Εγχειρίδιο 1091/2013 (05/03/2013)

Οδηγίες υποβολής εντύπων σε ΣΕΠΕ μετά την 1/3/2013.

Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
Δ/νση Προγραμματισμού & Συντονισμού
Κοινωνικής Επιθεώρησης

Οδηγίες υποβολής εντύπων σε ΣΕΠΕ μετά την 1/3/2013.

Δεδομένης της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων ΣΕΠΕ από την 01/03/2013 σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

1. Η πρώτη ηλεκτρονική υποβολή για κάθε παράρτημα της επιχείρησης υποβάλλεται ως «Ε4 ΑΡΧΙΚΟΣ» πίνακας, με αναγραφή του είδους της μεταβολής (αποδοχές, πρόγραμμα εργασίας ή πρόσληψη) στις γενικές παρατηρήσεις. Σε κάθε επόμενη μεταβολή για το ίδιο παράρτημα δηλώνεται ο αρ. πρωτ. και η ημ/νία της πρώτης ηλεκτρονικής υποβολής.

2. Η επανυποβολή του ετήσιου πίνακα προσωπικού είναι προαιρετική.

3. Διορθώσεις δεν μπορούν να γίνουν με νέα ηλεκτρονική υποβολή. Για το σκοπό αυτό ο εργοδότης εκτυπώνει το ηλεκτρονικά υποβληθέν έντυπο, συνοδεύοντάς το με: α) γραπτή επιστολή με διευκρινίσεις ως προς την επιθυμητή διόρθωση και εφόσον είναι αναγκαίο, β) συμπληρωμένο έντυπο με τα ορθά στοιχεία, και τα υποβάλλει με προσέλευση στην αρμόδια υπηρεσία ΣΕΠΕ.

4. Μετά την έναρξη της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής, από 01-03-2013, οι υπηρεσίες συνεχίζουν να παραλαμβάνουν καταστάσεις προσωπικού και αναγγελίες υπερωριακής εργασίας μόνο για εργοδότες οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ εξ΄ αιτίας του ιδίου του ΠΣ.

Οι εργοδότες αυτοί χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

i) εργοδότες που έχουν απογραφεί στο ΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με περισσότερα του ενός ΑΜΕ

ii) εργοδότες που δεν έχουν απογραφεί με ΑΦΜ στο πληροφοριακό σύστημα ΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κάτι που έως τώρα έχει διαπιστωθεί ότι συμβαίνει με τους διαχειριστές πολυκατοικιών)

iii) εργοδότες που δεν έχουν την υποχρέωση απογραφής στο ΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω του ότι απασχολούν εργαζόμενους οι οποίοι δεν ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (έως τώρα τέτοια περίπτωση έχει αναφερθεί για τους εργάτες γης).

Με βάση τα παραπάνω, οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ θα ακολουθούν, κατά περίπτωση, μια από τις ακόλουθες διαδικασίες:

Α. Όταν στον εργοδότη έχουν αποδοθεί περισσότερα του ενός ΑΜΕ για τον ίδιο ΑΦΜ, τότε ο υπάλληλος θα παραλαμβάνει έγγραφο, που να πιστοποιεί τον Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ) από το ΙΚΑ. Στη συνέχεια, θα τον εισάγει στο πεδίο «ΑΜΕ Εργοδότη» του μενού «Μητρώα» - «Ενημέρωση Εργοδότη» και θα κάνει κλικ στο κουμπί «Ενημέρωση». Εφόσον εμφανιστεί μήνυμα διαφορετικό από το «Η ενημέρωση τελείωσε με επιτυχία», αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ και ως εκ τούτου θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ (βλέπε συνημμένο αρχείο)

Β. Στις υπόλοιπες δύο περιπτώσεις ο εργοδότης θα πρέπει να αποδείξει είτε ότι δεν έχει απογραφεί με ΑΦΜ στο ΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (διαχειριστές πολυκατοικιών) ή ότι απασχολεί εργαζόμενους, οι οποίοι δεν ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ως εκ τούτου δεν έχει απογραφεί στο ΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (για απασχόληση εργατών γης).

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι θα καταρτιστεί, σε κεντρικό επίπεδο, μητρώο με όσους εργοδότες δεν έχουν πρόσβαση στο ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ. Για το σκοπό αυτό οι υπηρεσίες που θα διαπιστώνουν αδυναμία πρόσβασης, σύμφωνα με τα Α και Β της προηγούμενης παραγράφου, θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά στο E-mail psadmin@ypakp.gr τα παρακάτω στοιχεία εργοδότη:

α/α ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΑΜΕ ΑΦΜ ΑΙΤΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Τα στοιχεία του μητρώου αυτού θα ελέγχονται κεντρικά και το μητρώο θα αποστέλλεται ενημερωμένο σε όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής επιθεώρησης, ώστε οι εργοδότες που περιλαμβάνονται σ΄ αυτό να εξαιρούνται από την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή.