ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ | Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2000 |
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ |
Αρ.Πρωτ.: 1083584/732/0015Β΄ |
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ |
|
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ |
|
ΤΜΗΜΑ Β΄ |
|
ΘΕΜΑ:
Εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία, για πωλήσεις ορθοπεδικών ειδών από επιτηδευματίες, απ΄ ευθείας σε ασφαλισμένους σας (ιδιώτες).
Σχετικό: Το αριθμ. ΔΙΠΑ/Φ78/83/12-9-2000 έγγραφό σας.
Απαντώντας στο σχετικό έγγραφό σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 13 του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), ο επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας για κάθε πώληση αγαθών, για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτου, ή παροχή υπηρεσιών προς το κοινό ή προς τα μέλη προμηθευτικού συνεταιρισμού με βάση διατακτικές του, εκδίδει απόδειξη λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών κατά περίπτωση.
2. Περαιτέρω με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1809/1988 «Καθιέρωση ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών και άλλες διατάξεις», ορίζεται μεταξύ άλλων ότι, οι επιτηδευματίες που πωλούν αγαθά λιανικώς ή κυρίως λιανικώς ή παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό και τηρούν βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., καθώς και οι κυρίως χονδροπωλητές, όταν διενεργούν συστηματικά λιανικές πωλήσεις, υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές (Φ.Τ.Μ.), για την έκδοση των αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών
3. Όπως έχει γίνει δεκτό με την αριθμ. ΠΟΛ.3/24.11.1992 ερμηνευτική εγκύκλιο των διατάξεων του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), η έκδοση τιμολογίων προς ιδιώτες, μολονότι δεν απαγορεύεται ρητά από τις διατάξεις του ως άνω Π.Δ., πρέπει να αποφεύγεται γιατί δημιουργεί σύγχυση όσον αφορά άλλες φορολογικές διατάξεις (διάκριση χονδρικών - λιανικών πωλήσεων κ.λπ.).
Σε καμιά δε περίπτωση δεν μπορεί να εκδοθεί τιμολόγιο προς ιδιώτη, όταν η πωλήτρια επιχείρηση εμπίπτει στην υποχρέωση χρήσης φ.τ.μ., οπότε η σχετική συναλλαγή καλύπτεται μόνο με την απόδειξη της φ.τ.μ., γιατί διαφορετικά καταστρατηγούνται οι σχετικές φορολογικές διατάξεις και συντρέχει λόγος καταλογισμού παραβάσεων για τη μη χρήση φ.τ.μ. ( άρθρο 10 παρ 3 του Ν. 1809/1988 ).
4. Με το σχετικό έγγραφό σας, ζητάτε να σας γνωρίσουμε εάν τα καταστήματα πώλησης ορθοπεδικών ειδών, που εμπίπτουν στην υποχρέωση χρήσης Φ.Τ.Μ. για την έκδοση των αποδείξεων λιανικής πώλησης, έχουν υποχρέωση να εκδίδουν τιμολόγια πώλησης, για τις πωλήσεις των ειδών τους απευθείας στους ασφαλισμένους σας (ιδιώτες), προκειμένου οι τελευταίοι να τα υποβάλλουν στο ταμείο σας για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης και σε αντίθετη περίπτωση εάν έχουν τη δυνατότητα οι εν λόγω επιχειρήσεις, αν εκδίδουν τιμολόγια πώλησης, εφόσον αυτό ζητηθεί από τους ασφαλισμένους σας.
5. Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω προκύπτει ότι, δεν είναι δυνατή η έκδοση τιμολογίου, για πωλήσεις γενικά σε ιδιώτες, από επιτηδευματίες υπόχρεους σε χρήση Φ.Τ.Μ. για την έκδοση των αποδείξεων λιανικής πώλησης. Περαιτέρω επειδή οι Φ.Τ.Μ. δεν έχουν τη δυνατότητα αναγραφής όλων των ζητουμένων από την Υπηρεσία σας στοιχείων (είδος θεραπευτικού μέσου, ονοματεπώνυμο κ.λπ.), είναι δυνατόν οι πωλήτριες επιχειρήσεις (εν προκειμένω τα καταστήματα πώλησης ορθοπεδικών ειδών), να συντάσσουν ένα δικό τους έντυπο το οποίο μπορούν να ονομάζουν π.χ. «βεβαίωση πώλησης» και στο οποίο θα αναγράφονται όλα τα επιπλέον από τις φορολογικές διατάξεις ζητούμενα στοιχεία από την Υπηρεσία σας. Στη βεβαίωση αυτή θα αναφέρεται ο αριθμός της φορολογικής απόδειξης και θα επισυνάπτεται η απόδειξη. Επίσης δεν απαγορεύεται, αν αυτό γίνεται δεκτό από την Υπηρεσία σας, η αναγραφή των απαιτούμενων στοιχείων να γίνεται στο πίσω μέρος της απόδειξης που εκδίδεται από Φ.Τ.Μ..
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, εφόσον το κρίνεται αναγκαίο, μπορείτε ως διαδικασία να επιβάλλετε την προσκόμιση οποιουδήποτε μη φορολογικού παραστατικού, εντύπου, βεβαίωσης κ.λπ. με τα αναγκαία σε σας στοιχεία, καθόσον κάτι τέτοιο δεν αντίκειται στις διατάξεις του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), οι οποίες εξυπηρετούν καθαρά φορολογικούς σκοπούς.
Ακριβές Αντίγραφο |
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης |
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας |
ΗΛΙΑΣ ΑΡΓΥΡΟΣ |