής:
α. Ο πωλητής δικαιώματος κλήσης (call) οφείλει στον αγοραστή του ιδίου δικαιώματος ποσό ίσο προς την τυχόν θετική διαφορά της τιμής διακανονισμού της υποκείμενης αξίας, όπως αυτή ορίζεται εκάστοτε από το Χ.Α., βάσει μεθόδου της επιλογής του, από την τιμή άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης.
β. Ο πωλητής δικαιώματος επίδοσης (put) οφείλει στον αγοραστή του ιδίου δικαιώματος ποσό ίσο προς την τυχόν θετική διαφορά της τιμής άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης από την τελευταία τιμή διακανονισμού της υποκείμενης αξίας, όπως αυτή ορίζεται εκάστοτε από το Χ.Α., βάσει μεθόδου της επιλογής του.
4. Εάν σύμφωνα με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των δικαιωμάτων προαίρεσης υπάρχει υποχρέωση παράδοσης των υποκείμενων αξιών κατά τη λήξη ή άσκηση τους, η εκκαθάριση των δικαιωμάτων προαίρεσης γίνεται ως εξής:
α. Ο πωλητής δικαιώματος κλήσης (call) οφείλει να πωλήσει τις υποκείμενες αξίες στον αγοραστή του ίδιου δικαιώματος σε τιμή ίση με την τιμή άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης.
β. Ο πωλητής δικαιώματος επίδοσης (put) οφείλει να αγοράσει τις υποκείμενες αξίες από τον αγοραστή του ίδιου δικαιώματος σε τιμή ίση με την τιμή άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης.
`Αρθρο 44
Σύμβαση πώλησης μετοχών με σύμφωνο επαναγοράς ( stock repo )
Με την εντός κύκλου κατάρτιση σύμβασης πώλησης μετοχών με σύμφωνο επαναγοράς (stock repo) προκύπτουν για τον πωλητή και την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. οι εξής υποχρεώσεις και αντίστοιχα δικαιώματα:
1. Ο πωλητής πωλεί και μεταβιβάζει στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. την κυριότητα των υποκείμενων μετοχών.
2. Το τίμημα πώλησης που οφείλει η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. στον πωλητή, πιστώνεται άτοκα μέχρι την ημέρα άσκησης του δικαιώματος επαναγοράς ή επαναπώλησης ή λήξης του συμβολαίου. Ως τίμημα πώλησης ορίζεται το ποσό των εκατό (100) ευρώ ανά μετοχή, μειωμένο κατά την ημερήσια τιμή συναλλαγής της ημέρας κατάρτισης της σύμβασης, όπως η τιμή αυτή ορίζεται στα ειδικότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος και ανακοινώνεται από το Χ.Α. και την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. καθημερινά με την έναρξη της συνεδρίασης του προϊόντος.
3. Με την επιφύλαξη των τυχόν περιορισμών άσκησης δικαιώματος επαναγοράς που τίθενται στα χαρακτηριστικά του προϊόντος, ο πωλητής δικαιούται οποτεδήποτε να ασκήσει έναντι της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. το δικαίωμα του για επαναγορά των υποκείμενων μετοχών. Η άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς γίνεται μέσω του Μέλους του Χ.Α. που κατήρτισε τη συναλλαγή για λογαριασμό του πωλητή με σχετική δήλωση του που διαβιβάζει στο σύστημα προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. το αργότερο δύο ώρες πριν τη λήξη της συνεδρίασης του προϊόντος και είναι ελεύθερα ανακλητή μέχρι την ώρα αυτή.
4. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται οποτεδήποτε να ασκήσει έναντι του πωλητή το δικαίωμα της για επαναπώληση των υποκείμενων μετοχών. Η άσκηση του δικαιώματος επαναπώλησης γίνεται προς το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., που διαχειρίζεται τον αντίστοιχο κωδικό εκκαθάρισης του πωλητή, με σχετική δήλωση της που διαβιβάζει στο σύστημα το αργότερο μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης του προϊόντος και είναι ελεύθερα ανακλητή μέχρι και μισή ώρα μετά τη λήξη της αυτής συνεδρίασης. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ασκεί υποχρεωτικά το δικαίωμα επαναπώλησης την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου για συμβάσεις που καταρτίστηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
5. Η άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς ή επαναπώλησης αποσβένει το αντίστοιχο δικαίωμα του αντισυμβαλλομένου και επιφέρει τη λήξη του συμβολαίου.
6. Ο πωλητής υποχρεούται να επαναγοράσει από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα επαναπώλησης ή επαναγοράς ή κατά τη λήξη του συμβολαίου, τις υποκείμενες μετοχές ή ισοδύναμες προς αυτές αξίες, σε περίπτωση μεταβολής των χαρακτηριστικών των υποκείμενων μετοχών λόγω εταιρικών πράξεων ή άλλων γεγονότων που συνεπάγονται τέτοια μεταβολή. Ο υπολογισμός των αξιών αυτών και η αναπροσαρμογή των εκατέρωθεν δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη συναλλαγή διενεργείται σύμφωνα με τις μεθόδους αναπροσαρμογής που ορίζονται στα ειδικότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος και σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.
7. Το τίμημα επαναγοράς που οφείλει ο πωλητής στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. λόγω άσκησης του δικαιώματος επαναπώλησης ή επαναγοράς ή λόγω λήξης του συμβολαίου, καθορίζεται την ημέρα άσκησης του σχετικού δικαιώματος ή λήξης του συμβολαίου. Ως τίμημα επαναγοράς ορίζεται το ποσό των εκατό (100) ευρώ ανά μετοχή, μειωμένο κατά την ημερήσια τιμή συναλλαγής της ημέρας άσκησης του σχετικού δικαιώματος ή λήξης του συμβολαίου.
8. Οι συμβάσεις πώλησης μετοχών με σύμφωνο επαναγοράς λήγουν την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού μήνα και ανανεώνονται αυτοδίκαια κατά την ημέρα λήξης με συμβάσεις της ίδιας σειράς και με τίμημα πώλησης ίσο με ενενήντα εννιά (99) ευρώ ανά μετοχή.
9. Οι συμβάσεις πώλησης μετοχών με σύμφωνο επαναγοράς δύναται να ανανεώνονται πριν το χρόνο λήξης τους με νέες ομοίου περιεχομένου συμβάσεις σε νέες σειρές, κατόπιν δήλωσης ανανέωσης του πωλητή που διαβιβάζεται στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μέσω του Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που διαχειρίζεται τον κωδικό εκκαθάρισης για λογαριασμό αυτού. Για την ανανέωση της σύμβασης η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. προβαίνει, σύμφωνα με την παραπάνω δήλωση, σε αυθημερόν πράξεις άσκησης του δικαιώματος επαναγοράς και κατάρτισης νέας σύμβασης στη νέα σειρά, για λογαριασμό του πωλητή, στην ημερήσια τιμή συναλλαγής της ημέρας της ανανέωσης.
10. Οι απαιτήσεις για πληρωμή του τιμήματος πώλησης και του τιμήματος επαναγοράς που προκύπτουν από την άσκηση δικαιώματος επαναγοράς ή επαναπώλησης ή λήξης του συμβολαίου και οι απαιτήσεις για παραλαβή και παράδοση υποκείμενων μετοχών που προκύπτουν από την αυτοδίκαιη λήξη και ανανέωση του συμβολαίου ή την ανανέωση συμβολαίου σε νέες σειρές, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, συμψηφίζονται ανά κωδικό εκκαθάρισης την ημέρα άσκησης του σχετικού δικαιώματος ή λήξης του συμβολαίου.
`Αρθρο 45
Σύμβαση αγοράς μετοχών με σύμφωνο επαναπώλησης ( stock reverse repo )
Με την εντός κύκλου κατάρτιση σύμβασης αγοράς μετοχών με σύμφωνο επαναπώλησης (stock reverse repo) προκύπτουν για τον αγοραστή και την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. οι εξής υποχρεώσεις και αντίστοιχα δικαιώματα:
1. Ο αγοραστής αγοράζει και αποκτά κατά κυριότητα από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. τις υποκείμενες μετοχές.
2. Το τίμημα αγοράς που οφείλει ο αγοραστής στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., πιστώνεται άτοκα μέχρι την ημέρα άσκησης του δικαιώματος επαναπώλησης ή επαναγοράς ή λήξης του συμβολαίου. Ως τίμημα αγοράς ορίζεται η χρηματιστηριακή τιμή κλεισίματος των υποκείμενων μετοχών κατά την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα της ημέρας κατάρτισης της σύμβασης.
3. Ο αγοραστής δικαιούται οποτεδήποτε να ασκήσει έναντι της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. το δικαίωμα του για επαναπώληση των υποκείμενων μετοχών. Η άσκηση του δικαιώματος επαναπώλησης γίνεται μέσω του Μέλους του Χ.Α. που κατήρτισε τη συναλλαγή για λογαριασμό του αγοραστή με σχετική δήλωση του που διαβιβάζει στο σύστημα προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μέχρι και μισή ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης του προϊόντος και είναι ελεύθερα ανακλητή μέχρι την ώρα αυτή.
4. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δικαιούται οποτεδήποτε να ασκήσει έναντι του αγοραστή το δικαίωμα της για επαναγορά των υποκείμενων μετοχών. Σε περίπτωση άσκησης δικαιωμάτων επαναγοράς από τους πωλητές στις συμβάσεις πώλησης μετοχών με σύμφωνο επαναγοράς, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δύναται, εφόσον κρίνει αναγκαίο, να ασκήσει τα αντίστοιχα δικαιώματα της έναντι του αγοραστή ή των αγοραστών των μετοχών αυτών.
Η άσκηση δικαιωμάτων από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. σε περίπτωση περισσοτέρων αγοραστών διενεργείται κατά προτεραιότητα με κριτήριο το χρόνο κατάρτισης των σχετικών συμβάσεων, αρχής γενομένης από την παλαιότερη. Η άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς γίνεται προς το Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., που διαχειρίζεται τον αντίστοιχο κωδικό εκκαθάρισης του αγοραστή, με σχετική δήλωση της που διαβιβάζει στο σύστημα μέχρι και μισή ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης του προϊόντος και είναι ελεύθερα ανακλητή μέχρι την ώρα αυτή. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ασκεί υποχρεωτικά το δικαίωμα επαναγοράς την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν την συμπλήρωση εξαμήνου από την ημέρα κατάρτισης της σύμβασης.
5. Η άσκηση του δικαιώματος επαναπώλησης ή επαναγοράς αποσβένει το αντίστοιχο δικαίωμα του αντισυμβαλλομένου και επιφέρει τη λήξη του συμβολαίου.
6. Ο αγοραστής υποχρεούται να επαναπωλήσει στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα επαναπώλησης ή επαναγοράς ή κατά τη λήξη του συμβολαίου, τις υποκείμενες μετοχές ή ισοδύναμες προς αυτές αξίες, σε περίπτωση μεταβολής των χαρακτηριστικών των υποκείμενων μετοχών λόγω εταιρικών πράξεων ή άλλων γεγονότων που συνεπάγονται τέτοια μεταβολή. Ο υπολογισμός των αξιών αυτών και η αναπροσαρμογή των εκατέρωθεν δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη συναλλαγή διενεργείται σύμφωνα με τις μεθόδους αναπροσαρμογής που ορίζονται στα ειδικότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος και σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.
7. Το τίμημα επαναπώλησης που οφείλει η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. στον αγοραστή λόγω άσκησης του δικαιώματος επαναπώλησης ή επαναγοράς ή λόγω λήξης του συμβολαίου, καθορίζεται την ημέρα κατάρτισης της σύμβασης. Ως τίμημα επαναπώλησης ορίζεται το τίμημα αγοράς, μειωμένο κατά το ημερήσιο τίμημα, όπως αυτό ορίζεται στα ειδικότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
8. Οι συμβάσεις αγοράς μετοχών με σύμφωνο επαναπώλησης λήγουν την επομένη εργάσιμη ημέρα της ημέρας κατάρτισης τους και ανανεώνονται αυτοδίκαια σε ημερήσια βάση με συμβάσεις της ίδιας σειράς που λήγουν την επομένη εργάσιμη της ημέρας λήξης, με το αυτό τίμημα αγοράς και τιμή συναλλαγής.
9. Οι συμβάσεις αγοράς μετοχών με σύμφωνο επαναπώλησης δύναται να ανανεώνονται πριν το χρόνο λήξης τους με νέες ομοίου περιεχομένου συμβάσεις σε νέες σειρές, κατόπιν δήλωσης ανανέωσης του αγοραστή που διαβιβάζεται στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μέσω του Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που διαχειρίζεται τον κωδικό εκκαθάρισης για λογαριασμό αυτού. Η ανανέωση της σύμβασης, σύμφωνα με την παραπάνω δήλωση, η οποία πρέπει να διαβιβάζεται στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών πριν την ημέρα της τελικής λήξης του συμβολαίου, διενεργείται με άσκηση του δικαιώματος επαναπώλησης από το Μέλος του Χ.Α. που διαχειρίζεται τον κωδικό διαπραγμάτευσης του αγοραστή και αυθημερόν κατάρτιση από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. νέας σύμβασης στη νέα σειρά, για λογαριασμό του αγοραστή, με νέο τίμημα αγοράς και σε ημερήσιο τίμημα όπως αυτό ορίζεται στα ειδικότερα χαρακτηριστικά του παραγώγου προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση η κατάρτιση της νέας σύμβασης δεν επηρεάζει τις παρεχόμενες τιμές ημερήσιου τιμήματος, όπως αυτό διαμορφώνεται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
10. Οι απαιτήσεις για πληρωμή του τιμήματος αγοράς και του τιμήματος επαναπώλησης που προκύπτουν από την άσκηση δικαιώματος επαναπώλησης ή επαναγοράς ή λήξης του συμβολαίου και οι απαιτήσεις για παράδοση και παραλαβή υποκείμενων μετοχών που προκύπτουν από την αυτοδίκαιη λήξη και ανανέωση του συμβολαίου ή την ανανέωση συμβολαίου σε νέες σειρές, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, συμψηφίζονται ανά κωδικό εκκαθάρισης την ημέρα άσκησης του σχετικού δικαιώματος ή λήξης του συμβολαίου.
`Αρθρο 46
Σύμβαση επαναγοράς ( repurchase agreement )
Με την κατάρτιση σύμβασης επαναγοράς (repurchase agreement) προκύπτουν για τον πωλητή και τον αγοραστή τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που προβλέπονται αντίστοιχα στις διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3 εδάφιο πρώτο, 4 εδάφιο πρώτο, 5 έως 8 και 10 του άρθρου 45 του παρόντος Κανονισμού ως προς τις συμβάσεις αγοράς με σύμφωνο επαναπώλησης (stock reverse repo). Σε κάθε περίπτωση η άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς ή επαναπώλησης διενεργείται με σχετική δήλωση του συμβαλλομένου, πωλητή ή αγοραστή, μέσω του Μέλους του Χ.Α. που κατήρτισε για λογαριασμό του την συναλλαγή.
ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ
Μέτρα σε περίπτωση μη τήρησης των διατάξεων του Κανονισμού
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι
Μέτρα κατά των Μελών της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
Αρθρο 47
Είδη μέτρων
1. Το Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δύναται να λαμβάνει τα εξής μέτρα κατά. των Μελών της:
α. Έγγραφη επίπληξη
β. Επιβολή όρων ή περιορισμών ως προς τη συμμετοχή του Μέλους στην εκκαθάριση των συναλλαγών παραγώγων, ενδεικτικά επιβολή ή μείωση των ορίων θέσεων του Μέλους ή επιβολή υποχρεώσεων για το αναγκαστικό κλείσιμο θέσεων ή την ανάληψη αποκλειστικά και μόνο συναλλαγών κάλυψης ως προς τους κωδικούς εκκαθάρισης που διατηρεί το Μέλος
γ. Απαγόρευση συμμετοχής του υπευθύνου εκκαθάρισης της παρ. 1 του άρθρου 8 του παρόντος Κανονισμού στην εκκαθάριση των συναλλαγών παραγώγων.
δ. Επιβολή χρηματικών ποινών ύψους εκατό (100) μέχρι εκατόν πενήντα (150.000) χιλιάδων ευρώ που συνομολογούνται ως ποινικές ρήτρες και καταπίπτουν σε περίπτωση υπαίτιας μη εκπλήρωσης ή μη προσήκουσας εκπλήρωσης ή υπερημερίας ως προς την εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις του άρθρου 48. Η επιβολή των εν λόγω ποινών δεν θίγει τυχόν αξίωση αποζημίωσης της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για την αποκατάσταση ζημίας που έχει προκαλέσει σ΄ αυτή το Μέλος. Οι συνομολογούμενες ποινικές ρήτρες συμφωνούνται ρητώς ως κύρωση που επιβάλλεται και εν όψει της υψίστης σημασίας που διαδραματίζει η προσήκουσα και ακριβόχρονη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού για την εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς και, κατά συνέπεια, για τη διασφάλιση των εννόμων συμφερόντων των Μελών της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., του επενδυτικού κοινού καθώς και των μετόχων της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
ε. Αναστολή της ιδιότητας του Μέλους για χρονικό διάστημα που ορίζεται κατά περίπτωση από το Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. Συνέπεια της αναστολής είναι η απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής του Μέλους στην εκκαθάριση των συναλλαγών παραγώγων για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η αναστολή. Η επιβολή του μέτρου της αναστολής δεν απαλλάσσει το Μέλος από τις υποχρεώσεις του έναντι της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. προς καταβολή οποιασδήποτε οφειλής, όπως, ενδεικτικά, από τις υποχρεώσεις καταβολής των δικαιωμάτων ετήσιας συνδρομής, των προμηθειών και λοιπών χρεώσεων που επιβάλλονται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. στα Μέλη της ακόμη κι αν αυτές γεννώνται κατά το διάστημα της αναστολής
στ. Διαγραφή Μέλους. Συνέπεια της διαγραφής είναι η άμεση και αναγκαστική απώλεια της ιδιότητας του Μέλους. Με την επιβολή του μέτρου της διαγραφής καθίστανται αμέσως απαιτητές και ληξιπρόθεσμες οι πάσης φύσεως απαιτήσεις της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. κατά του Μέλους, το οποίο υποχρεούται σε άμεση, ολοσχερή και προσήκουσα, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., εκπλήρωση των υποχρεώσεων του.
2. Η επιβολή μέτρων κατά του Μέλους σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει το Μέλος από την ευθύνη του για τις πράξεις ή παραλείψεις του έναντι της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ή τρίτων.
`Αρθρο 48
Περιπτώσεις επιβολής μέτρων
Το Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. επιβάλλει μέτρα κατά Μέλους της, σύμφωνα με τα οριζόμενα παραπάνω, στις εξής περιπτώσεις:
1. Παραβίασης από το Μέλος των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού, ιδίως:
α. Όταν το Μέλος δεν πληροί ή πληροί ανεπαρκώς τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την απόκτηση της ιδιότητας Μέλους, όπως ενδεικτικά:
i. Έλλειψη της απαιτούμενης οργανωτικής και λειτουργικής επάρκειας του Μέλους
ii. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του Μέλους κάτω του ελαχίστου ορίου που απαιτείται για την απόκτηση της σχετικής ιδιότητας
iii. Μη πλήρωση των κριτηρίων καταλληλότητας από τους υπαλλήλους του Μέλους που εκτελούν εργασίες υπευθύνου εκκαθάρισης δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 8 του παρόντος Κανονισμού
iv. Μη καταβολή ή υπερημερία ως προς την καταβολή των απαιτούμενων συνδρομών και χρεώσεων και εν γένει οφειλών του Μέλους προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
v. Μη πλήρωση των προϋποθέσεων εκκαθάρισης των συναλλαγών επί παραγώγων.
β. Μη συμμόρφωση του Μέλους προς τις τεχνικές υποδείξεις της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ή τις τεχνικές προδιαγραφές που θέτει η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για τη χρήση και λειτουργία των συστημάτων που χρησιμοποιεί το Μέλος για τη συμμετοχή του στην εκκαθάριση των συναλλαγών επί παραγώγων.
γ. Παράνομη ή μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή εκμετάλλευση των συστημάτων που χρησιμοποιεί το Μέλος για τη συμμετοχή του στην εκκαθάριση των συναλλαγών επί παραγώγων.
δ. Μη συμμόρφωση του Μέλους προς τις εκάστοτε απαιτήσεις της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. που αφορούν τη συμμετοχή του Μέλους στην εκκαθάριση και τη διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν από τη συμμετοχή του αυτή όπως ενδεικτικά:
i. Υπέρβαση των ορίων θέσεων που τίθενται στο Μέλος
ii. Μη καταβολή των εκάστοτε οφειλόμενων προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. περιθωρίων ασφάλισης ή ασφαλειών
iii. Μη προσήκουσα παρακολούθηση των κινδύνων που απορρέουν από τις ανοιχτές θέσεις των κωδικών εκκαθάρισης που διατηρεί το Μέλος
iv. Μη συμμόρφωση του Μέλους προς τις υποχρεώσεις του ή τις υποδείξεις της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αναφορικά με τη διαχείριση υπερημεριών των κωδικών εκκαθάρισης που διατηρεί το Μέλος ή καθυστερημένη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του
2. Υποβολής από το Μέλος ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων προς την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ενδεικτικά στις εξής περιπτώσεις:
α. Κατά την υποβολή αίτησης για την απόκτηση της σχετικής ιδιότητας Μέλους αυτής.
β. Κατά το άνοιγμα και τη χρήση των πάσης φύσεως κωδικών και λογαριασμών του Μέλους που αφορούν τη συμμετοχή του στην εκκαθάριση των συναλλαγών επί παραγώγων.
γ. Κατά την παροχή στοιχείων, δικαιολογητικών ή πληροφοριών που η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. εκάστοτε ζητά από το Μέλος.
3. Μη συμμόρφωσης του Μέλους προς τις ανακοινώσεις, αποφάσεις ή υποδείξεις της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
4. Μη εκπλήρωσης ή πλημμελούς εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Μέλους που απορρέουν από τις πάσης φύσεως συμβάσεις που υπογράφει με την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. όπως ενδεικτικά τις συμβάσεις για την απόκτηση της ιδιότητας Μέλους της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., τις τεχνικές συμβάσεις και εν γένει συμβάσεις που υπογράφει το Μέλος με την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. για τη σύνδεση του με το Σύστημα Εκκαθάρισης ή Διαπραγμάτευσης, ως και κάθε υποχρέωσης που απορρέει από δεσμεύσεις του Μέλους έναντι της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
5. Πράξεων ή παραλείψεων του Μέλους που θίγουν την καλή φήμη και το κύρος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ή συνιστούν δυσφήμιση των υπηρεσιών και δραστηριοτήτων που ασκούνται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
6. Επέλευσης γεγονότων που επηρεάζουν τη λειτουργία του Μέλους, όπως λύση της επιχείρησης ή της εταιρίας του Μέλους, έναρξη διαδικασιών αφερεγγυότητας, όπως πτώχευσης, αναγκαστικής εκκαθάρισης ή εξυγίανσης της επιχείρησης ή της εταιρίας του Μέλους, ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ή της άδειας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών του Μέλους.
7. Επιβολής κυρώσεων στο Μέλος από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές
8. Ενημέρωσης της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές για την επιβολή μέτρων κατά του Μέλους για λόγους προστασίας της αγοράς και των συμφερόντων των επενδυτών.
9. Σοβαρών παραπτωμάτων του Μέλους ως προς την τήρηση των διατάξεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.
`Αρθρο 49
Διαδικασία επιβολής μέτρων
1. Αρμόδιο όργανο για την επιβολή των μέτρων κατά των Μελών είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. Πριν από την επιβολή του μέτρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. καλεί το Μέλος σε προφορική ή δια εγγράφου ακρόαση ενώπιον του σε χρόνο που καθορίζεται με τη σχετική κοινοποίηση του προς το Μέλος. Η διαδικασία της ακρόασης μπορεί να παραλείπεται εφόσον το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. κρίνει αναγκαία την άμεση επιβολή του μέτρου για λόγους προστασίας της αγοράς και των συμφερόντων των επενδυτών.
2. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. μπορεί να εξουσιοδοτεί άλλα όργανα αυτού για την επιβολή μέτρων:
α. Όπου κρίνεται αναγκαία η άμεση επιβολή μέτρων για λόγους προστασίας της αγοράς και των συμφερόντων των επενδυτών ή αποτροπής κινδύνου ως προς την ομαλή εκκαθάριση των συναλλαγών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ορίζει με απόφαση του τις περιπτώσεις άμεσης επιβολής μέτρων και τα αρμόδια για την επιβολή τους όργανα.
β. Για θέματα επιβολής χρηματικών ποινών που καταπίπτουν δυνάμει των ποινικών ρητών του άρθρου 47, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της παράβασης και βάσει των κριτηρίων που ορίζονται σε σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
3. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. στο πλαίσιο της διαδικασίας που διεξάγει για την επιβολή μέτρων κατά Μέλους δικαιούται:
α. Να ζητά από το Μέλος κάθε στοιχείο ή πληροφορία που θεωρεί αναγκαία για τον έλεγχο της υπό κρίση υπόθεσης, περιλαμβανομένων και των στοιχείων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Μέλους ή αρχείων διακίνησης δεδομένων που τηρεί το Μέλος.
β. Να έχει πρόσβαση σε κάθε έγγραφο που τηρεί το Μέλος και σχετίζεται με την υπό κρίση υπόθεση, και να λαμβάνει από το Μέλος αντίγραφο του ή και να ζητά την επιβεβαίωση των υποβληθέντων από το Μέλος στοιχείων και εγγράφων από ανώτερα στελέχη ή καταστατικά όργανα του Μέλους.
γ. Να ζητά την αυτοπρόσωπη παράσταση ενώπιον της ενός ή περισσοτέρων υπαλλήλων, στελεχών, εκπροσώπων και μελών της διοίκησης του Μέλους.
δ. Να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους στα γραφεία ή τις εγκαταστάσεις του Μέλους.
ε. Να απαιτεί την άμεση διακοπή πρακτικών ή διαδικασιών που εφαρμόζει το Μέλος κατά τη συμμετοχή του στην εκκαθάριση, ενδεικτικά ως προς τον τρόπο παρακολούθησης των θέσεων των παραγγελέων του και εν γένει ως προς τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων που αναλαμβάνει από τις συναλλαγές που εκκαθαρίζει.
4. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. επιβάλλει μέτρα κατά Μέλους της σωρευτικά ή διαζευκτικά, ανάλογα με την περίπτωση, συνεκτιμώντας κάθε φορά όλες τις αναγκαίες περιστάσεις.
5. Η απόφαση περί επιβολής μέτρων κατά του Μέλους κοινοποιείται σ΄ αυτό και αντίγραφο αυτής καταχωρείται στο φάκελο του Μέλους που τηρείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
`Αρθρο 50
Επανέλεγχος αποφάσεων
1. Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ή άλλων ειδικά εξουσιοδοτημένων οργάνων της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. περί επιβολής μέτρων κατά Μέλους ή απορριπτική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. επί αίτησης για την απόκτηση της ιδιότητας του Μέλους υπόκειται σε επανέλεγχο από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. κατόπιν σχετικού αιτήματος του Μέλους που υποβάλλεται μέσα προθεσμία πέντε (5) ημερών από της κοινοποίησης της απόφασης στο Μέλος.
2. Η απόφαση επί αιτήματος επανελέγχου κοινοποιείται στο Μέλος και αντίγραφο αυτής καταχωρείται στο φάκελο του Μέλους που τηρείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
`Αρθρο 51
Εκτέλεση αποφάσεων
1. Εφόσον η απόφαση περί επιβολής μέτρου κατά Μέλους καταστεί οριστική και ανέκκλητη, αυτή εκτελείται από τα αρμόδια όργανα της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. Σε περίπτωση επιβολής χρηματικής ποινής το Μέλος οφείλει να καταβάλει το ποσό της ποινής εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από το χρόνο κατά τον οποίο κατέστη οριστική και ανέκκλητη η σχετική απόφαση.
2. Απόφαση περί επιβολής μέτρου καθίσταται οριστική και ανέκκλητη:
α. Μετά πάροδο άπρακτης της πενθήμερης προθεσμίας περί υποβολής από το Μέλος αίτησης επανελέγχου της υπόθεσης.
β. Με την κοινοποίηση στο Μέλος της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. επί αιτήματος Μέλους περί επανελέγχου της υπόθεσης.
3. Τα μέτρα που επιβάλλονται άμεσα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ή τα εξουσιοδοτημένα για το σκοπό αυτό όργανα της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 49 του παρόντος Κανονισμού, εκτελούνται άμεσα.
`Αρθρο 52
Κοινοποίηση αποφάσεων
Η κοινοποίηση κλήσης προς ακρόαση ή αποφάσεων της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. προς το Μέλος γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο της επιλογής της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., ακόμη και ηλεκτρονικά, αρκεί να δύναται η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. να αποδεικνύει ευχερώς την παραλαβή αυτών από το Μέλος.
`Αρθρο 53
Επαγγελματικό απόρρητο
1. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. υποχρεούται να τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο ως προς όλα τα στοιχεία ή δεδομένα ή πληροφορίες που περιέρχονται εις γνώση της κατά τη διαδικασία επιβολής μέτρων κατά Μέλους.
2. Υπό την προϋπόθεση της τήρησης των κείμενων διατάξεων περί απορρήτου η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. παρέχει κατ΄ εξαίρεση τα εν λόγω στοιχεία ή δεδομένα ή πληροφορίες:
α. στις αρμόδιες εποπτικές αρχές ή σε άλλες αρχές που έχουν κατά νόμο το δικαίωμα πρόσβασης και ελέγχου επί των στοιχείων ή δεδομένων ή πληροφοριών αυτών
β. στο Χ.Α. και
γ. σε κάθε άλλο χρηματιστήριο ή φορέα εκκαθάρισης ή διακανονισμού με τον οποίο συνεργάζεται η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. εφόσον δεσμεύονται οι φορείς αυτοί από υποχρέωση τήρησης επαγγελματικού απορρήτου από το νόμο ή συμβατικώς, από τη συνεργασία τους με την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.
`Αρθρο 54
Ενημέρωση
1. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ενημερώνει σε κάθε περίπτωση την αρμόδια εποπτική αρχή του Μέλους:
α. Για την επιβολή μέτρου κατά του Μέλους και παρέχει σε αυτή κάθε αναγκαίο στοιχείο και πληροφορία ως προς τις σχετικές παραβάσεις ή τους λόγους επιβολής του μέτρου.
β. Για την άρση του μέτρου, ενδεικτικώς εφόσον δεν συντρέχουν πλέον λόγοι διατήρησης του.
2. Η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δύναται να δημοσιοποιεί με κάθε πρόσφορο μέσο της επιλογής της την επιβολή μέτρου κατά Μέλους καθώς και την άρση του μέτρου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
Μέτρο κατά των Μελών του Χ.Α.
`Αρθρο 55
Σε περίπτωση κατά την οποία Μέλος του Χ.Α. δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το νόμο, τον παρόντα Κανονισμό, τις Αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. και τις πάσης φύσεως συμβάσεις που υπογράφει με την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.:
α. ενημερώνει άμεσα το Χ.Α.
β. μπορεί να προβεί στην καταγγελία των συμβάσεων που υπογράφει με το Μέλος χωρίς την τήρηση προθεσμίας προειδοποίησης
γ. μπορεί να ζητά από το Μέλος εφόσον αυτό συμβάλλεται με Μέλος της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. την καταγγελία της σύμβασης που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 18 του παρόντος Κανονισμού.
ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ17
Θέματα σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού
`Αρθρο 56
1. Όπου στον παρόντα Κανονισμό αναφέρονται οι όροι «ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.» ή «Ε.Χ.Α.Ε.», «Μέλη της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.» ή «Μέλη της Ε.Χ.Α.Ε.» και «Σύστημα Εκκαθάρισης» νοούνται, αντίστοιχα, η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ, ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ & ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ» ή, κατά τη συντομογραφία της, η «Ε.Χ.Α.Ε.» υπό την ιδιότητα της ως Φορέα του Συστήματος Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων, τα Μέλη της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΕΚΚΑΘΑΡΕΗΣ, ΔΙΑΚΑΝΟΝΕΜΟΥ & ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ» ή της Ε.Χ.Α.Ε. υπό την ως άνω ιδιότητα της, και το Σύστημα Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων. Για τις ανάγκες του παρόντος Κανονισμού, υιοθετούνται οι εξής όροι, ήτοι: ο όρος «Ε.Χ.Α.Ε.» με την παραπάνω έννοια αντί του όρου «ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.», ο όρος «Μέλη Ε.Χ.Α.Ε.» με την παραπάνω έννοια αντί του όρου «Μέλη ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.» και όρος «Σύστημα Εκκαθάρισης» με την παραπάνω έννοια αντί του όρου «Σύστημα Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων».
2. Όπου στις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού γίνεται αναφορά σε απόφαση της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., η απόφαση αυτή, ακόμη κι αν τούτο δεν ορίζεται ρητά, λαμβάνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Χ.Α.Ε., εκτός εάν συντρέχει περίπτωση ανάθεσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην επόμενη παράγραφο.
3. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Χ.Α.Ε., με Απόφαση του, μπορεί, στο πλαίσιο του νόμου και του καταστατικού της, να αναθέτει την άσκηση αρμοδιοτήτων του σχετικά με τη λήψη αποφάσεων ή τη διενέργεια άλλων πράξεων επί θεμάτων που αφορούν στην εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού σε άλλα όργανα ατομικού ή συλλογικού χαρακτήρα, καθορίζοντας με τη σχετική απόφαση την έκταση των ανατιθέμενων κάθε φορά αρμοδιοτήτων, ως και κάθε άλλο θέμα ή αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων αυτών. Για την ανάθεση εξουσιών ή αρμοδιοτήτων στα αναφερόμενα σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο όργανα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Χ.Α.Ε. ελέγχει την καταλληλότητα των προσώπων που τα απαρτίζουν, ήτοι την αξιοπιστία, τη φερεγγυότητα, την ικανότητα, την εμπειρία και τα προσόντα αυτών.
17 Το Μέρος Έκτο προστίθεται ως ανωτέρω με την παράγραφο 5 του άρθρου 1 της απόφασης 157/12.3.2007 του ΑΣ. της Ε.Χ.Α.Ε. με θέμα «Τροποποίηση Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων», όπως η σχετική τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 34.419/14.3.2007 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β/922/8.6.2007).